Friday, February 12, 2010

Musykil...Hospital Mana?

bile aku pegi klinik panel aritu utk cek sakit belakang aku ni
doc tu tanye, dah pikir nanti nak buat cek-up dan bersalin kat mane?

aku ckp la aku sedang pikir2 lagi nak bersalin kat mane
mcm awal lagi nak pikir?
then doc tu cakap, die cadangkn utk cek-up bulan2 nanti, pegi hospital yg tempat kite nak bersalin nanti.
sebab kalau nanti bile bersalin, ade ape2 masalah, diabatis ke, darah tinggi ke, protein berlebih ke, hospital yg dah ade rekod kite,
akan senang nak selesaikan masalah kalau2 ade pape jadi mase kite brsalin nanti

kalau kite bulan2 cek up kat tempat lain, nnt bersalin kat tempat lain
rekod2 atau nota doc bulanan kite akan lain dari hospital yg akan kite pegi
mungkin doc mase kita nak bersalin tu, terlepas pandang tentang 'keadaan' diri kite yg mungkin ade penyakit2 yg dtg waktu ngandungkan?
doctor is a human..dorang mungkin akan buat kesilapan atau terlepas pandang kan?

so aku tgh pikir2 nak pilih hospital mane yg semi goverment atau goverment utk cek up bulanan dan terusnye bersalin kat situ :D

ade sape2 yg berpengalaman dgn hospital2 kat bawah ni?

1) HUKM

2) General Hospital

3) Hospital Ampang

4) University Hospital

5) Hospital serdang

6) Hospital sungai buloh

aku lebih berkenan kat HUKM sebab dengar dari pandangan kwn dan keluarga aku, mcm ok dan agak dekat dengan rumah aku. Tp hospital ampang pulak, aku berkenan, sebab time beranak, husband boleh masuk tgk..betul ke? :D

so..any comment?
p/s: selamat pengantin baru buat Amy, Asylla dan buat bakal2 pengantin ujung minggu ini yer. Aku harap dpt diberikan kesihatan yg baik bab pinggang la supaya dpt memenuhi jemputan majlis you all nnt yer huuu

23 Komen:

Quiyah & Hasrul said...

hospital amp[ang tu hospital baru..

yg pasti jgn pegi hospital putrajaya..my friend sume have bad experience kat sana..

BuTtErFlyInFraMe said...

dear, awak dh preggy ke?? lama menghilang dr blog tak smepat nak baca update dr blog awak..huhu tahniah ye!! nk tnya pasal asid folic, awk ambik lps kahwin eh?

mimie said...

hanie..actually advantage klu u check up kt tempat yg sama u nak bersalin.my opinion is this thing actually not necessary coz the clinic & hospital yg kte pegi check up tu kan ader record & card kite.So bila dah nak bersalin nnti just bring the card jer.klu tak der problem aper2 insyaAllah.Sebab sometime tempat yg kite check up tu tempat yg kite convenience tp tempat yg kiter nak bersalin tu mengikut budget kite. In my case i check up kt private hospital but i plan nak bersalin kt govement hospital.

Wanie-san said...

owh...kak hanie...tahniah..wanie baru tahu kak hanie pergnt...lame xjejalan kat blog org..=]
pape2 pon....hope sihat2 selalu ya!

Jehan Najib said...

hi hanie.
kita skrg checkup kat private, tp plan nk bersalin kat hospital serdang. since husband pon org govt. & hosp serdang tu dekat dgn rumah... pasal hospital putrajaya tu, so far two of my frens dh ada bad experience kat sana. both kes 'salah jahit'. so, seriau laa nk register situ.

co kita tk cover maternity, so, kena pandai2 bawak diri. understand kalo checkup kat govt kena pegi time working hrs... susah la.. dats why check up kat private je... blh buat appointment ari sabtu.

HUKM pon dgr2nye sgt bagus.

dialicious said...

i vote for UH!!(mcmlaaa ade pengalaman!hahaha)
my family kalo sakit mmg gi situ...esp near to my hs..but doc hidd bagussss...naluri medical center!confirm bersalin mudah dan pasti normal..eceh..promo my aunty skali ni..hheheh

aiesya said...

Hanie if nk gomen, kene start check kat klinik kesihatan kerajaan dulu..g jer yg paling dekat ngan rumah hanie..bukak buku merah...then nk bersalin baru g hospital

If hanie nak semi gomen- trus g check kat hospital tu..but yg semi gomen ni..HUKM,PPUM..kesimpulan yg ade perkataan Universiti tu..husband normally takleh masuk..then doktor pelatih sket nyer bnyk..aritu kene tahan kat wad PPUM..dalam mase sehari ade nak dekat 6 org doktor pelatih mai check..a bit tiring gak laa..hehe..plus mase kita bersalin, ade 3-4 doktor pelatih dalam labor room tu tgk..;)

Yg org dgr hosp sg buluh..nurse nyer super garang..ampang tak tau...selayang ok..HKL the best..even duduk 3rd class pun the nurse layan baik giler..member aisyah masuk 2nd class, nurse tu mmg guide habis2an..esp bab breastfeed n camne nak jaga anak.. ;)

Gud luck ye decide..takpe..mase bnyk lagi..but make sure klu nak g gomen g buat checkup kat klinik kesihatan cepat2..nnti bising nurse kat ctu klu lambat..ikutkan org dulu..dah 2 month trus g..

take care! Jaga kesihatan yer..jgn lasak2 sgt awal2 ni...

Anonymous said...

Hye...i just ur silent reader...for me ampang hsptl coz sya pon deliver kat c2....gpon mmg husband dorg bg msk...n staff & doc kt c2 very friendly.....sure xnyesal deliver kat c2....but choice is in your hand dear =)

Reen said...

tingin nk bsalin kt kl, tp kene balik kg la pulak bsalin kt cne.. mak mentua jga.. aiyookk takut:)

selamat memilih spital ehh:D

Dayu said...

hajat hati pun nak ke HUKM
tp jauh kan, maka pilih je lah putrajaya..senang kalau emergency..

nuni said...

If u ask me, from my personal experience menjaga labour room, the moment I saw ibu2 mengandung bawa kad antenatal dari private (tapi tak semua sbb ada juga yg bagus), I'd be cursing like crazy... tapi dalam hati je la. kat luar senyum sentiasa. :p

Basically, if you go to private, biasanya documentation sangatlah hampeh. Yang ada kat kad tu biasanya info yg tak berguna n tak relevan.

Maybe dalam diorang punya rekod, memang ada detailed documentation on the progress of pregnancy tapi masalahnya bila all these expectant mothers tiba2 decides to go to government hospital or maybe tak tertahan nak bersalin terpaksa pergi hospital lain. All is good if your pregnancy is totally uneventful (i.e. takde anemia, baby growth perfectly normal, no diabetes, no hypertension, etc) but not everyone is that lucky.

So... kalau nak bersalin kat hospital kerajaan, TOLONGLAH pergi follow up kat gomen clinic/ hospital. Kalau follow up kat private, SILA la pergi bersalin kat tempat yg sama. Kalau tak pun, insist that your doctor gives you every single copy of whatever thing they document in their notes so senang nak gi tpt lain. Kalau follow up kat gomen, pergi la mana2 pun... takde masalah sbb buku pink tu biasanya sangatlah lengkap dengan pelbagai maklumat.

Basically, the most importantly is the pink book that you get during your first ever follow up at a government clinic/ hospital. Make sure you have a scan to measure panjang baby between 8-12 weeks of pregnancy. Pastu kalau nak gi regular follow up kat private pun sila la tapi bawak buku tu and insist the private doctor to fill it up during every follow up. Kalau dia tak sudi, gi cari klinik lain.

I've come across many cases yang private buat scan canggih2 (including 3D scan) and charged the patient $$$$$ tapi scan tu sangatlah useless... hanya sekadar gambar (tapi exciting la sbb nampak muka baby). So bila the lady went to gomen hospital complaining of turun air, and kalau ikut period masih tak cukup bulan, there's no way we could make sure how old the baby was... which was very important in deciding when to deliver the baby.

Bab hospital mana bagus, it really truly depends on the team on duty on that particular day at that particular time when you're going to deliver your baby. And it also depends on the time when you're about to deliver... time busy ke... time sunyi ke... time orang dah start bad mood ke... it all depends on luck.

Many hospitals now practice baby-friendly and husband-friendly hospital... i.e si ayahnya boleh masuk time nak deliver (some hospital dari awal boleh masuk, some bila betul2 dah nak deliver baru boleh masuk) and exclusive breastfeeding (no botol, no puting, no formula milk). Rasanya all the hospitals in your list are husband-friendly but the policy might change from time to time sebab tak larat nak layan kerenah isteri yang manja or husband yang kerek nak marah2 org sesuka hati tanpa usul periksa or for security reasons.

Kalau nak really good punya check up especially when it comes to not-so-normal pregnancies, I think UM is the best option as they have more expertise and more alat2 canggih untuk assess baby dalam perut (most of the time tak perlu pun benda2 ni... hanya utk kes pelik2).

Oh, hospital2 baru biasanya takde nak extend2 bed macam hospital2 lama (i.e tolak beds rapat2 so that boleh letak beds lagi) so comfort-wise they're better. and bear in mind that not all government hospitals have 1st class beds.

green apple said...

pilih hospital yang ada kemudahan lengkap in case berlaku emergency.

Ms. Omey said...

just sedikit info yg i tau lah, untuk check up better wat kat gov coz check up lebih detail dan ada buku sendiri. jgn buat kat private. tapi kalau nak bersalin its up to tou to choose. mungin ada sestengah gov hosp ada penah experience pengalaman teruk.

m@Ri@ said...

buat buku merah..;)

anil lutaze said...

my fren..kakak2 dia buat check up 2 klinik.. percaya x? satu swasta satu kerajaan..saya pon mcm teringin nk buat cmtu.

wardah said...

check-up mana2 rasanya takda masalah. cuma kalau kita ada rekod darah tinggi ke, kencing manis and kita nak bersalin kt hosp. govt mmg kene bukak buku merah kt hosp tu. kalau tak time nak bersalin sure kene marah. berdasarkan pengalaman kawan2 ni. :)

saya pilih HKL sbb plg dekat dgn rumah. sg. buloh husband takleh masuk labor room. tak best la kan camtu.

@yue said...

hospital serdang nak mrk yg tggal dlm skop jajahan mrk je...

ok..stuju dgn:
chek dgn private..bersalin private...
chek gov..bersalin gov..
mudahkan rekod kesihatan yg rapi utk follow up...

prive vs gov x jd mslah..yg beza $$$...

sakit branak msg² rasa..msg² dh ada bhgn msg²...

[ Hanie ] said...

to all:
terima kasih semua! :)
kerna sudi kongsi pengalaman dan advice :) akan cuba berpikir sebaik2nya utk memilih yg baik ;)

Mrs. Amie said...

Hanie, mcm nie.. kalau u nak bersalin kat govt hospital, from now u kena bt check up kat govt.. tak kira hospital govt mana yg u nak bersalin nnt.. kalau u nak pegi private, then check up kat private! better.. jgn amik kad u tue, and beranak kat memana yg u suka.. sbb lain hospital, lain documentation dia..

hospital sg buloh, husband tak boleh masuk even for normal delivery... putrajaya ker and hospital mana pun semua sama.. for me, takde hospital yg 100% bagus.. mesti ada kekurangan interms of lain2.. yg pasti, dorang sume mesti jaga reputation dorang.. so, semua buat yg terbaik... dun worry..

my self, kat hospital selayang.. takde masalah... selamat jer Qaira keluar... ok? but if u nak private yg murah sket, pegi HUKM.. better!

lynda said...

hai hanie

kalau nak bersalin di govt. hospital kena lah check up di Klinik kesihatan yang buku color merah tu...saya bersalin di Hospital Serdang..Sangat selesa sebab hospital baru..Lagipun suami boleh masuk labour room

Good Luck..

mrs.F@wani said...

i highly recommended hosp ampng..
i bersalin there on last dec..
mmg i sngt puas hati..pling pnting husband boleh msuk dr start kite skit..which i rasa sngt menolong sbb kite sngt perlukan diorng msa tu..

tmpt sngt selesa..lyanan tip top..doc n nurse2 smua sngt friendly..cuma biasalah, mkanan kureng skit..biasalah govt hosp kan..

klau nak bersalin situ, no need check up kat situ..kat memana klinik krjaan pun boleh..nnti dah nak berslin,dtng aje..

[ Hanie ] said...

amie:
hee thanks amie! sgt2 membantu :) tu la, tgh pening2 lagi ni haiyak

lynnda:
thanks yer..insyaallah dgn ade komen2 kat sini. dpt membantu serba sikit ;)

mrs fawani:
oo yeke.Mcm best je husband bole masuk dr awal kan! HUHU. tu la, kene ikut nasib, tak semua org perfect

Hunny said...

hanie,i baca review dlm forum.sume bad review pasal hosp sg buloh (i br je plan nk pg sana, tp cancel la).kwn sy rekemen hosp serdang sbb sana hubby bleh masuk temankn waktu bersalin dan byk good review.

good luck ya.nnt gtau sy hosp mane yg ok..heheh nk tau jugak :p thks