Monday, May 23, 2011

Pengalaman Menjaga Anak yang sakit

Aritu 1st time hannah kene sakit demam+batuk+selsema yang agak teruk
sebelum ni ada jgk, cuma batuk2 sikit dan selsema je
tp aritu...mmg agak serius
hannah pun belum pernah demam sebelum ni
tu yg risau lain mcm jgk

selain dari cerita2 di entri sebelum ni
esoknya, baru kami perasan ade ulser kat tekak si kecik ni
patutla die tolak minum susu atau air!
kesian kami nengoknyer
yerlaa, perut lapar, tapi tak boleh nak minum
bile minum, mungkin ulser yg dekat dengan anak tekak die tu terkena kan
huuu sian hannah
kite yg org tua ni pun, kalau kene ulser dlm mulut maunya menjerit sakit
inikan budak kecik yg baru nak belajar erti sakit semua tu

yg memilukan hati
hannah meronta2 nangis mcm lapar
kami ni bagila minum susu,
seteguk dua, die bole terima maybe sebb tak terasa sakitnya lagi
lepastu langsung die taknak and menangis2...
last2 die tido dalam nangis (mungkin jgk dlm kelaparan :( )

pastu bile bwk jumpe doktor, die bgla ubat mcm bonjela (tp ni khas utk kanak2 dan rasanya lebih manis)
walaupun mak paknya ni tak nampak letak duduk nye ulser dlm mulut hannah tu
kene jgk la sapu, kalau tak mcmmane nak cepat baik kan?

then nak bagi ubat2 yg lain pun sgt menguji kesabaran huhu
menjerit2 die taknak dan tutup mulut
puaslah mak paknya ni duk buat mcm2, panggil meowww la
buat2 kite mkn ubat tu dulu la...
last2, ade jgk ubat yg die luek balik
huhuhu

alhamdulillah
hannah dah makin pulih
cuma batuk & dan selsema je duk ade lagi
lagi satu rupen2nya,
si cik kak tu dah tumbuh gigi sebatang! hehe
patutlah kot badan meragam yer
bile suh tunjuk nak tgk gigi...die boleh letak lidah atas gigi
hahahah lokek sungguh! :)



9 Komen:

~LIZA~ said...

glad to know that she's getting better! nak besar rupanya :)

wina said...

oooh i miss u both. tsskkkk. *hugs n kisses*

xeea said...

Same goes to Alfiy. Ada ulser kat tekak masa demam ari tu. Tp doktor bagi ubat titik, nak bagi tekak dia numb after 15 sec letak ubat tu. Tp mmg serius sedih lah tengok dia nangis lapar, tp tak boleh nak minum susu or mkn. Iskk

Dayu said...

pengalaman hanie
tu istimewanya ajdik mak
kita dr tak tau pape..smua rasa tak boleh. demi anak kita akan boleh

Mrs Nageb said...

owh shiaannnnn hannah :) copek sombuh yo! :)

nanonano said...

na pun ade pengalaman yg same :)
ms mika nk tumbuh gg dlu,
1st time kene demam teruk,
lengkap 1 pakej plak tu, selsema, batuk berkahak,
dah la pergi klinik krajaan je,
derang xgalakkan bg ubat tuk baby,
adui dekat 2mggu bertarung dgn sakit budak kecik tu,
ksian sgt2,
berat turun mndadak,
last2 bile dh baik demam,
bru prasan ade gg sulung nk tumbuh..
:)

NURUL JAMIAN said...

bersabar ye hanie. itu lah dugaan kita sebagai mak bapak menjaga anak ketika sakit. nak mkn pun tak lalu nak tido pun mmg tido2 ayam menjaga anak kan

Fathiyah said...

kte nangis bila tgk nuha tak sihat.huhu.omaknye nangis lg teruk.ish,mmg tak boleh thn la tgk anak sakit kan.

[ Hanie ] said...

to all:
terima kasih semua. alhamdulillah, hannah sakit rupenye nk tumbuh gigi sulung, skrang dah ok :)