Monday, August 9, 2010

Antenatal Class at KPJ Selangor

Kami berdua ke sana, hari Sabtu yg lepas
kat KPJ Selangor, seksyen 20, shah alam.
berkobar2 sungguh dua2 kami ni
yerla, lame tak pegi kelas berdua mcm ni...last pun mase kursus kawen dulu haha
bertahun dah tu :D

rasenye kelas yg kami pegi ni adelah yg terakhir seblom raya...
so kalau ade sape2 yg nak join this class...try call and make appoinment lepas raya
kene cepat tau, slalu nye fully booked :)

kelas yg kami pegi aritu tu pun, antara yg terpenuh dorang penah anjurkan
semua bakal2 ibu ayah ni berebut2 nak join, yerla...nak tunggu sebulan lagi...lambat kan
termasuk lah aku ni :)
surprising, terjumpe dgn mira kat kelas yg same..hehe nice to meet u myra,
tak sangka jumpe kat situ :)
bersembang mcm2 jugak la kami berdua ni

the class adelah sgt ok...lagi2 yg Pn Faridah conduct
tak ngantuk pun, gelak2..sakat2...haha best
tp bile time doctor yg beri explanation tentang mase labor (ubat penahan sakit) lagi satu pasal ape tah tetibe terlupe..
yg tu boring skit..
Tapi masih berinfo la kan, kene ambik tau :)

ade video yg dipertontonkan...live view lagi yer waktu delivery baby
auuuuwww...aku dah kecut perut, pankreas, usus dah bile tgk video tu
part die potong kat bawah tu, adeii, ngiluuuuuu huhu
time nampak kepala baby dah nak terkeluar pun, buat aku seram sejuk
haih, nasib baik la nanti kite tak nampak bahagian bwh tu tgh buat ape
kalau tak, pengsan! haha
paling tersentuh..bile tgk video breastfeed baby
auwww, rase syahdu sgt
tgk mulut baby ternganga duk cari2 breast mom nya :)

time pn faridah duk demonstrate cara nak mandi baby pun..best
die belai patung baby tu, sebijik mcm baby betul heheh
comel jer..
penuh kasih syg tau

Dgn bayaran RM 80 jer, secouple, makan sampai 3 kali (huu kenyang makcik)
dapat notes, dpt door gift travel pack from johnson & johnson
bagi aku, puas hati..
cuma tu lah, walaupun buat sehari suntuk, mmg tak cukup mase!
byk bende dorang nak share..tapi mase takde

nak pegi kelas antenatal ni, minda kene open yer
slumber je video tunjuk breast & bahagian bwh tu :)
ambik sbg nak timba ilmu...jgn ingat lain pulak

so overall, kelas ni, mmg sgt membantu dlm penyediaan mental dan fizikal buat 1st time mommy to be
walaupun kite tatau keadaan kite mcm mane nnt mase deliver
at least boleh bersedia
takpun, kalau si emak dah terlupe segala ape yg di ajar mase duk tahan sakit tu
si ayah kene peringat2kan dan tahu ape nak buat
tu yg si ayah kene concentrate jgk mase kelas :)


p/s: No contact KPJ Selangor - 03-5543 1111
(minta sambung kan ke education department atau untuk antenatal class)

p/s/s: gambar pun tak sempat nak snap, video adela time exercise utk ibu2..tp seganlah nak tempek kat sini dgn perut bosar tu huu :D

16 Komen:

MyRule said...

Macam menarik...boleh bagi no contact tak?

MyRule said...

Thanks...:p

deena awanis said...

i'm going for antenatal class this thursday..excited!!

Anonymous said...

hi hanie nak tya, rm80 tu utk sorg atau utk suami skali ek??? cam best jek...

-fiza

~Yun~ said...

cm bes je..klu other KPJ rase2 ader x antenatal class??erm,salunye bile time sesuai g antenatal class,mine jus only 12th weeks.. =)

Ainul said...

mmg bestkan antenatal kelas.tp kita p kt DEMC.mula2 nk p kt KPJ shah alam gak tp hubby ckp since nk deliver kt DEMC, so p la antenatal class kt sana.wlpun ada benda2 yg tak sangguh nk tgk tp good experience for 1st mom to be like us :)

mieza said...

pn faridah mmg rawk pn hehehe..slamber badak kan cara dia ajar kita..tapi stail mengajar camtu yg masuk dlm pale otak kite kan :)

sweet cravings said...

hanie! kan..? best betul class ni. its very useful. eh, awk pergi ke pureen nye sale tu..? hehe

wardah said...

best kan hanie. dulu kita pun pergi situ. byk sgt info. dato zul pakar paed tu pon ada masa tu. at least bila pergi class ni kita dah dpt view cane masa bersalin tu kan?

good luck hanie. :)

[ Hanie ] said...

myrule:
hee sudah :) Lupe pulak nak letak. sure no problem ;)

deena:
yey! harap enjoy nnt. eh tpi kat mane eh ade kelas antenatal during weekdays tu? :)

fiza:
rm 80 tu utk secouple :) murahkan? siap mkn semua hehe

yun:
rasenye ade, tp tatau la kalau kpj lain, pricenye same atau tak :) Try call. Erm rasenye awal pegi pun takpe..sebab lagi awal, lg awal kite boleh bersediakan ;) dan byk jgk recommendation yg dorang beri ape yg perlu dan tak perlu :)

ainul:
hee ok la tu, senang, dan dpt gambaran lebih jelas. Mcm kat kpj aritu, dorang siap bwk tour labor room dan wad, so sape yg tak bersalin kat situ nnt, dpt gambaran gitu2 je la. kalau yg bersalin situ, bolelah kecut2 perut kan huhu

mieza:
agree with u mieza. Takdela boring atau ngantuk ;) tak puas betul dgr die ngajar :D

mira:
hee tu la, sgt2 useful ;)
haa, pegi la mira, berabih jgk la duit..ingat nak beli skit2 jer. skali terbabas! hehe

wardah:
haa ade dgr pasal dr zul tu..tp die takde plak. haah, byk info yg dpt, pasal BF semua pun ade :)TQ

Anonymous said...

tq murah nyer...hehe wajib p ni...tang makan tu pon best gak...hehe...tp fiza bru pregnant 3 bln...cam awal lg nak p...xpe fiza booking dr skg!!! hehe

-fiza

NanieKhairani said...

hi hanie..

rupanya kita satu kelas eh masa antenatal class kt kpj last week.. mmg puan faridah tu best sgt kan.. rasa klu bagi dia 2hari pun xcukup utk dia share all the knowledge yg dia ada.. :)

`BaHa` said...

babe, kalau nak deliver gov kene ade buku merah tu kan. better u call HUKM at the soonest tanye camane procedure, i'm afraid nak check up gov on weekday je. kalau private wing pun, doc attend on weekeday takde checkup mase weekend. and susah jugak nak dpt first slot ng doc fr private wing

Fathiyah said...

awak, lg sebulan due date nye?
good luck. insyallah. mudah-mudahan dipermudahkan semuanya utk awak & baby. selamat berpuasa =)

Luv like this.... said...

thank hanie...nk join kelas ni lerr!!

[ Hanie ] said...

fiza:
sure no problem :)
haa, lepas raya boleh dah tu :) awal timba ilmu, bagus jgk :)

nanie:
hai nanie, ouh yeke! hehe tak sangka pulak..tak prasan pulak yer. Betul tu, byk betul bende die nak kongsi, tp tak cukup mase..rase rugi sgt

baha:
oh yeke baha. thanks for your info :) insyaallah nak kene pegi jgk ke sana secepat mungkin ni. huhu

fathiyah:
haah, lebih kurang sebulan lebih lagi hehe. Thanks fathiyah, same to u :)

luv like this:
hehe sure no problem :)