Wednesday, June 1, 2011

Healthy Living Vol. 2

Ramai yg jugak berminat nak tau apekah menu2 healthy living yg aku tgh sertai ni
tapi sebelum tu, tidaklah 100% menu ni aku ikut (mcm tak penah ikut jerk huhu)
yerla, mcm aku ni, nasi mmg aku tak sentuh
teringin nak makan lauk pauk,
lauk tu je yg aku ratah

lagi satu bab2 nak bersenam bagai tu
mane yg sempat je la aku bersenam
at least kalau nak turunkan berat..seminggu tu, 3 ke 4 kali
pastu petua yg aku dapat,
bagi yg nak turunkan berat, bersenam pagi tu, jgn makan dulu
biar tenaga yg kite nk gunakan utk bersenam tu, di ambil tenaga2 yg dah terkumpul
kalau bagi yg nak naikkan berat badan tu,
seeloknyer, makan dulu...lepas sejam tu, bolela start bersenam
biar nanti tenaga yg akan diguna tu di ambil dari tenaga baru dari breakfast tu kan :)

untuk cadangan menu sehat spt dicadangkan, marilah kite berkongsi bersama-sama ye :)


klik utk view lebih besar



klik utk view lebih besar



klik utk view lebih besar


Antara waktu makan tu, kalau kita lapar,
just makan buah atau kekacang mcm badam, almond, atau yg sewaktu dgnnya
bile makan nasi pulak, mengikut portion yg betul, dan seeloknye, beras perang
sebesar tapak tangan je ye
ayam besar tapak tangan, nasi besar tapak tgn, sayur2 dilebihkan
(ade ke yg larat nak makan ciput tu je? huu)
tapi kalau nak kurus, kene ikut dan kuat semangat!
(yorlah, same dengan je yg tgh mengarang ni ha huhu)

Macam aku ckp kat entri sebelum ni (healthy living)
mind kite jgk kene set ape yg kite mahukan
kalau nak kurus, haa tampal gambar2 kite yg time kurus dulu2 tu kan
takpun gambar org lain yg kurus ke,
yg badan ketaq-ketaq ke (ni bagi yg laki la yer, kang pompuan buh gambar mcm ni, lain plak rupanya)
kalau bagi yg nak kaya, haa tampal la ape2 yg berkaitan, yg diiinginkan
tgk hari2...biar mind kite baca dan kite akan cuba ke arah itu :)

Ada yg ikuti program ni yg betul2 taat dan sgt2 patuh
dlm 8 bulan dah turun dekat 15 kg rasenye kalau aku tak salah
heee aku?
adelah perubahan, tapi sedikit-sedikit, bukan kadang-kadang (sila baca dgn tonasi Nujum Pak Belalang)

ni pun nafsu mkn aku dah membuak2 datang duk pikir mkn yg sedap2 jer
teringin nak makan japanese food lah
italian lah
nampak kat blog org lain yg ade beli kek aiskrim baskin robin sempena mother's day aritu
pon tekak dah rase gatal2 nak jugak huhu
biasela tu, pengaruh2 luar sgt mempengaruhi
(tp kalau diri sendiri ni yg tak kuat godaan, & nampak sgt tak taat, pastu geram berat tak turun...huh..jawapannyer, Lu pikirlah sendiri :P)

Selamat Mencuba :)




7 Komen:

CutieIntan said...

really nice tips for me yang nak kuruskan badan...tapi image tu tak leh nak besarkan...nak copy leh tak>>> pleasee

:|: TinTa Kibod :|: said...

yey TQ..

tapi ye lah..klik image tak boleh besar..
save as pun nak besarkan image pecah wooo...leh berdarah mata nak baca..hikss..

pls hanieeekuuu....bg resolution image hat besaq sketttt...TQ

Jom UNDI anak saya :)-> Meraih UNDI utk Mu'adz Firas selama 10 Hari...

:|: TinTa Kibod :|: said...

TQ dear...baru jelas dan terang..

eh..tapi..
cam lebih kurang je hari2 menunya..
ha ha ha..
mmg kebosanan lah jwbnya..
takpe lum try lum tahu...

*entri baru Part II : Harta Sepencarian...

GreenJade said...

ya ampon hanie..ahkok nih kalu nk folo mau ari pertama jek..pastu ke hulu hilir mane pegi nye..x thn godaan & dogaannnn nok..aduhhh

pe pon..go go chaiyok hanie.go healthy

Ainul said...

bagus la menu diet dia.takde la melampau punya diet.minta izin copy menu tu ye ")

Reen Tart Nenas said...

tapi balik kg memang xleh diet la. rugi :p

NURUL JAMIAN said...

bagus tips ni tp nurul diet tak amik nasi makan mee atau mihun je ok tak tu?