Friday, July 2, 2010

Rase mahu muntah!

bangun seawal yg boleh sebab ingat nak masuk K.K tu tepat2 setelah pintu dibuka
tp last2...dapat no 18 juga..haihhhh
awal mcmmane pun, mmg akan lmbt juga hikk

rupenye, kalau nak ambik darah dan minum air gula ni
prosesnye simple jer
tapi nak menunggu tetap lama
lepas ambik darah sekali
then kena pg minum air gula

mase duk nunggu nurse bancuh air gula tu
aku boleh rilek2 bersembangla kan dgn nurse tu nk bg ilang kerisauan tu :P
aku tanye la, guna gula ape utk diminum tu
same ke dgn gula biase guna kat rumah tu laa
hahaha buat2 ramah..
kang bila dah start nak kene telan air gula..aku bole buat minum slow and steady je
padahal nurse tu ade pesan tp aku tak dgr, kene minum secepat yg mungkin huhu
lepas ditegukkan yg terakhir
haa kau....mcm nak terkeluar balik ape yg diminum
terus nurse tu ckp, kang akak minum air suam/masak byk2 kasi neutral balik
JANGAN muntah, kang kene repeat lagi
hahah terus terkulat2 biji mata aku nak tahan taknak kasi muntah
adoii...mmg lain mcm la jadinya

after 2 hours, ambik darah lagi
tp resultnye tak dpt la on time...maybe next appoinment baru dapat
so..takyah risau2 lagi...
mkn la ape yg nak haha
pengalaman..mmg best, asalkan tak kene minum dua kali kira ok la tu kan huhu

so kpd ibu2 yg berat badan tak naik mahupun masih ditahap terkawal
jgn sangka anda terselamat yer dr takyah minum air gula ni
ade patient sblom aku tu, halusss je badannye mmg jauh sgt la saiznye dari aku
pun kene minum air gula..sebabnya?
mak ayahnya ade kencing manis,
so..bersedialah eyh :D

14 Komen:

OnN!Ey said...

yeker..
mintak2 xkene la minom...now dah 8bln xde lagi nurse soh minom..
xlalunyela..

My's itu aku SyanG... said...

hanie kene minum air gula ke aduhai kesiannye dia.. mys dgr pun nak muntah nasib baik la mys tak kene just hb je kurang tapi lepas deliver semua kembali normal hehehhe...

naddynad said...

Hanie, kite pn kena minum ...hari Selasa ni kne gi hospital...huhu

~ iza ~ said...

skrg ni susah nak terlepas dr minum air gula even kurus & takde sejarah diabetes dlm family..huhu..

masa minum 2 minggu lps pun nurse dah ada pesan..
"nanti kena minum air gula lagi sekali..kita akan check kot saat2 akhir ada kencing manis."

walhal berat takde la naik sgt pun..tp serius, mmg nak termuntah pun minum air gula tu..dah la tekak jd perit semacam..

deena awanis said...

so far xde lagi kena minum air gula ni..tapi ape punca sebenar ek yang menyebabkan kena minum air gula ni??

Fathiyah said...

haih... kalau la ada petua nak elak minum air gula ni kan bgs..hehe

phia said...

air gula tu tak sedap ke? ke rasa manis gila? baca je pun dah kembang tekak. hihi.

fabulous.farah said...

huhuhu..sekarang ni naik sikit berat pon memang kene minum kan..hehe

dell @ Marryme said...

erkk.. air gula tu utk apa ek? so far i pegi check tak penah kena cucuk or minum air gula lagi.. eee tanak la kena minum!! :(

BuTtErFlyInFraMe said...

aha ramai yg ckp, kalau kena minum air gula tu mmg rasa nk muntah..mmg rasa lain ke? aiyaaaaakkk dpt bygkan hanie terkulat-kulat thn muntah..heheehe :D

m@Ri@ said...

a'ah kalau ada history family kencing manis mmg kena minum air gula..mcm maria dlu tak kena..alhamdulillah..kalau tak mau muntah gak kot..huhu..

Nariko said...

wah hanie ada experience minum air gula.. hehehhe.. hopefully all dah ok, take care ibu!!

[ Hanie ] said...

OnN!Ey:
hee okla tu...harap2 tak kene lah eyh...kalau kene nnt, bersedialah mental dgn cukup kuat gaga :D

mys:
haa tu la kene sebab badan naik mendadak kuikuikui tumbesaran yg tak terkawal..padan muka guer :D

nad:
haa, the reason knape eyh nad? same ngn hanie ke? (tumbesaran tidak terkawal) huhu. good luck nad, tahan tau :D

iza:
betul tu, mungkin faktor skrang ni yg makanan mcm2 penyakit mudah serang huu.

deena:
puncanya..yg sy tau, ade dua, samada berat naik mendadak ataupun kalau mak ayah ade penyakit kencing manis, so dorang nak monitor ade ke tak :)

fathiyah:
hehe petua? jgn byk mkn (ni kes utk yg cepat naik berat) kalau yg ade sejarah keluarga ade diabetes, susah plak nak elak kan huhu

phia:
hehehe nak try ke? cuba buat air gula yg pekat, then minum. mmg rase kembang la tekak, isk2

fabulous.farah:
haa yeke walaupun sikit? adoii, susah tu huhu

alena:
hehehe mmg tak sedap walaupun ianya manis! :D

maria:
tak kene eh..hehe bagusnye. bertuah kan :D

azie:
hee tu la azie, sbb nya naik berat mendadak sgt...takut kene kencing manis je ni :P

[ Hanie ] said...

dell:
minum air gula tu nak detect samada dlm ibu ngndung tu ade kencing manis ke tak. Kalau ade sejarah parents yg ade diabetes, tu takut2 ade tu. And lagi satu, kalau berat naik mendadak, pun takut2 ade kencing manis :D