Wednesday, August 25, 2010

congrats all new mama :) & hospital survey

lately, ramai yg dah selamat bersalin :)
tumpang happy dgn semua
yg aku kenal dan tau, fairuz @ fei (kwn skolahku), xeea
syoknyer dah dpt pegang si kecil:)
bile dgr ade yg bersalin awal...dlm minggu ke 36/37 dah selamat
ade yg masih menanti walaupun dah hampir due
aku yg usia kandungan 34 minggu ni, dah kecut perut huhu

beg hospital pun, tak ready bebetul lagi
ade yg tak masuk lagi
ingatkan nak satukan aje beg mak dgn anak dlm satu beg
sekali...mcm tak muat!
brg2 mak yg terlebih muatan :P
nampaknye kene asingkan jugak

aritu, aku berkesempatan jelajah kawasan HUKM & Hospital ampang
ahaha gile semangat siap buat servey tanye itu ini dekat hospital
siap tanye emergency kat mane :P
suami nak pecut terus depan pintu haha
sbenarnye, sampai skrang aku tatau nak decide nak pegi hospital mane satu huhu boley takkk?
daripada tinjauan aku..berikut adalah konklusinye ye puan2 :)


HUKM:

- Kene booking dulu, walaupun takde masalah kesihatan spt kencing manis/darah tinggi
dan kene buat cek-up kat situ juga, at least 8 bulan kandungan utk dorang pantau kesihatan ibu
- class bilik bagi kakitangan kerajaan, TIADA. semua open yer..duk ramai2, takdela sunyi :)
- bayaran utk kakitgn kerajaan, haruslah free kan :D
- suami boleh masuk waktu nak deliver..kalau waktu2 lain, hanya waktu melawat & waktu nk antar brg sahaja
- kepakaran, ramai yg kate bagus, sebab dah lama establish kan
-parking - berbayar :)


Hospital ampang

- tak perlu booking, kalau dah ade gerenti letter(GL) on that day nak bersalin pun bole masuk
- lebih canggih, dorang boleh cek online maklumat staf, tak perlu GL pun tp sediakan je la GL incase tetibe takdekan :D
- buat mase skrang hospital ni ade sampai 2nd class je, satu bilik, tempatkan 6 org kalau tak silap :) 1st class belum ade lagi, class biase sure lah ade kan :)
- rasenye suami boleh masuk mase isteri nak bersalin (aku terlupe nak tanye sbenarnye huu)
- bayaran, free kalau kakitgn kerajaan :)
- kepakaran - masih kurang pasti, sebab hospital baru kan..tp mungkin ok
- parking - free

tu je la rasenye yg aku ingat info2 dari dua2 hospital ni. Kalau ade yg duk berpikir2 nak bersalin kat mane mcm aku diantara dua tempat ni, so harap ini dapat membantu :D

nasib baik tempat keje aku boleh bg option 2 tempat utk buat GL, so dua2 hospital ni la yg aku akan pilih, tp tgh timbang tara lagi untuk ke General Hospital...tp tu la, situ susah parking. Tp dekat dgn rumah aku & kepakaran mmg terjamin :)

p/s: keadaan perut semakin membesar, dan si kecik dlm ni pun, kadang2 bile die start aktif, makin terbonjol2 perut aku dibuatnya :)

14 Komen:

Memey Anuar said...

hanie,

HUKM xguna HRMIS ke?
Rasa semua hospital kerajaan guna HRMIS ni so mmg GL tak payah bawak.
Diorang boleh check online saje :)

Psl hospital ampang plak, kwn di MOH bgtau hospital ampang tu umpama 2nd GH. sbb GH dah congested kan so derang hantar pakar2 GH ke Hospital Ampang ni jgk. Untuk menampung penerimaan pesakit.

And 2nd class menempatkan 4org sebilik. 3rd class 6 org.
Tp 2nd class H.A pon dah selesa sgt :)

Parking H.A pon free rasanya cuma limited space jgk sbb banyak lot utk staff.

I hope it helps.
Tak boleh bagi view on HUKM sbb tak penah admitted kt situ hehe

Anonymous said...

H.A husband leh follow time brslin.
h.a is the best =) five star for h.a staff

NURUL said...

nurul dulu di serdang sedang kan check up wat dua buku di gov n private di UMRA tp masa dah sakit tu pecut jer mana2. haha

serdang pun ok. nurul bg 4.5 bintang dr 5 bintang.


sebenarnya tak yah bwk brg byk2 selalunya kalu normal sehari lepas bersalin dah kuar hosp hanie.

Reen Fredo said...

reen penah masuk hkl.. bg reen hkl toilet x bape selesa.. sempit sgt.. tatau la kalo org lain..

btol tuh.. x perlu brg byk.. baju baby pon x perlu byk2.. nurse mintak sepasang bju, mitten & pampers.. pastu pndai2 la nk balut baby ngan bedung..

wina said...

saya sungguh tidak sabar utk menjadi aunty dan melihat si comel. uhuuuuu. take care dear. miss u.

AmyMizzunderstood said...

sounds great hanie..insyallah semuanya akan ok..happy to hear that..=)

[ Hanie ] said...

wani:
thanks wani, sgt membantu, sebab wani pernah kene admit kat situ kan :) mmg H.A berada di tangga pertama takat ni di hati, tp semlm baru terdgr perkara tak best plak pasal H.A huhu, dah berbelah bahagi balik ni

anon:
thanks for your review :)

nurul:
oo hospital serdang eyh...jauh pulak dari rumah hanie ni :D
hehe tu la, kot2 kene tahan lame plak kan..tp tu la, brg maknye yg terlebih2 ni :D

reen:
ouh yeke..tak penah masuk toilet hkl :D haa tu la, brg baby mmg skit, brg mak nye ni yg byk huhu. kene reduce jgk ni mane2 yg boleh :D

wina:
heee tidak sabar juga nih! :)
u take care too..

Anita, Mummy Adzryl said...

bersalin la kt hospital putrajaya!! terus je ke emergency. bwk buku merah. setel! hihihi. lgpun, kt putrajaya semuanya 1st class. yg membezakan cuma nak bilik sorang, bilik ber2 or ber4. tp service tetap 1st class. n of coz la nak bilik sorang tu kene extra payment kan. :D x sabarnya!! :D

deena awanis said...

hari tu tengok review wad bersalin hospital ampang kat magazine PA&MA..nampak ok..

sama laa kita hanie..mg tengah berdebar..

Anonymous said...

hai hanie,
klu ke HUKM nape x g UKMSC je.. sngt2 best, hsbnd pn leh teman.. tp ni private.. under HUKM gak servis lg tiptop myb sbb kene byr kot;)
pe2 pn moga d permudahkn segalanye.

ibu dina, cheras..

Momoe said...

kak hanie dok area ampang/cheras ke?.

Kalo dgr H.A atau HUKM buruk tu maybe nasib dieorg tak seberapa elok time tu. Lain orang lain nasib dan pengalaman. Ada baik ada buruk. Tak kire private ke G'ment ada baik ada buruk yang penting kte punya pilihan.

kimmy said...

hospital ampang standard private hospital punya layanan,staff dan environment.then,2nd class 4 org sebilik.

saya bersalin H.A duduk 2nd class sblm deliver dan lepas deliver cuma byr rm97/= only!percaya tak? tp sblm bersalin,husband minta nk amik 1st class,staff situ ckp kena booking.so,we decide fr 2nd class.3rd class pon sy tgk not bad,6 org je kot x silap.tp terpulang pd pilihan masing2 ye tak?hehe

aurinh said...

hanie - both choices are ok...

HUKM - dulu I student kat situ... I cuma kena point out ada possibility nanti ada student doc maybe mintak nak conduct your delivery hehehe...

labour room dia single rooms so privacy terjaga

Hosp Ampang - I pernah gi sana hantar patient tapi hospital dia baru n lawa...

goblogbyfarah said...

bersalin mana2 pun sama kan hanie, yang penting selamat. tapi org kata hos. ampang bagus :)