Wednesday, March 17, 2010

Mengidam?

Aku suka dengar org2 bercerita pengalaman2 masa mengandung
tentang ape yg dorang teringin nak makan..yg biasa2 dan yg teramat2 sangat nak makan
ade yg cakap ade yg ngidam makan serbuk kopi la
senyap2 gi mkn kat dapur, padahal memang tak elok mkn kan?
serbuk milo tu boleh tahan la terima lagi huu

pastu ade yg si isteriye tak smoking, tetiba time pregnant, tergedik2 nak cuba? haiyohh takutnyerrrr
ade yg teringin minum air gas hari2...
ade yg teringin nak makan rusa
dan lebih teruk lagi..nak makan daging ba-alif-ba-ya!
adoi, aku tanyela, ape la agaknye jadi dengan anak die tu yer? erkkk?

isu2 pembawakan budak ni, jgn buat endah je tau
kang tak dapat tunaikan ape yg diidam dan inginkan tu
nanti anak lahir...akan menjejeh2 air liur..tp takdela sampai umur besar pnjang..tp tetap kesian kan?

dan aritu, ade pulak kat drama tv, ade part tgh tayang part bininya tgh masak sup
lakinya yg dari jauh dah terbau2 haruman yg semerbak tu, terus tanpa tanye sup ape kat bini dia, terus cedok dan hirup sup tu
pastu, lakinya duk ckp "sedap..sedap"
yg bini die tak terkata ape bile tgk laki die dok sergah dan terus makan tu kan
alih2, laki die dok cedok-cedok lagi..tgk2 sup SELIPAR JEPUN ok! hahahaa
bini die kate, die ngidam nak makan...die masak pun utk diri die, bole plak lakinye yg merasa dulu huuu
haru kan?

aku pulak, pagi tadi baru la aku dapat makan sambal paru dimakan bersama bihun goreng
dah lama dah terbayang2, tapi pagi tadi baru tertunai :D
perasaan?
sgt puasssssss! hehee

lepasni, janganlah aku ngidam yg tak masuk akal dan mengarut2 plak yer
kalau yg senang2 tu, insyaallah la dpt tunaikan
kang tetibe teringin nak mkn lunch kat Paris plak kang...
haa tak ke berguling2 laki aku dibuatnya? gagaga
ehhh tapi kalau dapat, bukan anak dlm perut ni je yg suka tau
mama nya ni pun, sure terlompat2 kegembiraan hee :D

you all ade pengalaman yg best?
mari lah kongsi ;)

20 Komen:

@yue said...

alhamdulillah xde la ngidam yg pelik²..
lgpn cam tau abahnya jauh...
skng dh dekat balun je la pe yg nak..qada'..tp bby tggu beso la bru leh mkn hehe....

kdg² mende cmtu imaginasi tinggi..pastu nak nak nak..haa tu yg jd word 'mengidam'..

ElyaElmo said...

kiter tgk cerita sup selipar jepunnnn tu!!!kelakarr kannn..
besar2 anak die...penjual selipa jepun yg berjaya..ha3

Ainul said...

penah mengidam laksa kt sec7 shah alam.minta tlg adik ipar belikan sbb ms tu time keje.dlm kol 6ptg confirm dh abis.tp skrg apa pun tak lalu nk mkn.dpt jamah nasi sesuap dua pun dh bersyukur.huhuhuu

BuTtErFlyInFraMe said...

hahaha kelakar la mkn sup selipar jepun..hahaha..

mestilah sedap hanie, sbb impot dari jepun tuuuuu... hehehe..

ade yg mengidam nak makan belacan dan sabun tau..haa jgn taktau...

newlifenewbeginning said...

ehehe kite so far tade mengidam sgt pun, just kita terbayang nk mkn something specific je on a certain day..kalo dpt, suka la puas hati, kalo tak dpt, takpe..leh di put on hold lagi hehe..just dat i know sejak preggy ni kita reject tomyam, reject nandos and reject memasak haha

ederq said...

i yg tak pregnant pon tiba2 ngidam bihun goreng dgn paruuuuu. huhuhuh

aLya said...

ala ruginye x layan citer tu sbb byk x bez jer..ok la tuh x ngidam pelik²..makcik hubby ngidam bedak batu siap mkn lg adeh dasat..

wiena said...

hahaha.hanie...kak wani ngidam lidah lembu bakar...everyweek mau makan. sungguh masalah!!!

Nariko said...

ngidam serbuk kopi tu sure makcik i kan? haahha..
I pulak so far takde ngidam pelik2.. just that kalau nk mkn luar selalu i yg decide. my hubby sure ikut je, terbaeekkk.. :)

m@Ri@ said...

maria dlu ngidam benda2 yg senang tp tak dak pulak time teringin tu..jenuh gak cari..tp akhirnya dpt..tp bila dah dpt..senang pulak pas tu..musim dah mai..maria teringin mkn mempelam muda dan ketam..masyuk2..

Wanie-san said...

owh..ade ye org mengidam yang karut marut 2 kak hanie??
ingat makan yg kite susah nak dpt je org mengidam..ni megidam nak smoke,makan daging tut..uish2..mcm2..hihi

anil lutaze said...

pregnant ni x leh layankan sgt nafsu..kot yg x berakalne nafsu..gila lah kan nk melayan..my frens ada yg ikotkan sgt nafsu..semua bende nk mkn..katanya budak yg nak..haish..baby tu bru 2,3 bulan..apa yg dia tau sgt..x kanlah nafsu kalah org bsr..sbnrnya kkdg nafsu org tu sndiri yg nak mkn semua bnde..
x leh ikotkan sgt..nnti boyak..n bahaya jgk utk kandungan..n nanti after pantang susah nk trun berat badan.

fabulous.farah said...

dulu pregnant tak sempat nak mengidam..hehehe

xeea said...

sup selipar jepun?
euwww!!

paling hebat pun, ari tu sy ngidam nak makan burger tepi jalan. yg tepi jalan je. yg dalam kedai ke, tepi warong ke, sume tak nak. hee

nurul aziyana said...

setakat ni kalu tetiba rasa nk makan pape mesti akan dpt pluang makan..alhamdulillah..tp xde lg yg susah2

NURUL said...

kalu mengidam suruh je sang suami carikan ye hanie.

OnN!Ey said...

maukan buah DELIMA...
but bkn musimnya..
sedey...:(

mun said...

nasibla sya xngidam nak makan benda pelik2...hehehe..mcm kwn saya tue ngidam nak mkn belangkas..jenuh jugak husband dier cari

Sha Pattinson said...

macam my mom masa ngandungkan i suka tengok chinese movie ..and yeaaa muka i macam cina plak ..hehehe sebagai seorang ibu yang ngandung tak payahla ikut nafsu yang pelik2 kang memudaratkan diri ..kalau dlu itu hanya kepercayaan saje ..nak itu kena ini ..hikhik ..hanie yang penting jaga diri hehehe ...cik B dah baik blum?

nornazliana said...

jgn ikut perasaan sgt2..mkn jer apa yg ada depan mata..nafsu yg mendorong semua tu tahniah