Wednesday, December 23, 2009

E-perbankan PALSU?

harini bila terbacar satu artikel ni kat Utusan Malaysia...
mengenai hal e-perbankan palsu yg aku sendiri sedang alami
aku try cari Utusan online, tak jumpa pulak link ke artikel tu..kalau nak bace lebih lanjut, cari surat khabarnye yer :D

memang sejak dua menjak ni email aku selalu sangat didatangi dgn emel2 yg agak mencurigakan.
sekejap2 terima, kata mayban2u aku salah password
kejap2 kate aku punye maybank2u ade masalah
dalam kata sehari tu, ade la 2, 3 emel benda yg sama

yg buat aku lagi pelik tu
dalam emel tu, ade berikan link
tapi url nya...ke mane2 website punya link
contohnya: Maybank2u <---sila letakkan cursor di link ini

tapi aku tak pernah pun klik walau satu pun
walaupun dah byk sgt emel aku terima
nasib baik aku tak termakan penipuan tu

tapi arini, semua pun terbongkar
memang ade spam-spam yg macam ni berleluasa sekarang ni
dia suruh kita tukar password laa, tukar ID la...
kang tak pasal2, kena hack!
menurut artikel tu, mana2 Bank takkan minta customer dorang mengubah kata laluan/password atau ape saja melalui emel

jadi, harus lebih waspada lepas ni

16 Komen:

Mrs. Amie said...

masalahnya apa yg membuatkan org terpedaya? tak banyak membaca sebenarnya.. hehehe.. kan?

Anonymous said...

salam hanie..im ur silent reader...
me too..kerap jugk dpt email konon2 dr maybank2u...kite penat2 kumpul duit, diorg senang2 je nk curi...selalu sy click report spam xpn delete terus...

~~zaa~~ said...

btul tu hanie..zaa pn byk dpt email cenggini...mmg xberani nk klik pape sbb da tau kn..beware je la masing2...

farah fatihah said...

saya pun penah dpt, yang peliknya dari maybank2u, padahal mane ade a/c maybank pun!

aMAZy EVE said...

kiter dh pernah ena...terus cepat2 pi block M2U..spai la ni tak buat blk sbb slalu sgt dpt mail tu...takut terpedaya...so amik jln tak wujudkan lansung M2u tu..mmg nmpk sgt similar dgn maybank nyer site...layout & url too..sgt jahat la diorg ni..

aleena said...

ahaah selalu jugak dapat emeil tue..

tapi selalu ignore je..
bahaya btol sekarang nie if tak hati-hati..

Yot | is | Yati said...

ouh thnks kak hani. pernah jugak kena. nasib tak tukar password. huhu.

anil lutaze said...

aah mmg btol pon...x kan hal2 bank leh main email2 je kan...

NURUL said...

pasal maybank2u tu ada gak dgr mcm2 citer. nurul pun byk dpt email tp takut nak layan email tu

GreenJade said...

xceli dh lame spam nih berleluasa hanie..bkn aje psl e-bank tp ape2 e-mail berantai or contest email etc ke juz abaikan aje..
kirenye online jenayah la nih..some of them siapkan pekej virus kt spam e-mail tuh..eii ngeri gak takut2 telepas pndang or tsalah klik2..

faRhaNa said...

hanie, be careful erk!!dlm sehari sy dpt email cm ni dlm 2 3 email..sy ade dpt email ttg email perdaya ini..

1st dorg suruh log in, then trus mintak TAC no..ouh, klu sape yg slalu gune kan online banking mesti tau kan ape tujuan TAC no tuh..sy cube cari email yg suh berhati2 tuh..nti sy akan post dlm blog sy..insyaAllah...;-)

hati2 ye sume...

BuTtErFlyInFraMe said...

skrg ni sy semakin fobia dgn bank-bank ni. tak kiralah ATM ke CDM, Cek ke, E-perbankan atau apa ...takot sgt!!

a'aah sy penah dapat jugak email maybank tu, tapi malangnya penipuan itu tidak berjaya, kerana saya tidak ada akaun maybank. jadi sah sah sy tau ini satu penipuan...hehehe

[ Hanie ] said...

amie:
ahehe btul tu, kena slalu updet dgn isu2 yg bahaya ni :)

anon:
tu la, kalau org yg tak prasan, mmg dah terbabas dah..erm kene lebih alert lepas ni :)

zaa:
same2lah kite yer ;)

:farah
haa tu lg kelakar :D

amazy:
ouh poor u. nasib baib u sedar cepat, kalau tak, tatau la ape dorang buat kan hurm thanks for sharing your experience :)

aleena:
tu la..tp tak bole ke bende2 ni atasi?

yati:
ouh nasib baik...kena lebih alert lepas ni ye :)

anil:
tu la..kalau tak peka, mmg ingat teknologi baru yg dorang gunakan utk berhubung dgn pelanggan :) bahaya betul la

nurul:
eloklah nurul berhati2 ;)

kak jade:
haa setuju!
tu yg kadang2 dpt emel takut nak bukak kalau yg mencurigakan :)

farhana:
haa sile berkongsi ye farhana...bende ni tak semua org yg prasan :)

alena:
hehe nasib baik di situ...mmg takkan terpedayala kan ;)

oneyani said...

xyah la klik...memang tu trick utk 'fishing' duet kita dlm acc

mujur kt ofis ade firewall..mmg xleh click langsung lick tu..awal2 dah nampak host die laen dr maybank2u(contoh)

beware..duet kite dah la xbape nk berkepuk..kang dorang curik..makan roti lorrr

[ Hanie ] said...

huhu betul tu. kite duk kumpul2, org lain senang2 je kebas. hishhh

iryani said...

selalu dpt email ni..i takde account CIMB tp dpt email notification dr CIMB kata akaun i problem and need activation..i saje2 click and isi apa link tu nak (isi tipu2)..yg lawaknyer transaction tu approve..hahahha..nampak sgt penipu punyer email..heheheh...jgn mudah tertipu..kalau dpt email2 seumpanyer delete je..