Thursday, February 4, 2010

Sejak Tarikh Itu..

Jeng jeng jeng...
wahhh tajuk mcm novel alaf 21 :D

mcmmane yer nak mulakan...


actually mcm ni kesahnya,
aku memula saje gatal2 nak beli pregnancy test kat watson mase aku duk mencari2 barang utk surprise kan suami sempena hari jadinya 20 januari lepas bersamaan genap 7 bulan usia perkahwinan kami :)
baru lewat dtg bulan 2 hari, dah nak test :D
mane la tau, kot kot la...ter-double surprise in one day kan? :D

aku ambik keje separuh hari haritu konon nak surprise kan suami
lepas dah beli ape2 yg patut
sesampai kat rumah...
tak usik sikit ape pon keadaan dlm rumah tu, supaya ia kelihatan mcmmane suami aku keluar sbelum aku sampai
sebelum tu aku dah pakat dgn member suami, suruh dorang pegi mane2 sampai aku kate bole antar die balik...huhu

so lepas dah smpai rumah...
benda yg aku tunggu2..adalah pregnancy test tu..
seblum ni, beberapa bln lepas, asal period lmbt dtg jer..aku dah penah cuba guna..
tp of course lah negatif..so yg ni pun, aku tak berharap sgt
then....tunggu punya tunggu...
yg 2nd line tu appear! tp tak brape nak jelas!
woott wootttt
aku mcm nak nangis ade...nak melompat ade...
tp aku kene cover2 sikit perasaan tu buat takde pape, kang laki i nak balik..
nak surprise kat die..tak jadi plak kan :P

then...bile dah dpt sign kate suami aku dah nak sampai rumah...
duk la aku diam2...nyalakan lilin kek
pregnancy test tu, aku sorok kat bwh kad yg aku bagi kat dia :D
then die balik2 jer...
die kate "apedaaaa dah nampak kereta awk la td"
adoiii
surprise tak jadi...rupenye suami aku yg drive kete member die..
aku dah suruh member die ikut jln lain, suruh jgn kasi nampak kete aku
ceit....abis plan!

tp yg the best thing...lepas tiup2 lilin semua...
aku ckp la...tgk la kad tuuuu
gagagaa

dan tiba2, dia nampak pregnancy test tu
auwwww, the first word yg keluar, "haaa, betul ke ni???" :P
dan adegan mesra2 alam tanda tak caya berlaku...
ohhh, aku tersayu mase tu lalu menangis :(
7 bulan menunggu, akhirnya alhamdulillah

pastu...mlm tu ade mkn2 lagi dgn member yg turut berlakon dlm cerekarama tak jadi tu
tp kami berdua taknak heboh2 kan lagi selagi tak kompem
mlm lepas balik mkn, cari jugak la farmasi...nak cek lagi skali
then...kali ni, line kedua tu tersgtttt lah samar!
wopps....
kami dua dah mcm, eh...ade ke tak ni?

pastu esoknya
plan pegi jumpe doctor
pon same, line sgt samar
doc suruh dtg lagi 2 minggu
tp doktor ckp, possibility ade tu mmg tinggi..
cuma nak betul2 kompem je lagi

then dlm beberapa hari lepas tu
pegi lagi farmasi, cari pregnancy yg digital pulak! sbb di suggest oleh member sebab yg tu, lebih accurate, biarpun mahal
haa...so dgn harapan akan jelas dan nyata
mmg bile dah test...tertera PREGNANT! :)
tak tersempat nak ambik gambar, dlm 2 hari tulisan pregnant tu dah ilang :(
kalau nak..kene beli lain la kan huuuu

so kelmarin, lepas dua minggu
kami ke klinik lagi..
then kali ni, alhamdulillah, mmg sah aku pregnant
1st check-up, tengah bulan mac nanti :D
kami ingat nak cek la denyutan ade ke tak si kecil ni
tapi...doc ckp, kalau nak buat pun, mmg tak nampak lagi..so tunggu next check-up
kami ni, selagi tak cek ade denyutan ke tak, mcm separa percaya huhu boley?

apepon, syukur sangat2 dgn rezki yg kami peroleh
harap kandungan ini, akan sehat membesar dgn baik :)
sekarang baru 5 minggu lebih...
tapi badan dah di pam2 mcm ngandung 5 bulan gagaga
loya-loya, takde rase lagi...
cuma sakit pinggang yg teramat sgt kadang2 tu terase
sampai terbongkok2 dibuatnya


doakan kami yer :D

p/s: kpd yg memberi tips dan kongsi pengalaman dlm hal2 ini :D trima kasih diucapkan...tak terbalas rasenye heee

52 Komen:

newlifenewbeginning said...

congrats hanie! hehe dah agak dah

ur situation sama mcm my situation..2nd line tu samar2, pastu doc suruh tunggu 2 weeks lagi..pastu u pun beli yg digital pregnancy tester tu eh yg tulis pregnant tu? haha sama la kita pastu hilang kan..tp dat thing la yg menambahkan keyakinan kita yg kita ni preggy..

welkam to the club dear! jaga diri bebaik tau masa 1st trimester ni..masa ni la hormon badan kita dok tunggang langgang mcm rollercoaster nak adapt dgn d new changes.

Liyanaroxx said...

tahniah hanie!!!rezeki tahun baru yg sangat priceless!!! :)

ciare (^_^)v said...

wuaaaaaaa...rasa nak nanges jugakkkk...happy nye utk korg berdua :) tahniah yer...jaga baby kat dlm tu elok2 :)

adeh i dah 8 bulan lebih ni xde ape2 berita baik lg T___T

Nadya said...

hye..been reading ur blog for quite sometime..kali ni nk drop comment..hehe
Alhamdulillahh.. am so happy for the news!congrats yea.=)
jaga diri elok2..1st tri is the most crucial period.Take care!

wardah said...

congrats hanie..alhamdulillah..jaga diri baik2 ok, jaga makan, jgn makan yg tajam2..wah macam mak2 pulak..hihi

::LiYa:: said...

tahniah kak hanie!!
ramainye bloggers yg da pregnant....
liya follow akak sejak akak B2B lagi!=)

rDnA said...

before ni silent reader jer..jrg nk drop comment..tp kli ni nk drop comment gak la..

tahniah hanie..bestnyer dh ada good news..me mcm tu gak..tp terlupa yg dh ada..then buat keje lasak and mkn benda-benda tak sepatutnya pastu turun period balik..huhuhu...takde rezeki lg kot..
semoga selamat semuanyer yer..tk care...

Atiqah Adnan said...

hadiah hari jadi buat suami haruslah menangis kan hanie.. dah lame tunggu..btw im happy for u darll..
take care ok mommy to be ^__^

Hantu Ulam said...

wah kak hanie, seronok nye juju dgr biter gumbira ni...mcm juju lak nk dpt baby..ahahaha

Mrs. Amie said...

congrats...! hahaha.. i dah lama tukar status link blog u nie kat blog i tue ker mom to-be since u cakap dr hari tue kan? hahaha, tak payah tggu confirm.. mmg pregnant pun.. hihihi.. so, which tips yg u follow? hahaha.. congrats hanie. i'm happy 4 u!

Anonymous said...

congrats hanie...im happy for u & ur hubby...i dh kawen 8 bln..tp rezeki blm berpihak pd kami berdua lg...usaha tetap usaha..hehehe...jgn berhenti berkarya dlm blog ni tau..nk gak tau kisah2 preggy u smpi bersalin hehehe...

Didi Nadhirah said...

tahniah..take care k

phia said...

hanie, congrats!!! take care k. sudah jadi mommi to be :)

Nariko said...

congrats hanie!! i mmg sgt2 happy for u. i know u have been waiting for this for so long, :) jaga diri baik2,selalu rehat kat rumah, takyah buat keje2 umah sgt..and get ready for the hormones to kick in! minum air byk2 to keep hydrated k. hehe sorry i dah membebel cm mak nenek.

myheart said...

tahniah2..yeay, akhirnye smpi jgk yg ditunggu2..welcome to the club..hihihi

anil lutaze said...

hanie..tahniah my wedding twin

saya terharu lantas bersyukur.

saya x boleh tnggu lama2 ni. sbb kita kena saing2 jgk..kita kan twin ..

waa!!!

Memey Anuar said...

congrats hanie! hehe
nk ckp dh lama tp payah btol sbb hanie blom announce :)

now sama ada xboleh ikut photoshoot atau kene duduk aje ok? xyah nak kene pegang reflector lah apa bagai hihi

hanie,
kene percaya sepenuhnya. things will happen if u really believe in it :) (ampun, baru tgk cite tooth fairy huhu)

tumpang gembira utk hanie dan fazli. nnt wedding wani hanie dtg sbg tetamu aje lah ye hihi

take care, mummy!

Puan Jiha said...

alhamdulillah...happy sambil sayu2 je baca entry hanie ni.... happy for you...take care...jiha start muntah2 bile masuk minggu ke 9...jaga2 hahaha

hazreen azman said...

congrats hanie! (^_^)

naddynad said...

tahniah hanie...

sebelum baca blog awk senyap2 je...*malu, auwww

samalah kite, sya pun baru 6 minggu...jommm kite tempoh pengalaman ini bersama yea :)

btw, hari lahir suami awak, sama dgn sya 20hb Januari..!!! hehe

sekali lagi, tahniahh n jaga diri :)

Dayu said...

yay!!!
kali ni boleh ucapkan tahniah kat hanie pulak
tahniah!!!!!
jaga diri baik2 ye
dah mmg agak dah..tggu masa je hanie buat pengumuman..

hanimndroid said...

alhamdulillah! sekali menjenguk dpt berita gembira! tahniah awak suami isteri. take care ye mommy-to-be...

nurul huda said...

k.hani!!! sy huda yg hubby k.hani tgkp gambo nikah kat sek.19 tu.. (hehe.. pjgnye intro).. sbnrnye kt kes same mcm k.hani.. pregnancy test, 2nd line tu samar2.. jupe doc die suh dtg lagi 10hari.. pastu konon2 xnk nmpk beria, buat bodoh je, ingt nk tggu lg sebulan ke.. pastu bleeding, kelam kabut jupe doc.. kene marah.. rupe2nye doc ckp, dh xblh diselamatkan.. so, moral of d story, biar nmpk beria sgt pun, klau dh rase cam pregnant terus knfmkn ngn doc.. huhu. CONGRATS K.HANI.. TAKE CARE!!!

HANIKO ARIHYOSHI said...

tahniah.....doakan awk n baby shat.... :)

i;ieta said...

congrates awk...

=)

::zAsyikein:: said...

i knew it, i knew it..!!!
tp xmo komen awal2 sebab nk biar tuan tanah umumkan dulu...
yippie..suka2..welcome tu the club..
JAGA DIRI..mood mmg swing sikit di-awal2 ini...

n yeah same like kein, 2 line pun samar2..tp alhamdulillah...=)

ps: murah rezki betul tahun 2010 nie..Allah turunkan rezki melimpah ruah buat umatnyer..AMIN..

take care hanie!!

@yue said...

wah tgk² dh 26 org komen...

taniah...

jga kandungan lelok...

aLya said...

congrats hanie..jgn lasak² yer ♥♥♥

My's itu aku SyanG... said...

owahhhh tahniah hanie hehhe selamat menjadi geng pregnant hahha .. jaga kandungan bebaik ok hehhe ..

hanidiyu said...

wahhhh... hanie...
kita membaca entry kali neh ngan penuh nada exited tau hahahha.

congrates babe! hepi 4 u too

Anonymous said...

congrats hanie ;)

Afira said...

Finally..congratssss

fikaryna said...

tahniah sgt..hepi 4 u..n jaga diri baik2 tau..lps nih nak ikut jejak ahnie plak..doakan ryna jgk eh..huhu..

NuRuL AiN said...

taniah!!
delay 2hari dah bleh check eh...
i dah delay period 5 ari..
nak cek gak la:))

faRhaNa said...

hanie, congrats dear...taking care keh!!;-)

*i jeles, dh nk 2thn kawen tp lum ade rezeki..hiks..*he he he

zephyred said...

congrats hanie!! ;)

.:ANN512:. said...

hanie!~

congrats dear :) am happy for u..
finally..tgk u & nad dah pregnant..i pulak tak sabar nak kawen..nak sama2 join the club...heeee*jeles..hehe*

Elly Anaille said...

hihi..dari dulu silent reader your blog. dah agak dah mesti u pregnant punya reading from your previous entry tu. anyways, congrats! best! best!

m@Ri@ said...

tahniah..berita yg d tunggu2..;)

GreenJade said...

congrats dik.Alhamdulillah rezeki di thn baru.. :)

jaga diri baik2..jgn lasak2 sgt taw.

aiesya said...

hanie!!!!!!

congratsss!!!!

wahh!! syiok2!! baik2 tau..jaga diri..alhamdulillah..

take care neh.. ;)

pujie said...

k.hanie!
congrats!!! tk care tau..hopefully u leh dtg my wedding nnt, as a guest pon xpe..hiks..

jage diri tau, keep in touch k..xoxo

Amy-Wan said...

woot woot!!!! congrats!! wah..nampaknye hanie jalan dulu nih..hehe...terharu..doakan amy jugak ye.. =))

Ms. Omey said...

hi, 1st time comment here. anyway, congratz on ur pregnancy :-)

NURUL said...

hanie...congrats yeah. nurul tahu hanie preggie pun adik nurul bgtahu mlm tadi. dia kata dia baca blog hanie mlm tadi. so pagi nie terus baca blog hanie nie. anyway congras

[ Hanie ] said...

mieza:
hee thanks mieza. Ouh yeke, situasi yg sama! ;) sure excited jgk kan walaupun nampak samar2 hehe. Insyaallah, same2lah kite ye ;)

liyana:
thanks liyana...hehe alhamdulillah ;)

ciare:
thanks :)
insyaallah, jgn putus asa k ;)

nadya:
thanks nadya! ;) insyaallah, akan perkuatkan mental dan fizikal utk si kecil ;)

wardah:
hee thanks wardah, insyaallah akan ingat pesanan2 mak mak itu erk.. hee ;)

liya:
thanks liya. Huhu terase tua plak bile dipikir2 balik..skrang dah M2B pulak hehe, tq tq ;)

rdna:
ouh yeke rdna, sad to hear that, insyaallah, mungkin akan dtg rezki balik ye ;) jgn putus asa

atiqah:
thanks tiqah ;) tu la, tak sangka berdouble2 surprise :D insyaallah, doakan rezki you all yg nak kawen ni, cepat2 ikut jejak hehe

juju:
hee, thanks juju. nnt tunggu berita dr juju pulak ;)

amie:
haa? laa baru prasan my link dah berubah kedudukan dlm your blog! haha. tq tq, amie byk membantu ;) ikut tips ambik asid folic jer...hehe byk lagi nk kene blajar ni :D

anon:
thanks for your comment. Betul, jgn putus harap k, rezki kite, semua lain2..mane tau, nnt terus dpt kembar? hehe AMIN ;)

didi:
thanks didi, insyaallah ;)

[ Hanie ] said...

phia:
thanks piha, lepas ni, tunggu berita gembira dari phia pulak ;)

azie:
thanks azie! i really appreciate it! hehe...mane ade mak nenek, tu penting tu tau ;) thanks again, alhamdulillah

myheart:
hee alhamdulillah, byk bende ni nak kene persiapkan diri :D

anil:
thanks anil! insyaallah, hanie doakan my twin ni akan cepat jgk murah rezki ;) nak tips tak? gagaga :P

memey anuar:
thanks wani...hehe :D alhamdulillah. haha, tu la, aktiviti lasak kene kurangkan smentara waktu :D insyaallah akan hadirkan diri...tu la, jd pemerhati dari jauh bole jgk kan :D

jiha:
thanks jiha
ha, yeke? oo oo oo..berdebar2 ni heheh

hazreen:
thanks hazreen ;)

naddy:
ouh, thanks nad! wahh, lebih kurang sama yer umur kandungan kite ;) betul tu, byk perlu belajar ni! hehe. Anyway, happy belated besday, bole same date plak yer. So you takecare too! ;)

dayu:
yey, thanks dayu! hehe, so comel la kamu :) insyaallah, samela2 kite menjaga baby didlm perut ni yer dayu :)

hanim:
thanks hanim :)

nurul huda:
hai huda!! wahh, bertemu di sini yer :D hehe. Oh yeke, takpe2, ambik sbg pengajaran, pasni insyaallah ade rezki ;) take care k.

haniko:
thanks..insyaallah :) AMIN

ieta:
thanks ieta ;)

kein:
thanks kein! samelah2 kite yer :) jaga diri jgk k kein..AMIN ;)

kak ayue:
thanks kak ayue :) Mau tips ibu2 ngandung..boleyy? hee

alya:
thanks alya, insyaallah, akan sentiasa beringat :)

mys:
thanks mys! insyaallah, akan peringat selalu :)

hanidiyu:
heee thanks hanidiyu :) comel nama awk hehe. Ouh, excited eh? hehe surprise2 ;)

anon:
thanks :)

afira:
thanks afira :)

ryna:
thanks ryna..insyaallah, murah rezki utk semua yg baru dan akan berkahwin AMIN :)

nurul ain:
thanks! haa, boleh, ;) smoga ade berita baik tu nanti ;)

farhana:
thanks farhana. Erm, terus kan usaha k...insyaallah, rezki tu tetap ada ;) kuatkan semangat k

zephyred:
terima kasih :)

ann:
hee thanks ann. auw auw, sure bole join the club, nnt terus2san berusaha k..tetttt :P

elly:
thanks elly kerana sudi menyinggah blog ni. hehe, alhamdulillah :)

maria:
thanks maria..hehe :) tu la, excited!

kak jade:
thanks kak :) insyaallah, akan setiasa ingat.

aiesya:
haa, thanks aiesya! kamu pun, take care tau, tak sabar nak tunggu babt keluar..sure comel mcm both of you!! :D happy for you too!

pujie:
thanks pujie, hehe insyaallah, akan dtg ke majlis pujie utk mkn dan mkn mkn? gaga :D

amy:
thanks amy...alhamdulillah :) yer,hanie doakan amy dimurahkan rezki juga k..AMIN :)

omey:
thank u so much omey :)

nurul:
thanks nurul :)
nnt bole beri tunjuk ajar dn kongsikan pengalaman yer hehe :)

s.c.h.u.l.t said...

congrats!!! :)

oneyani said...

woit..woit..i terlambat baca good news ni..xde pape dah nak ckp just C.O.N.G.R.A.T.S!!

ade hikmah dpt lambat..at least hani dpt bermanja lebih ngan hubby dulu b4 dpt baby..sos skrg da dpt habuannya...

argh yani kawen pon xlagi da sebok nk beli brg baby..ahaha lagi stress mak nyah!

[ Hanie ] said...

schult:
thanks :D

oneyani:
thanks yani :D tu la, ade hikmah disebalik setiap kejadian kan hee. Uiks..yeke...haha tu la, baru start preggy ni, dah tertinjau2 brg baby, suami siap tegur, "ehh sabar2 dulu yer" :P

nuni said...

conratulations.

pregnancy test tu sebenarnya detect hormone level dalam urine. hormon tu biasanya janin je yang produce... and level dia akan meningkat dari hari ke hari.

so mula2 tu samar2 probably because the level was not high enough.

but having said that, only a scan can truly confirm a pregnancy and whether it is viable or not.

Aim for an early scan for dating purposes (i.e to confirm umur janin) - preferably between 8-12 weeks after missing your period.

fei fairuz said...

Haniee... biar lambat
tp aku nak wish congratessss!!!!
hehehe.. nti anak kita sama2 skolah darjah satu la..InsyaAllah..
bestkan digital PT tu.. aku simpan sampai tulisan dia ilang.. hehehe.. ayah aku siap tak pecaya ade bendealah ni zaman skang.. hehe