Wednesday, June 2, 2010

Peringatan buat Bride-to-be and Families

dah lame pulak tak cerita bab2 kawen ni kan :D
rase mcm tetibe muda plak nak kupas bab ni..erk?

kadang2 bende2 mcm ni kite terlepas pandang
yerla,
dah sebok dgn nak urus majlis lagi...
nak pikir tetamu dtg mmg tak sempat dah la kan
sure kite tugaskan famili2 yg lain ambik alih tugas2 tu

sejak aku involve dlm sebahagian drpd belakang tabir majlis2 perkahwinan ni
byk kali jgk pengalaman yg satu ni keluarga pengantin tempuhi
iaitu, barang hilang sewaktu majlis berlangsung!

please be aware dgn keadaan sekeliling wahai rakan2 semua
paling tak pun, ambil langkah waspada dan ambik berat bagi problem yg mungkin you all akan alami kalau tak ambik peduli
especially, yg buat majlis kat rumah
tak kiralah, barang hantaran ke, mas kawen ke, purse2, wallet2, handphone pun, kene jaga2

ade satu kes ni
si mamat ni, masuk rumah pengantin, konon2 buat2 tanye toilet kat mane
pastu..dua tiga kali dia duk ulang toilet
so org lain tak pikir ape la kan, ingatkan tetamu nak tumpang 'membuang' hajat
pastu bole pulak mamat ni, pegi tanye, bilik pengantin kat mane
dan ade tetamu/sedara yg baik hati ckp, bilik pengantin kat atas
so..adegan seterusnya..sure lah die 'buat' hajat kat atas tu kan hishhhh
bile org dah tak ramai, so baru la tersedar, ade 2 purse yg dah di ambiknye!
siap bole ambik kredit kad, shopping ape pun tatau la kat petronas berdekatan
teruk kan?
ade lagi satu kes pun same, satu rumah famili ni hilang duit termasuk kad kredit

tatau nak salah kan sape bile keadaan penuh dgn tetamu kat rumah kite
so langkah baik, bwk handbag atau brg berharga sekali dgn kita
takpun, kunci almari atau tempat barang2 berharga tu
baik kite berjaga2 daripada nanti, dari buat majlis utk meraikan, tak pasal2 kene keluar masuk balai polis plak duk buat report! huhu

buat org yg ade niat nak buat mcmtu
sudah2 lah nak nyusahkan org...
bila dah terkena kat batang hidung sendiri...baru lah menyesal
haihhh...buat ape la nak naya kat org...

13 Komen:

m@Ri@ said...

betul tu..time kakak maria kwin dulu..purse member die hilang..sbb tinggal dlm bilik yg tak berkunci..

faRhaNa said...

btl tu Hanie.kdg2 pengantin or family nmpk mudah je perkara2 gitu..rmi2 org tuh mane la kt nk tuduhkn..ntah2 mmg org yg diundang pun..tuh yg berani semacam kan..

to bride to be, simpan la baek2 brg berharga xpun serahkan pd org yg dipercayai...:)

Puan Jiha said...

jahat kan org camtu... time kenduri Jiha hr tu.. sumer brg berharga masuk bilik my parents... then berkunci... adik2 yang pegang kunci tu in case nak amek ape2 dlm tu.. alhamdulillah selamat semuanya... kene waspada time kenduri2 ni kan

fikaryna said...

mmg jahat..masa kenduri ryna hari tuh..mmg beringat jer..

my note said...

betul 2 , kak hanie.... kena beringat sebelum kena....

My Journey said...

salam hanie,

betul sabby sokong sgt..mara dulu, 1st time my kakak sulung kahwin, we all buat kenduri kat rumah....ada 2 org hilang handbag...lepas tu sorang kawan lagi hilang handphone...

after that, mmg we all dah tak minat sgt buat kenduri kat rumah..

sedih sgt, tak tahu siapa yg mencuri...

PurPLe LaDy AiFA said...

my friend's punya kenduri pon sama.. handbag mak andam yg kne kebas.. dh la member baru je bayar segala payment dekat mak andam tue..ksian ke-2 pihak.. heh

[ Hanie ] said...

maria:
oo ade pengalaman jgk eyh? tu laa, geram je kan dgn 'pembuat' itu..haihhh

farhana:
haah, jgn ambik mudah. kene la beringat sblom terkena k

jiha:
betul tu jiha...alhamdulillah jiha ambik langkah betul :)

ryna:
eloklah mcm tu :) peringatan utk org lain

my note:
setuju! :D

sabby:
oo yeke, sorry to hear dat. Mmg geram kan bile dpt tau ade bende tu terjadi mase majlis kite? haihhh..

purple lady:
alemak, yeke? alahai kesian mak andam, susah payah cari rezki..erhrmmm

TheBubblyMe said...

huhuhu...masa my sister's wedding...ada org curi camera kitorang - maka x der lah pix mlm berinai dia. =(

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

kena beringat betul2 nih...

risau lak nak menghadapi hari itu

hehhehehe

Jehan Najib said...

mmg dh jd tren plak kes 'nk tumpang bilik air' or 'nk tgk bilik pengantin'...

mmg tkde ati perut btol beliau tu...

Sellynna said...

penah hilang jam g-shock kesayangan masa hari sanding.. padahal dah sorok kemain lagi dalam almari..

tandanya mmg takde rezeki la tu..

tandanya lagi.. tak reti2 nak pakai jam pmpuan? asik pakai jam ong lelaki jek!!~

terus bli jam ala2 feminin gitu!!~

[ Hanie ] said...

TheBubblyMe:
alahai, sedihnyer....ermm geram kan bile ade org2 mcm ni dlm masyarakat kite..haih

yanie:
haa sile simpan yer ingatan ini. kang kalau terjadi..putih mata nnti huhu :D

jehan:
haa tu la pasal. niat yg sgt buruk! geram!

sellyna:
hehe kelakar jgk tu dlm sedih2. huhu. maybe ade hikmahnye yer :D