Thursday, November 5, 2009

Penggemar Sandwich Yang Tegar!

gambar from Google

Breakfast aku yg mudah dan cepat adalah dengan hanya membuat Sandwish sendiri..
Tiap-tiap pagi..
sebelum pergi keje..aku harus mkn..kalau tak perut ni tak tahan.
jadi dengan membuat stok utk beberapa hari dan diletakkan dlm peti ais, yakni samada Tuna mayonis, telur mayonis..
adalah sgt cepat, mengenyangkan dan berkhasiat!
berkhasiat ke kalau dah mkn 4 keping sekali gus?? Gagagaga

Tapi kalau nak khasiat tu, rotinya haruslah guna kan roti whole meal, jgn yg putih biasa tu
kalau tak...4 keping roti tu, sama kalorinya dengan semangkuk nasi! huu

Nah aku nak kongsila resepi yg tak seberapa ni, versi aku..
aku tau, resepi ni budak skolah pejam mata pun bole buat
aku nak kongsi jugak kat sini!
pedulik! :P

Tuna Sandwich

Bahan-bahan untuk sebuku roti kecik:
- Chunk Tuna in water/sunflower oil
- Bawang besar - didadukan kecil-kecil
- Cili padi - dipotong kecil2, kalau nak pedas, sile tambah ikut suka
- Mayonis - 2 sudu besar atau lebih, ikut suka la nak letak byk mana lagi byk lagi best
- Lada Hitam - ikut sukatan sendiri
- utk hiasan - tomato & salad & timun

Egg Mayonis

Bahan-bahan untuk sebuku roti kecik:
- Telur rebus 2 biji - di carik2 kan
- Mayonis - 2 sudu besar
- Lada Sulah / white pepper
- Sedikit garam

Kalau nak buat pakai sardin pun bole.
gunakan resepi Tuna tadi, gantikan je.
pakai sardin, jimat sikit kos nya :D

Selamat mencuba yer puan-puan
resepi tersangat-sangatlah simple :D

p/s: sape-sape yg ade resepi sandwich versi lain dari di atas, sile kongsi2kan ye kalau tak keberatan...nak jugak try ;-)

15 Komen:

atiQah adNan said...

rafiqy selalu buatkan sandwich untuk saya hehhe.. tapi dia letak perahan limau tau.. sedap ade masam2 sikit.. hee~

Memey Anuar said...

my sandwich : taruk semua! hehe minus sayur2an la hehe

taruk crabstick, pastu steamed chic breast yg carik2, pastu sosej potong kecik2 hehehe
taruk butter n lada sulah n cili sos!
yummy.

haha gila byk filling x healthy lgsg :p sayur xde lak tuh hiks!~

Puan Jiha said...

sandwich ayam mayo pon sedap;

ayam tu buh garam and lada hitam..pastu steam kan

pastu dah siap ayam tu...carikkan kan dan bubuh mayo sesedap rasa heheheh

buh salad, tomato n apit ngan roti

wallahhh enak sekali hehehe

fikaryna79 said...

kira rajin ar 2 hanie..ringkas tp cedap..nyum2..tmpang makan gak..pn jiha nyer mcm sgt menyelerakan sbb sy penggemar ayam tegar..la la la..

anil lutaze said...

ltk dlm peti ais sekali byk??uihh...idea ni...nyum2..sayajuga suka sandwiches

littlephia said...

me loves chikin mayo sandwic and smoked turkey :))

nyum nyum!!

m@Ri@ said...

cik hanie..esok boleh try resepi cik hanie ni..tibe2 tekak ku teringin plk sandwich..

oneyani said...

sgt suke resepi kedua..lagi suke kalau hanie yan tolong buatkan!ngee~~

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ said...

teringin nak rasa sandwich dak haniE

hehehhe mesti nyum3....kekekkek...bila ada jemputan nak makan sandwich nih?

ekkekeek

Amy-Wan said...

amy selalu buat perah limau sikit...baru ade kick..hiksss..

chicken mayo definitely my fave la...syiokkkk... =))

NURUL said...

peminat roti rupanya hanie nie. kalu nurul breakfast mesti kena mkn mee ke mihun. baru kenyang. huhuhu.

Dayu said...

perut pagi2 mmg lapar tahap maksima
masuk je kete, dah start lapar
so pagi2 mmg sebelum kuar umah kena sediakan bahan pengisian perut
roti mmg penyelesaian termudah dan terpantas..
tp hanie kira lagi bagus
siap kan awal2
kita ni toast je pagi2, sapu butter, sapu kaya, tapau
dalam kete, laki bini makan mcm org kebulur
hahaahahah

[ Hanie ] said...

atiqah:
alala baik hatinya die :D hee tu la, kalau sardin, letak limau, baru rase tak hanyir sgt :)

memey anuar:
hahaha sgt seronok die mkn sandwich ye :D tu la, kalau sampai time nafsu mkn yg luar biase, semua pun nak kapit buat sandwich :D

jiha:
hahaha resepi kamu buat saya lapar! adehh, tu la, kalau nak buat yg tu, kene bersabar sikit..byk step nye :D

ryna:
hehe tu la, sebab senang dan sekejap je buatnya...bole cepat2 ngap :D

anil:
kire hanie buat, yg tuna/telur mayonis tu siap2 dlm tupperware. dan letak dlm peti ais, esok nak mkn, tinggal sapu kat roti je ;)

phia:
heee, ramai juge penggemar sandwich rupenye ye..hidup sandwich! erk? :P

maria:
hee bole2 silekan, mmg sedap kalau perut tgh lapar :D

oneyani:
hee, org buatkan mmg akan jadi lebih sedap kan kan :D

yanie:
hahaha, agak dah soklan ini akan keluar :D insyaallah, nnt hanie buat, jgn tak termkn pulak :D

amy-wan:
hee, lepas ni nak kene cube jgk letak limau plak ;)

nurul:
ouh yeke, hehe tu yg mudah tu yg terlampau suke tu :D

dayu:
hehe, lain org lain caranya kan ;) tp tu pun sedap...rase bole jgk try lepas ni :D

nuni said...

sandwiches aside, the other thing that you can make in advance is spaghetti bolognese.

When I was a student, I'd make a wok-ful of the bolognese sauce, put them in the small disposable containers (bekas yang org guna utk jual taufufah tu) and freeze them. Each container boleh muat up to 2 servings. I usually put 1.5 servings in each container sbb aku kuat makan. haha.

Everytime tak sempat cari dinner, I'd just heat them up and boiled some spaghetti instead of masak maggi. Just as simple but much healthier and nicer. :D

[ Hanie ] said...

heee, ko mmg rajin nuni ;)mmg ko suke masak dari dulu lagi kan?