Friday, December 4, 2009

Komunikasi Suami Isteri

Saje nak kongsi cerita ini yg mungkin ade sebilangan kita alaminya :D
tau, kadang2 sebilangan org, benda2 macam ni tak ambik kisah, dan kadang2 macam tak penting pun
tapi bagi aku, kalau bab-bab komunikasi ni lebih2 lagi kalau suami isteri, haruslah yg baik2 aje kan?

tengok rancangan Bersama Dato' Fadzilah Kamsah maaf kalau salah eja :D
ada satu topik bab Komunikasi
yg aku lebih tertarik dan kelaka pulak bila mendengarnya, ade penonton yg sms katenya,

"Kalau dalam SMS, kami suami isteri menggunakan Darling/Sayang, tapi kalau bercakap di rumah, panggil Hang..Hang (ni mesti org utara yg antar msg ni)"

Haaa
kalau benda ni jadi kat you all, ape komen you all?
suami nak panggil atau bersembang dgn kita dok Hang sini, Hang sana..macam Hang Li Po plak aku dengarnya
dalam sms kemain lagi bersayang darling bagai :D
berat ke nak laksanakan bersyg darling tu di dalam percakapan sehari-hari?
aku rasa, daripada taip dlm sms, lagi mudah dgn bercakap
lagi perasaan romantis tu sampai ke dlm hati..betul tak?

yer,mungkin ade yg cakap
ala setakat panggilan-panggilan manja tu, tak semestinya perlu, utk mengungkapkan kasi sayang, yg penting hati
tapi
kalau baru nak mula cakap pun 'nampak' macam tak mesra
macam mana nak bibitkan mesra2 yg lain dan nak connect dgn hati? :D

tapi tu la, tak salah kalau sesekali tu nak bermanja lebih
eh bukan tak salah malah di haruskan
bukannya orang lain pun, suami atau isteri sendiri jugak kan?
takkan nak bersayang dgn jiran sebelah?
hahh, tu dah kisah lain jadinya tu

17 Komen:

cikin said...

hehe.. btul tu.. kan panggilan manje tu leh rapatkan lg hubungan suami isteri..;)

dgn siapa lg nak bermanje kan.. kan.. ;P

BuTtErFlyInFraMe said...

Hanie, send me your mailing address dkt my inbox ok? [seryna.seri@gmail.com]

Dayu said...

betul2..napa nak beza2
nape bila depan2 tak boleh nak bersayang2 kan..
tak kesah lah, kat umah ke, kat luar ke, depan family ke.. jgn lah ubah2 nama panggilan kan


*nampak mcm tak penting, tp dr komunikasi la terbitnya kasih sayang kan

@yue said...

1 lg kes..
kt rumah ber AYANG2..
tp bila panggil kt public...dah bunyi lain...pggil nama je..heh..
*eh i bkn cmtu tau...kekeke

ungu violet said...

kadang2 saya panggil sayang, kadang2 yang, kadang2 ein, kadang2 bobo, kadang2 bro!haha..haritu saya kena sound dengan nenek dia, panggil suami mcm panggil adik2 je..hehe



yang penting suami tak kisah.
kalau dia kisah kita kenalah ikut kan. tapi saya tak nak panggil dia abang!!!

GreenJade said...

tu ler hanie kans..situ jek dh nmpk hipokrit..x rugi & x luak ape2 pon kalu praktis mende sama bile bedepan2 gitu..

*perkara pokok dlm u/tangga adalah komunikasi..masalah2 u/tangga akan timbul bile lacking dlm communication x gitu?ada stujus?*

m@Ri@ said...

em maria panggil husband awak n kakak2 ofis kat sini marah srh panggil abg..huhuu...lidah dah keras..hehe..tp panggil syg boleh..hahah..

newlifenewbeginning said...

kitorang dari dulu smp skang gelar each other "yang" je..hehe..d husband pun mcm tak reti nak suh kita panggey dia abg..suh yang je la jadinya hehe

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ said...

yang belum kawin pun dah start panggil PAPA MAMA....

hehehhehhehe

nisa said...

tumpang iklan yer;

Hi Dear all bride to be,
looking for 1001 sweet & fabulous gifts at very affordable price???
do visit my page,

http://gardenofgalleria.fotopages.com/

Happy Preparing for ur big day dear!!!

SharHanah® said...

Eh..eh.. betul la... mmg payah nak panggil sayang. Dalam sms, sbb tak nampak muka ☺. Huhuhu... macam mana nak praktik arrr? ni dah kalau duk try panggil, duk tersipu² malu, last² leh gelak besar. Mau² pulak, dia kata 'buang tebiat'... sapa gak yang malu??

Aishah Rahim said...

haha. comel entry hanie kali ni.

i like!

Mrs. Amie said...

nampak sgt hasben dia tak romantik.. i kalau gaduh still panggil yang yang.. cth " Eh yang, awak jangan kurang ajar tau bla bla bla.." Cth la..hahaha

fikaryna79 said...

hanie..betol la..mcm benda2 kecik yg dianggap remeh nih..( hal2 panggilan antara suami n isteri ) bole jd penyebab kpd pengerat atau penjarak dlm hub suami isteri kan..

[ Hanie ] said...

cikin:
hehe betul tu. Itu sgt penting, lagi2 la utk yg baru2 kawen :) hati cepat terasa sikit huuu

alena:
hee baiklah :) will do it

dayu:
setuju! jgn ambik remeh hal2 mcm ni, lagi2 la org perempuan mmg peka sikit bab ni ;)

kak ayue:
betul tu, tu yg tak betul tu kan ;)

farah:
hehe mcm2 panggilan ade ye :D
betul tu, kalau pasangan tak kisah, takpe, kalau yg dah terkesah tu, harus lah mengambil langkah2 perlu ;)

kak jade:
setujus!!! kalau komunikasi pun dah baik, mcmmane2 nak timbulkan kebahgiaan yg lain :)

maria:
haha samelah kite maria. Panggilan 'abg' adalah tidak terkeluar dari mulut ni pada suami :D auuww, sogan!

mieza:
heheh betul tu, same la kita :D

yanie:
betul tu, ade yg buat panggilan begitu. Tp jgn sekejap je, lepas kawen ilang semua tu :)

nisa:
thanks nisa :)

sharhanah:
haha takpela, asalkan ade nama/panggilan 'manja atau istimewa' yg kalian berdua je yg panggil :) Baru la special sikit ye tak

aisyah:
heee untuk renungan semua kan ;)

amie:
hahaha walaupun marah, namun dlm kata ganti diri adalah tetap sama ;) bagus2 tips yg berguna :D

ryna:
setuju sgt ryna. komunikasi yg baik adalah sgt penting

xeea said...

panggilan tu kan umpama doa. sebut yg manis2 tiap hari, dgn harapan berlaku perkara yg manis2 je tiap masa, tiap ketika.

neway, pernah dengar ceramah kata, haram seorang isteri memanggil suami dgn namanya. so, nak kena panggil dgn gelaran yg manis2, manja2 gituuu :)

[ Hanie ] said...

ouh yeke?
thanks for sharing xeea! ;)