Wednesday, December 29, 2010

3 bulan Hannah

senyumanmu menghiburkan hati :)



masuk 3 bulan ni, banyak perkembangan hannah yg aku dapat tgk
beratnyer dah 5 kilo lebih
dan kepala die dah makin kuat!
asal daddy die meniarapkan die atas perutnya
seboleh2 die angkat kepala dan nak tgk kiri kanan
tp kitorang tak brani lagi nak bwk jalan2 pakai baby carrier..tunggu skit mase lagi :)
meniarap?
belum nampak lagi tanda2 nyer..
nak ngereng ker, mmg takde
tp bile kitorang saje je test die letak die dlm keadaan meniarap
die bole nak angkat punggung terus! haha
tak nyempat2 ye kamu Hannah

die dah boleh recognize org dan melihat kat suara yg memanggil die
kalau tgk tv pun, aku prasan kalau org dlm tv tu dekat contohnye sedang bace berita, die boleh mengekek sorang2.
Ingat org bace berita tu duk sembang dgn die kot :P

minum susu pun makin byk
mau kalau buat 3.5 oz tu, mmg tak cukup.
kalau terlambat bagi susu ker, amboi memprotes, menjerit2 mcm kene pukul huhu
then dah pandai nak masuk tgn dlm mulut
sambil duk bebel sorang2 bile bagi can bagi die masuk dlm mulut
dan tgn die pun dah pandai nak menggaru tempat2 yg gatal especially kat kepala die
kesian tgk...
last2...daddy die ade timbul idea taknak bagi die garu2 kepala
tgn die letak dlm seluar! hahaha ni kalau dia pakai seluar kalau pakai rompers, tak dapek lah ye
dah gaya mcm tgn masuk dlm poket
terkebil2 la si anak ni dibuatnyer :P

sekarang ni kami tgh try bertukar sabun mandian
kami gunakan jenama Buds
Sebamed, menurut farmasist, still ade chemical..walaupun sikit
tu yg kulitnye still tak nampak sgt perubahan
so die suggest gune sabun ni





kami beli jgk lotion nyer Super Soothing Rescue Lotion
takat ni nampak perubahan
tp tatau la sebabkan ape kulit kat tangan hannah berair dekat pelipat2 nya
lotion nya mmg sgt mujarab
thanks amrina suggest kan this product :)
ade lagi recommend krim dari pakcik aku dan intan
namanya Cetaphil
tp aritu kami tak jumpe brand ni, so try je dulu Buds ni :)

mmg agak mencabar sikit kalau nak jg anak yg ade eczema ni
kalau bole, sehari mandi nak kene 3, 4 kali
mcm hannah, kalau kulitnya terdedah, mulalah naik merah
kalau panas pun mcm tu
bagi yg breastfeed, kene pantang jgk cara pemakanan, kot2 anak kite ade bende yg die sensitif..
so bile dah jadi susu, tu yg dpt kat dia
kite tatau yg die gatal ker, sakit ker...
bile aku tgk..takde pulak die meragam sgt
tp tgn die tu la duk ke atas, ke bawah mcm org kawat huhu


Hannah...
Mummy ngan Daddy cuba buat yg terbaik utk Hannah
dan sentiasa berdoa Hannah cepat2 sembuh k..
Love you :)



**gambar2 di googled

18 Komen:

nanonano said...

alahai siannye hannah,
:(

Nadya said...

hye hanie, aydan pun ade eczema but a mild one..tp keras n kerutu jugak la pipi die n badan pun ade patches rashes.ubat2 yg ade steroid mmg dah xpakai since tau ade long term effect kt baby. wpun berkesan sekelip mata hilang, tp xnak guna ubat yg steroid..so alternatif guna Physiogel Lotion (ada kt guardian).alhamdulillah now badan sumer dah clear n pipi pun dah licin..try la.eczema mmg on off so kene bersabar byk2..huhu

wardah said...

Hannah sudah lah putih melepak. nampak betul merah² tu kan.cepat baik ye Hannah.

Mummy `Aish said...

Brand Cetaphil mmg bgus utk kulit..cepat je ilang..kat pharmacy ade..tp utk kulit baby tak sure lak..coz aritu muka Mar merah2 then doktor bg ubat cleanser ngan moisturizer mmg kejap je ilang..takut utk kulit baby tak sesuai je..yerla kulit baby ni lain ngan kulit org dewasa..

Ainul said...

hanie, hrp ni dpt membantu

http://alinalan.blogspot.com/2010/12/eczema-semakin-berkurangan-hasil-makan.html

tentang dhila... said...

comel la hannah

Puan Jiha said...

dah 3 bulan hannah...comel nye putih gebu hehee

kan...sian kan baby eczema ni... hopefully bertambah baik

.:Mrs. Engineer:. said...

hannah comey... :)

AmyMizzunderstood said...

kesian hannah..haishh sabar hanie..pasti ada hikmah nak jaga anak sakit..be strong la ye..amy tak leh tengok baby ada merah2..nnt nak nangis!

deena awanis said...

banyak dengar cerita pasal baby eczema ni..thanks god rafique xde masalah..get well soon cutie little hannah..

princessofsun said...

hai hanie,

saye ni mmg pesakit eczema dari saye kecik sampai la saye dah tua nih.. skang ni dah melarat ke photo-dermatitis. mmg sangat seksa..masa kecik tu tatau la rasa camana kan.. tapi bila dah start sek, mmg sgt teruk.. skang ni lagi la.. tak leh terdedah kat cahaya matahari sbb my skin akan generate fotosintesis.. mmg sakit ni takkan lega, cuma kita leh control... Hanie, skang ni saye under treatment Dr. Biduwiyah di Ampang Puteri Specialist Hospital. cuba la gi sane, mana tau kot2 bleh control. alhamdulillah, saya ok dah skang nih.. cuma ade lagi skit point2 eczema/photodermatitis yang masih degil...

::zAsyikein:: said...

tomeyner gurfren adam nie,...hiks!
makin gebus...
adam pun ada eczema juga..so far kin pkai sebamed nyer shampoo sbb kat kepala dia klu guna hat lain nmpk mcm kelumur2 tu...tp pkai sebamed shampoo alhmdulilah..
for lotion kein guna sebamed juga so far alhmdulillah.. =)
tp mmg kan baby eczema takleh panas2 nnt muka naik merah2...cian

~LIZA~ said...

alahai syiannya hannah :( i takde experience tentang eczema.. skang ni i guna products earth mama angel baby for my son, so far alhamdulillah takde rashes tu sumer. sbb organic kan..

nurul aziyana said...

jnama buds mmg organic kan elok utk eczema pastu mk yg bf mmg kna pntng termasuk buah kump bery tu..

dialicious said...

ala tomey2..xsaba nk timang baby..hehehe..cetaphil mmg bagus..ade kt guardian tp kene mmg SA

Anonymous said...

so sweet, hannah akan dpt terbaek dr mummy & daddy ye :)


-INtan-

My Journey said...

hanie..wah dah besar dah baby hannah..hehhe...btw pasal sabun tu mmg cetaphyl dgn baby buds very good for baby...baby buds best sikit sbb still ada foam, cetaphyl best but foam takda..all depends on baby hannah punya skin lagi sesuai with which soap..

all the best mummy..jgn risau sgt eczema..slowly nanti hanie akan faham, senang je..

[ Hanie ] said...

to all:
TQ sooo much di atas komen, cadangan dan concern (nak reply satu2 mcm tak sempat :D)
mmg ezcema hannah ni on and off. Lagi2 la die dah pandai menggaru skrang ni, mmg risau jer.