Monday, March 7, 2011

Hannah & Eczema

ni bukan pertama kali aku kupas perkara ni kat blog ni
aritu, dlm bulan lepas,
kami ade buat appointment Hannah dengan pakar kulit h.ampang untuk tgk mcmmana tahap eczema hannah sekarang ni

bile di belek2, hannah mmg dikategorikan agak serius
tang tangan, kaki, yg teruk...
tang muka on and off tu pun, boleh jadi teruk bile die dah start menggaru tanak henti
siap kene masukkan tgn die dlm sluar sebab tgn takmo duk diam huhuhu
tp doctor just bagi krim yg lebih detail
utk bahagian yg luka lain, utk kulit tebal lain, utk yg elergic lain, utk pelembap lain
haa dpt bayang tak brape byk ubat nak letak? huhu
tp aku takdela letak semua...ikut mane2 yg perlu
tp pelembap...mesti!

bab susu pun, kami baru bertukar kpd soya base
sebab nak tgk ade perubahan tak (tak salah mencuba kata doctor, kite tatau ape yg anak kite boleh terima atau tak selagi kite tak try kan )
so takat ni, nampak mcm ok skit...
tp tatau la kan, mungkin sebab krim jugak yg membantu
tapi teori kalau eczema je..nk kene tukar susu soya adalah tidak betul
bergantung pd seseorang sbenarnyer...
mungkin ade susu formula biasa yg ok kan

so pada sesiapa yg tatau melalui eczema ni, nak detail, bolela search. Ni aku petik beberapa ayat dari sini [Link] nak tau lebih lanjut, bolelah klik ye :)

Causes, incidence, and risk factors

Atopic eczema is due to a hypersensitivity reaction (similar to an allergy) in the skin, which leads to long-term inflammation.

Eczema is most common in infants. Many people outgrow it by early adulthood. The condition tends to run in families.

People with eczema often have a family history of allergic conditions such as asthma, hay fever, or eczema.

The following can make eczema symptoms worse:

  • Allergies to pollen, mold, dust mites, or animals

  • Colds or the flu

  • Contact with rough materials

  • Dry skin

  • Exposure to environmental irritants

  • Exposure to water

  • Feeling too hot or too cold

  • Fragrances or dyes added to skin lotions or soaps

  • Stress



yg aku boleh simpulkan (dlm bahasa aku lah aku bukannye arif sgt pon :P)
penyakit ni mengambil masa untuk baik, ataupun takkan baik,
tengok pada antibodi seseorang tu
ade yg dari kecik sampai besar keseriusan eczemanya tak kebah
kene bergantung pada krim pelembap atau krim yg berkaitan dgn eczema, contoh Aquos cream
kalau dah besar, bg yg masih ade simptom, kalau sesorang stress, dlm keadaan sejuk, eczema bole nyerang balik
mcm Hannah, kulit cepat kering dan kalau digaruk atau die pegang2, mmg akan jadi luka/melecet

penyakit ni adalah genetik
samada keturunan yg dah ade eczema ataupun, dari keluarga yg ade sejarah asma, lelah ataupun resdung
so contohnyer...salah seorang mak ayah ade asma, anak mungkin bole dpt asma atau eczema atau resdung.
mcm kes aku, aku ade mild asma yg kalau terlebih habuk, terlebih batuk..ia akan menyerang
mcm kes anak pakcik aku, dia dan isteri takde pun lelah...
tp sebelah atuk aku ade lelah..so kemungkinan simptom tu dari situ

hee nak terangkan mmg pjg lebar
tp bile org sekeliling duk ngata,
"eeeeeii napa muka hannah tu"
"eeeei kesiannyer"
(sambil buat muka mencebik2-aku pun geram tgk)
mcm mak paknya ni tak reti jaga anak huhu
sape yg larat nak cite satu2 pasal pesakit ni dari A-Z kan...
ade sedara yg kami jumpe, yg die mmg dah sedia maklum pasal eczema ni
conclusion die lagi senang...kalau anak takde lelah, mungkin dpt eczema :P
takde eczema, mungkin akan dpt lelah ataupun resdung
mudahkan? :)
tp tak semua la mcm tu kan..bergantung kepada org

jadi, itu je la info yg aku boleh kongsikan utk menambah ilmu serba sikit mengenai penyakit ni :)


p/s: dah mcm rencana mari bersama Doktot hanie plak dah :P



24 Komen:

Anonymous said...

takpe hanie.org mmg selalu camtu sebab tak kena kat dorang ataupun anak dorang kan.watla yg terbaik utk anak kita, caripenawarnya..insyaallah leh sembuh nanti.selagi tak besar, mmg mcm2..bersabar dan usaha ok..
sayangpolokcium utk hannah!!! :)

adlyn833 said...

hanie,

ada kwn i pun anak dia ada eczema.mmg bab tukar susu tu dia pun ckp benda yang sama.tak semestinya tukar susu boleh kurangkan eczema.depends gak pada baby tu.Tapi yg i igt,dia ckp anak dia pakai sabun sebamed and ada krim yg dia amik dr klinik.sekarang mmg dah ok.n dia x pernah pakaikan anak dia jeans or baju yang tebal2 sbb bila panas je eczema akan banyak balik.nnti i try tnya krim apa dia pakai ye..

:|: TinTa Kibod :|: said...

sabar ye hanie..
sok2 dh besar sikit ok lah tu..^_^

dan bagus cpt2 g jmpa doc kulit..i like! suka dgn kputusan mcm ni..bijak!

jgn cuba2 atau jdkan ank eksperimen bla org len bgtau buh itu ini sbb xkan sma kulit ank dorg dgn kulit ank sndri...

dlu mmg cmtu muadz tau hanie...mcm² ubat bg..kaki lain, tgn lain, luka lain,pelembab lain..klu bole letak je semua..mmg rsa ..ishh semua nak letak ni.....tp utk kebaikan dmsa depan gk hanie..alhamdulillah capai umur setahun bebas dr eczema!..rsanya byk nk ckp..tp ckuplah...nt org len boring haha...

syg hannah yg comel! hehehe...

Puan Jiha said...

i feel u huhuhu

oh hanie... hr tu my mum gi umah upline amway die... and die suggest guna G&H lotion.. cos cucu die pon eczema ..ilang terus... igt nak try..nanti kalau ok..JIha gitau ye...

takut gak nak apply cream hospital sebab drugs kan...long term tak elok huhuhu

daisy said...

ahaa..kak hanie, kite mempunyai perasaan yg sama.

Sangat x suke bile p mana2 orang napa ngn baby. merah sana sini. huhu..

Kite cuba yang terbaik ok. Skang Anggun fully guna organics baby buds. alhamdulillah ok la ckit dari dulu.

Wan Adawiyah said...

Hanie,anak cousin wan pun sama gak tp dia pi specialist kt pusrawi then kuranglah sket ruam2 dia..tapi adik saya pun cm 2 gak kecik2 dlu xblh panas langsung tp sekarang amalkan minum susu kambing (hi-goat) dan minum air bio-disc ok then xde gatal2 sgt...

nuni said...

saja je dia nak nak provoke Dr Nuni bagi komen. tapi takde benda nak komen kot. hahaha.

basically eczema happens when your body over react to things. macam orang emo senang nangis... orang baran senang mengamuk... orang eczema senang rosak kulit dia sebab body dia terlebih react kat allergens i.e. benda2 yg bagi org lain takde benda pun.

the basic principles of managing eczema are...

1. controlling the acute problem
- steroid and aqueous lotions help a lot. steroid to reduce the inflammation (i.e. your body reaction towards the allergen) and aqueous (aqueous means water) lotion to keep the skin moist at all times.

2. preventing an attack and controlling the disease
- usually by some time, you'd have been able to ascertain what actually triggers the eczema. Avoid those stuff. It can be topical (i.e. benda2 yg kena kat kulit je contohnya peluh, habuk, etc) or systemic (i.e. benda2 yg masuk dalam digestive system dia contohnya jenis susu or makanan)

in general most creams work on the same basic principles... either to reduce the inflammatory process or to keep the skin moist. but how the pharmaceutical companies prepare the creams do have some effects on the outcome due to the additives that they put into the creams to stabilise the chemicals inside.

As for untuk mandikan and stuff, find something hypoallergenic which basically means it has a reduced amount of possible allergens that may irritate the skin. i think susu pun ada yg hypoallergenic but of course, these stuff are much more expensive than the usual ones. rasanya ada yg sampai >RM50 untuk 1 tin kecik. :)

It doesn't hurt to try new stuff (except to your wallet la. hahaha) but don't turn your baby into bahan eksperimen. Be careful of traditional medicines as they contain high level of steroids which may harm the liver.

AmyMizzunderstood said...

Sabar la hanie...kalau org sebok wat muka pasti yk tanya kan...hanie ckp satu je..."anak ko ada?" mesti sentap diam terus...hehehe

f a i z a h 's said...

aisya pun ada eczema gak...rasanya da normal kot bg yg ada keturunan asma atau alahan nehs...btol ckpt doctor tuh, depends pada baby tuh utk sembuh...kkdg smpai dia besar or even ummi dia sndiri pun kkdg naek gak alergic merah2 kt badan... menda normal tuh just jgn bg dia merebak or naek cam lg trok...letak krim n pelembab...

`BaHa` said...

I terasa macam u rasa bila Amir nangis kuat. Mungkinlah orang yang bertanya tu concern like
'eh kenapa dia nangis ni..'
atau they try to make speculation
'sakit perut tak?'
atau diorang bagi u solution
'eh sapu minyak'
'pergi jumpa ustaz'
Padahal kite dah faham peel or situation anak kita, kadang2 kata-kata orang lebih annoying daripada helping the situation. Maybe what they suppose to do is silent unless kalau kita tanye 'eh camane nak buat dengan anak i ni?'

m@Ri@ said...

alamak takut baca hanie..andry pun ada keturunan ashtma..alamak takut..harap2 aqil dan adik2 die tak dah penyakit ni..kkesian kat baby kan..apepun semoga hannah cepat hilang eczema tu

saya said...

hanie..
1st time bg comment..

saya penghidap eczema sejak lahir..bj sy masa baby juz t-shirt yg lubang2 tu & seluar pendek. sabun pulak, hnya sebamed saja. mak sy pulak kene basuh bj saya dgn air panas & jemur masa matahari terik.tu pun xboleh lama.

kering je, kne terus angkat psl takut debu2 melekat kat baju. krim dari doktor, mmg xlekang.

bila dah besar sikit, saya pakai sabun beli kat kdai runcit kat kampung. sabun tu color hijau. jenama dia 999. skrg dah lama xnmpk sbn 999 ni.

mandi kat kolam air panas yg berbau belerang tu, mmg dah jadi mcm hobi dah.. asal ada je kolam air pns, mesti parent sy bwk g mandi.

saya betul2 bebas dari eczema ni umur dlm 14-15thn.

Fiza Z. Abidin said...

sabar yer hanie....anak buah sy sendiri pun mcm tu jugak...skrg umur dia dh 5 thn pn kdg2 eczema dia naik. dulu akak sy pn doc suggest tukar susu soy base tp anak buah xmo minum..last2 minum gak dutch lady 123 tu..krim tu mmg sentiasa standby kt umah. akak sy mmg akan bwk ank buah pg kg baru medical center tu kalau de pape psl kulit anak dia..so far dia just beli krim kt farmasi je sb doc kt hosp dh bgtau nama krim tu.

dulu anak buah sy pun org duk ckp gitu jugak...smpikan satu masa penah akak sy nangis kononya dia rse mcm xjaga anak dia dgn baik..tp doc ckp bukan salah dia.

dia pn dh penat nk explain kt org psl eczema ni..last2 dia buat pekak telinga je.. :)

Anonymous said...

Nanti cube tanye dr.. boleh tak baby consume probiotic.. sebab dari bacaan probiotic boleh tolong.. anak pun dulu ada mild eczema.. sekarang dah hilang.. sabun mandi die saya pakai cream bath oil jenama eubos.. so kurang sikit..

wardah said...

hanie, one of my fren punya baby pun camtu. dia siap pantang makan semua benda. sbb tak tau anak dia elegik apa. tapi still keluar eczema juga sampai mata dah naik lebam. last² dia try susu soya n stop bf sekejap. terus ok baby. so now, dia campur soya & bf. nak bagi balance kan.

org sekeliling ni ssh nak puaskan hati diorang. jgn lyn. haha

Nadya said...

aydan ade mild eczema but ade certain time teruk jugak lah..kalau panas sgt merah2 pipi..plus die salu gak bersin time pagi2 n kalau sejuk sgt.so paed die ckp sometimes if baby ade eczema die akan ade sinus/rhinitis juga iaitu resdung. so anak sy ade dua2..huhu n if the mom ade resdung, baby keluar mungkin akan ade athma/eczema la..huhu tapi papepun kite usaha la selagi boleh. now aydan dah jumpe lotion yg sgt serasi dgn die.Physiogel Lotion boleh beli kt guardian.alhamdulillah kulit die dah xde merah2..n sabun mandi guna sebamed..

Diyana Sahid said...

salam...
hani...dah lama jd silent reader blog awak sbenanya...aritu ada member jumpa blog ni..tu klu mood nk blogwalking tu sampai, jenguk2 jap...
sian hannah ada eczema gak...sama cam adam n adzim...xperla...slow2...nnti okla tuh...bler besar sket, leh wat blood test...sng sket nk monitor apa yg dia leh mkn ngn x...
dlu adam pun minum soya...tp bler wat blood test, rupanya dia alergik soya jugak...so, skg minum nan HA...kitorg bg diorg probiotik gak...so far nmpak cm ok sket...
apa2pun, kena sabar jerla ngn diorg ni...time diorg menggaru mmg agak stress sket la..
bab2 org nk pandang semacam tu, klu bleh mmg nk sound jer...cam last week, ada bdk siap jerit2 bler tgk adzim sambil ckp "eiii...geli2...merah2" ...ayah bdk tu lak leh senyum jer tgk anak dia cmtu...time tu mmg rasa nk lempang jer ayah dia...hahha...nasib leh sabar lg...

klu ubat doc or segala macam cream ngn sabun tu mmg dh macam2 try...tp sama jer...bdk2 ni peluh pun sensitif...
klu nk try homeopathy, leh g klinik dr hasan kt bangi...ni pun ada makcik meniaga kt pasar mlm rekemen...dia dh penah g...kitorg dh g tp lom start mkn ubat tu pun :D

bdk2 ni ikut pakcik apit awak...dlu dia pun ada eczema gak :D

Anonymous said...

Cuba search pasal Minyak Dabus.. ada baca testimoni.. boleh kurangkan masalah ezema

[ Hanie ] said...

to all:
terima kasih di atas berkongsi pengalaman, nasihat dan pandngn you all kat sini. kpd yg mengalami situasi yg sama, same2lah kiter kuatkan semangat dan terus berdoa dipermudahkan :)

fizanur said...

apa yg saya faham, ekzema ni sel dia cepat rosak. memang soya amat membantu. Soya yang berkualiti akan memperbaiki sel dan hilangla gatal2 anak tu. Bagi saya krim tak membantu. Saya nasihatkan kalau awk BF, awklah minum soya tu. nanti susu merudum plak.

http://www.nurhafiza.com/2010/12/ekzema-dah-semakin-berkurang.html

Anonymous said...

hani.. terjumpe blog ni.. http://itaintthathard.wordpress.com/2010/07/15/tackling-atopic-dermatitis/ try tengok ye

Cik Yut said...

Salam..

Mungkin ini ddapat membantu ibu

http://www.sihat2u.com/2011/04/atasi-eczemaperlu-bersusah-dahulu.html

Anonymous said...

dear hani..penat search blog awk..dlu selalu gak bace..hihi..tetibe teringat hannah..mcm ner ngan eczema hannah??hani try tngok blog ni..mayb leh membantu..anythng text me 0192360414(lily) http://www.eazycatalyst.com/2012/05/testimoni-vco-untuk-pesakit-enzecma.html

Anonymous said...

betul ckp hani..org luar klu tgk bb eczema je muka ada yg ikhlas & x. Bb akak baru 3m, eczemanye sampai jadi bisul2 kecik2 pecah berair & nanah. Kami berubat dr tradisional sampai pakar kulit..mmg x leh baik 100%. Sape yg nk anak kena sakit ni..tapi dugaan Allah kena terima dgn reda, maybe ada hikmahnye. Sape tau esok besar anak ni lah yg kurang penyakit.