Friday, January 8, 2010

Mai Pekena Maggi

aku tau, magie atau jenama2 yg seangkatan dgnnya still korang byk yg panggil magie jgk
walaupun brand itu Mamie ke, Indomie ke, cintan mi ke
bile order kat kedai, sure sebut "Maggie Goreng"
perkataan ni mmg universal kat malaysia ni
tatau sebab ape ntah :D

mmg la takde khasiat...tapi kalau time2 duk bujang dulu..
sure semua akan beli sbg makanan edisi budget kan?
tp kalau dah skali hadap 2 bungkus...nak budget ape namanya tu?
bwk penyakit dan ketumbesaran, adelah! gagaga

dulu aku ingat lagi...waktu kecik2
parents aku mmg tak galakkan langsung anak2 die mkn maggie ni
yerla, mak ayah mane yg nak anak dorang botak belum sampai waktunya kan?
dan bagi makanan yg kurang khasiat ni?

tapi, kalau la kadang2 ibu aku tetiba je mood dtg nak jamu anak2 die ni makan magie..
kami ni adik-beradik berebut mcm dapat makan udang galah sekaki saiznya
punyalah jakun dan kemaruk nye
kadang2 kuah magie tu pun boleh dibahagi sama rata
taknak sape2 pun terlebih atau terkurang
nak kate makanan lain takde...mmg ade
tapi tatau la...
kenikmatan makan magie yg jarang2 skali tu...
haih mcm kena loteri!

sekarang ni takdela nak rase nikmat2 mcm tu
asal takde makanan dlm kepala yg terpikir mase lepak mamak
magie goreng je aku layan
kepala botak, sendiri jgk tanggungkan?
eh off topik jap..
sape tau ape sebab musabab, tumbuhnya uban eh?
aritu mcm dah nampak ada sehelai kat kapala! tettttt

sekarang ni, aku tgh mencari2 resepi magie pizza
ade sape tau?

11 Komen:

@yue said...

piza megi adlh sgt snang!!!cicah sos..perghh...klu ujan2 mmg masyukkk!!

uban..atr penyebab pnggunaan syampoo..heh!

Mrs. Amie said...

Amie ada 1 resipi maggie.. sedap giler.. hahaha.. nnt amie post kat blog tau dengan cara masak sekali ok! haha

fikaryna said...

hehe..megi piza? kalau ryna..sebungkus ar..
1)celur megi tuh dulu..snng citer rebus
2)pastu tos air..
3)pas2 campur ngan rempah dia( jgn semua tkt masin..agak2 la )
4)campur sebiji telur utk sng lekat
5) campur la udang ker ayam ker ( baik rebus ngan megi tadi supaya dah masak ket )
6) pastu dah gaul sebati..goreng..huhu..
7) angkat dan makan..!

mgkin kawan2 lain ada resepi yg lagi meriah nih resepi simple je ler..huhu..btw camat mencuba!

easyou said...

cam sedap je.. ada kat sini kut http://www.myresipi.com/top/detail/575 ;)

m@Ri@ said...

betul mamie ke ape ke sumer bedal panggil megi jugak,,.dah lama kempunan nak mkn megi ni tau..huhu..dlu time preggy tak dpt mkn..( tp curi2 gak mkn..) time pantang ni lagi la kan tak dpt mkn..huhuh..

little bell.. said...

hi hanie,

sila2lah jemput dtg ke blog saya :

www.forcythia.blogspot.com

macham2 adaaaa.. walopon belum macham2 lagik. tp, nak gak ckp macham2 adaaaaa.. heheheh..

peace!

nad nazira said...

hanie..nad sampai sekarang suke makan megi. asal malas nak masak je mesti megi. megi, megi, megi. tak pernah pulak bosan.

btw, megi to me refer to any kind of mi segera..hehe..hentammmm saje..nad ade hobi suke try2 pelbagai jenis and jenama megi..
:)

[ Hanie ] said...

ayue:
ha, mcmmane nak buatnya kak ayue uit huhu.

amie:
wahh yeke, baiklah. sile kongsikannya! ;)

ryna:
wahhh thanks!! nanti harus di cuba ni huhu.

easyou:
hehe tq, akan cek nnt ;)

maria:
halala sian die. Tu la, tak dpt mkn dlm jangkamasa yg lama, rase teringin sgt kan huu

nad:
hhoho takde ape2 effect ke stakat ni kalau mkn slalu? kalau takde, bagus la hehe. Tu la, nama common :D

mrs zach said...

hanie: this is my version.

bahan: megi kari sebungkus, telus sebutir, daging cincang, bawang besar, bawang putih, lada merah, daun sup.

1. celur megi bagi lembut dalam air panas.

2. sementara tgu megi lembut, kacau telur dengan daging cincang, bawang besar potong dadu, bawang putih cincang, lada merah & daun sup cincang. masukkan perencah sekali.

3. pastu bubuh megi yang dah lembut (tos airnya).

4. gaul sebati & masak dalam pan dengan sedikit minyak. (macam masak murtabak)

[ Hanie ] said...

thanks mrs zach!!!
sure akan cube nanti ;)

aMAZy EVE said...

bakar pon boleh jugak.. :D