Wednesday, December 16, 2009

Pernah dengar Ayat ni?



"Dah nak terberak, baru nak cari lubang"



aku dah dengar ayat ni dari kecik lagi
ia diguna pakai oleh ayah aku utk menunjuk betapa geram & tegas nya dia bila sesuatu benda yg dibuat 'last minute' :D
haha biasela, anak-anak dia ni, kadang2 suka benar buat hal2 last minit
macam manela dia tak bising kan? :P

tapi semalam aku dah terkeluarkan ayat ni dan suami terdengar aku ngomel
tau dia pikir ape?

dia ingat aku mencarut di pagi2 hari semalam
Huuuuuuuuu

moral of the story,
janganla sewenang-wenangnya menggunakan ayat atau perumpamaan yg kadang2 tak semua org tau :D

tak pasal2 ade yg bermasam muka atau terasa hati huhu
tapi memang ayat kat atas tu...ramai yg tahu ke tak eh?
ke ayah aku yg cipta bidalan tu sendiri utk menunjukkan betapa geramnya dia? :D
oh ayahku


18 Komen:

oneyani said...

my mum pon selalu sebot..tp lagi ganas..bukan nk berak baru cari lubang...

nak berak baru nak GALI lubang..itu lagi susah wooo..ahahha

atiQah adNan said...

ayah qah pun selalu sebut ni juga..
hahah lawak je..

m@Ri@ said...

hah ayat yg biasa family maria guna..hahah..sbb anak2 die suka buat kije last minute..pastuh tinggal sana tinggal sini..hehe..

N.I.S.Y.A said...

hahaha..my mum's still using the phrase until now..die gune GALI gak..same mcm oneyani hehe..

rasenye ramai gak yang tau bende gali2 ni..no worries (^_^)

Qis said...

hehehe, x hani... ayat tu mcm standard jugak... saya pon slalu dgr dari kecik. ayah hani org utara ke? hehe...

Liyanaroxx said...

hanie...liyana tak penah dengar lagik...mi festime dgr tau...tapi bidalan tuh mcm ada logik gak...=P

cikin said...

kiter baru 1st time denga... huhuhu...:)

Wanie-san said...

hahahaha kak hanie ni...
tp btl la...sy baru 1t dgr tau!
=]

Amy-Wan said...

perumpamaan tu agak glemer jugak...yg slalu dgr org ckp 'dah nak berak, baru sebuk dok gali lobang!'

ehehe..or mungkin x ramai yang tau jugak kot..xpe..explain terang2..so lepas ni leh selalu guna dgn hubby tu..hahah.. =))

HANIKO ARIHYOSHI said...

eheeeh....sll dengar sbb haniko orgnya sll last minit...huhu!!

Suraya said...

hoh??

Giler Ganas..

xpernah dengar la.. hahah.. tp klu nak start guna sekrang bolehla kot.. hehehe

wiena said...

hahahahahaha..sian fazli sure blur...xpe fazli..wina tau pon dari hanie...wina siap tanye..hanie ni peribahasa mana hanie amik nie??

anil lutaze said...

hahahaha...serius x tahu...hehehe...tp ayat ni mmg kool!

GreenJade said...

sll gak dengor..tp femes pakai 'GALI'...gitu

skg nih xleh gali lobang dah..tanah dh kureng..nk berak pon kna bayor doposen kekadang limeposen kekdang 5 hinggit..hik hik hik..melalut jauh lak akok nih :p

Dayu said...

mmg tsk pernah dengar
tp bila baca paham je apa kot maksud dia..
tapi tu lah, setiap org lain2 tafsirannya

aiesya said...

hahaha...gelak terguling org baca..hmm..tak penah plak dengar.. mesti terkezut en fazley di pagi2 hari.. ;p

[ Hanie ] said...

oneyani:
hahah oo rupenye biase dgr jgk lah yer ;)

atiqah:
heheh samela yer :D

maria:
hehhe, tu la kan, anak2 kadang2 'nakal' erk :D

nisya:
haa tu la. kadang2 mcm my dad sebut GALI jgk, haha terlupa dah, tp maksudnye same je kan? :D

qis:
eh bukan org utara. die org selatan huhu.

liyana:
hee yeke, tu la, mmg ade org yg selalu guna :D

cikin:
ha pasni bolela guna pulak yer :)

wanie:
hehe pmbelajaran yg baru ni kan :D

amy-wan:
haa tu la, pasni jgn terkejut pulak lagi bile terngomel ayat ni huhehue :D

haniko:
huuu yeke, samela kite :D terbuka rahsi hikhik

suraya:
haha silelah guna.tp kena tgk org tau. kang tersalah paham jgk hee

wiena:
haha tu la pasal. kesitu pulak die ingat :D bahaya betul hee

anil:
hee bolelah guna nanti :D
tp jgn tersalah..sudah hikhik

kak jade:
hehehe tp ayat ni tetap digunakan utk menunjukkan espresi yg sgt geram :D

dayu:
betul tu dayu, kalau tersalah paham, boleh buat rajuk :D

aiesya:
ha tu la, kate hanie sedang mencarut...huu padahal maksudnya tak mcm tu :D

Anonymous said...

Ehehe,ayat FIL saya lg teruk.Husband plak suka petik perumpamaan dia tu...dh tau lubang taik kecik tp nk berak bnyk.Mmg teruk perumpaan tu...LOL