Thursday, January 7, 2010

Telur rebus sebagai Cenderamata


mase majlis kawen aku dulu....
ibu aku memang tetapkan untuk beri Telur rebus kepada tetamu yg datang
cadangkanlah yg moden2 skrang ni...nak jgk letak telur
tapi takkan nak bagi telur semata pulak kan?
So die selitkan jugak Kurma coklat skali dlm bekas cenderemata mengkuang tu

Mungkin sekarang, kebanyakkan trend taknak beri telur rebus kpd tetamu
kalau dulu, buh dlm kotak lipat2 tgh tu, takpun, masuk dlm kertas kilat, pastu stapler jer. takyah nak pikir byk2
tapi tu la, mungkin kalau bagi telur rebus ni, susah nak siapkan awal2, yg paling2 pun sehari sebelum majlis, baru bole setelkan semua
kang cepat busuk, ade yg monyok pulak, baik tetamu, takpun tuan rumah sendiri
tu belum telur yg terpecah lah, terkurang rebus lah, ha dah rugi tu

sekarang ni, org lebih suka beri berkat makanan such as kerepek ke, mufin atau cupcakes ke, coklat dan macam2 lagi.
telur rebus? mungkin dah agak kurang.
melainkan diletakkan di Bunga pahar je

pagi tadi sempat aku tgk MHI (malaysia hari ini) yg membincangkan topik ni
kenapa dari dulu orang bagi Telur rebus waktu kenduri?
ada yg cakap, mase zaman kesultanan dulu, beri telur rebus macam dipandang baik la
pastu, ade yg cakap, kononnya, beri telur rebus melambangkan kesuburan
erkk?

sekarang bukan setakat telur rebus je, telur masin, telur pindang pon dah byk jgk org bagi
aku suke kalau pegi kenduri,
dapat telur rebus, boleh buat Telur mayonis untuk sarapan pagi, save budget hee
kalau terlebih rajin pun, masak telur rebus sambal pon layan jgk :D
dah siap satu lauk

apepon yang nak diberi waktu majlis nanti
bukannya semata2 utk menunjuk atau menggahkan diri
tapi biarlah ikhlas dan kepuasan tuan rumah :)


p/s: semalam dah sempat singgah pemeran pengantin di Ampang Point...byk company yg join, tp tak prasan sgt nama2 besar yg ada. Fuzuri Design? bile mau join? gagaga

16 Komen:

fabulous.farah said...

huhu..mahalnye nak bagi telur masin..tapi dah jarang bagi telur sekarang..sebab mahal mungkin..dan leceh mungkin..sebab kene rebus last minit.nanti busuk..kalau bagi coklat awal2 dah boleh prepare

QuEeN Of 2 Heroes said...

cerita pasal telur rebus ni teringat lak ade org2 tua ckp...."kalo time kenduri telur rebusnya x betul2 masak/agak2 lembik....pengantin tu akan cepat ade baby..." x tau la betul ke tak...hehe

Atiqah Adnan said...

telur rebus memang tak boleh dilupakan warisan turun temurun orang melayu nie...

Mrs. Amie said...

I lagi suka bagi telur rebus ok! Kiranya kalau kita nak bagi yg moden tue2, tapi telur rebus pun kena gak dlm majlis kawin! hihihi.. tapi nakla letak kat kertas pastu stapler2 jer kan.. banyak lagi presentation yg menarik..hihihi

Memey Anuar said...

aik hanie pon pegi smlm? kite pon pegi xterserempak plak hehe

m@Ri@ said...

time maria dlu tak bg bunga telur langsung..bg benda lain..

Riena said...

skrg rmai x kasi telur dah.. dorg lebih suka letak kat bunga pahar.tu pon sesetgh je.saya pon x kasi juga rasanya.ehehehhe

s.c.h.u.l.t said...

nak bagi tisu je bole tak? 2osen je satu (HAHAHHAA. kedekut kau ni syud!)

fikaryna said...

kenduri ryna baru nih pun bagi telur rebus dalam bunga telur..sbb abah berkeras kata nak bagi kek ker gula2 ker gift kiut ker yg pntg ada telur rebus sbb klasik dan mcm ada sentimental value..huhu..ikut je ler..tp mmg ramai tetamu suka..( pndgn msg2 la kan..)

Didi Nadhirah said...

nenek cakap org dedulu bg telur yang tak masak je...senang balik umah ikut org tu la nk goreng ke, rebus ke,separuh masak ke

green apple said...

betul tu. apa2 pun biar jangan sampai membebankan.

ha, ni aku nak bagitau awal2. sok kalau anak aku kawen, aku tak bagi apa2 tau. aku jemput pun pakai sms je.

@yue said...

betul..org² tua kata ..telur melambangkan kesuburan..hehehhhhh!!

tetap vote nk bagi telur..klu tak hilang value, hilang tradisi sok²..

sapa lagi kalau bkn kita org Melayu yang kekalkan...

[ Hanie ] said...

fabulous farah:
hehe tu la, agak kene belanja lebih jgkkan :D tu la, kalau coklat selain boleh tahan lame...senang skit nak urus :D

QuEeN Of 2 Heroes:
uiks...yeke? haa pasni bolela bg telur separuh masak kat kenduri? huhu

atiqah:
btul tu tiqah..setuju ;)

amie:
haa tu la. byk skrang dah moden kan? tp yg dulu2 punye..still nostalgia kan? ;)

memey anuar:
haah, haik, sebab hanie pegi awal kot? :D hehe

maria:
oh yeke :) takpe, asalkan kite ikhlas kan?

riena:
oh yeke..tapi sure yg bermakna jgk kan? ;)

schult:
erk...hahah ok gak tu..mmg berguna :D

ryna:
haah. tak bole nak bantah la kan pendapat org2 tua ;) hehe mmg kalau bagi telur rebus, sure ramai yg puas hati ;)

didi:
oh yeke? baru tau ni hehe.ok jgk, ikut org yg terima la kan nak buat ape dgn telur tu ;)

kak d:
erkk, hehe tu namanya famili planning! ;) tak kesah...janji tak membebankan tuan rumah huu

kak ayue:
heee, baguslah tu...org2 muda la kene mengekalkan nya ye tak? ;)

nuni said...

Tradition is good (yes, it is a symbol of fertility and not only Malays give out eggs during weddings konon2 dgn harapan pengantin akan cepat dapat baby) but I personally think that it is a waste of money and food resources kalau bagi telur. Memang la ada beberapa kerat yang minat tapi in general, kebanyakan telur tu will end up in the tong sampah sooner or later.

Makcik2 & budak2 yang suka kumpul bekas cantik2 tu will take them macam tak ingat dunia (not to mention dok kutip bunga telur) pastu telur tu paksa orang lain makan. In the end nobody would eat them.

Sometimes, we have to be practical. :)

dialicious said...

dulu diah x suka bile dpt telur rebus..mcm boringnye!rela amek ceklat bdk2 lg menarik.but since entering this wedding line,evrytime dpt telur je confirm balikk terus mkn dgn kicap or buat sdwich esoknye.kalo dpt byk2 terus aje nasi lemak!hahaha..sampai hubby&MIL salu ejek2 kalo ade dpt telur..lagi2 pindang..penahla mkn 3 pindang sekaligus..hahahah

[ Hanie ] said...

nuni:
ahehhe, thanks for your comment. Ikut pd individu lah kan nak beri ape, janji tak pelik2 sudah hee

diah:
kan, kadang2 seronok dpt telur ni gagaga. Mcm2 bole buat, jimat utk kite pun ade :D