Monday, October 10, 2011

Something to share (hal anak)

baru2 ni, aku saje la bertanya pada doktor
hannah ni sejak menjak ni duk batuk dan selsema tak elok2
dah la si kecik tu payah sgt nak makan ubat
byk kali jgk jadi, mkn je ubat, die muntah
so kami ni jadi fobia nak bagi die mkn ubat lagi
tu yg die lambat baik tu

bile aku refer kat doktor ni
saje sembang2 [sebab nampak doktor ni ramah sgt :P]
rupe2nye, baby yg umur 2 tahun kebawah...
adalah TIDAK digalakan diberi ubat selsema dan batuk
ni ubat batuk yg boleh  mengantukkn tu..walaupun mmg dos utk kanak2
ubat ni akan bertindak balas dengan otak [tu yg ngantuk tu]

kesannya, nanti bile baby ni dah besar...
mase sekolah especially...die akan effect mase pembelajaran kanak2 tu
kanak2 ni, hanya akan dpt beri tumpuan 15 minit jer..
lepas tu, fikiran kanak2 ni melayang2 tak fokus dgn ape yg cikgu ajar
[ehh, aku mcm ade simptom2 ni je dulu :P]
doktor ni ckp sebab dah ade kajian dari doktor pakar kanak2

aku yg mendengar ni..terkejut jgk
sampai mcmtu rupenye kesan ubat tu

pastu aku saje2 lah tanye...
kalau dah ade kesan negatif mcmtu, knape doktor2 still jgk bagi ubat2 tu kat baby?

die ckp, doktor ni jln kan tugas..
so kebanyakan patient harapkan cepat sembuh
mcm doktor yg aku jumpe ni, die akan bgtau la kesan2 nye..pd patient die dulu sblom die bagi ubat..
tp kalau dah patient yg nak...die bagi je
lagi mungkin sebabkan patient jumpe doktor ni berbayar, takkan tak bagi ubatkan
so..bagi je

aku jumpe doktor ni, aku sensorang je..tak bwk hannah
sblom ni, aku ade jumpe doktor lain..doktor tu tak kate pon mcm doktor ni ckp kesan ubat tu semua

then aku tanye lagi...mcm nak bagi baik cepat kalau baby2 ni tak bg ubat selsema atau batuk tu
die ckp, kalau yg batuk, ubat cairkan kahak..boleh makan..sebab die takde kesan ke brain
kalau selsema, yg titik kat idung tu..bole ambik
takpun paka vicks kat dada baby (yg dah umur setahun la ye, baby punye vicks ade jual)
memang lmbt sikit baik...tapi demi utk kesan jangka pjg...kenela pikir dua tiga kali kan

so same2alah kite pikrikan ye
aku nak review byk2 pun..aku bukannye arif [ni mesti ade kalangan doktor akan komen ni hehe]
silekan...kalau salah info ni, boleh diperjelaskan :)







12 Komen:

Princess Cindellyna said...

Thank you ye for sharing.. =)

:|: TinTa Kibod :|: said...

~speechless~
omg..iskk..

Aishah Rahim said...

Err, dah berapa banyak si Nashriq telan ubat batuk dan selsema. Aduhai..

Anonymous said...

tengs hanie....
perkongsian ilmu yang ramai ibu bapa baru xtau...

dytia said...

macam tahu jer ada doktor nak komen... dr ni kata betul kata doktor tuuu hehehehe...

Anonymous said...

As Salam Hanie..

sya slh sorg pbca blog awk snce awk kwin smpai dh dpt bby Hannah..klau ikutkn pd yg doc awk ckp tu mmg btul cz kebykkn ubt btuk skrg sume ade drugs yg blh mengakibatkan kta @ bby ngantuk n x aktif..nk djdkn cter, ank sya admitted kt Pantai Hospital Bangsar mnggu lpas sbb dmm pnas + cirit + batuk + selsema..jd, paed ank sya syorkn ambk ubat batuk yg sesuai utk bby bwh 2 thn..nama ubat tu KALOBA.ubt ni xde DRUGS..ianya 100% herbs..mula2 agk sangsi nk bg ank sya cz sya mmg jrg bg ank ubt btuk even dia kerap btuk..sya just bg skit2 je..tp, bla mkcik sya yg dh bpengalaman dgn doc tu syorkn jgk, sya try..Alhamdulillah, ank sya xkn tdr lps mkn ubt tu n even kesan nk ok tu lmbt skit cz xde DRUG, tp sya blh dgr beza batuk yg dlu n skrg..sya kngsi ni bdsarkn pengalaman sya..jd sya just nk kngsi dgn Hanie n kwn2 awk yg mengikuti blog ni..nway, hugs n kisses to Hannah yg comel itu.. :)

-ijafarisha-

Puan Jiha said...

yup...since tau pasal bende ni..dah tak bg aqeef makan ubat batuk, selsema, tahan gatal, tahan muntah....

aziyana said...

oowh ada hikmahnya juga husna xsuka makan ubat..

AmyMizzunderstood said...

hanie betull..,masa anya batuk that day..doc tak bg ubat..sbb dia cakap selesema and batuk tak payah ubat sebab diorang baby lagi...so amy tak bg ubat..and jaga makan amy sebab dia bf kan..hmm kesan ubat tu dasyat la takot!

nuni said...

ko saja je kan nak provoke aku tulis komen...

aku akan sentiasa bagitau patient aku kenapa aku tak bagi ubat selsema and kenapa aku tak bagi antibiotik. more often than not, they would still insist for the medications and aku dengan degilnya akan gaduh ngan diorg. hahaha. i would never give a prescription that is against my own principle. nak komplen, komplen la. aku peduli apa. kalau degil sangat nak jugak, gi la beli sendiri. aku tak bertanggungjawab dah.

but some doctors are simply too tired to argue already. basically kes malas nak layan la. penat tau gaduh ni. dah la hari2 dok gaduh hal yg sama. fed up jugak sebenarnya. aku pernah gak sebenarnya (but very rarely - ada la sekali dua dalam setahun - seriously) bagi ubat selsema kat budak kecik ni. tak pasal2 aku kena gaduh ngan pharmacist pulak sebab diorang tak nak bagi. hahaha.

hannah dok batuk2 and selsema tu... ada time2 tertentu ke? kalau selalu waktu pagi/ malam/ time sejuk, ada kemungkinan tanda2 awal asthma but of course we hate to label toddlers below 2 years old with asthma but considering of her history of really bad eczema, that is a possibility.

nuni said...

by the way, i've not heard about the lack of concentration bila besar punya problem tu but the fact is that the only indicator that a baby is getting better is by observing his/ her activities. cough/ cold medicines make them feel drowsy and hence you don't know whether or not they're getting better... even worse, you don't know if they're deteriorating because they're always drowsy.

[ Hanie ] said...

Princess Cindellyna:
hee sharing is caring :)

Kak ayue:
aa tu la kan :)

aishah:
tu la kan aishah, terkujat jgk bile diberitahu,tp mmg cepatr la kan baik kesan dari ubat tu huu

anon:
my pleasure...same2 kite ingat mengingati :)

dytia:
huuu kalau bagi sikit2 boley tak? huhu. tq doc :)

-ijafarisha-:
tq for sharing :) kaloba tu nk dapt kat mane ye? :)

jiha:
bagus2, elak dari skrang kan :)

aziyana:
ohh yeke, kalau die sakit, aziyana bg mkn ape eh

amy:
yeke..pastu amy langfsung tak bg mkn ubat pape? cepat tak baik?

nuni:
huhu pulak dah doktot ni :)
tp apekah saranan doktor nak bg cepat elok? anak aku dah 3 minggu batuk and selsema ni huhu. ni dah demam pulak. ubat demam bole bg makan tak?