Friday, May 21, 2010

Cek-up lagi

awal pagi semalam, semangat gila nak pegi cek-up.
walaupun dah tau yg keadaan di klinik kerajaan dah sedia maklum akan sesak-penuh-lama
takpela..sebulan skali...boleh gagahkan lagi

sampai2 sana...mmg dah ramai ibu2 yg menanti
appointment pukul 8 pun, aku dah no yg ke-69!

padahal baru bukak setgh jam je kan huhu
sambil tunggu, sambil tinjau2 perut baby org lain
sgt comel2 ok...tak sabar rasenye nak tunggu si baby dlm perut ni kluar jgk :)

resultnya...semua ok.
cuma yg tak BRAPE NAK OK ITU ADALAH
aku naik lagi 4 kilossss! gagagaa
ni berat mamanya atau babynye yg makin tembam ni? adoi
tapi nurse kat situ, takde plak warn ke ape
tp aku saje lah tanye, "misi, kalau berat normal, setiap bulan kene naik brape yer?"
misi tu jawab, "1.5 kg jer"
Haaa? ni dah triple naik ni hahaha

takpela, janji keadaan tekanan darah aku & gula still ok...alhamdulillah :)

then lepas dekat 3 jam lebih
kami pegi pulak scan kat klinik biase sblom ni
try cari klinik lain yg ade 3d scan area2 situ...tp suami tak jumpe
takpela..maybe next time buat 3d tu

semlm scan, nampakla si baby tu duk aktif jer
sampai Dr cakap, "tgk tu...baby sgt aktif"
selang beberapa saat die nak capture angle lain, "tu, die sgt aktif lagi"
hehe tu mcm ayahnye la tu aktif + comel gitu kan :P

nampak tangan die yg duk gerak2...
kaki dan peha nye pun duk gerak2
rupeye kepala dia ade kat bahagian bawah perut aku
slama ni...bile ade gerakan kat area bwh aku ingatkan kakinye yg duk tendang2
rupenye maybe tangan die

tp yg tak syoknyer...time nak tgk gender nya...si baby ni boleh kepit pulak peha die
so, tak dpt lah kami ni tau laki ke perempuan isk2
malu yer si baby? :D
lepas ni, kangkang sikit k :P

2 bulan sebelum ni, tumbesaran kepala dia naik 10mm setiap bln
tapi kali ni, naik 20mm!
ni mmg normal atau tumbesaran over dos ni eyh? huhu
Dr tak ckp pape pon, semuanye normal
jadinya berat badan yg naik 4 kilo tu, ade la berat baby juga, bukan aku semata2 hee ayat penyedap hati yaw!
dan ini juga menjadikan EDD aku terawal sikit...dari 8 oct ke 28 sept!
10 hari awal pulak..

p/s: gambar scan baby tak pernah aku post kan kat sini..sebab aku malas nak scan balik :) Dr tu print jer..tade yg softcopy huhu. Tgk la..dah ade 3D punye..aku buh kat sini yer:)

13 Komen:

mAr@ZiEy said...

Waa...EDD di awalkan 10 hari..28 Sept ek..sy yer EDD 30 Sept..selang 2 ari je..hehehehe..

Hope segalanya berjalan lancar..^__^

nuni said...

EDD takkan berubah ikut latest scans. It follows your LMP IF the first scan follows that date (kalau beza <7 days, still ikut date LMP). If your first scan differs from your LMP by >7 days (dengan syarat 1st scan was done <12 weeks of pregnancy), then you follow the EDD based on the scan.

Subsequent scans are only to monitor growth and detect any abnormalities in the pregnancy. These scans will NEVER change your EDD because after 12 weeks, babies will grow at different rates based on many different factors. Only in the 1st trimester, would all babies grow at a similar rate, allowing calculation of EDD.

Your weight gain is not just only due to the growing baby and yourself but also the amniotic fluid. As for normal baby growth, there should be a fetal growth chart that needs to be plotted in your pink book to monitor the growth. Mintak ngan doktor kalau takde lagi. They should have it at their clinics.

Amy-Wan said...

wah...bestnyee g scan! x saba nak scan 20weeks minggu depan...hope dpt tgk boy ke girl...jgn die malu gak dhla..hehe..sonok kn tgk baby aktif..hanie berat naik jugak...amy ni berat x naik2 la..kena marah dah ngan nurse...asik susut aje...huhu..

Umie a'iesya said...

ish..ish..baby suke nyorok ni...hehehhe..
diye malu nak tunjuk..sabo la mummy deddy..hehhe

fikaryna said...

mmg mau tgk..huhu..

Puan Jiha said...

pemalu baby Hanie.. mcm baby Jiha gak mase 1st time nak tgk gender.. die kangkang tp die lepas kan tali pusat cover2 tut die hehehehe.. so tak nampak mase tu hehe

My Journey said...

wah bestnya mashaAllah..takpe naik berat badan sihat utk org mengandung..hehehe...nanti after lahir ,breastfeed, inshaAllah berat badan hilang...hehhee..

oh mashaAllah, best nya nanti hani ada baby, and baby sihat and active inshaAllah..

naddynad said...

Hanie!! 28/9?? uik sama la EDD kite, hehe

kite pn blum tau gender, next check up 25/5..neves mak nox, skrg hari2 bila masa lapang mesti google or baca buku nama baby, over excited nk cari nama baby..susahh gak ek?? hehe

pssst : brp kg dahh??...kite.....berat kite....isk malu la nk ckp, tp mmg ngeri i tell u, pura2 buat xnmpk je..kuikuikui

m@Ri@ said...

teruja kan tgk tgn gerak2 dlm peyut..tiba2 rs nk bg aqil adik lg..haha..gila aku..

xeea said...

haha
baby ai mengangkang kemain masa scan. habis hah nampak trang tang tang. uishh, kurang sopan sungguh. sah2 ikut perangai bapaknya :p

tp kan, sy rasa, kalau tatau gender lg besh kot. takde lah restricted sgt masa nak beli brg2 baby. play safe. beli universal color. so, nti boleh recycle utk 'bakal2' yg seterusnya. heee

Sharinginfoz said...

apa-apa pun jaga kesihatan baik-baik terutamanya di waktu ini.. yang penting sokongan hubby

Kaitan Jumlah Entry and Pelawat

Jehan Najib said...

tk nmpk gender? tkpe... bawak bersabar hani... baby tk kasi mummy dia shopping bagai nk rak once dh tau dia beger ke sosej... hahaha!
mcm baby kitorg ni ha... dh 7bln lebih br laa nmpk. tu pon lps buat 3D scan..
moga2 semuanya selamat yerk...

lili norlaili said...

salam ziarah dan salam kenal...

suka la baca blog hanie...enjoy...