Tuesday, December 1, 2009

Katenya Rambut ku Tebal?

sumber dari Yahoo.com



Kelmarin, setelah sekian lama keinginan nak memotong rambut pendek, terlaksana jua
bukan sekadar pendek biasa, pendek ya amat hahaha
rambut aku jenis yg suka benor gugur
kalau kat rumah tu, penuh dalam bilik, ruang tamu, dengan rambut aku
tak larat nak menyapu ari2
tp bile dok tengok rambut bertebangan, adalah lebih baik aku gunting je rambut aku ni

dulu ade ingat nak suruh je suami potong kan hee
tapi tak terbuat jgk, kang jadi lain plak...
mahu di layer, kang jadi layer tak nampak tingkat plak jadinya :D
so kelmarin, suami isteri ni pakat dok potong rambut

kami berdua ke kedai dekat kawasan rumah
punyalah ramai org
tapi takpe, rimas punya pasal, gagahkan jugak la menunggu
mula2 suami pun ingatkan nak potong same kedai, last2 die pi kedai mamak je potong rambut die..hahaha lagi cepat dan servis urut mengurut kepala dpt sekali pakej

aku kalau tgk suami potong rambut kat mamak, mmg aku suke tgk cara dorang urut2 kepala & tengkuk lepas dah abis potong
siap bunyi krakkk krakkk lagi tengkuk dibuatnya
fuhhh....mcm ingin cuba
tapi i geli la....tangan mamak tu tough sgt...kang putus urat2 tengkuk
tp aku tak pernah pun potong rambut kat org laki
ntah, tak boleh lah rambutku dinodai oleh org selain suamiku...erkk? :P

sambung balik cerita
bile tibe time aku, lepas bukak tudung segala
memang akan dgr ayat biasa mcm ni,
"haiyohhhh, rambut u manyak tebal lorh"

tebal?
tau tak brape ratus helai sehari ia gugur di muka bumi?
huh
asal kalau aku genggam kan rambut ni, apsal aku rase nipis je, kot mane yg die kata rambut aku banyak tu eyh?
lepas tu aku bebel la rambut aku ni suke sgt gugur, ade tak ubat yg boleh elak dari gugur lebih banyak,
nak tau die jawab ape?
"takpe la amoi, kasi gugur rambut pun tara ape, rambut u tebal sangat meh"

erk?
alasan yg terbelit2 jgk otak ni nak terima.
die suh biarkan aje rambut aku gugur?
nak tergelak bile aku dengar
kang biar sangat rambut ni gugur, terus takde rambut baru tau
langsung ko tak dapat untung aku takyah potong2 dah lepas ni :P

uolls ade tak petua nak elak dari rambut gugur eh?

18 Komen:

Puan Jiha said...

hehehehe bestnye org kata rambut tebal..jiha lak kalau gi saloon je...'amoi, rambut u nak botak ni'
rambut i mang jenis nipis dr dulu...kalau ikat mang akan nampak kulit kepala sket2 hehehe..kalau lepas ok je

p/s: tiap kali nak potong rambut pendek, hubby akan tanye 'kalau potong pendek nant nampak gemuk tak?'
ces ada je alasan takmo i potong pendek..tp i mang dah menggemuk pon ni ahahahaha

s.c.h.u.l.t said...

tade petua sebab rambut i pon berguguran macam bunga-bunga chenta. :))

tapi mengikut fakta, memang rambut perempuan akan gugur setiap hari to replace with new rambut :D

*rambut pon gugur macam daun waktu musim luruh. ah stresskah?*

ungu violet said...

alamak hanie, saya baru nak buat entri petua rambut gugur..bagus2!kita serupa..dulu rambut saya tebal, sekarang dah menggugur. thank u utk gambar rambut pendek tu, saya nak buat contoh nak gunting nanti..hihii :P

Nariko said...

sama la.. kita pun rambut tebal, tp cam tak logic, bila tgk lantai bersepah je rambut. mmg sakit jiwa nk menyapu hari2. petua apa ek? maybe shampu kena sesuai la kot. petua tradisional saya takde..

m@Ri@ said...

maria pn ada mslh yg sama..rambut gugur..tulun......

Yot | is | Yati said...

same la kak. penyebabnyer i stress. lepas da potong rambut pun still gugur lagik tapi skang da ok sket. dah tak stress da tak gugur. heee~ pakai sunsilk biru jerk.

Dayu said...

samalah kita hanie
rambut gugur bersepah di rumah
ngan rambut laki lagi
penat mahu sapu ari2 kan, biarkan nampak tak senonok pulak..

*kita pun nak gunting rambut, rimas dah panjang2 gini
dah lah nak bersalin nanti, mana sanggup pjg2 gini

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ said...

rambut acu yanie pun jenis yg cepat gugur...

skang guna syampoo pantene yg hair fall kontrol tu

hehhehehe

puan.farah. said...

same! rambut kita pon macam banyak giler gugur

fikaryna79 said...

hehe..gugurkan rambut..ada ker cdgn cam tuh? hanie pakai shampoo kena tgk apa yg sesuai..rambut gugur tuh biasa..( ryna baca 100 helai sehari masih normal..) jgn bimbang la cuma kalau banyak sgt mmg kena g check la..

myfamilybiz4u said...

rambut ney cantekkkkk!!!!styleeeee

[ Hanie ] said...

schult:
heee, tu la, nak kate stress takdela ari2...tp tetap guguran :D

jiha:
hehe potong rambut pendek, nmpak lebih muda sikit...cube ckp dgn suami mcm tu :D alahai jiha, u gemuk sebab lain, tu takpe ;)

farah:
hehe permasalahan yg sama yer? tu laaa, takde penyelesaian aje, kalau nak ikut shampoo, mcm2 dah try ni. Eh? hahaa saya pon potong rambut mcm tu lah ;)

azie:
haha tau takpe, takkan rambut suami panjang berjeler tu kan? nak bebel tak bole, sebab rambut sendiri :P
thanks for the petua azie

maria:
heee, same2lah kite mncari penyelesaian ;)

yati:
ooo gitu ke, elok eh shampoo tu? kalau elok, mau jgk try :)

dayu:
yer dayu, mari lah berambut pendek ;D

myfamilybiz4u:
hehehe sile la ikut nnt ;)

ryna:
hehe mmg tau gugur rambut tu biase, tp kalau dah ari2 seratus helai yg gugur, kang yg nak tumbuh, adela seciput je :P

farah:
huuu mcmmane mau buat eyh?

yanie:
berkesan kah yanie? nampak perubahan nya kah? hehe sile review :D

dialicious said...

mane gamba latest hair tu?xleh ek.hehe

anil lutaze said...

suke ati je cina tu..hahaha

rmbot saya pon gugur terok...

pergi yun nam the best kot...hehe

en_me said...

teballnyerr rambut tewww.. ehehe, salamm

[ Hanie ] said...

diah:
ahehehe, woppps :D lebih kurang mcm gambar kat entri ni je ;)

anil:
ouh anil penah cuba ke? elok eh?

en_me:
:) tq for your comment

BuTtErFlyInFraMe said...

heheh hanie kita sama je ...bila org nk potong org cakap rambut kite tebal kan?padahal kita rasa ia makin menipis day by day..huhu..

rmbut sy lagi la problem sbb maybe dulu asik warnakan rambut kot(zaman kegemilangan dulu laa)..

baru2 ni mak sy pakaikan saya santan yg dicampur dengan daun apa ntah, daun tu mesin dulu...then campur, pastu sapu kat kulit kepala dan rambut...amalkan seminggu sekali kot..tp sy br buat sekali..hasil?? belum nampak sgt setakat niii..

[ Hanie ] said...

ouhhh thanks for your tips. Tapi daun ape eh? hehe :D bole la kongsi kalau dah ade resultnye ye ;)