Monday, November 1, 2010

breastfeeding??

smileeee :))


3 hari lagi aku berpantang 44 hari :)
lepas ni....yahooooo
bolela nak mkn makanan yg slama berpantang ni aku tutup sbelah mate dan tahan nafsu jer
hehe seksa wooo :P
tp still jgk ade bende yg tak digalakkan makan kan
mcm yg sejuk2...yg berangin2..
kang effect kat baby :)
mcm pizza ok kannn? huhu

oh anak dara aku sorang ni skrang ade tabiat baru
siang die kepunye la layan tido sampai org picit2 dia, usik2 die, buat bising/sembang kuat2 pun taknak bangun
sampai 5 jam pun kadang2 die bole lena tido! isk2
tapi tunggu jap lagi pukul 2 pagi keatas, die mulala taknak tido sampai la lepas subuh huu
tu yg bile hannah dpt tido lepas subuh, maknye bole qada tido sampai tghari pulak tu hahah
not good not good :P

mengenai breastfeeding
aku agak kecewa dgn produsi yg dihasilkan :(
sgt sedih ok
nak nak lagi bile tgk hasil org lain (dlm blog lah)
aku kalau skali pam, utk dua2 belah, paling byk baru dpt 4oz!
harapan nak fully breastfeed rasenye mcm tak mampu
kalau ikutkan nk jgk fully bf, mau kurus kering anak aku ni kang
so..terpaksa la cari sumber lain
janji anak membesar normal
sebab mase 1st cek up aritu, berat die tak naik dgn kadar sepatutnyer...4kilo
aritu baru 3.3 kilo jer..riso mak

so bagi yg tgh pregnant, mase pregnant la penting usaha utk perbanyakkan susu
cthnyer, mkn kurma, mkn almond, lobak putih, minum horlick...pastu urut pun dah bole rasenyer
takde kang dah bersalin, susu taknak kluar atau flow lambat mcm aku ni huhu
itu pendpt aku la kan :)

then tahniah buat Amy & Mira & their family yg dah slamat bersalin baby girl :) musim bby girl skrang ni yer :) Alhamdulillah..happy for them. Dan buat kak d yg masih menunggu, sabar & kuatkan semangat yer, kami doakan semuanyer selamat..Amin :)

27 Komen:

ummi said...

hai hani...
congratulations on ur bb... :)
ttg BF tu,dun worry,insyaallah enuf wif ur bb demand...
ms dlm pantang pon kite pump dpt 2oz je pon..tp,simpan saje..
then smp keje ni menten 4oz per session..
yg penting istiqamah.. :)

deena awanis said...

hanie, 4oz sekali pump tu i rasa normal laa..sbb masa pntang ni baby direct feed ngn kite kan..susu banyak2 tu baby dah telan..hihi..

pasal berat hannah tu, mybe u should refer to paed..

cantik pic hannah tu!!

`BaHa` said...

owh hanie, i'm facing the same issue too! kalau pam memang tak dpt banyak mana, ade la sekali dapat smpi 6-7oz itupun sbb lama tak breastfeed baby and waktu pagi2. actually my baby mmg dah campur formula sbb dia minum banyak, sekali feed dia minum 2-3oz which i dont think susu badan ade banyak tu unless kalau dia suck dgn bersungguh2 :(

betul cakap u, kalau berat baby tak naik risau jugak.. so far Amir nampak sihat n growing. i bf dia most of the time tapi kalau asyik tak dpt tidur which i assume dia tak cukup minum, i top up formula.. memang dia minum macam lapa gile hehe
so i tak la exclusively bf him.

i pun tgh nak cari supplement or milkmaid tea nak banyakkan susu

tapikan..kalau la ade org yg so proud cerita dia exclusively bf, offended jugak kan.. rezeki anak dia lah dapat mak dia produce susu banyak hmm (emosi kah hehehe)

Hayfa alyya my's Baby Gurl said...

horeyyy nak merdeka ek heheh.. tapi da habis pantang x semua still boleh mkn yer harus berpantang selama 100 days hehhe itula kenyataannyer hehheh ...

Amy-Wan said...

hanie..kita senasib...produksi susu memang x memberangsangkan..wlpn mkn dh mcm2..sedey...kl nk hrp susu bdn aje..sure amanda pun x kenyang n kurus kering..so sekarang ni dia dah minum campur..mmg hati sedey..tp pe daya..pump dua2 belah dapat 3oz aje..xpela..asalkan anak sehat..ibu dia ni berkorban apa aje.. ='(

*pst..baru tau..rupanya my mom n ur mom adalah kawan..hahaha..kelakar bila my mom dok cerita pasal kwn dia dah dpt cucu nama hannah irdina..trus amy teringat kat hanie*

Ina Hashim said...

Hanie..

rasanya bukan sebab pemakanan..tapi sebab kurang rangsangan dari baby..yela kan...dah dia kuat tido..seeloknya kene ada rangsangan dari baby tiap 2 jam,baru susu banyak

xpe..kalo baby tido, Hanie pam je every 2 hours

Atiqah Adnan said...

chomelnyeeee!!
haah.. memang ramai baby girl keluar sekarang.. lelaki sikit je..

Ainul said...

hanie tak urut bg lancar susu ke? mana tau tersumbat ke.bagi direct bf kt hannah & stp 2jam.mmg susah esp pagi2.ainul dl mcm2 problem nk bf arreessa.jgn give up ye.insyaALLAH mesti ada jalan..

Puan Jiha said...

cube try minum HOmesoy.... cepat sgt refill n berat mcm batu.... Homesoy je setakat ni air soya yg efek kat jiha...minum yeos tak jalan

ibu yg bf ni... nak tau anak cukup susu tak... salah satu cek pampers die..kalau penuh je..tu maksudnye cukup lah tu

puterihannan said...

hani, jgn give up.. mmg dh teruntuk susu ibu tuh utk anak2 kita... dh merasa anak pertama tak dpt BF (sbb kurang ilmu), mcm2 masalah kesihatan dan very costly.. jangan give up k... terus menyelongkar ilmu2 ttg BF. susu sedikit or banyak adalah disebabkan productions milk itu sendiri... so tak terlambat utk terus belajar... :D

Mrs Nageb said...

hanie,melepaknya hanah :)
flow lambat pun mslh ke,i rasa flow laju mcm i pun mslh juga,sbb rasa kesian kat baby termengah2 nak suck and telan susu,pastu selalu tersedak,risau I..
Teruskan usaha untuk fully breasfeed :)

Mrs. Kown said...

trust your yourself. 4oz both breast kalau masih dalam pantang kire banyaklah. mine 2oz jek! tapi tetap bersabar, alhamdulillah masuk kerja dah ok. i masa first few days lepas bersalin, susu yilekkk, kosong je tapi i sumbat gak bagi kat bb. the more you give to bb, the more your milk will be. maybe tak cepat effect dia, tapi very sure akan meningkat later. i started with only 20ml masa mula, tapi tetap simpan dlm fridge. hihihi.

apa pun pilihan kita, fm ke bf ke, kita tetap nak yang terbaik untuk anak kan. so don't feel bad if you have to go for alternative lain kan. yang penting baby sihat :)

i failed my first time miserably jugak. so skarang, satu anak fm, satu anak bf. hihihihi.

m@Ri@ said...

ala comelnya hannah..bubuh byk2 skit ek gamba nnt..em hanie maria pn pam 2 2 belah dr dulu dpt 4oz atau 3 oz je hanie..alhamdulillah masih fully bf aqil..jgn lemah smgt tau..teruskan usaha..

fizz said...

hanie... caiyok2 jgn berputus asa. xpe kalau campur tp kena sentiasa stimulate la utk maintain/ improve production. kalau biar je nnt die kering tros... rugi plaks. eh ehhh ramai baby girl ye. bole join skali la geng eryna haha. nnt wat kelab baby gi shopping ke :P

dell @ Marryme said...

hi hanie

terasa nak komen jgk pasal BF ni. dell baru bersalin 2 weeks back.. so far susu mmg banyak.. melimpah2 tapi ada prob dgn puting.. sensitip sgt kulit ni.. smpi luka berdarah2, ari tu kuar darah pun bb minum je.. actually susu tu pun sebenarnya asal dari darah kan.

sedih gila gak sbb sekali pam dpt dlm 2.5-3 auns je. pastu baby boy minum banyak.. tadi first time terpaksa campur dgn FM sbb supply tak cukup :((

and sgt lenguh sbb dell kena pam susu takleh direct feed. kalau boleh direct maybe selesai la masalah kita ni.. haih sedihhh :(

nuni said...

some babies might lose some weight masa awal2 especially during the 1st month. tak payah risau because if she's feeding well, she'll gain back the weight. if u ask me, try to stay with exclusive breastfeeding.

kalau klinik kesihatan that you go to for regular check up tak plot the growth chart, you can do it yourself. monitor the growth. tengok dia ikut line ke tak. kalau dia drop dari current line and persistently stays there, baru la perlu risau. klinik kesihatan akan refer to the the hospital that covers the clinic for further monitoring/ refer dietitian and this usually occurs around 5-6 months of age bila dah nampak growth pattern.

keep on expressing the breast milk and bila sempat, bagi baby hisap direct. that will stimulate the milk production.

ko dok mana skrg? since last week aku on call on every other day (hari ni on call sampai petang esok - i.e. 36jam keje straight .. lusa on call sampai petang tulat... and so forth) sampai end of this week. nanti aku dah free sket i'll bring u the medication that we usually give mothers to increase lactation if u think u still need it.

Jehan Najib said...

Takpe la Hanie, kita dah usahakan yg terbaik... hopefully Hanie tak putus ngepam ye... walaupon baby minum susu campur. kita ttp prioritize BF the baby....

Sedih gak sbb Nia dh start campur start umur 4 bulan. Tekandas nk fully EBM till 6 months. huhuhuh...

xeea said...

no worries hanie. sy dulu ms dlm pantang pun, tiap kali pump mmg dpt around 2-4 oz je for both B.

naik keja nti, pumping session akan jadik banyak. skrg ni, mmg dpt sket sbb plus direct feeding, kan?

insyaallah.
akan sentiasa ada rezeki utk hannah.

[ Hanie ] said...

ummi:
thanks ummi for your support.owwwh mmg dlm pantang susu tak byk sgt eyh? huhu baru tau :D

deena:
ha betul jgk tu kan. kejap2 nak susu..bile pam nampak sikit, emo sensorang huhu padahal si kecik dah minum so tak sempat nak generate susu ye tak huuu

baha:
ooo rupenye i tak keseorangan! hee suke2 (opss ape motif suke ni?) huhu
tu laa...nak buat mcmmane, anak kite ni minum kuat, mmg la die lena lepas minum tu, tp jap lg setgh jam die dah terjg which mean tadi tu die bukannye kenyang pun, die lali minum susu ibu die yg ade power tido tu hehe

hayfa:
hehe betul tu :) kene 100 hari, ade yg rase mcm nk langgar jgk neh, pastu pantang balik..haha aci tak? :P

amy:
betul tu amy..ingat nk ekslusif bg, tp ape kan daya :( same2la kite buat yg terbaik utk anak ye tak
haa tu la pasal..ibu hanie pun duk mentioned jgk pasal mak amy huehue. keciknyer dunia yer :D

ina:
erm mungkin jgk :)
tp hanie ni jenis malas nak pam sebab ambil mase lame baru laaa nak cecah 4oz pastu agak sakit bile pam huhu tu yg terbantut usaha tu :P

atiqah:
uhuu tu laa...musim kan

ainul:
hee hanie ni jenis bile hannah dpt tido lena, kesian sgt nak kejut die :P (sbenarnye mak die yg nak qada tido) sebab die mmg kejap2 terjaga.so bile die dpt tido lame tu..mmg takut nak kejut :D

jiha:
ooo yeker. huhu berat mcm batu? ape yg berat tu jiha? huu
hehe pampers die mmg berat/penuh je slalu, sebab dah campur susu kan so mmg die byk minum

puterihannan:
thanks for sharing hannan :)
erm tu la...insyaallah lepas ni try slow2 naikkan semangat balik :)

Mrs Nageb:
haa masalah tau kalau slow lambat, tp kite tatau die kenyang ke tak. tgk bile die isap wahh kemain mcm lapar..tup2 die tido..pastu die bangun balik..ha tu maknanye perutd die still tak kenyang la kan huhu
alahai, bertuahnye flow laju. kalau pam sure lumayan kan? ;)

mrs kown:
oh, i'm your silent reader shila! hehe sblom ni mmg tau u byk cite pasal bf dlm your blog..tu yg membuat kan i motivate diri sendiri jgk secara langsung bile bace cerita2 u :)
erm tu la, kesian kat anak..tu yg terpaksa. bile tgk org lain punye stok, wahh sgt lumayan, tibe i rase down sendiri. i punye stok tak dpt nak simpan, asik2 tergune jer..hehe gune sebab mlm2 kalau i dah tak larat, suami tolong susukan :)

maria:
hehe insyaallah...liat skit bile nak upload gambar ni :D
ooo yeker, ramai juga yg same tak byk susu mcm hanie yer. huu ni yg bersemangat balik ni nk bf hannah :)

fizz:
haa tu la fizz..takut jgk susu kering nnt. haha geng shopping? wow, sgt menarik, mak2 nye yg kene sponsor tu :P

dell:
congrats dell for your new born baby boy :)
sian kat u...sakit kan kalau niple berdarah atau crack? kite dah penah kene awal2 aritu..auwww mmg ngiluuuu. erm mungkin dell masih awal lagi baru lepas bersalin kan...tgk nnt mcmmane, ade improvement ke tak k :)

nuni:
hee ni yg aku suke bile doktor bagi pendapat ni...hehehe tq nuni!
aku kat shah alam sampai weekend ni, haa ko dgn baik hati nak bagi? wahh mari2...aku mahuu :D

jehan:
erm tu la jehan, nak buat mcmmane. Wahh 4bln? kire lame jgk la u dpt ekslusif bf your daughter sampai 4bln ;)

xeea:
haa yeker...
bile dpt komen2 kat sini, rupenye normal kalau susu sikit mase dlm pantang yer huhu. thanks :) harap bile naik keje nnt, sesi mengepam adelah sgt dedikasi dan dpt dilakukan dgn baik :)

fizanur said...

pam 3 jam sekali. join support group supaya awk dpt ilmu yg betul. jgn giveup ye.

Luv like this.... said...

hanie

sale MY DEAR tu last esok..7hb

Nadya said...

having same problem here..dah try mkn mcm2..lobak putih, soya, milo, horlicks, alfalfa, milkmaid tea, esp shaklee..sumer pun dah try..hampa sungguh byk tu gak hasilnya..2oz max setiap kali pump..sedey kan rezeki baby kurang. now tgh mkn ubat motilium(domperidone)as last resort utk tambah susu..hmmm usaha selagi terdaya..

rizaros said...

comeynyer baby.. bez dah jd mommy.. tahniah :) sy dh jadi follower akk, nnt jd my follower blog jgak yer kat rizaros.blogspot.com.. maceh..

goblogbyfarah said...

mentang2 makpaknya photog, gambar cantikkkkk je!

Anita, Mummy Adzryl said...

i support u in this!! apa2 keraguan, tanya je k. hihihi. ;)

CikPuanMiera said...

hanie,
tu perkara biasa actually.
time memula mmg gitu.
tp susu kite neh demand on baby jugak.

xpe, kang lama2 banyak la susu.
dun worry k.

support 100% BF.
gogogo~~

[ Hanie ] said...

fizanur:
tq fiza :) sedang menambah ilmu tgk susuibu.com :)

luv like this:
hee tqqqq :)

nadya:
wahh byk juga yg u dah usaha yer? ermm mungkin dgn makan medicine baru ni akan berhasil yer...same2lah kite usaha! wuhuuu :D

:rizaros
insyaallah :) TQ for following me :)

farah:
hee tu pun kadang2 malas nak upload huhu

anita:
thanks nita! mmg akan minta pertolongan nita lepas ni :)

miera:
thanks miera..hehe yerla, risau la kan tgk kite tak mampu nak bg keperluan buat anak kite tu yg emo skit hehe :D anyway, tq eyh