Tuesday, January 12, 2010

Malas gile nak pegi keje sekarang

gambar sekadar hiasan - kredit Fuzuri Design




tatau la ape dah jadi dengan aku
hari2 macam dah kurang mood nak pegi keje
lagi2 la...rase mcm bangun je 2 minit
pastu mau sambung tido balik!
haihhh.....

rase buat kerja sendiri lagi seronok kot?
takyah nak susah payah terkebil2 bangun pagi
sendiri keje kuat...hasil pun kuat jgk yg dpt...ye tak?

tapi tu la...
tak bole harap sgt dengan bisnes yg suami jalankan sebulat-bulatnya
kang dah kurang demand...takkan nak nganga dua-dua, takde keje kan?

hurmm...
haraplah mood sebagai pekerja dedikasi seperti dulu-dulu datang balik bluweeeek
mungkin keadaan sekeliling yg buat aku kurang gemar kadang2 tu..
buatkan aku mcm dah tawar hati
hurmm hurmm
kena pikir, sebaik2nya neh

baru start tahun baru..
mood dah down...

ok soalan selingan
ade pendapat yg aku dengar, tatau lah sah atau tidak
cuma nak mintak pendapat you all...
Kalau kita bela binatang peliharaan...macam kucing, hamster aku la tu, arnab..kat rumah
bole menyebabkan susah nak ngandung??
any comment?

macam aku ni, hari2 pun hadap si hamster2 tu
semua dah besar2 sekarang
asal nampak aku tgh basuh pinggan..sebok la dok tinjau2 aku dari dlm sangkar..so cute!
sekarang dah ad 6 ekor...aritu si ibu beranak lagi 3 ekor
tapi tiga-tiga mati...isk isk isk tatau ape silapnya
pasni kalau dah byk..bolela kot jual
kalau ade sape2 nak..
nanti aku roger2 kat sini :D

14 Komen:

Memey Anuar said...

hanie, ke dah xde mood nak keje sbb kesayangan dah xde kt tpt yg sama? hehe

ciare (^_^)v said...

alaa xnak beli hamster nak beli kucing =p

yup. itu lah kata org tua. kalo bela pet susah nak pregnant. sbb itu lah i tak bela kucing lg dgn hrpan nak cepat mengandung. HAHAHA ;p

eh tak tak...x baek pcaya dgn bnda2 gini.rezeki tu semuanya dtg dr Allah :)

Puan Jiha said...

doc pon kata kalau nak pregnant elakkan bela binatang yang berbulu2ni / jgn dekat2 sgt ngan mereka....dh pregnant pon sama

fabulous.farah said...

ermm..i dengar kalau dah mengandung..kene jaga ngan haiwan2 ni..tapi yang tahu kucing jer.xde masalah dengan nak pregnant kut..

tak tahu lah..masa i miscarriaged dulu doc tny i ade bele kucing tak?
huhuh

@yue said...

errm..dlu akk x bela apa² pn..setawun bru dpt..tp sbb pjj kot hehe..

klu jmpa doc..doc pn nasehat cmtu..tp slalunya kucen...hamster ni tatau la plak...gege...

sabar..hy itu yg kunci segala²nya..

Wanie-san said...

ala...nape kak hanie xda mood...
insyaallah....ada nye rezeki nak dptkan anak 2 kak hanie...=] doa byk2 yep!

Afira said...

canteknya..kasil kerja u n ur husband..suke..very creatif

Anonymous said...

hello , nama saya ana...oh well setelah sekian lama jadik silent reader tetapi bila awak keluarkan isu ni terdetik nk menjawabnya.bela binatang tak kisah la apa pun kalu cukup imunisasi yang dirikan ke atas kucing tersebut sepatutnya tak mendatangkan masalah untuk mengandng.asal your pet 100% indoor udah.macam i, i ade lapan ekor kucing dirumah pluss two rabbit lagi.so far tak ade masalah.i am pregnant now.ade jugak tanya my gynae about this matter.jawapan dia sama cam i bagi tahu u.asal cukup imunisasi and indoor pet it should be no problem.:)

Jehan Najib said...

Hi Hanie,
kite jmpa ni 'Membela kucing boleh memberikan kesan negatif kepada kandungan. Ia berkait dengan sejenis parasit iaitu protozoa Toxoplasma gondii yang membiak di dalam usus kucing dan didapati di dalam najisnya dan tanah.'

nak lebih, baca kat http://permatahati.wordpress.com/

tkde pulak ckp pasal hamster. kat umah kite pon ada kucing gak. tp kitorg tk pgg2 n bg dia lepak kat sofa/katil. sbb stray cat yg tumpang mkn kat umah jek..

neway, kite doakan ada rezeki korg tahun ni k? chaiyoook~!

anil lutaze said...

insyallah...rezeki tuhan nak bagi...byk2 berdoa dan berserah ya..

Anonymous said...

yup... beter jgn bela apa2. atau bela kt tmpat len. Skali skala gi la jupe.. Ihikss

[ Hanie ] said...

Memey Anuar:
ehh, bole jadi juge kan? gagaga :D

ciare:
heeh tu la, kadang2 nak caya sgt pun, tatau bole ke tak :D

jiha:
doc yg ckp mcm tu?
kire bole caya la ni ye..huhu. adeh, nak kene buat sesuatu ni dgn hamster2 tu huhu

fabulous.farah:
oo itu soalannye ye? erm, mungkin betul jgk kan soalan ni...adeh,

kak ayue:
tu la kan, byk bende jd puncanya. erm tp kalau doc ade tanye..berkemungkinan jugak sebab tu :D

wanie:
hee insyaallah, doa dan usaha berganda2 erk?? :P

afira:
heee thanks afira :)

ana:
thanks for sharing ana :) tp tu la, hamster i ni, takde plak bg imune ke ape...huhu main bela je, bagi mkn..tu je, ermm

jehan:
thanks jehan!! ouh yeke...utk langkah berjaga2 yer :) okla tu. Hee insyaallah ;)

anil:
insyaallah anil, same2 lah kite ye ;)

anon:
hehe nak letak tempat lain, tatau plak kat mane :D

mas said...

salam hanie...
saye silent reader awk....
bg saye,xde mslh,asalkan jg kebersihan...saye bela kucing... :)
binatang ni mendoakan kite....rezeki tuhan nk bagi bile2 je...mcm bela binatang ni bonus la...sbb mmg dia doakan kite yg menjaga dia... ;)

[ Hanie ] said...

thanks mas :)
tu la, kene pandai2 jaga kebersihan kan ;)