Wednesday, November 18, 2009

Kelahiran Si Kecil

Balik dari bercuti aritu..
sampai rumah pun dah dekat pukul 1 pagi
dengan badan penatnya.. tinggal nak terjun katil je
suami try la tgk2 'anak-anak' kami yg berempat tu
bile tgk sangkar si coki & sumo..dorang dok tido nyenyak..
mase tu suami perasan, si coki dah besar semacam jer..
mase ni dorang tido kat bahagian atas sangkar..

pastu, di bagi la makan
si sumo yg mamai2 tu turun ke bwh nak mkn
dorang ni..tau bile kite nak bagi mkn..
dari tido boleh celik..pastu terkedek2 turun nak mkn :D haha comel!
si coki ni pun terjaga dan turun jgk
mana taknya dah tinggalkn berapa ari kan..sure la kebulur tu

bile coki turun jer...baru la suami nampak ade bende cinonet duk bergerak-gerak
"hanieeeee....coki dah beranak!"
aku yg tgh duk berkemas terus terpaku di situ hahaha ayat
ade 5 ekor anak2 nya
tatau la bile proses kelahiran tu berlaku
dan kami tatau la si jantan (sumo) tu ade ke tak termakan anak2 nya
sebelum ni kami tatau la pulak si betina tu bunting
kalau tau, bole lah persiap ape2 yg patut kan
tp kami perasan sebelum bertolak aritu, bile dikeluarkan dari sangkar..
yg coki ni aktif semacam jer

lepastu, adegan jerit-menjerit berlaku kat rumah tu sebab kami berdua sebok nak asingkan yg jantannya sebelum ape2 kejadian yg tak diingini berlaku
cari bekas pun dah satu hal...
last2 bekas kuih lama jadi tempat si jantan tu duduk...heheh jadilah
tuan2 korang berdua ni dah gelabah pagi2 buta tu
sape suruh beranak tak tentu masa...erk? :P

lepas ni nak pikir nama ape plak nak bagi lepas dah tau jantina masing2
versi ape plak kali ni nama nak bagi...
haihhh, sekali 5 ekor keluar pulak tu!


Ni la coki nya
gambar ni edisi lama, tak tersempat2 nak snap yg baru :P


Ni pun gambar versi lama..
anak2 hamster kami yg dulu
sama dan serupa walaupun dorang ni berlainan jenis/baka
bila baru lahir, sama je rupa dorang..warna merah, isi dlm pun nmpak..mata tak bukak, bulu lagi la takde.
yg ni ok lagi...jgn bagi aku tgk anak tikus mondok sudah...
mau seminggu aku tak jejak tanah!




15 Komen:

modusoperandi111209 said...

sy xpenah bela tikus2 cute ni. best ke ek? payah x nk menjage?

Hantu Ulam said...

eeeee kak hanie...
takut la tgk baby hamster..huhu

ske tgk hamster..tp ni 1st time tgk baby hamster...

hoho

fikaryna79 said...

hanie..ryna suka tgk kalau dah berbulu..mase baby 2 ryna x thn tg..geli sgt sampai kuar ayaq mata..huhu..

HANIKO ARIHYOSHI said...

nak kasi nama leh x...nak nama miki,cot,titin,chiki.kiki

BuTtErFlyInFraMe said...

ayoyo nipisnye kulit...cam kulit cicak...camno nk pegang mcm tu...

green apple said...

geli la tgk anak2 dia...cam lembik2 je

Wanie-san said...

eee...k.hanie..xbleh tgk anak2 hamster 2..gelinye..tp bile besar comei jew..

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ said...

uish...
dok merah lagi.....

geliden.....hehhehe

.:ANN512:. said...

hehehe..congrats dapat 'baby'..hehehe
i dulu pnah gak byk kali bela hamster..parents i suka..now x de dah..dorang pnat jaga..sebab : asyik mati..huhu

btol.kena asingkan si bapak jantan tuh.i punye dulu ada skali tuh 4 skali baby lahir..then mati kena makan bapak dia..sedih btol!

[ Hanie ] said...

modusoperandi111209:
best tu best, sebab dorang ni cute! tp kadang2 tak kene gaya, ade yg ganas sikit, kalau kene gigit, boleh tahan sakit jgk :) nak jaganya senang, mandi pun takdela selalu kalau rajin tukar habuk2 kayu tu. nak beri mkn, sekali sehari pun dah memadai ;)

juju:
haha bab baby mmg nampak gerun sikit. tp bile dah start tumbuh bulu..mmg comel sgt ;)

ryna:
hehehe samela, dulu 1st time tgk, menjerit satu rumah. tp skrang dah ade pengalaman, so agak tak kegelian. Tp kalau suh pegang...mmg tak la kan :P

haniko:
haaa so sweet lah u. terima kasih byk2. mungkin nama2 tu akan terpilih nnt hehe.

alena:
haha mmg tak berani pegang pun, nak alihkan pun kene pakai benda lain, direct dgn tangan tak bole, takut nanti ibu dia mkn plak anaknya. sebab dah ade bau lain kan :D

kak d:
heheh lembik, mcm jeli kot kak d. mmg tak berani nak sentuh pun, kang terpenyet plak :D

wanie-san:
hehehe tau takpe. peringkat skrang ni mmg tak nampak langsung tang comelnye :D tak sabar nak tunggu bile dah keluar bulu2 nya

yanie:
haha tau takpe. geleman den

ann:
ouh yeke. hehe my parents kadang2 geli, kadang2 ok jgk :D tu la, yg dulu bela, mmg dah temakan dah sekor dek bapaknya. tu yg takut tu huu

F . E . E . L . A said...

ish..comelnye diorng. geram tapi xnak gigit. haha!

anil lutaze said...

masyallah...mcm janin...gile kecit dan merah...takott...

hanie...kkdg mak diorg ni pon mkn anak tau....ntahler...

hamster saya dah 2 thn lebih, betina tp x beranak2...mmg mandol kot...hehehe

[ Hanie ] said...

feela:
hehe, tu la kene berhati2, jgn cekup dorang sebarangan ;)

anil:
haah, dgr2 jgk mcm tu. Kalau kite dedah kan anak2 dorang..dan die rase mcm terancam dan kalau kite pegang anak die waktu baru lahir mcm ni, die akan mkn anak die sendiri :) Aaa?? yg jantan ada ke tak tu? mcmmane kalau takde die nak beranak hehehe

@yue said...

jgn kata hamster..
manusia branak pn x kira masa tawww...
ekekkeke

[ Hanie ] said...

hahaha ye ye, betul tu ;)