Tuesday, November 29, 2011

Nak mohon pertolongan :)

sejak aku postkan hal berkaitan budak kecik tak elok mkn ubat batuk atau selsema [ entri ini ]
bile skrang ni hannah batuk ke, selsema ke
aku dah fobia plak nak bagi die makan ubat
so jadinya?
batuk die tak kebah2 huhu
sian plak si omak ni nengoknye
sampai nak termuntah2 dibuatnya

jadi nak mohon la wahai ibu2 dah rakan yg budiman sekalian
ada tak tips atau petua (selain mkn ubat)
yg boleh diamalkan untuk hilangkan batuk/kahak si kecil ni?


12 Komen:

m a r i s s a said...

dah bawak jumpe doc? better pegi jumpe pakar.. awk b/feed lg x? slalunye ibu2 pesan, klu anak menyusu badan, ibu pon kene jage pemakanan, so klu ibu ade amek supplement yang kuatkan imun system, anak pon dapat..

so far, alhamdulillah, tiap kali anak macam baru nak rase x sihat, saye minum millenium drink je.. ni produk e-excel, dgn izin Allah, mende ni terjamin bagus la.. alhamdulillah.

fiszah_pjo said...

hanie: pzah suka nk share pasal petua yg pzah amalkan sejak kecik ni..
-basuhkan seulas bawang putih(takperlu buang kulit)
-cucukkan pada garpu, dan bakar(kt atas dapur je) hinga masak
-then lecek2 atas piring, letakkan minyak gamat..klutakdem guna minyak masak pun takpe
- sapukan kt leher dan dada baby..
insyaaallah mudah sembuh..pzah da try dari kecik lg..wallahualam..dengan izin allah insyaallah berkesan..try la ye.. :)

MyRule said...

Orang kata bagi madu. Tapi kalau baby ader astma, lagi terukkan asthma dia

Anonymous said...

http://mishawads.blogspot.com/2011/05/kisah-raisya-batuk-selsema.html

rujuk link diatas...i buat kat alya..alhamdulillah da elok

nanonano said...

guna cara steam atas periuk nasi,
then sedut kahak ikot idung dia :)

Puan Jiha said...

yes...i pon sama mcm misha

http://jihapimpom.blogspot.com/2011/11/steaming-dr-nadir-style-hehehehe.html

aisha said...

http://jihapimpom.blogspot.com/2011/11/steaming-dr-nadir-style-hehehehe.html

saya try cara jiha kat atas last week. mmg susah and tak sampai hati. tp berkesan. mlm hari yg kitorang buat, my baby leh tido lena.
neway, thanks jiha.

Nur said...

hi hanie, ade yag kata madu and if anak ada asthma bagi madu maduka, my relative bgtau boleh kurangkan athma.

experience i pulak, i bagi amir makan multivitamin, ada few brands yg budak 1 tahun blh consume. sebelum amir pun selalu running nose, since consume tu lama takde flu mcm selalu. so i rasa u blh cuba bagi multivitamin. brand appeton pun ada, chewwies (xsure ejaan ;p)

Aleiz said...

cube bli minyak Jerslin Oil.ada jual kat Kedai2 jamu biasenyer. anak sy 1thun 3 bulan.aritu dekat 2 mgu die berkahak..then ade sorg dlm group KIM kat facebook suggest soh sy cube myk ni. Alhamdulillah, esoknyer dh tak bunyi kahak sgt. skang ni sy amalkan stiap kali lepas mandi sapu kat dada die. saya tatau la sbb myk tu or ape. tp tak salah kite mencube, kan.hehe pastu skang sy bg scott emulsion. sbb die senang sgt kene batuk since die kecik2 dlu.. hopefuly lepas ni ok la..insyaAllah. semoga hannah cepat sembuh..

naddynad said...

Hanie, kalau Nad nak bawa jumpa Pead..kalau asyik berlarutan batuk n selsema nya rsa perlu makan ubat (Nad tidak mengamalkan beli ubat kt farmasi2) intake ubat anak biasanya yang telah ditetapkan oleh Pead..biasanya doc tak kan suruh makan ubat itu berlarutan kan? semuanya ada sukatan dan tempoh hari yang tertentu.. :)
Anak kita kalau boleh biarlah mereka bebas dari sebarang ketidak selesaan supaya mereka dpt bermain dan belajar dgn ceria.. :)

AmyMizzunderstood said...

hanie...ikut doc..lagi bagus pegi pakar...anya amy bg ubat batuk..n sesema jugak...siannn..

fizanur said...

kalau jumpa paed biasanya dia bagi ubat batuk yang kaler putih. Yang ni tak bahaya. Pengalaman saya, kalau dah teruk better jumpa doc dan dalam masa yang sama ambil vitamin utk kuatkan imun. Kalau menyusu, ibulah yg makan. Kalau nak bagi direct, budak lebih setahun dah boleh dah. Happy motherhood journey. Yang bestnya kalau sakit, kita dapat ubatkan anak melalui susu ibu. Cara yang paling selamat di dunia.:)