Monday, May 3, 2010

Aku dah rasekan pergerakannya ke?

aku tak pasti samada yg aku rase ni, pergerakan baby atau perasaan aku je yg teringin sgt nak rase si kecik ni bergerak :D

excited tau...mane tak nye
mula2..aku just pandang je la perut aku ni kat bahagian pusat
tetibe rase mcm ade 'berdenyut' kat situ
tp aku terpikir gak..tu agaknya aku punye penafasan kot..sebab kalau baby, kan denyut nadi die lagi laju dari kite yg dewasa ni kan? ni same je mcm denyut pernafasan aku :D
bile panggil suami aku pun, die perasan denyutan tu...hehe

pastu, kadang2 aku rase mcm tetibe rase mcm angin bergerak dlm perut
nak kate lapar, mcm perut tgh penuh
tetibe aku terpikir, mungkin tu pergerakan dia kan? :D

then, rase yg lebih kuat aku rase, bile aku baring meniarap buat keje depan laptop kat rumah
mcm tak selesa kat bahagian perut, dan die duk rase mcm angin2 bergerak jgk huu
mungkin la kot itu baby kan
hehe tak sabar nak tunggu next check up dan buat scan

dan aku baru dpt info dari puan aisyah aritu.. thanks a lot aisyah, byk jgk info yg hanie dpt :)
within 18-22 weeks...kite dah bole buat details scan :)
mcm best je...
bole tau gender nye dah..dan bole tau samada anggota2 baby sempurna atau tak
erm she's suggest pergi kat UMRA shah alam. Murah pun murah..

ade suggestion tempat lain yg bagus dah berpatutan? :)

p/s: tak sabar nak rase die tendang atau kuis2 perut ku ni dari dalam..haha :P

22 Komen:

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

nak tgk pic terbaru bakal ibu [si hanie] nih....hehhehehe

newlifenewbeginning said...

could be pergerakan baby coz usually mmg around 18-22 weeks camtu dpt rasa..i think i felt mine at 20 weeks kut..tp wat masa ni its not on pergerakan sgt, it's more like hiccups of d baby..nanti lelame baru awak akan rasa bebetul pergerakan dia :)

xeea said...

ms 4 mth gitu mmg rasa mcm angin2 je.
once dah masuk 20 wks, awk dah boleh rasa 'real' kick! hihi

fabulous.farah said...

huhu..best nye hanie!!

NURUL said...

dulu nurul wat detail scan di UMRA. rm120 tak silap charges nya. tp doc suggest tunggu 6 bulan kandungan baru prefect nak tgk baby n gender baby.

tp kalu lagi nak murah wat di vision college di kelana jaya area rm90 tak silap.

Anonymous said...

hi hanie..sy pun dgr banyak feedback dari kawan2 pejabat bout UMRA.dan sy mmg g sana utk monthly checkup(this is my 1st pregnancy)..last 2 weeks sy buat detailed scan at 20 weeks kat sana..mmg best dan mesra staf kat sana..detailed scan with ultrasound cd cost about rm120..pakar kat sana pun bagus2 tau..3d/4d scan pun ada..just a suggesstion..pegila ek..wish u all the best ok?

~azi~silent reader~

Hantu Ulam said...

syok nye kak hanie...juju pun x sabo nk tggu die bergerak2 jugak ni..ehehe

Aishah Rahim said...

Nanti kan, Hanie akan rasa benda letup-letup dalam perut. Macam nak gelak pon ada nanti. :)

::zAsyikein:: said...

he3 mama dh rasa khdìran bby dh,btul la tu sbb bila hanie brg himpap prut n rasa cam angin2 tu dia xslesa la tu he3..mcm kein dulu,skng ni lgla kerap rasa cuma xnampak lg gerak dia yg smpai terangkat2 bj tu..xsbr nk tunggu saat tu!.nway congrats dear!

Fathiyah said...

ada kwn syah pon gi UMRA.katanya murah.dah blh check gender?excited nih =)

fizz said...

mmg mula2 rasa die gerak mcm ade angin dlm perut. tp seminggu lps tu akan rase blup blup blup haha. kite rase die gerak umur die 18minggu... xde la awal sgt rasenye.

eh tp mmg umra ok. kazen kite gi checkup kat sane. price, staff sume pon ok ;)

Puan Jiha said...

hehehe Jiha dulu pon selalu confuse..sebab mang jiha ni byk angin orgnye.... hehe tak lama lg kuat la tu tendangan si kecik tu .. enjoy

BuTtErFlyInFraMe said...

bestnyeeee hanie!!!! :)

me, :(

misha.w said...

its definitely baby kick. cuma kite jek mcm confused2. pdhal mmg baby kick pon. hihihii..tp syiok kan?

aiesya said...

sama2 puan hanie..

g laa detail scanning...dah boleh call buat appointment...nnti penuh plak. ;)

jgn lupa post gambar scan tu nanti yer.. ;)

--@SyAwaL@-- said...

saya pun buat checkup kat umra.. tapi belum sampai detailed scan.. insyaallah bulan 6 baru buat.. memang umra ok dan berpatutan service charge..

ElyaElmo said...

syokk nyee ade baby...hu3

s.c.h.u.l.t said...

pergilah www.babycenter.com. it helps a lot (eceh. cakap macam ibu-ibu) MUAHAHA

jaga baby baik2 hanie ;)

fikaryna said...

nak tgk gambo ibu n ayah baby gak..huhu..

feifairuz said...

wahhh.. bestkan? I'm feeling her moves also skang ni..kadang2 rasa mcm geli, tatau la ape dia buat dlm womb tu..

m@Ri@ said...

time maria dlu kalau rs kat pusat mmg rs mcm denyutan..tp first time baby gerak sure hanie leh tau..feeling/instinct ibu..;)

gender?jeng jeng..

Jehan Najib said...

awak tunggu final trimester nnt... siap rasa geli2 + senak2 rusuk sbb dia dh sempit nk main pusing2...