Thursday, April 21, 2011

Betulkan peranakan bagi yg bersalin secara pembedahan

Masa aku berpantang dulu
pernah la 3 hari aku berurut
tu pun, kak tukang urut tu tak sentuh kat bahagian perut
yerlah, aku ni c-sec kang bentan pulak kang

tu pun bile die lalu2 kan jari die kat urat2 peranakan
mak aiii, pedih/sakitnya mcm die lalukan dgn pisau
urat dah masuk angin kan tu yg degil tu
aku siap pegang almari kiri kanan nak menahan sakitnye
akak tu ckp, "tahan sikit yer...akak lalukan jari ni jerrrr"
laaaaaaaalalu kan aje yer kak?
rase mcm genjatan letrik dibuatnya masetu

so arini pun anak ku dah 7 bln usianya happy 7th months old hannah ucuk! :P
aku teringat pesan akak tu, kalau nak sengkak atau perbetulkan peranakan bagi org yg c-sec
lepas 6-7 bulan baru boleh buat

so kepada sape2 yg bersalin secara pembedahan ni,
you all buat tak sengkak/perbetulkan peranak ni yer?
you all buat waktu bulan ke berapa lepas bersalin yer?
rasanya mcmmane pulak yer? haa dah tau mmg sakit lg mau tanye :P

aku taknak la kang dah keras peranakan ni (boleh-keras-ke?)
susah pulak nak masukkan balik
tu aku dah tau la kan..rase sakitnye mcm mane
mau muntah hijau plak lepas tu hishhh


12 Komen:

linziana said...

hanie me beranak operate jugak..to me janganla tunggulah untill setahun baru bleh buat all this sengkak thingy.Luka operate luar memang dah baik tapi dalaman it takes more than 6 months to baik.
& layer of kita punya perut ditoreh waktu proses keluarkan baby dulu.so
I think put on hold untill ur dotter setahun.Sementara tu pakai girdle pun dah ok ;)

Ainul said...

kena buat ke hanie? ainul takde urut slps abis pantang.penah dgr yg bt sengkak ni bgs.tp tak berani nak buat..hehehe

Ainul said...

ainul beli baby carrier tu tp arreessa taknak plk.akhirnye dukung la jgk..

aziyana said...

oowwh xpernah tahu pun pasal ni
yana czer jugk tp mcm takut jer..hahaha kebas czer smpai skrg pun xilang lg

f a i z a h 's said...

perbetulkan peranakkan dgn perbetulkan kedudukan batu meroyan tuh sama ka? ke istilah je laen? huhuhu... sy da perbetulkan batu meroyan tuh...bidan tuh batu meroyan sy da ok so xperlu terlebih2 urut kt bahagian tuh... ke laen2 ek batu meroyan dgn peranakkan?hihi...

Fahreen_Fredo™ said...

bidan reen cakap lepas setahun. baru betul dia berani buat. reen bajet fahrin setahun bulan depan. baru buat. mase kat kg.

Puan Jiha said...

muntah hijau....selama ni penah dgr2 org ckp je... tp masa saket contraction Aqeef.. 3 kali i muntah hijau

tanye nurse, die kata sebab awak saket sgt

NURUL JAMIAN said...

kena buat ye

m@Ri@ said...

hani tak tanya bidan urut mcmn?

Anonymous said...

awak saya pun operate saya urut masa lps 4 bulan mcm tu.. dia urut kat keliling prt kita dan tekan kuat dan tarik dari bawah ke atas.. sakit tu jgn ckp lah coz urat2 kita dah keras kan dan masuk angin

zmah said...

Bagus berpantang untuk kesihatan.

intan safinas abdul samat said...

salam kak hani, saya pun operate cam akak juge..tapi saye berurut 14 hari..bidan saya urut juga dekat tempat operate..tapi very slow..ble dah msk ari ke 44, baru die sengkak bagi rahim naik..n sangat sedap la bile die sengkak tuh..actually kalau dapat bidan yg pandai urut, tk perlu tgu smp 4 bln or what..agi cepat lagi bgus..bila tgu lame2 baru nk sengkak tuh yg sakit sgt..pada awal saya pun risau die sengkak awal2..takut anythg happen dkt tempat jahit tuh..tapi alhamdulillah...smp arinih, dah msk 2 bln saya bersalin, rase sgt selesa n normal jer...kalau akak bermint nk try, akak roger saya dekat facbook..saya dah jadi frenlist akak..intan safinas abdul samat..tq