Wednesday, December 30, 2009

Ketagih Nescafe?

sejak aku belajar lagi...tabiat meminum nescafe di pagi2 hari..memang tak boleh aku terskip
ade satu hari tu baru aku sedar pasal hal ni....

aku punyala pening kepala satuhari
kepala ni kalau pening je, cuma ade beberapa sebab jer
satu, kalau terkena ujan yg pertama turun tu ujan pertama ye, ujan dah lebat, I rileks aje main
kedua, kalau main game terlalu banyak ni mmg cari nahas namanya
yg ketiga- kalau aku tak minum nescafe satu hari!

nak jadikan cerita, aku puas la basuh kepala..kot2 terkena ujan kan siangnya tu
goncang2 picit2 taknak jugak reda
pastu makan panadol...tak jalan jgk
mase dok baring2...aku ni pikirla lagi apehal lagi sebab-musabab yg kepala pening tak hengat punya
then aku prasan satu hari tu..aku tak minum nescafe langsung
ntah terlupa ke...tak sempat buat ke
lepas dah prasan, terus pi bancuh nescafe...2, 3 minit, ilang pening!
gilo?
orang lain pening kalau minum nescafe/kopi
aku pulak..jenis tak bole tak minum ..

satu hari minum sekali pun cukup la..
janji sumber kafein tu masuk dlm badan
ade ke orang lain mcm aku ni ha?

aku dgr2 kalau pregnant, tak bole minum byk kafein
tp kalau sekali sehari tu,kira byk atau normal? aku belum pregnant lg la, saje tanye utk persediaan :)



22 Komen:

ciare (^_^)v said...

erm penah dgr ia tak elok utk kesuburan jgk...time pregnant lg la tak harus diminum.hihi

:)

-pandanganorgtakpregnantlg-

Puan Jiha said...

tak normal ok..tak leh minum langsung kafein time pregnant hehehe...sile lah bersedia =)

BuTtErFlyInFraMe said...

my parents pun cmm tu, kalau sehari tak masuk kafein dalam badan mmg tak tentu arah, pening kepapla, tak sedap badan semua ada..

at least sehari sekali, time pagi.

heran ye...hihii. i hate kafein, mulut dh berbuih larang dorang minum..lagi larang , makin bertambah pula stock kat umah! hahahah..

oh pasal pregnancy, sy dgr ada jugak org kata mcm tu, tapi tak pasti kesahihannya...kena consult dgn doc bila awk dh preggie nanti.. :)

littlephia said...

phia same spesis dgn hanie. 1 hari tak dapat nescafe mulalah pening2. rase tak lengkap hidupku. adeh..

@yue said...

ade gk org spesis cmtu..so far bru jmpa sorang..ni sorang lg..hanie la tu..hahaa..

akk opis ni, mmg nes teman setia dia..x mnum leh jd mengong..habit dr dara lg..xtau la kes subur ke tak...anak dh 3 ok..tp len org len bdnnya...

wardah said...

hi hanie,

lame gile xsinggah blog awak..betul tu..time pregnant elok kurangkan kafein ni..lagi elok kalau tak amek langsung..minum sekali sekala ok kot.. :)

f a i z a h 's said...

sy adalah salah seorg seperti anda...huhu..tp sy jenis 1hari xdpt nes sakit kepala mcm migrain..da dpt riang ria smcm...n skrg sy preggy so sy berusaha utk xamik langsung smpai beberapa bln...mmg sgt xelok utk pregnancy...sbb kafein tuh leh halang bebi dari mendapat nutriens lengkap dari pemakanan ibunya seharian...(kata nurse kt kliniki kesihatan itu) jadi berkemungkinan akn mendpt bebi kekurangan berat if minum byk kafein...so hati2...nk minum bleh tp jgn slalu...cuba jarak2kan...sy suffer gak awal2 dulu tp demi bebi kena gagahkan diri~! :D

m@Ri@ said...

hah kafein time preggy mmg tak boleh...kalau sekali sekala tu leh d maafkan..sbb maria pn buat gak..haha..tp kalau boleh elakkan langsung k..

p/s:maria tak suka nescafe n kopi..

Didi Nadhirah said...

bile dh start minum nescaffe ni memang leh jd addicted tul

newlifenewbeginning said...

kita ni bukan hantu kopi tp hantu teh..kira caffeine la gak tu. dulu mmg suka tibai teh ais everyday, tak pun teh o panas kalo kuar mkn..

tp sejak kawin, kita dah start kurangkan dah minum tu..tade la every meal nak tibai teh..tp masih on a daily basis..

dah preggy ni, i dah kurangkan d amount of caffeine to twice a week je..kalo tak minum langsung pun better. it takes a lot of guts and training huhu

dialicious said...

im addicted to caffein too..!preferably coffee tp xde,nescafe pun bole!huhuhu..harusla kite bersiap sedia kan hanie!

Mrs Zamzuri said...

eh eh terbalik plak dia.. kita kalo minum nescafe terus pening. hahahah..

farah fatihah said...

saya pun suka kafein!
tapi kena kurangkan nak ready tuk pregnant. sehari secawan ok kot?

fikaryna said...

org kater kafein x baik utk kesihatan..tp en.fikar sy pun sgt suka..mgkin bole wat en3 kesan dia kot..tp kalau mak ayah kita yg dah jaman minum sihat jer..kira okeh la tuh..huhu..

Nariko said...

oh saya mmg bukan peminat kopi mahupun nescafe, cuma kopi cam coffeebean tu saya suka telan. eheh so masa pregnant takde masalah ketagihan berlaku. cuma once in a while ngengade nk frappucino. layankan jer.. tp hanie kalau boleh kurangkan caffein ye, sbg persediaan alam pregnancy :)

NURUL said...

nurul mmg tak suka nescafe. kalu milo mmg suka :)

Memey Anuar said...

betul la qimie. kita sama spesis. kalau minum peninggg

i love the smell of coffes tapi bukan rasanya. hehe

AinuLFadZ said...

masa sek sy xsuka nescafe.tp biasa la ms time study Uni dl nk stay up try la minum secawan.lps tu trus addicted...huhuhu
tp skrg dlm proses pantang( bkn pegnent ye)so xleh minum kopi @ nescafe :(

[ Hanie ] said...

ciare:
oh yeke, tu la dgr2 mcm tu jgk huu, mcmmane la org yg addicted mcm saya ni

jiha:
hee parah tu, 9 bulan pening kpala je la kot nampaknye? :D

alena:
haa rasenye saya pon ikut my mum habit, asal celik mata je nak cari nescafe huuu. Tu la, bahayakan,kene try jgk kurangkannya ;)

phia:
hah! ade geng! huhu, tu la, pening pon, bukan yg sikit2 punye..rase mcm nak cabut urat2 otak dibuatnya isk2

kak ayue:
ouhh gitu. So kene consult doktor la kan utk lebih lanjut? :) kim salam kat akak spesis hanie tu ye kak ayue huhu

wardah:
hee hai, erm tu la, kalau try skrang, sure tak mampunya lah, dah lali dgn badan

faizah:
wahhh, satu transformasi yg bagus! tu la kan, nak tanak kene usaha jgk elakkan utk si kecil :) kene jadikan sumber inspirasi ni hehe

maria:
halala, tu yg tak best tu tak dpt minum :D baiklah2 akan dicuba nnt

didi:
itu la, tu yg tak dpt dielakkann tu :D

[ Hanie ] said...

mieza:
ouh yeke...tu la, nak kurangkan pd awal2 tu mmg perit kan? sbb dah bertahun2 dah sebati hehe. gud gud, insyaallah akan mengikut jejak langkah mu ;)

diah:
tu la diah, kadang2 bende yg kite tak prasan ni yg tak elok hehe. Adoi same2lah kite tanam azam utk 2010 yer ;)

qimie:
haa tu la qimie, slalu mcm tu :D terbalik kot

farah:
haa, bole kot? hahah at least kene jugak kalau org2 yg dah addict ni btul tak :D

ryna:
hehe tu la, tp tak elok jgk kalau byk sgt betul tak? :D

azie:
heheh yeke, ade addict jgk la kan ;) tu la, kalau sehari sekali tu kire bole lagi ke yer?

nurul:
hee tu utk beri tenaga...bole kot? ;)

wani:
heee eh sedapla rasenye juge! :D tp elok la tak addict mcm kami2 ni hehe..parah nak stop :D

ainul:
ouh yeeke. elokla dpt kurangkan..utk kesihatan jgk kan? ;)

♥♥relyza♥♥ said...

hanie,
kita serupa!!! kalo sy sakit kepala aje, memula try mkn. mana tau kurang gula dlm darah, sy amik gegula. if tak kurang gak, try nescafe. mmg hilang sakit itu. payah la nak amik panadol sbb pas pekena nescafe...mmg hilang sakit
tp itulah. mmg tak elok minum nescafe ni. my hubby2b dah control mkn minum sy tau....
ouh ye, ibu ngandung pun tak elok minum nescafe. doc mmg tak bg minum yg bercirikan caffeine ni. sy selalu ikut forum. maklumlah..geng forum sume ngandung sulung
ihikssss
awk bila lg neh?

--@SyAwaL@-- said...

syawal pun if tak dapat minum kafein satu hari mula la rasa tak sedap badan.. pening..
yang pasal pregnant tu maybe ada jugak.. tapi ada yang kata kafein merangsang kesuburan.. but no more than one cup..