Friday, January 15, 2010

Buat Bakal Pengantin

gambar hiasan dari Fuzuri Design


Tajuk entri mcm serius jer bunyinyer hik
tapi ni cuma nak kongsi ape yg aku pernah alami, pengalaman dan perhati di sesetengah majlis2 kawen yg aku biase hadiri ni

Bab persandingan
mungkin ade dikalangan bakal pengantin atau keluarga yg membuat keputusan, tak mau ade acara persandingan/merenjis.
Takpe....
tak salah kalau acara ni..tak buat
ikut kehendak sendiri
So kalau acara merenjis ni tak diadakan, pengantin & keluarga lebih mempunyai byk mase...
mungkin jadual majlis akan pendek
lepas berarak, naik pelamin kejap nak ambik2 gambar kalau yg ade pelamin
pastu makan beradap, potong kek, then habis
kadang2 semua ni berlaku..dlm mase sejam jer
byk lagi mase

so kat sini penting, you all rancang ape nak buat lepas itu dan ini
baik utk keluarga sendiri atau di pihak keluarga lagi satu dan yg bekerja dibelakang tabir contohnya fotografer :D
mereka perlu tahu rancangan nye
kalau lepas dah potong kek, pengantin nak bersalam-salaman dgn tetamu, peruntukkan mase sekejap jer...
sebab, ade tetamu khas iaitu rombongan pengantin pihak suami/isteri
yg HARUS dijaga
jgn abaikan dorang...bagitau somebody utk jaga keluarga pihak rombongan tu
takde dorang terpinga2..lepas ni nak buat apekan

aku cadangkan...lepas dah mkn beradap & potong kek, terus ade acara bergambar dengan pihak rombongan
takdela keluarga pihak rombongan suami/isteri, tertengok sana, tertengok sini
dorang pun akan buat muka boring..kalau tunggu tanpa arah ni huhu
kadang2 aku kesian jgk tgk...
so lebih baik, ade org tgk2 kan.
dorang pun bukan nye ramai sgt
spot sorang dr keluarga tu utk berinteraksi macam adik pengantin ke, mak ke, utk senang bagitau yg lain..

dan yg paling utama...maklum pada kaum keluarga sendiri..
utamakan pihak rombongan yg datang
mcm aku penah ade pengalaman satu ni
keluarga rombongan, dah beratur dah nak ambik gambar..
tunggu tinggal nak naik pelamin jer

tp ade satu keluarga pengantin ni, tak sabar2 jgk nak naik...
dlm hati aku, boleh tak setelkan belah rombongan pihak lagi satu ni dulu?
dorang pun bukannye nak duk lama, sebab dah nak balik dah pun
aku cakap la kat pakcik tu, bagila dorang pihak rombongan yg dah beratur ni ambik gambar dulu...
die reply..."ehhh kitorang dulu la...si polan bukan nama sebenar ni dah nak balik"
ok...fine
pastu lepas dah ambik gambar famili die,
die boleh panggil seluruh keluarga tuan rumah pulak naik sekali, termasuk mak ayah pengantin!

adoiii...
pihak rombongan tengokkkk jer..
yg dah beratur tu lg kesian...kene kebelakang dan terus kebelakang!
pastu...lagi buat aku geram, org yg kate nak balik tu.....tak join pun ambik gambar sebab dok sebok bersiap kat atas! gagagaga
nak kumpul org yg ramai tu dah satu hal..nak menunggu pulak sorang tu yg dok bersiap/bersolek kat atas?
haihhhh
apelah sgt lepaskan keluarga rombongan semua dulu...baru la pihak tuan rumah nak pulun ambik gambar byk2 kan?
dorang tu tetamu..ok
kang tak pasal2...org duk kate belakang

pastu, hantar pihak rombongan ni balik dgn baik
jgn biar jer dorang ni rase terabai
penting tu yer bakal2 cik puan dan suami :D
kalau nanti, bile majlis ditempat dorang pulak, dorang buat keluarga you all mcm tu...
you all tau mane silap dan rasenye kan

kadang2 pengantin pun tak bole nak buat ape..
sebab famili kan, nak cakap lebih2 pun, kang terasa hati
tapi...pastikan berpesan kat dorang
dan tekankan ape kemungkinan yg akan berlaku :)

p/s: terpanjang lebar pulak entri ni...harap tak terbelit2 nak membaca yer huu :P

21 Komen:

Honey Bee said...

thanx for the tips...risau gak hal2 ni sbb mmg xkan ada acara merenjis..
so majlis mesti jd pendek kan..
so better lah kan utama kan pihak lelaki..specially yg jenis travel jauh2 ni...

Dayu said...

smua majlis kena lebihkan tetamu
lagi2 majlis kawin gini
mmg layanan patut lebih
kalau tak..yg terima nasibnya pengantin pompuan nanti
nanti gi umah keluarga laki
org dok ngata je

yeah..perancangan sgt penting ye

Didi Nadhirah said...

thanks for the tips eventhough tak tau bile nk kawen hehehehe

That's so Jaja said...

hanie....good point! i pon dah delegate familiy memebers utk jaga rombongan lelaki. takut nanti bz sangat dat day layan tetamu diorang ni terabai pulak.

.:ANN512:. said...

wow!
good info hanie..tq! will update in my checklist :)

diri aku said...

thnx hanie..butl ckp haney tu..jun pun bg list name awl2 pd my family utk jaga pihak lelaki..yelah dorgkan tetamu kita...hope bila majlisnya semuanya berjln lancar... =)

Wanie-san said...

bgus nye tips kak hanie...
lh ambik simpan dlm poket.nnt dah
nak kawen baru bukak balik...=]

AmyMizzunderstood said...

sya!saya!nk tanyaa...kalau buat majlis sekali sapa perlu kita jaga??wakakaka...saya confuse..

@yue said...

ni sbnrnya luahan ati photog yg susah nk amek gmbo nih..hahaha

BuTtErFlyInFraMe said...

betul! dorang ni tak memahami tol laaa... :P

kalau sy yg jd pengantinnya pun sy hanginnnn

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ said...

terima kasih utk tips nih...
akan dipraktikkan

=}

ieja said...

yup setuju sgt..
perancangan awal memang penting..

[ Hanie ] said...

honey bee:
betul tu, yg travel jauh2, dorang pun mmg nak balik cepat :)

dayu:
setuju! dan semua pun perlu tau mengenai perancangannya ;)

didi:
huhu, no problem, masuk dlm buku kira2 dulu..erk? :P

jaja:
bagus tu...mmg takkan terlayan nnt. Kalau dah ade yg tgk2kan..harap takde ape masalah la ye ;)

ann:
hikhik, sure no problem ;)

jun:
betul tu, harap2 ini dpt membantu eyh :)

:wanie
huhu, boleh2, mane tau, nnt time wani kawen, dah lain pulak tips nye :D

amy:
haa, kalau sekali communication antara dua tuan rumah pulak yg harus dijaga dan dijelaskan. Kang sure ade selisih pendapat, yerla, sedara ramai nak tolong kan. kene pay attention lebih jgk tu amy heee

kak ayue:
haha skali la tu. tp lebih kpd prihatin dgn keadaan sekeliling hee

alena:
haa tu la pasal, kang pengntin jgk yg nak kene huhu

yanie:
hehe sile2, sama2 :)

eija:
walau plan awal dah ade, tp kene maklumkan betul2 pd keluarga, kang ade yg tak ikit jgk, haru tu hee

Ms. Omey said...

hi, first time read ur blog. anyway, nice tip tp mmg betul kdg2 pengantin pun takleh ckp ape2 klu dah famili ramai sgt masuk campur cuma hopefully masing2 pandai la main peranan..

Sabby said...

hanie my wedding nanti lagi pelik...takda tepung tawar/merenjis, takda meja beradap, takda potong cake, semua pun i tak buat..hantaran pun i tak nak buat, tapi org2 tua dah complain so i buat yg simple sahaja...sbb i just want to spend time with tetamu yg datang esp to take pictures with family and friend...ok kan nanti..takut lah pulak..hehehe...

♥naematulsaadahismail♥ said...

salam jengah.thanks for the tips.
saya pun xmau hantaran.potong kek bagai.
fuh~agak2 berapa lama perlu utk siapkan those preparation eh

BuTtErFlyInFraMe said...

boleh tak kalau nak bawak mic g jerit kat telinga dorang suh bagi laluan kat org2 yg penting?? naklagi best healer pun ok gak...hahhaa

[ Hanie ] said...

omey:
thanks omey lawat blog ni :D
erm betul tu, lagi2 la yg mengikut sgt adat kan...tp tu la, adat is adat tp yg lebih penting, jgn abaikan ;)

sab:
should be no problem sab ;)
your wedding kan, tp tu la, slalu pengantin tak bole lari dgn kehendak famili :) u kene perjelaskan sebaik2nya..insyaallah, dorang akan paham ;)

naematulsaadahismail:
hehe, kalau lagi awal, lagi bagus, takde kalau lmbt2 byk bende nak kene pikir skali kan ;)

alena:
aheheh, kalau bole la kan. mmg takde hal punye :D

oneyani said...

tips yang sgt menarik yoo..kdg2 ramai sgt y terabai part ni..duk sebok kat pengantin je..fmly dorang teros dilupakan..dorang akan ingat sampai bile2 yoooo..huhu

[ Hanie ] said...

heee betul tu ;)

nurarinab said...

wah!!.thanx info!