Tuesday, March 23, 2010

tak menyempat2 dah ni

maaflah kawan2 yg rindukan nak bace nukilan-nukilan dalam blog ini
kerna membuatkan kalian ternanti-nanti kemunculannya ceiitt, ayat pembukaan mesti nak berbunga kononn haha

aku dah lost dgn updet2 kat dunia maya ni
jgn kata blog aku tak terupdet, blog you all semua pun aku dah tertinggal jauhhhh huu
tatau la ape yg bz sgt..tp mmg bz pon lately ni

semlm aku dah buat 1st cek up kat klinik kerajaan...
dan ade bende yg aku 'agak' kecewa la..
sebabnya aku tak di scan lagi :(

nampaknye kene pegi scan kat klinik swasta jgk la nak tau
haih..tp yg aku pelik...
dorang sure la nak tau dan nak measure, brape saiz bayi, ape perkembangannya sekarang,
detail bile dijangka melahirkan..
lagi2 la utk 1st cek up mcm aku ni kan?
so kenapa tak semua klinik kerajaan provide scanning ni?
padahal aku nak register aritu pun, dorang tanye aku dari kawasan mana
tak bole sewenang-wenangnya pegi je klinik kerajaan yg aku nak (tidak mengikut kawasan)
yang mana, klinik yg aku nak pegi tu, ade fully service yg sepatutnya
wahh tak aci la, kalau org kawasan sana dpt khidmat baik, org kawasan sini tak dpt plak?
huhu :D

tp bile aku dah selidik2 member yg ke klinik kerajaan jgk utk cek bulan2..
mmg ade yg tak buat scan2 ni...kalau nak..pegi cek sendiri :(
sebab kebanyakkan klinik kerajaan, doktor nye tak sepanjang minggu ade,
so nurse2 mmg tak boleh buat scan yer? hurmm
aku bukan nye reti sgt bab2 klinik / hospital ni, semua aku risik2 org

so aku tatau dan tak pernah tgk la sampai sekarang keadaan baby dlm perut aku ni..
haihh....

23 Komen:

ciare (^_^)v said...

oh 3 bulan dah pegi gomen yer? doc i jumpa kat pvt tu kata dah 4-5 bulan baru elok pegi gomen. sbb time tu baby dah cukup sifat. plus, kat gomen mmg takde maknanya nak scan kalo takat early pregnancy(1st trimester).dia akan scan kalo dah 6 bulan ke atas kot.ada kwn tu, doktor gomen siap suruh pegi scan kat pvt pastu dia suruh attachkan hasil scan yg wat pvt kat buku pink tu.apakahhh?? hukhuk. so kalo nak tgk baby development baik hanie pegi pvt je.puas hati :) kat gomen tu takat nak cucuk2, test darah bleh la :)

sekadar berkongsi :)

Puan Jiha said...

hanie..jiha mase 1st check up, tak scan sebab doc takde..tp die schedule another 2 weeks utk jumpe doc and scan, tp kan die takat scan aje lah..tak print out gambar baby kecik tu hehe.... better buat di swasta aje nak scan...... n maybe next scan kat kerajaan mase 7bulan nanti rasenye...sabar ke nak tunggu? hehehe

fikaryna said...

g la klinik swasta..nak tgk gak budak kiut kat dalam awt per.huhu..

Anonymous said...

Salam,hanie.sya dh lma ikt blog awk..psl scan kt klinik gomen tu kn,mmng depends pd klinik..cm sya,scan msa 18mnggu kt klnik gomen dgn doc jst nk make sure my EDD are accurate n da size of my bby..dia tnjuk uri,jntung bby bt to know da gnder,diaorg x wat..so kna g scan kt private jer..
-ijafarisha-

@yue said...

lah cian...
bkn kt kenek gomen yg cek nurse je ke..jmpa doc certain time je..

ohoo sori tatau sgt sal kenek gomen..

xpe spend sket g swasta..ok..
jgn tensi sgt tau...

Nadya said...

ikut area kot..kalu klinik gomen yg besar ade scan sbb doc sentiasa ada..kalu klinik desa xde sbb doc dtg ade time2 die..i mase 1st check up kat gomen mase tu 11 weeks..ade scan sumer sbb doc nak check EDD and baby dlm tu..print pun die attach skali..so i think ikut tmpt la..xsame prosedur derang..

naddynad said...

hanie nak cuba pantai hospital tak??
dr idora, fees dia xdala cekik darah sgt, hari tu nad kena dlm rm90.20 sen aja.
kalau rasa2 berminat email kite k, naddynad@gmail.com

esok will b my fourth check-up, nad mmg xsabar..sbb tu xtanggu gomen..huhu

anil lutaze said...

hurm..mmg gitulah klinik gomen..mmg x de scan2 bagai..diorg akan check n scan by audio je utk tahu pergerakan baby n degupan jntong die etc.
6 bulan keatas bru diorg scan

hanie kena pg swasta utk scan..xpe..yg penting hanie n suami puas hati nak apa dpt.. nk tgk bb tu yg penting kan..

mun said...

urm..klinik gomen mmg cmtue...mcm mun akan pegi ke private untuk scan..sbb..kat klinik gomen..mmg diorg takkan scan kecuali ader mslh...doctor pown bukan nyer ader slalu...

OnN!Ey said...

me wat buku merah mase 2month..bukak buku n trus scan..n print photo pon de kepilkan dlm buku merah 2...n nex cekup xde scan pon..now i suda 4month++..skali 2 je la scan...g scan private..anytime leh..:)

BuTtErFlyInFraMe said...

dulu member kite pun facing benda yg sama...bila nk checkup kat tpt yg bedekatan dgn ofis, disuruhnya balik pegi ke klinik yg berdekatan dgn alamat ic/umah ! gilo ke apo?? hahaha.. org nk buat dkt dgn opis la dan tpt yg ada bnyk kmudahan..sng kan..lps scan boleh terus ke opis je..kalau dkt sgt dgn umah kang liat plak nk ke pjbat..apa la dorang ni....huhuu

tentang dhila... said...

wahhhh bestnye mesti hanie teruja nk wat 1st checkup tu kan...apepon jaga kandungan spy baby yg lahir nnt tembam dan sihat mcm hanie..heheh

Reen said...

ala sian hanie.. emm cer test scan kt private? sbb reen dlu gitu gak.. punah harapan nk check up kt gomen.. last2 mls da nk tgu.. g je kt private.. sesak sket poket.. tp best hanie dpt tgk baby loncat2 dlm tuh:)

dell @ Marryme said...

hi hanie
i suggest u pegi klinik biasa.. situ pun diorg bole scan dah and dah boleh dapat tau bila EDD.

i ari tu tak sabar nak tunggu appointment dgn hospital, seminggu seblum tu i pegi scan kat klinik biasa je.

but once dah confirmed ape sume baru la pegi buat appointment dgn gynae. kalau boleh cari gynae lah coz they know better. kalau doc kat klinik ni kekdg diorg taktau tp diorg takleh jwb diorg taktau. so kekdg tu diorg main hentam je jwb. hehe

::zAsyikein:: said...

ala cian hanie kita nie xnyempat2 nk scan yer..
kein nie dh nk masuk 22weeks pun xpernah skali pun scan kat klinik kesihatan putrajaya nie...diaorg kata 25weeks above br leh scan..snang skali jalan katanyer..cuma diorg bg dgr degupan jantung jer..
tapi sib baik keje kat ppum..so scan sendiri..eh suruh member secan..ehehe
tp klu check up kat ppum dia akan scan tuk 1st time masa kita dlm 1st trimester n 2nd scan dlm 20weeks..yg tuh dipanggil anormally scan,kein dh wat.scan tuh dia detail check kidney/heart semua2 la pasal baby..n lepas tuh baru ader lagi scan time dh besar nnt..=)

messti sgt xsabar kan?ehehhe like me!!...

Fathiyah said...

hanie,kalo nak scan better gi private linic/hosp.sbb scanner lg clean & clear =) hehe

SaScha . said...

ramaii yg tak puas ati sgt ngan klinik gomenn kann?
huhu.
mmg die tak scan tuk 1st trimister.
yg da 2nd trimister pon scan ala kadar je.
then tak print out lak tuu..huhu.
i tak tau pon,sbb baru anak 1st kan.
so time i tanye doc nape tak print out,die bg senyuman yg die je paham.
hampehh..

Aishah Rahim said...

Hanie, masa my 1st pregnancy hari tu, memang tak pernah sekali pon KK buat scanning. (KK ni dipilih sebab dekat dengan tempat kerja).

Then, for 2nd pregnancy, Aishah pergi KK yang lain. Yang dekat dengan rumah. Nurse dah bagitau awal-awal, scanning kat KK hanya akan dibuat masa minggu ke-12, ke-24 dan hampir nak bersalin nanti.

Aishah suggest, kalau nak scanning every month, better pergi private. I mean, for back up check up lah. Aishah sekarang buat macam tu. So we can look at baby's development.

KK hanya akan measure kita punya weight, BP, HB dan tinggi rahim.

Take care ye Hanie. :)

NURUL said...

hanie...nak merajuk kejap. hehehehe. lama kamu tak update blog ok. gurau je.

nak kongsi pengalaman nurul. mmg klinik gov tak ada scan segala ok. dulu nurul pun masa check kat gov dr 1st check up smpi dah sarat nk bersalin langsung tak scan ok? terkejut bukan?

tp nurul mmg dr awal lagi wat dua rekod kesihatan.
1) klinik gov
2) klinik private di UMRA.

so kalu nak check detail ttg kandungan,scan, wat detail scan 3D/4D dan mcm2 mmg nurul wat di private. so tiap2 bulan nurul ada dua check up gov n private.

smpi skrg raina dah lahir ni pun nurul masih wat dua rekod utk raina di gov n private.

p/s : nak check gov tu sbb nak dptkan buku merah tu jer :) ada patut tak? :D

mrs.ein said...

hanie, klinik kerajaan mmg takkan scan kalau cekup biase. kalau nak pergi private, dia akan scan dan print..

m@Ri@ said...

utk klinik kerajaan mmg scan takdek..mcm maria aritu scan pun sbb tak tau last period bila..nak scan tiap2 bulan maria p private..;)

xeea said...

go for pvt je hanie. kat situ awk tak mintak pun, dorang scan je. nak 3d, 4d sume ade. tinggal kuar fulus je la.

awk dah 12 weeks kan?
dah boleh tengok baby dancing tau! sgt syiok perasaan mase tu *saje mengapi2kan hanie suh pi pvt*
:)

[ Hanie ] said...

kepada semua:
terima kasih kerana berkongsi pendpt dan komen :) Nak balas satu2..mcm tak tersempat plak hehe. Really appreciate it. Maklumla byk bende yg saya ni tak tau..so terima kasih sgt2 yer ;)