Friday, February 5, 2010

Sebelum Tarikh Itu

Ni sequal dari entri sebelum ni :D

sebelum kami mengetahui dan aku disahkan mengandung
macam2 perasaan timbul sampaikan,
bile aku berbloghopping,
terbace kisah yg agak sedih, ade yg ade ketumbuhan di bahagian peranakkannya
aku pikir...
maybe aku juga alami yg sama?

niat nak cek doc tersgt tebal...
kenapalah lambat aku nak hamil ni :(
biasela, kadang2 tu terasa tersinggung jgk dgn keinginan yg satu tu
tp belum ade rezki agaknya...
berusaha lagi

then aku puas tanya sana sini,
bace sana sini
ape yg perlu dibuat utk hamil
mcm mane tips hubungan suami isteri yg seharusnye dilakukan auwwww
bab ni, ade yg baik hati berkongsi tau!
ade juga yg ckp itu dan ini..hehe nak aku kupas kat sini ker? gagaga

pastu aku dpt tau, yg asid folic sgt elok utk org yg merancang utk hamil
bukan utk ibu ngandung jer,
seawal 3 bulan sebelum kawen pun, dah bole ambil :)
dlm kes aku...
lepas aku dah tersedar tu...
sebulan sebelum aku hamil aku ade ambil asid folic ni...
elok2 je lepas aku abis period sebulan sebelum ni.
beli kat farmasi jer...
dan aku ade jugak consult member2 asid folic mane yg elok,
sebab yg aku beli kat farmasi 1st time tu..
60sen jer utk 10 biji! tak ke murah sgt tu? huhuu mcm tak caya

tanya ibu aku...ape lagi yg perlu aku buat
memula tu, mmg SEGAN jgk nak tanye die!
haha..tp dia paham...
dan tak push2 aku pun...ehehe

then ade yg suggestkan minum anmum :)
tp aku tak ambil susu lagi waktu tu...just ambik asid folic... sebiji sehari
alhamdulillah lepastu, terus lekat
tapi mungkin kite tak bole bulat2 bergantung kpd asid folic tu...
berdoa pun harus juga
dan skrang aku dah start minum anmum :)

kpd kawan2 diluar sana, yg masih berusaha...
usahalah, jgn putus asa k?
rezki pasti ada....
aku tau perasaan you all mcmmane...
bile dah tau, ade org yg bunting pelamin...
ade org yg tak tunggu lame pun..dah ngandung
sure rase sedih kan? jeles pun ade kan? :)

dulu aku pun mcm tu..
akan sedih, tiap kali dtg bulan huhu boley tak?
asal dtg period jer...termenung..
knape lah takde rezki lagi..herrmm

insyaallah dgn berkat usaha dan kesabaran you all suami isteri
rezki tu akan dtg
kalau yg ade penyakit, berubatlah..
insyaallah lepastu, semua akan jadi normal :)
yg penting, jgn stress2...dan jgn pikir sgt
tu lah bende yg slalu org nasihatkan aku dulu :)
thanks All


p/s: aku bercerita mengikut pengalaman aku jer
mungkin ade yg boleh kongsi dan mempunyai pengalaman masing2 :)

32 Komen:

fikaryna said...

syahdu baca citer hanie..walau ryna baru sebulan lebih kawen..ttp bila baca berita gembira pengantin lain ppregnent..hati macam lompat2 nak baby jugak..hanie doakan ryna jugak eh..huhu..

p/s : nak g beli acid folic ari ni jugak..huhu..

Anonymous said...

x per.. mungkin blm rezeki lg.. and now dh dtg rezeki.. tahniah.. :-)

f a i z a h 's said...

hani...samala...sy pn mmg amik acid folic b4 preggy...kiranya pas kawen je trus amik....mmg elok sbg persediaan utk pregnant...:) tahniah ye hani...jg diri n kandungan baek2...

@yue said...

jgn ngelat mnum susu...
bgus utk tulang..
nt bb xde lah tekuang lentang lembik liuk lentuk...

cm bb akk...kpala+bdn tegap x liuk²..x lembik pn berkat mnum susu...alhamdulillah...

anmum still the best!

Quiyah & Hasrul said...

ahaha, i dah 4 bulan kawen hanie, masih belum rezki lagi..
tp kan.. i pon dah start amik folic acid.. baru seminggula..
but my mother in law, ari2 kasi minum susu anlene yg bese tuh (i tak minat susu, tp baby punye pasal, i paksakan jugak).
tunggula.. insyaallah ade, adela kan?
yg penting, usaha tangga kejayaan, btol tak? haha..

Quiyah & Hasrul said...

oh lupe nak bitau, u makan folic acid jenama ape yer?
i tanya kat farmasi, new obimin tu bagus..

Aishah Rahim said...

hanie, kalau tak suka minum susu, gi check up nanti mintak pil kalsium tau. tapi sebenarnya minum susu lagi bagus.

tahniah ye hanie. insya-allah anak kita sebaya. :)

NURUL said...

nurul amik acid folic sebelum disahkan pregnant lagi hanie. pastu tak lama tu terus disahkan pregnant

aLya said...

ujung bln ni genap r kite setahun..masih xde rezeki lg..telinga ni t'paksa menahan ckp² org..tp tu r xmo stress²..

nmpk nye kna mkn AF semula la..

Ainul said...

hanie, congrats!!! u mkn acid folic brand pe? saya ambik multivitamin for women GNC punye.

puangulagulakapas said...

hanie!
jelous okeh.
hihi.
seronoknya. awak doakan sy jugak yer.
kan doa ibu mengandung tu cepat sampainya.

Anonymous said...

ohhh...seharusnye dr dulu lg sy ambik asid folic ni..rezeki kami belum smpai lg...:(

tentang dhila... said...

hye hanie..congratz dh preggy.dila tumpang hepi..n sedih bile la rezeki yg satu itu akan jd milik dila. apepon jg kandungan baik2 k..kalo ade gud info share la dgn dila...

Reen said...

mase reen dulu pon gitu jugakk.. tp mcm tanak pikir sgt.. period dtg je sedih je.. haha

neway, jga elok2 ek hanie:)

Anonymous said...

sy pn dh lama amik acid folic, EPO, vit E, B & multivitamin....lps je kawen bln 5 thn lps...bln 6 dh start mkn smua tu...cuma skrg, rezeki blm berpihak pd kami suami isteri...btol hanie, smua ni rezeki kn..setiap kali lps solat berjemaah dgn suami, kami byk berdoa..xpernh putus... xpelah blm ade rezeki lg....skrg sy dh mjalani treatment kt salah satu klinik kesuburan kt shah alam...walaupn usia perkahwinan blm smpi 1 thn, x slh klau kite berusaha...doa2kn la ye....

s.c.h.u.l.t said...

goodluck hanie. jaga baby baik2 ;)

nurul aziyana said...

heheh dh agak...anyway tahniah to both of u..jg kandungan baik2..sy plk masih menanti lepas keguguran ari tu

Ms. Omey said...

soal rezeki, susah nak kata kan. i yg belum kawin ni pun dah terpikir2 jugak..lagi pulak soalan tipikal selau org tanya walau psgn tu baru jek sebulan kawin ialah bila nak ada anak but again, itukan soal rezeki tuhan nak bagi..cepat atau lambat kita tak tau..

green apple said...

congrats, dah pregnant ye.
jangan masuk blog akak selalu2 sgt time preggy ni, kang kenan akak taknak jawabbbbbbb.

hidden.wing said...

hanie..saya ter-miss awak punya good news...

tahniah hanie! so nanti datang kenduri saya dah bertiga la kan hehehe

dialicious said...

Congrats hanie!bestnyeer now u have a reason to eat a lot!!hehe
jaga diri baik2 k..baru sgt ni..tp mesti excited kan.. diah dh tau lama dah hanie pregger n hepiii gileeeeee!!!.hehehe

[ Hanie ] said...

ryna:
erm, perasaan tu mmg akan timbul, tak kire baru kawen pun :) haa, try la, mane tau, berhasil :) insyaallah, will pray for you :)

anon:
thanks anon :) alhamdulillah, harap yg lain pun, cepat2 dikurniakan rezki :)

faizah:
yer ke, elokla tu. Awal2 dah ambik kan :) insyaallah, thanks k

kak ayue:
baiklah! minum susu badan jadi sehat dan kuat! tp kalau minum annum perisa coklat, akan mendtgkan kenaikan gula ke kak ayu? sile komen :D

quiyah
ouh, okla tu dah start makan, harap akan ade hasilnye nnt ;) erm, yg beli 60sen 10biji tu, takde brand. Tp skrang i ambik asid folic dari appetton :) bagus jgk

aisyah:
hehe saya minum susu, cume baru start je :) oo alhamdulillah, dah ade rezki lagi yer aisyah :) insyaallah, harap dipermudahkan semuanya

nurul:
ha, bagus kan ambik sblom pregnant nurul? :) byk yg suggest gitu ;)

alya:
takpe alya, usaha selagi boleh k :) mungkin bertambah rezki lpas ni :)

ainul:
TQ ainul. em skrang ni ambik brand appeton :) yg murah tu, mcm takde brand plak kat plastiknye huu

puangulakapas:
thanks! :) insyaallah, saya doakan utk kamu ;) usaha lagi k :)

p/s: blog kamu udah tutup ke eh? hee

anon:
insyaallah, try mkn lepas ni :) jgn putus asa

dhila:
thanks dhila :) insyaallah, waktu dhila akan sampai, usaha tau. insyaallah, hani pun byk bende kene belajar ni hee

reen:
bg org yg teringin sgt, akan rase mcm tu kan? :D takpe, jgn pikir sgt k

anon:
oh thanks for sharing your experience :) u sgt tabah, dan tak putus2 usaha. Bagus sgt2, saya doakan rezki milik u dan husband cepat2. Insyaallah, AMIN :)

schult:
insyaallah :) baiklah

aziyana:
thanks :) insyaallah, mane tau, ade rezki limpah ruah lepas ni utk both of u kan ;)

ms omey:
agree! kite hanya mampu usaha, yg tentukan Allah, org2 sekeliling akan tetap bertanya, tp perasaan yg alaminya, siapa yg tau kan hurmm

kak D:
heee thanks kak d :D woppss, tak bole tak masuk la kak d, tu hiburan wajib masuk blog akak :D

asylla:
thanks sylla, hee insyaallah, begitulah :) tp jgn terkejut bile menengok badan saya sgt lah dah dipam pam :D

diah:
hee thanks diah! :D alhamdulillah, hanie doakan diah plak akan nyusul nnt ;) oh, bab mkn byk tu yg sgt gerun, kang baby tak besar mane, maknya yg tembun huu. thanks diah ;)

Hantu Ulam said...

huhu kak hanie..juju dah n tgh mengalami ape yg kak hanie alami...huhu..frust bile dtg period..ekeke...lawak jer rsnye :P..akan ambil pengalaman kak hanie ni as iktibar ;)..

thx 4 sharing a tips..ehehe

tNaGeWitCh said...

hi Hanie,
i ni silent reader je..but tergerak to comment bcause im getting married insyaAllah November.doakan segala urusan dipermudahkan,Amin..

as for d acid folic,i mmg seorang yg tak reti nk telan pil2 atau yg bentuk2 pil ni.but my ibu,is a sister kat hospital Putrajaya.
die mmg tiap hari duk advice i makan acid folic ni since early.katenya to store ape yg patut dlm badan kita ni as preparation sebelum kahwin. so do all the multivitamins (ada 3 dia sebut,but i xdengar sgt time tu).
yang la ni i makan acid folic pun i ambik nutrilite amway,yg dh sdia ada kt rumah(sblm ni jadi perhiasan je).

after baca blog ni,baru i tau why ibu i beriya suruh makan acid folic ni.after all,it is one of our small effort,kan?let us pray to Allah to grant us good health,and murahkan rezeki kita,Amin..

cik puan fara said...

3hari lps i pn start amik acid folic ni jgk.. rase jgk nyesal sikit2 xamik awal2 dl.. dl kwn2 yg dh kawen pakat pesan mkn tu 3bln sblm kawen tp i malu.. maluu nk tnye die detail, malu nk g pharmacy cr bende tu.. tp bile bace blog org, ramai yg terus lekat n my ex-housemate pn bunting pelamin, i pn tanpa berlenggah lg pegi cr bende tu.. xsalah berusaha kn.. :)

anil lutaze said...

My fren pon ckp acid forlic tu bagos..then nasihat kat anil for do a healthy screening before pregnant to make sure yg kami sihat sepenuhnya utk have a baby.then skrg anil baca buku what to expect before u'r expecting- complete plan for preconcetion plan.
Hanie pon dh boleh baca what to expect-when u r expecting.buku tu bgos sgt.apa yg perlu x n perlu. Azie nariko pon baca buku tu

Apa2 pon take care ya my twin. Jgn lasak2 sgt.yg pntg spnjg 4 bln ke bwh ni kena sgt2 jaga n x bleh buat kerja berat or pegang brg berat pon

Sorry pjg2 ni--sebab dikelilingi ibu mengandung..hehehe

Sha Pattinson said...

mana nak dapat buku tue ..i sedang berusaha untuk pregnant tapi apa kan daya masing2 jauh dan acid folic?? apakah benda tu ...?maaf saya masih baru perkahwinan baru berumur 1 bulan hiksss

nuni said...

As far as I know, folic acid does not help you to get pregnant.

Folic acid is just a health supplement (ada je dalam makanan seharian kita... just like vitamin c and any other vitamins... cuma kita makan cukup ke tak tu is another story la).

semua orang pun digalakkan ambik especially so for those planning to get pregnant because its level will affect baby punya development. The same goes with milk. tak kisah la nak minum anlene ke... dutch lady ke...

Obimin tu pulak is actually macam a multivitamin... dia ada komponen untuk meningkatkan sel darah merah (sebab pregnant ladies tend to be anemic sebab terpaksa support baby as well) as well as folic acid. kalau pergi klinik kesihatan (kerajaan), dia akan bagi iron tablet, vitamin B complex and folic acid (maka bermacam2 ubat la terpaksa dimakan everyday) tapi kalau yang tempat2 yg high standard sket (e.g. hospital kerajaan) akan bagi obimin (macam 3-in-1 la).

Advise to expectant mothers?

1. go for scan as early as possible to make sure the accuracy the date of expected delivery.

2. go for regular check up, if possible do regular scan to monitor growth of the baby. tak perlu la waste money on 3D scans (yes, you can actually 'see' the baby's face with that) but it is actually useless. tak membantu langsung. tapi kalau terasa ada duit lebih, apa salahnya. it is an exciting thing to see how the baby looks like.

3. take health supplements regularly.

4. go to antenatal classes if possible. they'll tell you what to expect during pregnancy, what to do during delivery etc etc. otherwise ada je yg end up kena marah ngan doktor sebab gi hospital pukul 2 pagi just because she had one contraction in 2 hours.
*** tanda2 nak bersalin is regular and FREQUENT contractions, ok? Bukan satu contraction in 2 hours.

5. kalau terasa baby tu kurang aktif, sila la gi check cepat2... jgn sampai terlewat. tapi sebelum claim baby tu kurang gerak, sila la buat carta gerak anak dulu. jgn sesuka hati ikut perasaan je... nanti kena marah ngan doktor lagi. tanda kat paper berapa kali baby gerak in a day (patutnya at least 20x from 9am to 9pm. malam2 baby pun tido so memang kurang aktif sikit)

6. sila la amalkan penjagaan kebersihan di tempat sulit anda. kalau tak, memang senang kena jangkitan kuman (urinary tract infection). Bila kena jangkitan, risiko untuk premature delivery lebih tinggi. Not to mention korang akan rasa macam nak beranak dah padahal belum lagi (dan again akan dimarahi oleh doktor).

7. if you go to the clinic/ hospital complaining of leaking (turun air), bleeding or contraction pain, please expect the doctor to either put some metal or plastic thing inside your vagina to see what's happening inside and/ or to put his/ her finger inside to assess the opening. Harap maklum lah ye. memang rutin.

i have a few tips on how to increase the chance (increase the possibility je... tak confirm dapat pun... but it is scientifically proven la) of getting male or female baby but i've written too long a comment. :)

[ Hanie ] said...

juju:
kebayakkan yg tak lmbt rezki, akan rase mcm tu. akak cube kongsi ape yg akak rase je hee :D insyaallah, juju nnt cepat2 ade rezki

tNaGeWitCh:
:) thanks for sharing. Tu la, mungkin org2 tua kita lebih tau ape yg baik kan? :) harap nnt, rezki berpihak pd semua yg masih mencuba ;) AMIN

anil:
hee thanks anil :) Ha, dekat mph, buku tu ade jual tak? mcm berminat jgk nak bace ;) bagusla, walau anil tak pregnant lg, persediaan dah ade kan ;) harap kamu pun akan nyusul jgk ye nil...same2 lah kite alaminye bersama lagi perubahan hidup ;)

sha:
haaa, soalan yg sama. mane nak dpt buku itu :D dan asid folic adalah miniral tambahan yg penting ibu2 yg merancang utk hamil. Dekat farmasi dan klinik sure ade sha, try tanye2 ;)

nuni:
thankssss nuni! aku mmg suka komen ko hehehe. Ko ade pengalaman dlm hal2 pregnant ni kan dulu mase kat hospital lame? aku ni sakit belakang ni, nak buat mcmmane ehhh? adoii

fabulous.farah said...

huhuhu..hani..saya tak congrats lagi awak..
congratsss!!!

doa saya cepat2 pregnant jugak
huhuhu

Anonymous said...

Salam awk,
Saya pun dh try to conceived for 7 months dh ni
Boleh x awk share tips2 awk?including the position n all ;p
if blh, email saya kt nitaazlin@yahoo.com ye
Trime kasih :)

Nita

Anonymous said...

Tahniah hanie..1st bace blog hanie mmg menarik..saya adalah seorang yng kurang bernasib baik..huhu..selama ni saya ingat saya jer yg menunggu rezeki dari Nya..rupanya ramai yg senasib..hehe..semalam balik keje terus g beli asid folid..xsalahkan berusaha..Sebenarnya saya dah mengandung dulu..bunting pelamin gak..tp miscarriage..sampai skrg belum ader rezeki lg..moga2 petua dr Hanie akan membuahkan hasil..doakna ekk..