Thursday, June 24, 2010

6 month check-up

semalam aku dan baby ade cek-up
biasela..k.k, sure lah penuh kan
tp semlm mcm teramat2 penuh...
dgn mak2 ngandung lagi..mak2 yg bwk anak lagi
haa, dgn ayah2 budak pun punyelah byk yg menunggu
haih, mmg mencabar kesabaran betul
sampaikan suami i tertido dlm kereta duk menunggu huhu
takpela, kesian jgk kat die, kene bangun awal2 temankan isterinya ni hehe
suruh suami balik, die takmo :P

sampai2, kene ambik berat, cek tekanan darah, then air kencing
mase cek tekanan darah
tetiba tekanan aku naik! yg border line atas tu, terlebih dari 130!
gagaga dah ade warna merah kat situ
nurse suh rilek2 dulu...die kate aku berdebar kot?
ape yg aku debarkan pagi2 buta tu pun tatau la
so bile cek lagi skali...dah normal. Nasib baik kau..

yg seperi biase bestnye, adelah timbangan berat
waktu yg aku gerun sgt2 dah pun tercapai...iaitu berat aku menjangkau 80kilo! astaga, tarik nahpas pjggg pjggggg
dah aku kene ambik ujian minum air gula & ambik darah next week
nurse tu memula tak percaya aku naik mendadak...
dekat 4 kilo kot naik dari bulan lepas hahaaha
bile 2nd test, sah berat aku byk tu
so..terimalah penangan air gula ye puan hanie minggu depan
bersedialah sebarang kemungkinan yg berlaku :P

dah selesai kat k.k
kami ke klinik biase utk scan
erm masih mengecewakan utk tgk jantina baby :(
maluuuuu nye la hai anak ku sorang ni
ni sah2 ikut sifat aku ni agaknye gagaga :P

then kami ni saje la tanye, kat situ ade tak buat cek-up air gula and ambik darah
then die suggest, pegi dulu kat K.K sebab dorang lebih detail dan sukatan air gula mmg betul2 ikut sukatan ni aku dgr je kate doc tu huhu
then die ckp, jgn risau sgt pasal kencing manis tu...
sebab drpd scan, tgk tumbesaran baby adelah berkadar dgn umur kandungan aku sebenar which is 27 weeks
walaupun tercepat seminggu
so takdela beza sgt...doc tu kate, it is normal kalau +- 2 weeks
dan jgn diet2, mkn mcm biase, kalau takde kencing manis bile cek nanti
should be ok walau badan naik
huhu ni nak sedapkan hati aku ke ni? :D

keadaan baby adelah baik, placenta ok, uri ok...
tulang belakang baby, pun nampak dgn sgt jelas
agaknye die dah tembam waktu ni :D
kepala berada kat bawah
tp aku realize, tiap kali pg scan, sure kepala nye kat bwh
dlm hati aku, baby ni tak pusing2 ke dari dulu?
ke main pusing2 samersault area bwh je ni?
doc kate, baguslah kalau mcm tu
tp jgn dah 8-9 bln die baru nak explore bahagian atas plak yer baby
haa, tu merisaukan tu

so, kesimpulannye
berdebar utk menunggu minggu depan
adoiii, kene kurangkan mkn karbohidrat la lepas ni

15 Komen:

Puan Jiha said...

hehehe Jiha mang akan mesmerized tiap kali scan nampak baby nye tulang belakang n jantung berdegup2... indah sgt rasa nye

@yue said...

jgn diet..jgn tensen2 tau..
sume tu lumrah org peknen..
mkn berpada je..

tp akak x pnh pn mnom air gula..hikhikhik...

Sellynna said...

huhu tak penah minum air gula.. tp penah dgr cite mmber tepaksa minum air gula 2 gelas.. sbb gelas yg pertama tu dia muntah.. so hanie kena tahan tau.. jgn muntah..

tgk gak pada nurse.. kdg2 termuntah sket pon dia suh minum lagi.. kalu yg ok tu, muntah la byk mana pon dorg ok jek..

pape pon semoga selamat segalanya..

`BaHa` said...

babe, i pergi check up both KK n private. Kat KK memang selalu detect sugar in urine, n bising pasal berat badan naik. Tapi bila check kat private, sugar in urine i normal takde la trace gule ke ape..pasal berat badan pun Dr tak cakap ape2.
Bukan ke after 5 months, berat kite kene naik 1kg seminggu = 4kgs a month. Ade belakang buku merah.
Anyway, i pun dah kene buat test air gula, not so bad jangan risau n alhamdulillah i takde kencing manis. actually sugar yg diorang detect in urine tu kalau less than 7-8 still consider normal. Tapi layan kan je nurse2 kat KK tu hehe

Hantu Ulam said...

uiks kak hanie..awat naik byk sgt..juju lak ssh nak naik berat..mkn da makin byk..ari tu naik 1.5 je dr berat asal..huhu..skang berat br je 50.5..juju cek-up nx week..nnt juju hapdet..ehehehe

deena awanis said...

wah..kita punyer due date dekat2 lah means..i pun almost 27 weeks ni..=)

OnN!Ey said...

same like me laa...dkat 4kg naik...but xpenah g minom air gule..now dah 31 weeks..jgnla kene minom smpai salin..
xpe2 pas salin kite diet balik ek..
:))

Ainul said...

kita tak penah lg minum air gula tp Hb kita rendah.penah dh mkn kerang, daging.next week check up harap Hb dh naik la.berat kita pun susah nk naik.selera mkn kdg2 ada kdg2 tak.

Fathiyah said...

tak sabar nak tau gender baby awak.sure awak lg tak sbr kan.hehe

AmyMizzunderstood said...

alamak malu lagi ker?ishh org tak sabar nk tau ni baby girl ke boy..hehehe..anyway alhamdulillah..semua nya ok...

[ Hanie ] said...

jiha:
hee setuju! rase mcm geram je tgk baby duk berguling2 dlm tu kan :D

kak ayue:
huhu tak penah minum? nih nak jeles ni. Tu yg gerun tu,kang ape la yg akan dpt nnt hishh

Sellynna:
haa tu la, dgr2 jgk kene repeat smpai dua kali. nurse tak puas hati dgn result pertama pun kene repeat..adoi. bole mcm tu eyh

baha:
thanks for sharing baha :)
ooo bole plak mcm tu eyh. Kire kat private, lg tayah risau sgt kalau badan naik eyh huhu. Erm, tu la, ingat nak buat tatau jer...tp, seram tu tetap ade :P

juju:
huhu tatau la juju, senang hati, takde alah, tu yg main hentam je mkn tanpa berpikir pjg :P tau2, dah berkilo naik haha

deena:
ehh tak2. mine, kalau ikut kiraan, baru 26 weeks, yg dlm scan tu yg terlebih skit tu..sebab baby tembam sikit kot :P

OnN!Ey:
huhu takpela, dah 31 weeks. dekat dah nak deliver. ni yg masih jauhhh lg ni..seram! :P

ainul:
oo yeke. susah jgk eh, kalau selera ade, naik plak badan. kalau takde selera, tak naik berat..ade kerisauan lain plak.humm, mcm2 simptom kan pregnant2 ni :)

fathiyah:
hee mane taknye tak sabar. Duk puas tanye Dr. nak tgk gender tiap kali scan. tp tak nampak2 jgk hish2

amy:
haa tu la amy
malu sungguh si baby ni :)
tak sabar2 dibuatnye...jenuh belek aritu anu die..tp tak terkompem2 hehe :D

xeea said...

rilek je hanie.
sy pun naik berkilo2 jugak.
yg penting baby sihat, kan?

bukan ke obes sewaktu hamil tu, satu anugerah. bukan sume org dapat merasa, tau :p

Miss Q said...

paling best dengar heart beat baby.. macam bunyi kapal angkasa!

BTW, salam berkenalan!

MoMMy Qastalani

The Duchess

ssysara said...

salam hanie..jgn terlalu risau..i dulu mase pregnant mesti naik 4 kg every month..n sepnjg pregnant 18kg naik..my husband pon agak terkejut dgn kenaikan brt badan i..n i pon kene minum berkali2 air gula tu..alhamdulillah xde pape..so, tahan je kemanisan air gula tu ek..aja2!! ;)

Amrina Aziz said...

alaaaaa...! wanna get smthg for ur bundle of joy. tp die shy2 cat pulak nak tunjuk die hotdog / cheeseburger... ^_^ pemalu sgt ni entah2 gegurl niii..... :D