Monday, May 17, 2010

breastpump...nak mintak pendapat bole? :D

sekarang ni, kalau keluar jenjalan kalau ade waktu free bile takde job diujung minggu mahupun weekdays :D
aku lebih suka tinjau2 barang2 keperluan aku dan si baby ni
tapi takdela nak beli baju2nya lagi...
tunggu dah 6 bulan ke...dah tau gendernya..barulah pulun lebih sikit :P

tapi skrang, aku lebih tertarik nak menyevey breast pump, samada manual ataupun elektrik
aku tgk2 pun...dah blur nak pilih yg mane...satu ni jenama dah famous...tp elok ke?
satu ni murah sikit..tp well known jgk...ok ke?
last2 suami utarakan pendapat ini :D
"cubalah awk tulis kat blog..kot2 la dpt feedback kan"

bagi ibu2 diluar sana..bole tak bagi pendapat? :D
soalan2 seperti di bawah yer dah mcm nak jwb soalan SPM


1) manual or electric breastpump?
memandang aku tatau kondusi penghasilan susu aku nanti, maka yg mane lebih baik?
dari segi kos nya?
kang kot2 sikit...rugi pulak beli yg elektrik..kang kot2 terbanyak plak...nak gune manual..lenguh plak nak guna yg manual kan? :D

2) brandnya? mana yg bagus? haruslah yg berbaloi, tahan lama, dan selamat :)
medela? Avent? dan maybe ade lagi brand yg lebih baik?

3) Atau, breastpump ni, beli lambat sikit pun takpe? hee..kot la ade yg lebih penting harus dibeli dulu :)

baik kite beli sikit2 kan, kang bile dah nak beli sederap..takde terasa sgt..
bantu yer :) TQ

22 Komen:

NURUL said...

madela sgt bagus

::zAsyikein:: said...

hikhik, samala macam kein,
for kein, kein mmg suka medela, sebelum kawen, sebelum ngndung mmg berminat medela,reason/
1.feedback kwn2 kata bagus
2.mesra ibu gitu
3.dia punya 'tekkup' kat breast tu lembut..

manual/auto - kein maybe go for manual kot sbb ntah riso klu karen2 nie..ehhe

tp kein tak beli lagi sbb nk beli lepas deliver nnt, maybe gn kwn kein pnya dulu, nk rasa sesuai tak dlm 1st weeks then br nk beli..

tp medela auto pun mmg diaorg ckp terbaik!!..=)

gluck beb!

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

alamak...ai lom masuk tahap ni lagi

tak leh nak komen hehehhe

Puan Jiha said...

hanie...jiha beli medela swing (auto)... tp mengikut akak2 opis..manual pon perlu jugak as back up..tapi lom beli lg yang manual

mengikut akak Jiha ... auto sgt perlu sebab penat mengepam....

so better try manual...kalau susu byk, terus beli auto ( tp jiha dah terbalik, beli auto dulu hehehe)

medela parts2 die senang nak di basuh katanye

lin said...

Pada pandangan two cents i kata...
Asalkan serasi ngan badan u.Tak berapa lama dulu,i pernah alami keadaan u..survey breastpump.Jangan risau pasal production.Yang penting niat u nak menyusukan dia.
I memula masuk pakai teknik mermet jer perah..huhu.pehtu upgrade ke pureen battery..sakit sikit time guna..pehtu i tukar ke little bean elektrik single pump.yang ni sesuai buat i, coz tak sakit.let down refleks buleh dapat sampai 2 kali.Ikut badan kita benarnya.huhu.ade yang pakai freestyle hasil tak jugak memberangsangkan.I suggest u beli ikut budget u. Kalu ade duit lebih boleh beli yang mahai...kalu kurang budget..takpo beli hak yang kita mampu..barang baby bukan murah la ni kan?hehehehe.

newlifenewbeginning said...

medela mini electric..kita beli yg tu..tu pun dlm a couple of weeks back..the last purchase hehe..medela mahal sket tp bagus..ada byk choices..tp i think i just prefer to use medela mini electric..

Ainul said...

i think medela swing is the best..menurut kata forum la.saya pun plan nk beli tu gak.nanti inform kalau awak dh beli ye :)

Mrs. Amie said...

Hanie, from my experience, the electrical punya lagi bagus.. tak kiralah susu u sikit ker banyak ker, i prefer electric.. medela is a good brand... u tak payah pikir rugu pasal bab nie.. sbb u boleh guna balik for 2nd, 3rd baby... so, pilihlah yg bagus nyer ok..

me myself and i said...

i read ur blog.. since u dah beli avent bottles, better beli philips avent breast pump.. ermm, i pown cam u jgk x tahu nk pilih brand yg mne..
last2 tnye my mom, die kate bli breast pump yg botol nye senang nak cr or jaga..n yg pntg manual kne ade..ermm, philips avent de 3 in 1 (electric,bateri n manual)tp tgk bajet la..
so,hjg bulan ni i bli je philip avent dgn botol2 skli..in case klo my mom tnye ckp je manual de skli..wee~~

Nadya said...

semalam gi kelas BF..the counselor suggest ikut ur preference..kalau nk cpt and always on the go, guna double pump (saves time). kalau tak, manual pun ok.tp takut lenguh la pulak kan..auto relax sket. and cari yg suction same ngn how baby sucks..kalau kuat sgt boleh trauma to 1st time mom..ex: spectra suction kuat..medela la kot..

Anita, Mummy Adzryl said...

darling, me guna Medela Swing!! tapi beli pun masa baby dah 3,4, 5 bulan gitu. bukan beli awal2. awal2 lepas bersalin, diriku cuma express susu guna tangan saja! hiks.. nak tau skill perah guna tangan? nanti me ajar! senang je sbnrnya & surprisingly, lagi cepat kuar susu dari guna pump2 ni... ;)

well, me suggest beli pump ni lepas bersalin nnt. now ni, survey habis2 dulu brand apa nak guna.. nnt dah bersalin, n dah engorge sket ke apa.. terus zassss soh ur husband gi beli! tak pun, beli yg manual dulu brand biasa2.. bila susu flow dah ok, beli yg electric!

okeh!? apa2.. tanya jerrr... btw, hari tu masa moms expo, Medela jual murah giler!!!!! geram tau! Medela Freestyle dia mmg murah sgt laaa.. hiks.

well, selamat survey2... ;)

Fathiyah said...

dr pglmn kte...eh,pglmn kwn2 kte lah.ehehehe.
1) avent & medela brand yg bgs
2) ramai kwn2 kte plh auto sbb blh la rilex skit kan. santai gitu.hehe
3) beli awal. sbb lps bersalin mm tak sompat nak pi beli. kalo ada sale, rembat je. hehe

hepi belated bday hanie!

sori lmbt wish. den tertinggal ketapi lah =

Shuhada said...

Vote for Medela!!! Kalau rasa takut2 beli manual dulu...dah yakin cukup bajet/lepas baby dah lahir n back to work go for electric+double pump..to be more efficent n effective..visit http://mybreastpumpshop.blogspot.com for cheaper price n good customer service InsHa Allah. I bughy my Swing n FS from Ajasu

nurul aziyana said...

ramai btul vote for medela..tp ikut bajet ar..ni yana bg link kot2 nk tgk ciri2 penting yg kene tgk pd breastpump
http://xclusivelyxpressing.blogspot.com/2009/05/pemilihan-breastpump_13.html

dan hani leh rujuk blog ni ttg apa jua psl bf cth cr nk simpan susu, tempoh simpanan n etc

kalu hani nk bf scra eksklusif, better bli sblm beranak sbb kene latih anak awl2 utk minum susu indirect

m@Ri@ said...

pd maria depends atas budget..manual ms yg d perlukan lebih lama..kalau electric es[pecially double pump lebih cepat..depends atas keperluan hanie..klu nak cepat n senang beli yg electric n double pump...

xeea said...

ari tu medela kat expo mom & baby murah sangat2! mcm nyesal gak tak beli. heee

sy pun dah buat research pasal ni. so far, mmg ramai yg go for medela. so, i'll go for medela swing. in case mcm tak brape nak guna ke nti, i'll let go lah kat sape2. yg penting niat baik na fuly BF tu dah ade :)

tp ramai jugak yg kata it depends on individual. analoginya mcm "tak semua orang selesa pakai baju yg sama"

kan?

heppi hunting!

Luv like this.... said...

uikss...

msih jauh perjalanan tp bole jadi referance bile mase sy smpai nt..so hanie selamat memilih :)

sweet cravings said...

hanie.. mira pun tgh survey breast pump. my SIL suggest medela- auto. dia kata, its good although dia mahal sket but, dia kata.. takpe, 1st baby, invest lebih sket. sok, anak ke-2/3.. bole guna lagi. insyAllah :).

btw, try check out link ni, sbb mira rasa.. this is the cheapest medela pumps that i can find- so far la. http://www.mybreastpumpshop.com/

tapi, kat mothercare ade 40%less on breastpumps. ade dgn bag skali. good bargain gak tu ;). tp, meh kita survey dulu la eh? hee

[ Hanie ] said...

nurul:
thanks nurul! :D

kien:
hee tq kien, sgt membantu. Tu la, skrang tgh servey2 dulu, mane yg perlu beli dulu :D

yanie:
heee, takpe, ambik tips byk2 :D

jiha:
thanks jiha for the info. hehehe ramai yg rekemen medela ni ye :) Akan dipertimbangkan ;)

lin:
tq lin kerna berkongsi :) sgt2 membantu. erm tu la, kalau ade duit lebih, try yg mahal skit, janji berbaloi kan ;)

mieza:
ouhh kire beli di saat2 akhir jgk la eyh? hehe tq mieza :)

ainul:
hee insyaallah, same2 lah kite menyevey dulu yerk :D

amie:
thanks amie for your opinion :D Tu la, bole gune balikkan for anak2 yg akan dtg :)

me myself and i:
hee tu la, i dah beli botol avent, tp tak semestinya kene beli brand yg same right? huhu. Kalau u dah beli nanti, bole2 la kongsi infonye ;)

nadya:
wahh dah pegi BF class? great! :) bolela nanti refer kat u kalau ade ape2 yg tak paham eh hehe. TQ nadya

anita:
wahhh, tq nita :D
hehe betul jgk pendpt u kan. kot2 la nanti my production milk tak tentu lagi, susah jgk :D hehe bole2, nanti hanie tanye mcmmane nak buat manual gune tgn! hehe. thanks nita

fathiyah:
wahh dah byk buat homework ni eyh :D tq fathiyah...takpe, birthday kite sambut sebulan...erk? (mcm rayo plak :P)

shuhada:
tq so much shuhada! akan try tgk link tu :)

aziyana:
thanks aziyana :) sgt membantu. hehe tu la, kang nak suh husband beli after dah deliver, kesian plak kat die :D

maria:
tq maria...tgh pikir2 lagi ni :D

xeea:
huhu mase expo tak tertngok plak tang breastpump ni! huhu. nyesal plak dah. betul tu, tak semua yg sesuai kan..hehe tp tak salah jgk nak mencuba :) thanks xeea

luv like this:
hehe takpe, boleh simpan2 utk mase depan :) TQ

mira:
hee same2 la kite mencari info yer :) Thanks mira for the link. tu la, kire kat mothercare tu, sepanjg waktu ke ade less? huhu

This is .... said...

Hi,
I'm a new mom like you! I would say go for medela.. Sebab skarang guna medela, weee..:P Tapi, hanya mampun medela swing.. So far, performance sangat ok.. Tak rasa sakit pun.. Hari tu, motor masuk susu.. Ingat boleh rosak.. Tapi, tak. Boleh cuci balik ikut instruction. very easy. Spare part pun senang dapat.

Mom and baby expo hari tu, ada nampak baby comel saya tak? hehe. just kidding. :P

n.irsalina said...

Saya dah ada dua-dua pam manual dan elektrik. Saya prefer elektrik(double pump) brand spectra. Sangat cepat process mengepam. Kalo manual pam saya cadangkan medela harmony. Pam nye best tapi lenguh skit sebab manual. Nak beli pump g la blog saya, click kat little whiz... ada special offer on breastpump.

[ Hanie ] said...

This is:
thanks for sharing ;) akan servey2 lagi lepas ni hehe. Uiks..ade masuk pape competition ke? hehe

n.irsalina:
hee thank u so much! akan tinjau sana nanti..hehe