Friday, October 8, 2010

Kelahiran puteri sulung kami :)

tetibe debar2 nak buat entri yg sepatutnye dah buat lameeeee dah :D
sorry lah..dgn keadaan 'baru' yg kami lalui dan t'jwb seorang ibu kpd si kecik
dgn keadaan aku masih terasa bisa 'dibedah'
dgn keadaan kami berdua kene warded sampai 2 minggu
ohhh sgt mencabar dan membuatkan kehidupan kami sgt2 berubah!
tp ade yg menyeronokkan dan menghiburkan..bila tgk muka si kecik tu :)

so ni lah antara turutan cerita kelahiran puteri sulung kami..
yg mane2 aku masih ingat heheh
dah lame kauuu...dekat 3 minggu dah pun...mungkin ade yg dah tertinggal2 tak ingat :P

21 september

5 pagi
aku tetibe bangun dari tido nak ke toilet rase nak terbuang air kecik...
Dlm mamai2 tu, aku ternampak ade 'darah' keluar skali dgn air kecil tu.
sejak dah tunggu hari ni, mmg aku intai2 jgk, mane tau ade keluar 'tanda' kan.
so..inilah harinya?
dlm keadaan buat2 cool...aku masuk balik bilik..buat2 tenang, taknak kejutkan suami dulu...kemas2 ape yg patut sblom kejutkan die...
lagipun, org kate, jgn pegi awal2 hospital kalau tak rase sakit lagi kan...kang lame sgt menunggu huuu

5.15 pagi
terasa mcm ade 'air' pulak keluar...haa bile ini yg kluar, aku dah gelabah jgk la..dua2 skali tanda die dtg kan huuu
terus tefon ibu aku..tanye dah perlu pegi ospital ker? hahaha
ibu aku ckp..pegi laa awal, kang jem lagi nk ke hospital ampang tu, lagi pun tatau mcmmane keadaan badan ni sebab anak sulung kan? tatau die tercepat ke, terlambat ke
so..baru la aku kejutkan suami, ayat yg terkeluar, "awaakkk...rase mcm dah nak beranak dah ni, dah keluar tanda"
suami aku, tetap dlm keadaan mamai, dan boleh pulak mcm nak tido balik! hee

siap itu ini, hantar emel kat opismate keje2 yg perlu di follow up
dlm pukul 7 lebih jgk kami gerak.
oh lupe pulak...mmg mlm sblom ni, aku 'mcm' dah ade rase sumting..mcm nak kemas kain, lipat itu ini...rase mcm tau2 je nak bersalin esoknye :D
perkara terakhir yg aku tingin nak mkn adelah McD triple cheese burger! huuu
tp mane la nak ade triple cheese burger time subuh2 mcm tu? set breakfast ade la kan..haha kempunan aku..so mkn je la fillet of fish :D



muka excited nk mkn mcd sblom brpantang :P


8.45 pagi
sampai2 kat ospital..pegi cek ape2 yg patut..
kene CTG dan 1st time kene 'seluk'! seram ok....
terangkat-angkat buntt aku huhu
tgk2..baru buka 1cm jer
keadaan baby ok..
pastu terus kene tahan wad, 4d, tingkat 4






12tghari
Mula rase contraction
mula2 tak dpt tangkap lg tu contraction, yerla, mane nak tau sakitnye mcmmane kan
mase tgh lunch (makanan hospital) sakit tu kejap2 dtg
dah lain mcm jer
pegi jumpe nurse beritahu aku dah rase sakit yg agak kerap jgk
pastu, ade pulak doc dtg kat katil aku..die ckp, dlm 10 min, dah rase sakit 3 kali
baru bagi tau dorang
tak sampai brape minit lepas tu...aku tgk jam, mmg 10 min, dah 3 kali contraction tu dtg!
terus aku bagi tau nurse kat situ..
terus kene seluk lagi...aiyakk!
dah 4cm bukaan
so terus bwk pi labor room

lepas dari ni, aku dah tak ingat waktunye lagi

mase kat labor room tu, Doc ckp, semuanye ok..
aku pun dah kene masukkan air dlm badan
dlm duk tahan2 sakit kuat tu, doc nak pecahkan air ketuban aku lagi..kot ade tinggal lagi saki baki huu
mase ni, mane nak tahan sakit contraction lagi...nak tahan doc seluk nak pecah air ketuban lagi..adoiyai..mmg taktau nak gambarkan sakitnye mcmmane
suami yg sentiasa kat sisi ni, mmg tak senang duduk dah..
die lah yg tukang letak kan gas kat hidung aku bile aku beri sign angkat je tgn tunjuk arah idung, die dh paham heee
tapi aku satu la...mase contraction tu dtg..aku bole pegi teran utk lepaskan rase sakit tu...tatau mcmmane nak elak.. doc kate jgn teran slagi sbelum waktunye
aku rase, dgn teran tu je lah, rase lega tapi tak lega manepun! huu
dlm duk tahan sakit tu, aku sempat ckp dgn suami aku, "taknak beranak dahhhh" huhu
suami tetap bg semangat..die kate, "takpe, tahan la sikit..sikit je lagi"
sikit je lagi? rase tiap kali dtg sakit tu la rase mcm nak jerit jer dekat segala ape yg depan mata ni tau huhu
tp dlm sakit2 tu, mmg aku tak putus2 bace doa nabi yunus tu...
dekat dinding labor room tu pun ade tampal doa tu...tp tak lega2 jgk huu

dlm pukul 7 lebih mlm mcm tu, doc kate, bukaan aku dah 9cm
tapi doctor puas duk seluk jugak kasi buka lagi besar...sampai terkeluar la jugak dari mulut aku duk, Allah...Allah menahan sakit
tp doc ckp..baby tak turun ke jln yg benar lagi erk? :P
kepala die nampak sikit jer...dan baby dah nak hampir lemas
then doc decide nak ceaser jer..sebab kalau tunggu lame lagi, takut baby lemas :(
kami ingat memula tu doc main2..yerla, kot la die ckp mcm tu nak suh aku teran kuat2 kasi keluar baby tu cecepat kan huhu
rupenye doc tu bukan main2 bile die ckp, "sorry sgt2..kami dah cube, mmg kami kene ceaser kalau tak baby awk lemas"

hmmm
kami berserah je lah.aku pun dah tak tahan nak tahan sakit contraction lagi
yerla kan dah sampai bukaan 9cm..doc nak tnggu 10cm jgk kalau nak keluarkan, tp lambat
terus aku kene tolak pegi operation room dlm sblom pukul 8 mcm tu
dorang mintak aku sign itu ini dlm mamai2 tu
pastu dah sampai operation room, dorang bius aku kat tulang blakang
then..aku pun separuh badan tak rase pape
dorang letak selimut ke ape atas badan aku tinggi2 sampai aku tak nampak dah doctor duk buat 'keje' kat perut aku tu...
sambil badan aku ni, mengigil2 kesan dari ubat bius tu...

mase duk terbaring tu..
aku rase mcm ade 'bende' lalu kat perut aku..tatau la tu pisau ke penoreh ker :D
dlm 5 min, tetibe je aku dgr suara baby...huuuu
pastu nurse tunjuk kat aku baby punye anu...auwww, tembam you anu die hehe
then tunjuk muka die suruh kiss dan die kasi lalukan mulut baby kat nipple aku
owhhh aku tatau ape yg aku rase...tapi mmg aku nangis la sikit mase tu
sebab semua dah slamat dan dpt tgk baby :)

kate suami aku...lepas dari tu, terus nurse tu bagi baby kat die utk di qamat kan kat luar operation room :)
die pun terharu sgt...
ayah ngn ibu aku, still tunggu aku lagi nak tau aku slamat ke tak sampai pukul 9 lebih
padahal sekuriti dah byk kali suruh beredar, tp ye la kan, anak tgh operate ni, mestila nak tau sampai selamat kan...
haihh frust betul la dgn sekuriti kat sini...strict sgt

lepas selesai semuanye...aku di bawa ke wad, and suami pun ade same utk tunggu baby kami pulak dtg
heee bile same2 tgk baby, mula la nak acu ini ikut sape, itu ikut sape :)
happy sgt moment tu...padahal separuh badan aku still dibius lagi tu :P

kalau kat hospital tu,yg ceaser boleh balik dlm 3 hari


no katil aku setelah bersalin di wad 4C



so mase hari nak balik tu, baru dpt detect baby aku ade problem kat air encing die
kene tahan 10 hari utk masukkan antibiotik :(
hari pertama masuk wad khas kanak2 tu, aku tak dpt bilik (NICU lain wad dari wad bersalin biase)
so sehari la berpisah dgn jantung hati tu :(
aku dah mcm2 pikir dah mase kat rumah...nampak baju si baby pun, aku duk cium2
mcm nak meroyan pun ade jgk huhu
yerlaa, 3 hari dlm wad kite 24 jam dgn die...
alih2 kene pisah sebab baby di suspect ade masalah UTI (Urinary Tract Infection),
lagi la aku meroyan kan? huhu

then 2nd day baru la dpt duduk skali dgn baby :) baru lah lega
tp lega tak lega jugak la..kene duduk situ sampai 10 hari ok!
cemuih dan bosan tgk katil ospital! hahaa
dah la org yg masuk wad NICU tu hanya mak ayah baby jer...org lain tak boleh masuk
so keluarga mertua aku yg dari Johor pun tak dpt tgk...dpt tgk aku jer la gamaknye hee
ari isnin lepas baru la aku dpt balik shah alam
rase lega sgt2..
yerla, sepjg kat sana semua kene buat sendiri
mandikan baby je nurse yg mandikan
dgn aku yg sakit ceaser lagi..nak turun naik katil, sakit ok
suami kene berulang alik hari2 rindukan anak die dan isterinya ni hee rindu anak yg lebih tu tau
masakkan utk isterinya lagi.. mcm2 lauk yg die blajar utk org pantang hee
kalau nak harapkan makanan hospital, mmg lah takde pantang larang nye..
duk bagi ayam hari2..sayur pun sejuk2 lagi
parents aku yg dtg jenguk dari shah alam ke ampang boleh dikatekan hari2
haihh, sgt2 tersentuh bile pikir2 balik
byk pengorbanan mereka kat kami berdua ni :(
hanya Allah je yg dpt balas budi dan kasih syg semua yer :(

dan lepas dah balik shah alam ni la, baru la nak merasa pantang betul2
bubuh pilis, param semua tu pun aku mcm ngelat je nak letak heheh malas! :P
so, terima lah sedikit gambar si kecik ni


Nama: Hannah Irdina binti Fazli
DOB: 21 September 2010
Time: 8.52p.m.
weight: 3.47 kg
haa kau, patutla perut aku membesar bagai juara & baby susah nak keluar :P
lenght: 49cm




Hari2 awal kelahiran





Ni mase di wad2 menghabiskan mase selama 10 hari




gaya tido yg sgt digemari..boleh tido berejam2 ok huu





ni sebelum balik...badan aku masih di bentuk semasa mengandung, bilela nak susut niiii! haih



ni dah kat umah shah alam.


p/s : sorry entry kali ni terlampau pjg.. ini utk kenangan peribadi je :)

57 Komen:

puterihannan said...

kakak ipar penah pesan bl bersalin kalu tak leh normal (bukaan lambat) terus je mntak czer.. kl tak jenuh ke seluk!! bb awk chumell!!!! mesti lega bl dpt tgk muka bb kan, luka czer pun kita tak endah dah... :D

E*eiN said...

Congrats!!!!! Baby comel, putih n rambut lebat!!!! Cute sgt...

oneyani said...

chomel sangat...berbaloi-baloi..tp seram lor dengar moment ibu-ibu bersalin ni...huwaaa byk lak dosa kat mak ayah....

pape pon congrats ye buat hani dan suami

my note said...

tahniah..., alhamdulilah semua selamat.., baby cute sgt...

Fathiyah said...

comelnya hannah. comel mcm mak dia la.hehehe.selamat berpantang hanie.jgn mls pantang yek.hehehe

♥ hazlynda kushairi ♥ said...

alhamdulillah semuanya dah selamat. seronok bace, takot pon ade hehe bile bace experience org :D sedap name baby. hannah irdina :D congrats hanie *hugs*

♥♥ eija ♥♥ said...

huhu....
takut bila baca pangalaman akak nie...

tapi tahniah akak baby akak sangat comel hehe...
21/9 suka tarikh tuu hehe...

~LIZA~ said...

congratulations hanie! :)

hannah sgt comel..

Nad Nazira said...

welcome hugs for hannah! muahhhhhh from auntie nad..:)semoga hanie cepat sembuh..berpantang elok2,k..:)

w.a.n.n.o.r.f.a.d.z.l.i.n.a said...

Tahiniah!! Comel sungguh baby kamu!

zaf-neza said...

congrate hanie.!!.tp seram gak baca pengalaman hanie bersalinkan hannah.tpi berbaloi la kan tgk hannah yg cute sgt2..selamat berpantang..

Puan Jiha said...

comelnye hannah..bibir mungil u..awwww


my mum pon agak frust ngan security di ampang...tp bagus jugak kan..sebab dah mcm2 kes yg berlaku kot

etty said...

baby yg cantik. kecik kecik dah muka cantik....

congrate...

whitelacetale.weddings said...

congrats hanie, comel hannah tido last pic tu..! geram tgk bibir dia merahh :D

Atiqah Adnan said...

subhanAllah.. kagum..
tahniah hanie..
hannah chomel sangat..hee~
tak sabar tengok dia besar nanti..^__^

nuni said...

la... caesar kah anda?

kalau boleh, 2nd child biar bersalin normal so that u can have more than 3 kids ok? otherwise 3rd one kena operate gak n ikat tiub fallopian tu terus so that u can't get pregnant anymore.

sebenarnya boleh je nak pregnant lagi after 3 operations tapi risiko untuk uterus tu pecah time tengah contraction during labour is very high (pastu baby lemas sebab terkepit kat luar rahim tapi dalam perut - tak ke mana). i've heard someone 7x caesar... selamat je but would u take the risk? :)

sori tak balas msg hari tu. that phone was dead for a good few days and i totally forgot about the phone anyway. i don't bring that one to work. hehe

Nadya said...

merahnye bibir dieeee...comel sgt!congrats ye.

f a i z a h 's said...

nasib kita serupaaa...xsangka gak...perjalanan tuh lbh krg sama je masa moments nk melahirkan...cuma sy kuar air dulu baru darah....kiranya air jgk la...hihi...da bukak 10cm tp bb xmo kuar gaks...akhirnya decide czer..ngeri tuhhh...aduhh...xleh nk ingat la..walaupn da 5bln berlalu T_T

xeea said...

akhirnya, yg dinanti telah tiba!
congratz! hannah sooo cuteee

Fahreen Fredo said...

comelnye hannah! czer eh? same la kite hanie.. tahniah awak.. baby comel gile.. putih melepak.. hehee

cik orenlili said...

kak hanie, congratulations on ur newborn baby girl!

comel sangat macam mama dia! :)

semoga berpantang dengan baik.

take care!

regards,
lyana.

nurarinab said...

congrats sis!!sgt comel!

GreenJade said...

Alhamdulillah selamat semuanya

Congrats HAnie..cute sgt bb u.. :)

pantang betul2 taw :)

`BaHa` said...

owh baby nak keluar ikut tingkap jugak eh... Congratz Hanie! Terfikir jugak hanie lambat update sure banyak hal kan..
Same la kite baby I masuk NICU 2 hr lepas discharge, mmg seksa sgt nak menjaga masa tu kan.

Anyway sume dah selamat, mari kite enjoy 'menggomol' anak masing2 =)

nanonano said...

hehe stiap org ade pengalaman yg berbeza2,
btw, congras ha..
baby same tembam ngn mommy dia..
hehe putih gebu..
uuu..comel !!

NURUL said...

tembamnyer hannah 3kg lbh tu. comel :)

congrats hanie :)

fikaryna said...

tahniah hanie..baby sgt2 comel..syukurlah mama n baby dah selamat..

Mrs Nageb said...

Baby Hannah so cute,hug and kisses untuk dia :).SO touching baca ur entry this time hani..well,alhamdulillah semua dah selamat :) pray for me plak :)

f a i z a h 's said...

Nuni: huhu...sorry hani nk gak jwb skit neh...sy rasa xdak seorg pun nak dibedah KECUALI terpaksa n tiada pilihan...btol x hani? kita mmg leh rancang tp allah swt yg tentukan... at least kita da berusaha tunggu gak smpai dilated 10cm tp allah da tentukan our baby kuar secara pembedahan so terima je la... masa kena bedah tuh mmg rasa sgt2 sdeh tp demi keselamatan si kecik kena relakan jgk... am i rite? :) hihi so bersyukur je la both mom n baby selamat n sihat... nk fikir sdeh sbb kena bedah nti jadi menda laen laks..meroyon n depressed ke..nauzubillah..mnta dijauhkan...

aLya said...

congrats hanie..shomel sgt..slmt b'pantang :)

Luv like this.... said...

hurmm..sempt lagi kuar ayat "x mau beranak dah" tue lagi!!Dugaan hanie dah lepas..syukur!!doa la tok kwn2 y tgh2 sarat nie..sgt comei la bb hanie..congrats hanie & hsben

mamaleen said...

tahniah hanie..
samalah nasib kita bersalin caeser.. minumla healin gamat.. mmg bagus.. hannah comel sgt..take care..

faRhaNa said...

hanie, congrats dear!!anak awak comel sgt..suke tgk gaya die tido...:)

@yue said...

alolo..tahniah ye..cumelll...putih..cepet..hehe..

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

tomeynyer..
tahniah dars!!!
caesar ek.. take a good care yup!

su su said...

comel2...suka tgk baby...alhamdulillah baby n hanie selamat

Wiena said...

heeeee...gerun dgr citer u...anyway..dh slamat semuanya..alhamdulillah...can't wait to see irdina...n gaya tdo mmg ikut hanie sebijik yee....hahahahahha..nanti kompem tiru mummynye ckp 'time to sleeepppp':D

pujie said...

k.hanie,
hannah sgt cumil..=D..

Qimie said...

congrats hanie! comeyy baby tuh!

CN2S said...

hanie, congrates!! comelnya bb... selamat berpantang yakk!!

BuTtErFlyInFraMe said...

comelnyee dia tido!! geram!!!

Dayu said...

ya allah, comelnya dia
indah betil ciptaan allah ka
hanie, baby putih gebu
geram tgk...
berbaloi2

goblogbyfarah said...

comel sangatlahhhh hannah nihhhhhh!!!!!!

Mrs. Amie said...

comel hanie! sgt gojes! tapi kena bedung nih! whether she likes it or not..hihihi.. demi kecantikan di kemudian hari..hahahah

fizz said...

wuwwuuu akhirnya dh deliver! congrats2! ceaser pon ceaser laa... asal baby kuar comel n sihat kan :D

AmyMizzunderstood said...

hannah yang sgt comel!!.cute tengok dia tido mengiring camtu..mesti dlm perut pun tido mcm tu gak..alhamdulillah semuanya selamat hanie...so berpantang la elok2 ya!hehee...insyallah ada rezeki amy pulak merasa kena seluk ye tak?hihi..take care..hug and kiss kat hannah!

m@Ri@ said...

comel........salam hannah..suka tgk die tido..(tiba2 tingin nk anak kecik..haha)

Wanie-san said...

wa....
takutnye nak beranak!!hehe
btw,alhamdulillah..semuanya selamat kan...comei nye baby tu!!

deena awanis said...

sama laa kita kena ceaser..yang penting sumer dah selamat kan..alhamdulillah..=)

~emma~ said...

tahniah awk.. cutenye hannah..♥

nuni said...

faizah,

u have no idea how many yang NAK operate. ada yg siap gaduh ngan specialists sebab hospital kerajaan tak entertain permintaan utk caesar unless memang perlu operate. private boleh la nak mintak2 ni.

kes yg time bukaan dah 10cm tapi refused to teran and dok menjerit nak operate tu takyah cakap la... memang bersepah. in the end memang terpaksa operate pun sebab baby dah start nak lemas. mana taknya... kepala dah nak keluar (ala2 kepala kura2 gitu... nampak mcm nak keluar dah tapi masuk balik, pastu keluar sikit, pastu masuk balik) tapi mak tak nak teran.

ada yg siap dah try vacuum (utk mengelakkan kena caesar)... tapi kalau mak tak teran, mmg biasanya akan fail --> caesar gak la in the end.

tu yg kadang2 takleh nak elak... staf labour room kena garang sikit so that mak2 budak ni dengar cakap and teran anak diorang kasi keluar. you'd be surprise to see ada tu anak dah no 4, 5 dah tapi perangai macam nak beranak anak sulung.

Anonymous said...

i ternpk blog u dr blog miss eilaz..
pengalaman u bersalin smee mcm i oke! kecuali bab2 ceaserlah..i pun almost ceaser jgk..dok teran 1 jam 20 minit idoknya dia kua..last2 naik kan kaki lg brulah dia nk kua..
bby u sgt comel..berat bby i 3.58..dh nk sme dgn u punye..i kna thn kt ward 5 hari bby i ada kuning then dia nngs cam nngs tersekat2 gitu..have fun with ur bby..;)

lin

Daniel Zain Photography said...

Alhamdulillah, congrats. Enjoy parenthood :)

btw, my wife pun c-section. Just take it easy, but jangan urut at the tummy area at least 6-8 months from the delivery date.

mrs lune said...

comel baby. congrats =)

dialicious said...

comel sgt mcm muka hanie..ok tgh seram baca cite hanie./huhu

nba-Nur said...

Salam.. Tahniah di atas kelahiran bayi yg comel... be a good mom..

ana said...

cutenyer,.. baby.. hari jadi kiter samer arr... heehee.. semoga jadi anak yang solehah.. salam kenal..