Tuesday, July 6, 2010

Maksud Nama dalam Islam

Aku ade soalan yg bermain di benak fikiran ku sejak kebelakangan ini yawww, :P

mase aku duk cari2 nama2 utk baby ni
tak kiralah dari buku ke, dari online ker..
ade musykil sikit tibe2
ade lah beberapa nama yg aku perasan mempunyai maksudnya = NISBAH

tapi masih dlm kategori maksud nama yg baik2
jadi..boleh tak kalau ade sape2 yg tahu..
maksud sebenar sesuatu nama tu, kalau maksudnye NISBAH

aku ada google, kononnya, maksudnye,
pandai dalam matematik. betul ke?
Atau ade maksud yg lebih tepat? :D
kalau yg tau, mintak2 pendapat yer :)
TQ

p/s: sedang batuk & selsema, suara pun dah mcm pond*n suamiku yg ckp eyh auuwww


9 Komen:

Atiqah Adnan said...

hihi..
pilih nama kena best2 nieh..
tapikan kalau pada qah suka nama pendek.. nanti panggil pun nama penuh makna penuh.. nisbah? selalunye kalau gabungan nama kot.. hihii entahlah..

mAr@ZiEy said...

Hanie..

cari nama anak ni kire plg susah kan compare nak exam dlu..hhuhu..pape pun try this web..Mar rse this web mmg best..maksud yer mmg tepat dan nama2 pun best2

http://namanamaislam.com/

mrs zach said...

salam Hanie.

Jangan keliru dengan maksud nisbah ni sebenarnya. hal ni sebenarnya kena rujuk dan bertanya kepada yang mereka yang arif untuk maksud yang tepat. Nisbah ni...macamanna ye nak cakap, hmm di'hampir'kan kepada sesuatu. coontohnya macam nama Bukhari, satu nama yang agak popular. Bukhari ini dinisbahkan kepada nama tempat, Bukhara di Samarkand dan menjadi gelaran kepada Imam Muhammad bin Ismail seorang perawi hadith. contoh lain plak macam nama Salahuddin Al Ayyubi, Al Ayyubi itu adalah nisbah kepada keluarga Ayyub.

so, kalau Hanie jumpa maknanya nisbah, kena refer pada yang arif. sebab disebalik nama tu ada sejarah dan nisbahnya. wallahualam. ni yang sekadar me maklum dan faham la. kalau ada yang lain rasa me salah, asif jiddan..maaf bebanyak. boleh la betulkan mana yang salah.

chempaka said...

tak sabarnyeeeee nak tunggu bb

farah said...

moms to be?congrate..nanti slalu update pasal pregnancy yea..suke baca pngalaman2 ibu2 mngandung ni..

@yue said...

erm x pnh denga plak nama nisbah ni pndai math :p...

`BaHa` said...

hanie, hope it's ok to leave a comment here in regards pasal nak naik flight tu. according to my gynae, die tulis surat during my last checkup (last month) i still boleh naik flight sampai 2/08. I thought boleh la guna that reference letter since i nak fly tu on 3/07. Tapi my fren kata surat Doc tu kene bertarikh seminggu sebelum tarikh naik flight, so i pergi jumpa doc lagi sekali a week before mintak surat. Masa pergi, they don't even bother nak tengok surat doc, cuma i kena isi form kat airport regarding to ur pregnancy. Tapi masa nak balik, dah naik flight pun tibe2 steward mintak surat doc then he said 'owh klinik damansara ye?' i nodded my head and asked why, he said kalau more than 27w kene dapatkan surat doc dekat airport. Masa check in takde sape pulak cakap macamtu. Then i just pusing sikit cakap, i still 26w 6 days, esok (isnin) baru kira 27w hehehe so baru die macam ok la, bagi i duduk. huhu kalo tak, tak pasal2 kene turun n jumpa doc kat airport. I rase baik u call n tanye diorang betul2, i pun tak faham sgt. Steward tu je yg mcm refuse tgk i dah 27, yg lain2 tak cakap ape pulak.

ciare (^_^)v said...

betol la hanie. byk nama yg sedap2 dlm pilihan nama2 islam tapi maksud dia nisbah kan? terus mcm terbantut nak pilih nama tersebut :( kpd siapakah harus ku rujuk???

eceh emo japs

[ Hanie ] said...

atiqah:
hehe tu la, pening jgk nak pilih name ni...hehe mcm2 style pun ade skrang ni :D

mar:
haa tu la, ari2 duk pikir tak jumpe2 jgk hehe :D thanks mar, akan tgk2 web tu nnt :)

mrs zach:
tq so much for your explaination :) Tu la kadang2 buat lg konpius kan :)

chempaka:
hee tak sabar jugeeeee :)

farah:
insyaallah farah :) Kalau ade crite dan mood hee

kak ayue:
hee tu la...tgk dlm buku dan web, ade maksud yg mcmtu..tu yg konpius tu :D

baha:
oo gitu :) thanks for sharing. semua dah ok la tu kan? hehe jgn risau k :)

ciare:
haa tu la...
nama sedap2 plak tu..maksudnye mcm tu hehe..pening dah :D