Thursday, December 16, 2010

seronok tgk ibu2 ngandung :)

bukan apa, semlm hannah ade appointment utk 2nd month die
so seperti biasa aku gagahkan juga lah ambik nombor walaupun kene berejam tunggu kat klinik kerajaan tu :)

sedang duk tunggu2 tu...
hannah pun tak byk meragam pulak..
nak timbang berat pun, senyap jer...kalau yg 1st time dulu, menjerit! hee
baby yg kat sebelah die yg menjerit sekuat2 hati..nurut kate mak nyer..baby tu tak suke kene letak hhuhu
mase dlm duk menunggu tu..ramai plak ibu2 ngandung yg dtg cek-up skali
terbayang2lah mase aku duk sarat bawak perut dulu
dlm kepala duk pikir, mcm ni la aku dulu...tersenget2 jln bwk perut :D
lagi best, kadang2 duk terasa2 baby duk menendang2 dlm perut tu
sambil usap2 perut, duk sembang dengan cik kak dlm perut tu :)
pengalaman waktu pregnant adelah sgt-sgt indah...rase mcm nak lalui waktu balik gagaga
so kepada yg sedang hamil tu, enjoy your pregnancy period k.
nanti sure rinduuuuuu pulak :)

so about hannah, berat die dah naik 5.2kg this month!
patutla mommy nampak tembam semacam jer...kaki pun dah nak berketak2 :)
dan mase inject..die bole nyenyak tido..
aku mcm takut je and try kejut kan die..tp taknak bangun pun
tapi bile nurse dah cucuk..die tergerak2 sikit...then terus tido balik :)
Good girl mcm mommy kan? erkk muntah daddy die bace neh :P
mcm nad mentioned kat aku sblom ni, inject utk 2 months memang kuat sikit dan baby boleh sampai demam
so aku pun dpt ubat (lupe plak nak tanye ubat ape)
tp nurse bagitau, balik terus bagi 3ml..then kalau die demam, setiap 6 jam baru bagi lagi
harap hannah tak demam k :)

onemorething, hannah sekarang dah ade eczema :(
sedih tgk kulit die naik merah2..kering2
mase ade appointment kat hospital ampang yg baru confirm hannah ade penyakit ni
doc kate, masuk2 bilik doc pun, die dah perasan hannah ade eczema
then hospital bagi ubat sapu dan pelembap kulit
punca eczema ni terjadi, mostly sebab keturunan dan kalau parents ade penyakit lelah atau asma
mcm aku, aku ade lelah sikit...tak teruk pun..
mcm keluarga aku, ayah aku pun mase muda2 ade lelah, tp kami adik beradik, takde pulak yg eczema hurmm
tp pakcik sedara aku belah ibu ngn ayah, mmg anak sulung dorang kene eczema..
mmg kesian bile tgk kan
tergaru2...kulit merah, sampai ari2 kene pakai stokin sebab takut bergesel dgn karpet, dorang jadi gatal
then doc ckp, elakkan dari guna carpet sebab kat situlah byk terkumpul hama and habuk
nak sembuh mungkin makan masa, setahun, dua tahun :( alahai siannya anak mummy
dah lah girl-girl
ni pun, mmg tak sanggup nak biar jari2 die tak pakai mitten...
pernah try tak pakaikan kejap, abis bercalar-balar mukanye hasil dari cakarannya
dia gatal kot...
kalau mandi, doc shorkan guna sabun sensative skin Seba Med
habislah bedak, losyen, yg dah beli mase pregnant dulu tak bole gune huhu
hannah cepat2 sembuh k..





17 Komen:

Wan Sajidah Ahmad Saburi said...

saya pun mmepunyai perasaan sedemikian rupa bila lihat ibu2 mengandung!huhuhuhu

Puan Jiha said...

mengandung sgt best kan... kat opis ni ada 4 ibu mengandung...Jiha yg teruja lebih hehehe

oh eczema gak ye... sian kan... Aqeef skang ni on and off... kalau ibu die lupe diri makan bende tak patut, naik la eczema die.... aqeef hr tu pakai sebamed pon tak brape nak jalan huhuhu...kdg2 mandi air kosong, takpon guna sabun madu amway (nasib mang tak beli sabun baby, lotion sumer dulu sebab expect org bg hahaha...tp mang byk org bg, ibu die ajelah yg guna ye hehehe)

@yue said...

eczema pn ada peringkat2nya..
hrp hannah jenis minor..
kecik ni jga elok..pantang sket..
insya'Allah x smpai setahun dua ok..
biasalah kulit sensitif..

`BaHa` said...

patut le amir macam nak demam masa 2nd month injection haritu. Memang ubat die kuat eh.. pastu nurse takde warn kitaorg apa2 or bagi ubat demam. ces betul. ;p

Maznie said...

Betul tu, kalau tengok wanita mengandung rasa bertuahnya mereka ni.. sambil2 berdoa agar saya pun dikurniakan cahaya mata ke3 tak lama lagi :D tak sabar nak rasa baby kicking dlm perut :D insyaallah, mudah2 dimakbulkan. Congrat to all mum to be yg singgah di blog ni ya.

m@Ri@ said...

rindu peyut besar tu kan..lahai sian hannah..harap2 cepat hilang ye sakit tu..

Nadya said...

try pakai lotion physiogel. kulit kering kerutu2 tu blh lembut blk. n kurang merah2.aydan pakai lotion tu skang. die pun ade mild eczema. now pipi dh licin n gebu blk.kdg2 ade naik gak tp xseteruk dulu sampai keras pipi.try la beli kt guardian. sabun pun die pakai sebamed sbb bdn pun ade capuk2 eczema.now dah ilang. syukur.

Nariko said...

alaa cian hannah, can imagine dah la putih, kulit sure merah2! better hanie awal2 treat eczema ni nnt dah terlambat dia tak hilang..

NURUL said...

SAMALAH NURUL PUN RINDU PERUT MEMBULAT DULU2

My Journey said...

hanie, dont worry sgt about eczema, as long as jaga elok2 it will be fine...sab dah 26 years suffer from quite chronic eczema...so if hanie nak any tolong, just email me k...

naddynad said...

Hanie!! Sebamed mmg elok...nad mmg guna sebamed baby liquid cleanser dan sebamed children's shampoo...mmg mahal sikit botol pn kecik..bagus utk baby :)

AmyMizzunderstood said...

rindu n sedih tk dpt pegang perut lg..kickk pun!tp sekarang dpat kick betul2 punya dia bagi..hehe..sian hannah..hope she;s ok..alamak tetiba tkt plak injection utk 2nd month ni..hope anya nanti strong jua la hendaknya...

dialicious said...

eczema tu biasa hanie..nuthing serious..maknanye kulit dorg cantik sbb tu sensitive..kalo minum birds nest or soya bean byk ms preggy mmg ade potential utk dpt eczema..tp utk dpt kulit baby pink2 n putih mmg kene minum bende2 tu..hehehe

Jehan Najib said...

babe, btol la... budak yg kulit cerah2 ni mmg snang kena allergic kulit kut. Nia dlu lama gak kena. then ok la lps apply crim doc bg.

Skrg ni on & off.. aritu mkn kuah petis, pipi dia naik merah skit. immediately stop.

sedap tu jambu + rojak petis. sob sob... tkpe le kan... bekorban

K-Baby said...

Hi Hanie, love ur blog. Minta izin link ya...rajin2 visit mine too :)

Hantu Ulam said...

Sama la ngan Anggun kak hanie. Habis bedak2 n losen2 yg juju beli n org bg sume xleh guna. Juju try seba med kulit Anggun x oke jugak. Then jumpa doc die suh gune Eucrin. So skang ni mandian n losen pakai Eucrin. Baby oil pun xleh pakai yg biasa. Adeyh..sungguh high maintenence.Tapi nak wat cmne.

Bila sembang2 ngn doc, baru teringat masa ngandungkan Anggun, Juju byk minum soya, so kulit baby sangat sensetive..huhu

Atiqah Adnan said...

agreed! memang bestkan pengalaman mengandung.. hee~ suke juga tengok mommy to be.. ^^