Monday, November 23, 2009

Langkawi - Part 2

Hari seterusnya bersambung dengan misi SHOPPING gaya bebas cukai
Awal-awal keluar challet, kami dah ternampak kedai Idaman Suri
peminat barang2 dapur, perhiasan silalah borong di sini
harganya sangat2 berpatutan
memandangkan, ongkos dlm poket tak mengizinkan dan lebih kearah utk memborong coklat2 yg lazat,
aku hanya beli pesanan dari ibu aku nun jauh di shah alam
beli bekas surat kayu berukir utk digantung dan tak digantung hanya berharga RM 20 setiap satu.
Kat sini coklat pun byk...tapi haruslah survey dulu di kedai lain
kang ade yg nyesal tak sudah awal2 dah borong


wajah terpegun dgn barangan2 yg dijual dan menyesal tidak dpt beli



seterusnya kami ke Pekan Kuah balik
memborong sakan coklat-coklat yg sgt byk, pelbagai jenis yg aku tak penah nampak pun ada di Kedai Haji Ismil group,
kemudian kami sekali lagi bergambar di Si burung helang
Haa
ni baru nampak la muka burung akuyg comel tu..errk?
malam2 nak nampak ape kan


gaya garang helang tak jadi


Destinasi seterusnya, haruslah tak boleh tinggal kalau tak lawat tempat2 sejarah kat sana kan?
kami ke Makam Mahsuri...dah berubah wajah tempat ni
makin cantik, siap ada sangkar2 burung dlm tu
mini muzium pun dah ada yg menempatkan kisah2 Mahsuri


dah berapa kali ke sini pun, aku masih tak pasti sebenarnya cerita2nya
kang arini ingat, esok2 dtg lagi aku dah blur balik...huhu


Rumah2 lama pun byk kat situ...
tu yg berebut2 nak ambik gambar tu


Ni lah perigi Mahsuri
ada gaya mcm dia tak? kuang2


Oh
itu beranda di rumah Mahsuri
aku tanya2...risik2 rupenye kat rumah ni hanya tapaknya je yg betul
rumah tu dah dibaik pulih kot
eii siap ade potret mahsuri dlm rumah tu
tu yg bertenggek kat tepi beranda tu konon2 nak feel ala2 mahsuri?
hancusss...



ni la rumah Mahsuri


Sepanjang kami kat sana...
asal nak makan jer, kalau tak jumpa kedai2 lain yg menawan kalbu, sure kami akan kesini balik
ikut selera kami, char kue teow nya bole tahan sedap nya
tu yg suami aku, 3 hari kat sana...dok mkn char kue teow kedai ni je
nasib baik tak mintak nak tinggal kat sana je
kalau tak, haru aku


selepas berpenat lelah, lewat petang kami dah gerak ke airport
waktu balik ni, flight kami bole delay pulak setgh jam!


sempat kan aje, depan airport pon nak bergambar


buih-buih cahaya

tu je la serba banyak pengalaman kami di Langkawi
banyak lagi tempat2 yg tak sempat kami pegi
macam Pulau Payar, Pulau Dayang Bunting yg kononnya kalau sape2 yg ingin mendapatkan anak, bole try mandi kat situ :D
huuu ru-gi-ru-gi!


14 Komen:

puan.farah. said...

gambar 1st tu i loike~!

BuTtErFlyInFraMe said...

suka gambar feeling mahsuri...hehehe

eh, dh boleh ambil gambar dlm rumah tu ke? setahu saya, tak dibenarkan ambik gambar...huhuu

a'ahh mmg tapak je yg betul, rumah dh tade dh..tapi sy pernah beberapa kali pergi ke rumah yg asli dan perigi yg asli..sebab sedari sekolah rendah lagi...aktiviti wajib hujung tahun adalah ke langkawi..kiranya, masa tu mahsuri masih dalam sumpahan 7 keturunan tu lagi la..hahaha

ungu violet said...

ah rugilah tak g island hopping!!!
gambar last tu kelas, mana dtg bubble2 cahaya tuh?hehe

GreenJade said...

alangkah nikmatnye bile dpt borong cekelat2 free duty tu kans Hanie..heaven yu :D

Wanie-san said...

Amboi2...mcm dayang senandung plak duk tepi2 beranda 2...hihi

Liyanaroxx said...

coklat?best!!!
picture?cantik!!
Holiday?superb!!

cikin said...

sukela gamba kat gumah mahsuri tu.. mmg klasik.. heheheh..;)

Dayu said...

kitaorg gi langkawi dulu pun tak dpt shopping sgt, sbb dah berhabis beraktiviti di laut
mmg geram tgk periuk2 tu smua
beli coklat pun rasa mcm nak borong smua kan..
dan dah mcm wajib lak, flight balik mesti delay punyer

Mrs. Amie said...

wahh..jalan sajer yer,,bestnyaa!

anil lutaze said...

wuuu....mse sya pi makam mahsuri ktk umo 5 thn tu...lain sgt tptnye...mcm pdg jarak pdg tekukur...tp mcm tu cnthek dah er skang...

[ Hanie ] said...

farah:
errr muka yg penuh berlengas itu? gagaga :P

alena:
ehh boleh je, takde org jaga pun dlm tu hehehe. Ouh yeke, slalu la ke sana dulu ye? bagus2 ;)

farah:
huhuhu sgt best!
ermm itu adalah lampu2 jln hehe :P
:

kak jade:
huu memang betol! nak2 org yg kemaruk coklat mcm hanie ni...ouhh mcm nak tido dlm coklat tu je :P

wanie:
hahahhehe, tu ar pasal, mood bertenggek dah dtg :P

anil:
betul anil, hanie pun surprise masuk makam mahsuri tu aritu. Dah berubah wajah ;)

dayu:
tu laa, kalau duk sana ari2 mkn coklat pun takpe kot huuu

amie:
hehe yer puan amie, sementara masih larat :D

liyana:
hee TQ! ;)

cikin:
hehee yg ketembaman itu kah? :D

m@Ri@ said...

suka gamba hanie atas rumah tu..kt sane kalau g mmg sll shopping coklat..abah maria dlu sll gak p langkawi..tak larat mkn coklat..hehe..

[ Hanie ] said...

heheh tu la, mmg syurga bagi penggemar coklat :D

Sabby said...

hanie..
langkawi is one of my fav island..dah 5 kali kut pergi..tahun ni je first time tak pergi..kalau tidak berturut2..

u must try pulau dayang bunting..sgt best mandi tasik..but sab takut sbb dalam, so swim dgn life jacket..

bestnya...rindu nak go langkawi..tapi takpe..tunggu lepas kahwin..pergi dgn husband sure lagi best kan...