Wednesday, February 10, 2010

Semalam MC....tak seronok!

tak seronoknyer..
MC dapat sehari...sakitnya tak kebah2 lagi :(
selalunya...kalau sakit, aku baring kat lantai, esok paginye..dah ok
kali ni, berhari2 dah..
serius...
aku dah jln mcm org tua, terbongkok2,
silap tak minta tongkat kat doc jer...senang sikit nak jln
org pun tak pelik tgk aku jln lain mcm je...tang punggung tu terpaksa angkat sikit sbab nak nampak mcm jln tegak..padahal, menahan sakit.
Tuhan aje yg tau

semlm bile jumpe doc..
die try tekan bahagian tulang belakang aku..bila aku tunduk, tak rase pape sakit pun
bile nak try berdiri tegak
bisa ya amat
doc mmg ckp...ini adalah sebab perubahan hormon
yg menyebabkan tekanan bahagian belakang dan depan aku
aku try la tanye, "takkan awal2 hamil, dah sakit2 belakang, mcm nak beranak jer gayanya doc"
then doc tu reply, "die tgk org....ade yg mual2..muntah2, sakit belakang"
dan die tanye aku ade muntah2 ke tak
aku jawab la takde, makan bertambah lagi ade huu
siap lepas makan, terus boleh sambung baring...
bab makan, kamu lalu je yer hanie...huuu
alhamdulillah

doc pun ckp, tak boleh nak bagi ubat pain killer ke ape,
sebab bahaya utk ibu2 ngandung
die cuma bole bagi ubat demam dan ubat sapu jer
so jawapannya, tahannnnn kan ajer la ye hanie...demi baby kesayangan :D

suami aku suruh jgk2 aku jln straight mcm takde pape, lawan sakit tu :(
tp nak buat mcmmane, still berbisa!
nak jln straight mmg tak bole...
kang aku jln meniarap kang..haa
ade yg ingat ju-on malaysia dah mari plak kang

p/s: sorry la entri asik sebab sakit jer...huhu. Nak cerita bab lain mcm terencat je

p/s/s: terima kasih kpd Dr Nuni yg memberi komen2 ke atas entri2 sebelum ni...sgt berbaloi! :D

10 Komen:

farah fatihah said...

awak dah hamil???tahniahhhh!
jaga diri tau, extra extra care!

mas said...

salam hanie.....
try tuam dgn kain panas/air panas/guna batu tungku kat belakang pinggang...jgn panas sangat...sbb kite preggie....
awal2 aritu kite siap pakai strika n batu tungku lagi...hakhak....lega.........
tp......
jgn letak kat perut tau.....
baby tgh nk bsr tu...dia tolak kawasan rahim.... :)
sabo ye...

myheart said...

same with me..mmg takde muntah2..tp sgt sakit kat area tulang blakang tuh..pastu kat bahagian tulang pinggul tu..esp bile tido terlentang..n preasure kat tulang tu, mmg pedih..pastu nak jalan mest sakit..baru jalan kejap dah sakit kat area tulang tu smpi ke kaki..agaknye ne mmg bahagian kite kot..takde muntah2..tp pergerakan terbatas cket..huhu..

Atiqah Adnan said...

fuuhh.. macam-macam juga ea hanie gejala ibu mengandung... tetibe macam ingin tahu.. hahahah

ciare (^_^)v said...

sabar je hanie ni...tgh saket pon sempat lg buat org tersenyum baca entri ni ;p

sabar darling...nak buat camne..anugerah Allah yg satu ni, mcm2 dugaannye.lain org lain dugaannye...hanie sabar je tau..

chayok chayok!! semoga selamat semuanya insyaAllah :)

wiena said...

dan lagi tuh nak buat lawak sakit2 pun. cuba tgk jalan meniarap. mau fazli ternganga seminggu tgk kehebatan hanie. hahahahahaha. gosh...i miss u so much. take care dear.

Reen said...

hanie, reen dlu sakit gitu jugakk.. tp sbb kncing kotor.. mmg sakit bbise.. xleh jln tegak.. mcm nk mbongok je.. tatau la hanie mcmane..

hanie cube jumpe doc lain.. atau jga mkn sket.. air2 batu jgn selalu.. nasihat tuk diri sendiri jugak neh.. ngeee~

@yue said...

bb tgh cari port mana dia nk lepak tu..

saba yer...

Anonymous said...

ms 1st trimester, sy pn sakit kat pinggang kanan je...mmg sakit lameee sgttt....berbln2..jln pn mcm org dh pegnen 7,8 bln..tp tahan jela, mmg pegnen ni ade sakit ala2 cmtu...
kene byk minum shushu la...lagi baik 2 kali setiap hari...
mcm sy, doc bg kalsium... alhamdulillah dh ok la skrg... =D

[ Hanie ] said...

to all:
terima kasih semua! :)
segala tips dan pengalaman, akan saya simpan dan dijadikan rujukan :D