Monday, March 8, 2010

Keji sikit entri ni HAHAHA

sejak 3 minggu lepas lagi aku ade masalah penghadaman yakni membuang sisa pepejal dalam badan yg sangat tidak mencapai tahap pencapaian yg optimum haha mcm nak cite pasal KPI plak dah

aku ade masalah
bila membuang air besar, dah la keras satu...dia nak keluar darah plak dah!
aku dah panik satu hal...
kang smbil buang hajat tu, duk tgk darah tu sebenarnya keluar dari arah mane,
kang keluar dari arah depan kang...haaa...panik ok!

so selama 2 minggu sblom ni, mmg la aku mcm buat tak nampak jgk walapun dlm hati ni...bila nak ok ni kan?
buah2 jgn ckpla..aku taram banyak2..
air pun, dah bergelen2 aku minum...yg keluar pun bergelen2 jgk la kan!
tu yg tak tahan nak masuk keluar toilet dibuatnya

so last week...aku dah mcm nampak 'spot' darah kat underwear aku
EhhhHH??
sape tak gabra beb
selama 2 minggu ni, takde plak..ni tetibe dah ade
aku mcm tak senang duduk dah
tepon sana, tepon sini...
rate2 suruh aku cek doc cecepat

bile dah jumpe doc...on the day keluar spot darah tu
biasela...bile sakitnye bahagian pembuangan...so bahagian pembuangan tu la kena cek kan???
ohhhh ternoda aku hahah
nasib baik la doc perempuan..
kalau doc laki...aku lebih rela suami aku je la yg cek kan..takyah doc doc ni..heee gerun!

pastu doc tu bole tanye sebelum die periksa aku, mane yg underwear kate ade spot darah tu?
hahah aku bole ckp aku dah sempat balik rumah pi tukar gagaga
tetibe doc mcm frust haha
eiiii tak kuasa la plak aku nak tunjukkan? haa dpt bayang tak puan2? :P

pastu..bile cek punye cek...
aku dah ade sedikit buasir
sebab selama beberapa hari ni, sistem perlawasan aku tak ok..jd aku terpaksa meneran terlebih2
so doc ckp, mmg perkara ni normal utk yg pregnant
99% ade jadi bende ni
aku pun pernah bace...pregnant ni buat sistem penghadaman terganggu sikit
so..doc bagi la ubat senang lawas dan ubat sapu kat tempat yg buasir tu
tp tak serius sgt..
just doc pesan, bile dah 1st cek up tu, bagi tau siap2..yg aku ni dah ade sedikit buasir..
so dorang bole monitor
kalau tak...nanti mase nak deliver nnt..lagi teruk jadinya
huhu

bile aku tanye2 member yg dah beranak
dorang jadi susah nak membuang ni, dah nak dekat2 nak bersalin.
aku ni, belum pape lg..dah jadi..
samelah mcm sakit pinggang aritu
sistem aku ni terbalik ke ape ni ha? huu

26 Komen:

fikaryna said...

oh..macam tu ker..pengalaman sggh eh..nanti ryna mcm mana la..hik2..( blm peknen lagi..huhu..)

m@Ri@ said...

maria plk pas bersalin rs sembelit..mak aih sakit giler time nak 'membuang'..tp skrg dah ok..lega..jaga dr yek..minum air masak byk2 k..

Puan Jiha said...

hanie... amalkan minum susu right after bgn tido and sebelum tido...for me Alhamdulillah..bgn pg aje terus rasa nak zassss ke toilet hehehe

dulu2 ade jugak buasir tp takla sampai berdarah kat panty...dulu doc pesan kalau ade daging2 (buasir) di bon bon tu kuar...kite kene masukkan balik guna jari..kalau biarkan aje nanti makin lama buasir tu makin terkuar..tu yang darah tu... take care dear

Atiqah Adnan said...

betul tu banyakkan minum susu k hanie.. mesti sakitkan..
lepas ni jangan meneran lagi tau biarkan je lama pun takpe janji selesai k..

AmyMizzunderstood said...

hahahaha..sabar je la hanie ni..lain orang lain kot kan?susah dulu senang kemudian kot?kan ke senang insyallah..doa yang terbaik dan sihat semuanya

naddynad said...

haah la hanie..
kite pn mengalaminye...tp tak sesiyes awk...

cume kite xteran..
tapi sekali masuk bilik air bole abes baca surat kaba lahh..huhu

dan lately ni
kalau kite kentut ..rasa tak puas...mcm tersekat2...

minum la susu..kalau minum susu trafic bole thn lancar..hehe

Mrs. Amie said...

babe, I pun mcm tue.. lagi bila dah nak deliver.. pas bersalin dia kasik ubat apa ntah..tup, terus masukkan kat dlm ehem ehem.. then dah takde buasir..eh, tapikan kalau tak boleh membuang, ada 1 ubat bakteria nie.. nama dia LACTUS.. bakteris yg makan najis2 supaya najis jadi tak keras.. ha, best kan? I guna yg tue.. selamat.. even for baby.. ;)

Nad Nazira said...

alalala..ciannye die..so pasni jangan teran kuat2 sangat. auwww..macam saket je tau..

hehe..entry hanie nih tak cukup keji..malah sangat bermanfaat..terutamanye kepada nad yang tengah bersemnagat nak ade baby nih..:P

Sha Pattinson said...

i penah dengar juga kalau dah mengandung selalunya akan dapat benda tue ..aduhhh payah erkk ...jagan pemakanan yeaa ..mcm Mrs Amie cakap minum lactose ..mmg bagus trus dia buang ..

GreenJade said...

owh seb baik x ape2..suspen gak eh.btol tuh..byk minum susu kasi lawas berak.

akok kalu sembelit jek trus gi klinik..takut jd buasir..sakitt uhuhuhu.

tk care dear.

NURUL said...

hanie normal tu time nurul awal pregnant pun mcm tu ada masalah ini. tp doc bg ubat cecair terus ok. kena byk mkn buah dan air kosong utk senang proses tersebut ok hanie

Anonymous said...

hi hanie,
kakak ipar sy mengalami buasir ms mengandung.mmg kuar la 'jubor' tuu.
pas bersalin ok.tp kalo dia mkn pedas.kuarla lik benda tu.

yg penting byk minum air,byk mkn buah ok.saya dulu pun ms bulan2 akhir, susah nak bery,emosi je tu.sy takut terkeluar buasir, pastu takut bila teran lebih kot2 terkeluar anak.
tp mmg keras ckit tinja tu.pas bersalin lagila susah nak bery.lagi keras.penah msk bilik air 2jm.usaha nak kuarkan.berdarah2.mmg sakit.besar giler.besar kepala bb.citer mmg lawak bila dikenang.tp itu la pengalaman..

fizz said...

kite spjg2 pregnant ni pon mmg slaloo sgt dh slow kuarkan output :P doktor ckp mmg org pregnant slaloo camtu sbb pergerakan dlm usus slow. air2 dlm usus tu diserap keluar... sbb tu kena manyak minum air. tak kisah la kalau minum byk2 means pegi toilet byk kali :P

nurul aziyana said...

hani, bnyk2kkan mkn buah2an dan sayur2..insyaAllah masalh tu akan hilang..dan bnyk minum air

Diarihatiku1976 said...

oh..macam tu ker..pengalaman sggh eh..nanti ryna mcm mana la..hik2..( blm peknen lagi..huhu..)

farah fatihah said...

hanie, masa saya pregnant dulu memang berry kuar darah. takut okkkk! memang kalau pregnant senang kena buasir..

aiesya said...

adoiyaa..hanie nyer posting unsur lawak mesti ade kan..

well aisyah mmg ade buasir since form 2...klu kecik lagi baik jaga..die bukan sembelit jer boleh buat die teruk, cirit birit pun boleh.kesimpulan nak membuang ken normal...aisyah makan prune..sunsweet tu..membantu biler keras..but bila cirit...ermm...redha....adehh...nasihat cam tak berapa nak bernas boleh..??

huhu...take care ye! (takde nasihat yg bagus punnn)

Fathiyah said...

suspen btl spot darah yg keluar tuh hanie.ish.menakutkan.

ramai yg bg petua minum susu nih
blh la try kan. kte ni sejak lahir dah ada prob nak 'kareb'.hehehe.

Anonymous said...

nanti ms nak deliver.siap2 brg semua.pastikan bwk prune ya.pas bersalin,mknla prune tu.bg senang nak berry.sy bersalin operate.susah nak berry.sekali kuar besar kepala bb.cam neran nak beranak lak.
kalo bersalin normal.kalo taik keras.lgla sakit kan nak kua.luka pun tak baik.jd siapkan prune.letak dlm bakul.nanti leh bwk ke hospital.

minum air byk2.mkn sayur..

@yue said...

minom susu...susu..susu...air msk..susu..susu..air msk..

output yg kua adlh sgt lembut..sekian :D

aurinh said...

hanie.. sabar yerk... minum air banyak2, makan sayur... tak nak bagi najis tu keras... hemorrhoids ni mmg problem org mengandung sedunia hehehe... lepas bersalin selalunya tak ada lah..

[ Hanie ] said...

ryna:
hee tu la ryna, mcm2 kan? bende2 yg tak expect berlaku akan terjadi huu

maria:
ooo yeke maria. huhu. tu la, rase tak best je kan. hurm minum air mmg dah byk..tp still jgk jd huu

jiha:
thanks jiha :) susu adelah sgt malas nak buat di waktu2 pagi..hee boleh? :P tu la, ade jgk buat mcmtu, hehe kalau tak, lg terukkan :D

atiqah:
hehe baiklah. tp kalau tak teran, 'bende' tu taknak keluar, lg sakit wooo huu :P

amy:
hehehe harap2 mcm tu la amy. tak paham dgn sistem badan sendiri :D AMIN

nad:
huu tu la kan. mmg kene mcm tu eh skrang ni? musykil2. aa? susu trafic tu ape ye nad?

amie:
oo lactus? bole dpt kat farmasi tak? huhu tu la, payah ok bile jadi mcm ni. mase sblom pregnant, kalau jg mcmtu, takdla tensen plak huu

nad nazira:
hee yeker, tu la kongsi pengalaman pertama kan, tu yg excited tu :D

sha:
haa tu la sha, mcm2 kan? :D tu la, mcm bagus je bende tu, nnt akan try cari ;)

kakjade:
haa, kalau jadi je terus pegi klinik? dah brape kali kak jade kene cek tutttt? auuww, seram! gagaga :P

nurul:
oo yeke nuruk, same eh. Tu la tetibe risau lebih huu. insyaallah, akan try tips2 yg diberi nnt :)

[ Hanie ] said...

anon:
hee thanks for sharing eyh ;) mcm2 kan pengalaman mase pregnant ni :)

fizz:
oo gitu. ahhaa tang pi toilet slalu tu yg lotih tu :D

aziyana:
heee baiklah! ;)

Diarihatiku1976:
hee lain org lain pengalamannya :D

farah:
tu la, takot, kang teran2 terberanak plak huu haru!

aiesya:
heee thanks for sharing. membantu la aisyah. Aritu ade mkn prune tu, tp skali tu je la, skrang tak terbeli plak huhu. kene cari balik ni :D Anyway, congrats tau dah selamat bersalin! ;)

fathiyah:
ha tu la. erk, kareb tu ape eyh? huhu

anon:
wahh, thanks for the tips!! sgt berguna. kene masuk dlm list siap2 ni..sure byk membantu ;) tq tau

kak ayue:
hahaha kadang2 tak jadi jugak la kak ayue :D

aurinh:
tu la, harap2 lepas bersalin, semuanya kembali normal la yer :) Tak larat tau hehehe

anil lutaze said...

omg..sakit x hanie? siannaya...abes tu buat rawatan x..hrp x terok itu buasir..

tentang dhila... said...

bestnye hani dh preggy..ntah bile turn dila plak. apepon hani jg kandunagan baik2..moga baby sihat dan mummy nye juga

~LIZA~ said...

sama la ngan i. minum air cukup, buah pun cukup, mkn fibre some more.. dah la family i memang ada keturunan buasir ni. but so far i takde la keluar darah ke apa kan..

i rasa i pon nak mintak la doctor ubat lawas.. :D