Thursday, August 5, 2010

check-up & breastpump

semlm ade lagi cekup kat k.k
gumbira sungguh...sebab berat badan menten dgn berat cek up yg lepas heee, sokaaa!
yg lain, semuanye normal.
cuma result aku kene minum air gula & ambik darah aritu, masih belum dapat.
takut pulak nak tau..

kelmarin, scan lagi baby.
tumbesaran die dah 2 minggu lebih awal drpd due date aku
doc kate, normal.
w'pun doc kate normal...tp buat kami ni debar2 jgk.
persiapan semua blum setel2 lagi ni! huu



gambar dari Fabulousmom



skrang aku byk buat kajian mengenai Breastfeeding
tgk pam mane yg nak aku beli
jenguk sana, jnguk sini, tanye org sana, tanye org sini
aku mcm nak beli je set spectra 3 :)
tak mampu lagi la nak beli madela..kite hold dulu yer
lagipun, nak tgk dulu dgn tahap penghasilan susu aku ni dulu
so, kang takdela ralat sgt kalau tak beli yg mahal2 kan huhu
spectra 3 pun, dah ramai yg bg review bagus
w'pun agak bulky sikit...

satu set dapat skali dgn bagpack, cooler bag, storage bottle dlm 6 ke 8 biji
dpt lagi doublepump...dgn harga rm500 lebih
kalau beli kat fabulousmom, dpt free maternity bra lagi :D
kire dah berbaloi la kot?
ni pun tgh timbang tara lagi...beza seringgit antara 2 tempat yg aku servey dgn kandungan set2 yg agak berbeza pun, buat aku susah nak buat pilihan :P
-gila nak jimat cermat betul-
rasenye, mmg berbaloi beli skrang...sebab semua tgh sale
beza harga pun dekat serutus dua ratus jugak...

servey pump pun dah ambik mase lame..
cara2 nk buat stok EBM belum lekat2 dlm kepala ni lg
especially bile dah nak start keje balik
masih blur2 lagi neh isk2...
ujung minggu ni ade kelas antenatal kat KPJ selangor
maybe dptlah aku pertajamkan ilmu yg masih tumpul & lobang2 lagi ni :)

14 Komen:

dialicious said...

wah besnyeee xnaik berat badan..huhu..kalo tgk perut mesti nampak sama je dgn last mth kan..paling ketara masuk 5 6 bln kan..kwn diah beli madela dpt rm500 jgk kt isetan ke mane tah..jgn beli mothercare rm800!huhuh

AmyMizzunderstood said...

yey dah start shopping yer?gud for u..sbb nnt tak larat nk berjalan2 dah...

deena awanis said...

hanie, i pun sama..memang dah tekad nak beli spectra 3.tapi bila tengok prmotion sana sini with different package, konpius lak jadinyer..hahaha

parents-to-be said...

hi hanie.i'm a bf mom for 3 months now..and hari2 bukak dairy farm dekat opis.ngehehe..kalau agak2 konpius pasal nak store EBM tu leh refer kt susuibu.com..or kalo nak tau cara i store Breast Milk leh gak tanye i :)
pasal breastpump tu org kata medela n spectra are the best.
yup spectra 3 bulky sikit n xleh guna bateri kan?tapi leh buat double pump.hehe
mcm medela swing - single pump n kecik motor nyer.
mmg penin bila pikir nak beli breastpump mane.mcm i dlu beli medela swing then takde xtra breastpump.motor swing rosak terus beli manual pump - medela harmony utk spare.best jugak pakai medela harmony.takdela leceh sgt even manual.hehe.just my 2 cents.

Reen Fredo said...

elok la shopping awal2.. kang x la mengah sangat nak berjalan2 kang.. take care hanie.. semoga baby dlm perut sehat walafiat amin:)

goblogbyfarah said...

yelah hanie, takut beli mahal2 kang hasil tak seberapa. mcm rugi pulak kan? tapi org kata medela tak sakit. hehe..

My Journey said...

salam hanie,

breast pupm ni both my sis guna avent...for 2 years...senang sgt, avent ni they say mmg mahal sikit, but sebab the breast pump boleh sambung dgn bottle baby, container nak simpan susu, semua pun sekali so everything jadi senang...

ada sorang my sis guna both, yg auto dgn manual...dia cakap both pun ada kebaikkan dia..yng outo laju, tapi tak susah nak control the pump, yang manual pulak penat nak pump but senang nak control the kekuatan of pumping...

hope the info helps...

That's so Jaja said...

hi hanie, just nk bg opinion.....what i learnt from reading is kalau nk byk susu kena kerap pump/direct bf sbb dia mcm demand/supply...kalau byk demand supply pon byklah kan....so bateri operated breastpump lagi senang la for me sbb senang nanti nk pump kat ofis or dimana jua yang takde power point....

Dayu said...

mengikut pengalaman dayu spectra3 ni lecehnya bila takde electric supply, kena tmpat takde power point ke..
kalau dpt yg both battery and electric operated mmg bagus lah
tapi spectra3 punya 'hisapan' ok lah..

ryy.han said...

beli buku Panduan Penyusuan Susu Ibu Bagi Ibu Bekerjaya (kt fabulousmom pun ada, br rm10)..ada jadual bila nk start wt ebm, brapa lama ebm tahan..etc
it is handy book..

[ Hanie ] said...

diah:
hehe besar perut, tak prasan pulak..maybe sebab byk jln kot minggu2 lepas..yela, tgh ade mood nak shopping brg baby kan :)
ooo yeke...byk betul bezanye tu. huhu

amy:
betul tu amy, ni tgh larat2 skit..skit lagi ni cepat mengah dah la ni huhu

deena:
haa tau takpe hehe. pening kan nak pilih :D

parents-to-be:
thanks for sharing :)
tu la, ade jgk tgk2 kat susuibu.com. hehe byk sgt info kat sana kadang2 dah terkonpius :D (asik konpius je pun aku neh! isk isk huu)
haa yeke...tu la, ingat nak beli dulu spectra 3 utk pemulaan ni :)

reen:
thanks reen :) harap2 nye gitu la. ade skit2 lagi brg tak complete ni

farah:
hehe yeke. nnt dah ade berlebih duit, try medela pulak :)'

sab:
tq so much sab! :) sgt2 membantu... insyaallah akan review balik :)

jaja:
betul jgk kan..kalau harap elektrik je kang..nnt bile takde eletrik supply, nak cucuk tang mane hehehe. maybe kene cari yg manual satu :)

dayu:
haah tulah kan. dayu pakai brand ape eyh?

ryy.han:
haa tq :) nanti nak cari kat sana :)

cik_ah82 said...

salam kenal hanie,
saya pakai s3 n avent manual..
dulu ok la guna s3, tp bila saya nk pam dimana2, senang lagi avent..
kalo s3 ni nk jaga leceh sket..xleh basah sket la, kena kering la..hehe..tp ok ja..
happy bf k!

fizanur said...

salam singgah. kumpul ilmu sebanyak mungkin ya. Pengalaman saya, apabila masuk kerja, susu drop dna hampir tiada. Join support group supaya tak mudah giveup. Byk cabarannya nanti.Anywy, sgt bangga apabila awk decide nak BF. semoga dipermudahkan.:)

[ Hanie ] said...

cik_ah:
thanks for sharing..oo yeke mcmtu, tak boleh basah2? huhu kalau tak, akan jadi ape eyh? :D

fizanur:
wslm, tq fizanur :)
insyaallah...mcmtulah yg diharapkan. harap dipermudahkan nnt :)