Friday, March 26, 2010

Aksi2 dalam perut

semalam aku pegi lagi skali ke klinik kesihatan tu
seawal 7.35 pagi aku dah ade kat situ...
tapi org dah ramai ok...
dapat pulak no 27!
haih, yg dorang yg lain ni dtg pukul brapa la yer?
aku sekrang ni dah la nak bangun pagi memang la liat subhannallah.
taknak terbuka2 mata nih! haih...hormon kah?

mase katrumah, aku sempat makan seketul roti
lepastu, tetiba je gelabah..sebab aku mcm penah dgr, kalau nak cek darah, kene puasa kan?
tapi nak buat mcmmane...baby dah lapar, tu yg makan tak teringat-ingat tu :D

so sampai je giliran aku...
ayat pertama yg keluar, "nurse, saya dah makan la tadi..takpe ke?"
hehe nurse tu kate takpe..
sblom aku masuk bilik tu,aku tinjau2 la dari luar
seram pun ade..sebab tgk darah yg diambil..mak aiiii mcm byk jer
dah la dlm seumur hidup aku, mmg tak penah cek darah atau derma darah
harapkan cek se'coet je time HIV test j sblom kawen...

then aku tgk...ade yg kene pegi bilik minum air gula
erkk..
dah sudah..aku mcm tak prepare mental pon kalau nk kene minum air gula aritu haha ni pun nak seram sejuk :P
lepas darah disedut..
nurse tu dah suruh aku balik
takyah pun minum air gula tu :) Agaknya aku baru 1st time...semlm just baru nak ambik rekod je kan :)

then...
on the way balik..nampak la satu klinik swasta ni ade tulis ultrasound!
aku ni tergedik2 kat suami tanye bole ke nak buat
rasenye tu klinik baru bukak..senyap sunyi jer
yg ade, doktor sorang...nurse sorang
pesakit? takde org lagi hehe
bile tanye harga pun, die cas RM 30 jer

after breakfast, kami pun pegi la
tapi sblom tu, serba salah jgk..sebab yg cek tu doktor laki!
hahah aku seram kalau lain2 jantina ni
tapi disebabkan, bende mudah dah ade depan mata dan naluri keibuan dan kebapaan yg sgt kuat nak tahu ape khabar la agaknya si baby dlm tu..
buat jgk lah

bile doktor hala je scan tu kat perut..
terus mcm kagum gila...
tu belum nampak baby nya lagi hahaha
bile doktor, pusing2 kan scanner tu..tetibe nampak 'benda' mcm bergerak
haaa...suami I dah bersuara kuat disitu sebab excited nampak bende gerak
yg aku ni, duk puas la perhati..sebab aku dlm keadaan baring kan..
so penglihatan aku agak terhad

then doktor ckp la tu kepala dia..
die tgh baring sambil kaki tangan duk terangkat2
hee sooo cute ok! aku takde plak nak ternanges ke ape..
cuma kagum tgk pergerakan si baby tu :)
doktor cakap...baby sehat, uri ok...air ketuban pun cukup :)
alhamdulillah
bila doktor 'usik' baby lagi..die dah berpusing...dah nampak tulang belakang die hehe
baby sgt aktif waktu tu...haih, tu ikut ayahnya la tu...hee

lepas tu, doktor print la beberapa gambarnya :)
Balik2 rumah..dok belek lagi gambar yg dapat tu,
tp tak brape terangla kan mcm tgk kat screen
siap kami ni dok bayang...idung ikut sape, mulut ikut sape..hahha bole? :P
then doc ckp, kalau nak nampak lebih jelas, dtg lagi next month
bole ke scan baby slalu sgt eyh?


p/s: masih dpt bayang lagi gerakan2 baby..miracle sgt :) Aku doa, agar baby ni akan sehat membesar..Gmbarnya aku dpt hardcopy jer..hehe malas pulak na scan :D

p/s/s: esok aku & suami akan hadir ke gath B & B tu, tapi mungkin sekejap jer...kalau yg sempat jumpa, kite jumpa k ;) Jgn terkejut tgk tumbesaran yg aku alami ni..*pengsan! hehe. Mari lah beramai2 memeriahkannya!

26 Komen:

tentang dhila... said...

wahhh terujanya baca entri hanie ni..mesti seronokkan dpt tgk si kecil...

NURUL said...

seronok kan dpt tgk baby dlm perut. nurul masa mula2 tgk menangis ok. dlm hati 'ohhh inilah anak aku' :)

ohh nurul tak dpt dtg gathering tu. kalu tak kita leh berjumpa kan hanie.

lovely2gether said...

hi there :) seronok kan bila dapat tau kita pregnant (^_^) sy pun tak sangka sy bole ter'mengandung' hihi..bila dah lewat dtg haid saje suka2 beli pregnancy test..baru je test tengok2 dah 2 line..ingat nak wat surprise kat suami tp sebab teruja sangat terus tak surprise..suami plak cam tak caye..terus gi klinik scan nakkan kepastian..masa tu bentuk dia cam kacang pagoda..keciknye.. :p

fabulous.farah said...

huhu..bestkan tengok baby dalam perut kita..ala rindu T_T

m@Ri@ said...

maria scan je tiap2 bulan..bestnkan dpt tngk aksi2 dia..aksi tido aqil dr dlm perut sama je mcm skrg..;)

Hunny said...

sama ler kes kte.kna tgu lama utk check2 kt gomen, dgn penuh harapan boleh tgk baby.tp keciwa..jumpa misi jek -____- tp tak pe, janji ada buku merah tu.sume org ckp penting.

mgu dpn nk pg pvt.nk tgk baby bt apa.awak ada masalah tdo malam tak?kte cm insomia ler..huhu

@yue said...

bole ke scan baby slalu sgt eyh? <--jgnlah tiap mggu g scan..kang kene gelak je ngn doc..sbb pembesaran tiap mggu skit je..awal² nisbln sekali ke...:D

Mommy-to-be said...

I pun pregnant...Dah 22 minggu...Setiap bulan doctor scan baby...so rasanya boleh kot scan setiap bulan....

Aishah Rahim said...

Hanie, pasal kes air gula, hanya akan diminum bila overweight macam Aishah atau memang ada sejarah keluarga yang kencing manis. Kalau berat naik mendadak monthly pon, kena minum. Itu kalau kat KK sinilah.

Pasal scanning pulak, rasanya takde masalah nak scanning tiap-tiap bulan. Sebab Aishah check up private dan doktor tu memang akan scan tiap-tiap kali datang.

Ada fakta mengatakan, scanning monthly tu bagus, untuk mengeratkan hubungan ibu dan anak. :)

That's so Jaja said...

Mesti seronok kan hanie tgk aksi baby....teruja habes. Jaja pon tak sabar2 nk gi scan.....

Reen said...

mesti seronok kn hanie dpt tgk baby for 1st time kn? hee

x lame lg perut da memboyot lg laaaa excited.. take care eh hanie:)

s.c.h.u.l.t said...

canoot canoooooot. jangan scan selalu. nanti baby terdedah pada radiation.

:)

nuni said...

Bila scan tu jgn ambik gambar je. Make sure the doctor writes down the key measurements: head diameter & circumference, abdominal circumference, femur length, amniotic fluid index as well as position of placenta. Otherwise the scan would be syok sendiri sahaja and useless to other doctors who might be attending later.

I noticed banyak private doctors don't document this down and it would be difficult for other doctors to assess the baby's growth should you go to another clinic/ hospital for check-up or delivery.

the (modified) glucose tolerance test is usually only done for those with risk factors to diagnose diabetes or impaired glucose tolerance during pregnancy early... so that can start medication early in order to minimise possible complication of diabetes to the baby.

Talk to the baby and make contact with him kalau nak mengeratkan hubungan with the baby. u/s scan doesn't do that. You have to do it yourself. It's just a scan. Monthly scans ensure that baby is growing well and the condition inside the womb is optimal for the baby's growth and delivery.

Puan Suraya said...

best nya hanie.. :). sue leh imagine how excited u are, coz bile sue baca pon turut excited..

apepon, semoga semua selamat.

dell @ Marryme said...

hi hani! smlm masa gath tu nak tegur tapi takut u tak kenal i hihi. btw i pun preggie tapi baru 10 minggu so perut tak nampak lagi. tak sabar nak tengok perut membesar.

semoga kite sama2 selamat melahirkan baby yey :)

newlifenewbeginning said...

xde masalah hanie scan tetiap bulan..cam saya ni mmg tak cek kat klinik kerajaan, all the way kat KPJ dari week 5 sampai la deliver nanti..tetiap kali check up mesti ada je gambar si kecik tu utk ditatap hehe..takyah tunggu lelame pun, i'm always either the 1st person or the 2nd person in line hehe

xeea said...

ai dtg dah lambat! tak sempat jumpe hanie. tsk.

Sobby said...

babe. JGN scan slalu. Ayah mertua i pakar bab gelombang dan radiologi ni sume.. awal2 lagi dia ckp jgn scan lebih dari 3 kali. Scan once masa 12weeks, once masa 25 weeks and once masa 32 weeks.. UNLESS kalo u ada masalah dgn kandungan, baru lah ada sebab untuk scan.. kalo takde hal, takyah coz its goin to affect baby long term. Lahir nampak org tapi saraf otak dan kepala dia dah affected. better elak dari nyesal kemudian hari kay... doc kat hosp tu sume bukan amek tau sgt, plus they want money.. kalo kat gomen mana de scan slalu. Swasta je suke.. sket2 nak scan, sampai tiap bulan nak scan.Haih. U bgtau u je so that u know and u decide.. ada kawan i tak scan langsung.. selamat je dia.. some people gets so excited sampai taknak dgr ckp org.. kalo i, who shud i trust? doc swasta tu ke or my ayah mertua yg mmg scientist pakar bab gelombang? just my 2 cents. in the end of the day, its ur baby, so u decide kay.. u can say no if u tanak scan.doc takleh nak paksa.. like myself, jumaat ni i nak g check 4 mths.. i takkan scan even if doc suruh, UNLESS ada masalah.


bdw, talking bout scanning.. i first scan my baby masa 12 weeks last mth.. baby i was soooooooo active.. dia tendang2 dan melompat tergedik2 dlm perut.. pastu berayun ke kat dlm air ketuban.. he/she loooks soooo happy.. lega i tgk.. i tak sabar nak scan either next mth atau bulan 6 nnt untuk tgh jantina.. hopefully semua okay.. AMIN.

fizabakeman said...

i've sent u an award.... visit my blog

nuni said...

Scanning your baby is VERY important.

1. to monitor growth
2. to assess the amniotic fluid
3. localisation of placenta

I've had patients who did not do scans and came with premature leak of amniotic fluid. We were not able to determine the period of gestation in order to decide on the date of delivery (vs delaying delivery with the risk of infection to the baby).

We've also had babies with very little amniotic fluid whose mothers refused to do scans (scared of radiation/ deformities). In the end, the babies had deformities because they were unable to grow well in the womb with very tight space.

Let me see... what else...

I've had mothers who never did scan (but luckily we did when they came to us) and we found that the babies had HUGE heads/ bodies. If they were to deliver normally, I can guarantee that their vagina would be koyak rabak or even worse... baby's head gets stuck at the vaginal opening and is already dead by the time the body came out.

basically it is a matter of comparing benefits against risks... like blood transfusion... or for that matter, even an intravenous line insertion, (risk of infection, thrombosis, nerve damage, etc vs fluid resuscitation, intravenous medication, etc).

Ultrasound scan involves NO radiation. It is only very high frequency sound wave. Studies are not suggestive that it is dangerous to the baby.

1. http://www.centrus.com.br/DiplomaFMF/SeriesFMF/doppler/capitulos-html/chapter_02.htm

2. http://www.ob-ultrasound.net/joewoo3x.html for some idea).

There is some tiny risks (just like the risk of you getting H1N1 infection simply by holding a door knob then adjusting your tudung), yes, due to the heat that it produces... But in general very safe to the baby... AND the mother.

For expectant mothers, please go for your scans. You may feel it is nothing (because it is normal most of the time for most people) but you never know when things would go wrong.

If you ask me, the risk is extremely negligible (radiologists are exposed to far higher dose of radiation/ ultrasound wave compared to normal pregnant ladies going for u/s scan and yet they produce normal children) as compared to the huge number of benefits.

nuni said...

Oh, one more very important thing about scanning your baby... Placenta localisation.

I've had patients who came in with contraction pain and massive vaginal bleed. Guess what? They never scanned their babies and never knew that the placenta was lying so low in the uterus, some actually obstructed the way out and instead of pushing the BABY out, the contraction just pushed the PLACENTA out... causing the mother to bleed like crazy. One of them had to go for hysterectomy because the bleeding could not be controlled. No more uterus, no more babies.

I've also had a few patients who never did scan their babies and decided to deliver at home (it is perfectly ok for you to deliver at home once your obstetrician gives you the green light - i.e. after scans and regular check up) just to find that the baby's head was not there... Instead, they find the hand, or feet or buttock or even worse... the umbilical cord. If that is the case, the baby needs to come out ASAP (read: within 30minutes via Caesarian section) or he would die.

I have a lot of 'horror' stories involving pregnant ladies who never scanned their babies.

I know most of the time the scans are normal but you never know if you are suddenly one of the unlucky ones who do not have 'normal' pregnancies or are not safe for normal vaginal deliveries.

Besides, the said effects of ultrasound wave on dividing cells (which is very true) have not been proven to cause any harm to the baby.

Example? Easy. My own mother scanned my siblings regularly when she was pregnant with us. Do we suffer from any abnormalities? I don't think so. Did we have any brain damage? Very unlikely (you can ask Hanie our siblings' track record, if you're curious enough to find out).

* sorry if I sound harsh but I am REALLY REALLY pissed with those who are scared of the non-existent radiation from ultrasound scan, causing us much problem trying to save them and their babies when it could very well be prevented from the first place.

I repeat: ultrasound scan has NO radiation. It is just a sound wave.

[ Hanie ] said...

dhila:
hee smua org pun akan rase bende yg sama kalau dpt tgk :) insyaallah, dhila punye waktu akan sampai juga :)

nurul:
hee yeke, hanie tak ternangis lah pulak. knape tah, teruja nak tgk baby gerak2 :D

lovely2gether:
wahh, congrats to u too! ;) kan, suami akan excited jgk ke terlebih dari kite? huhu.

anil lutaze said...

sebelum anil misscarriage tu.. kan aok je kan kan..3 kali checkp up 3 kali scan.. bende tu kecit x nmpk pon..excited gila nk tgk perkmbng dia..tup2 last skali check up dah x de pape dah kat citu..sabo jelah..sentap nok.. agak sedih n jeles baca entri hanie psl sume2 ni..tp i'm strong..yg penting excited ttg perkembangan hanie.. my pray is always with u..

~LIZA~ said...

i ada dgr jugak citer2 my friends yg kena minum air gula tu. sgt la scary kan!

Fatt.Nazz said...

hye hanie~~
im ur silent reader..
tp arini rase nk komen plk cuz kite pon tgh pregnant..1st baby..hehe..
scan baby slalu xde pape kot cuz kite check-up kt klinik swasta,so tiap2 bln g check-up msti scan skali..sgt best kn tgk ade jantung,tulang blakang die sume tu..
skg baby 18 weeks..x sbr nk tggu besar lg..

=))

Fatt,
http://mydecorart.blogspot.com

[ Hanie ] said...

fabulous.farah:
hehe tu la, speechless :)

m@Ri@:
wahh, tetiap bulan? heheh tu la, miracle kan bile tgk..lagi2 dah keluar pun same je caranye :D

hunny:
hee tu la, nak buat mcmmane, kene terima je la kan :D
haa, sure tak sabar nak tgk kan ;)
insomnia? takat ni takde plak...lena je tido, sampai kadang2 nak bangun pun payah gagaga :D

kak ayue:
haha betul jgk ye :D

Mommy-to-be:
ooo congrats! ;) mesti tak sabar jgk kan nak tgk w'pun byk kali dah tgk ;)

Aishah Rahim:
ooo gitu. Hanie ade jgk keturunan kencing manis ni. tp my parents takde, yg ade, my grandparents hehe tp aritu bile ckp nenek ngn atuk ade, dorang taknak terima pulak huu.
auww, sweet kan..hehe pasni bolela buat lagi ;)

jaja:
congrats jaja! hee insyaallah, nnt sampai la waktu tu, sure speechless! ;)

reen:
hehe thanks reen :) haah seronok..u pun tau kan cam mane rasenye :D

schult:
Ooo Ooo cannot? aiyakkk

nuni:
hee thanks nuni dor the info. sgt2 membantu! ;)

suraya:
hee thanks suraya. nnt suraya pun akan alaminye..insyaallah ;)

kak dell:
hai kak dell! ohh yeke. awat tak tegur? huhu. tak prasan yg mane :D oo really? congrats too! ;) hehe insyaallah..same2 berdoa ye ;) take care

mieza:
oo yeke. hehe thanks for sharing..sure excited sgt kan w'pun dah slalu tgk ;)

sobby:
oo really? thanks for sharing. dah terkonpius sekejap ni, ade yg kate bole scan slalu, ade yg kate tak bole..huhu :D akan diambil sbg peringatan ;)

fiza:
hee tqqqq ;D

nuni:
huwaghh, sgt details explaination mu nuni :) betul jgk..sebab ultrasound tu dari gelombang bunyi kan? tak membahayakan kan? huhu depends la pd individu nak ikut yg mane, as long as refer balik pd doktor ;)

anil:
erm, sorry for here that anil. bile dpt tau berita tu pun, mmg hanie sedih sgt, insyaallah, kuatkan semangat, nnt rezki anil & zam akan dtg balik :)

liza:
haah, betul tu..sgt manissss :D

fatt:
hai fatt, thanks for sharing :) wahh, congrats too! :D betul tu, tak sabar nak tgk2 lagi kan :D hee