Friday, October 9, 2009

Tiba-tiba terjumpa gambar ni


Haha muka sape yg lebor bonar ni?
Ni waktu aku form 3 tak silap
Nampak tak gendang depan aku tu?
Ada sama besar tak dengan badan aku? Sama kannnn?
Memang aku agak lebar dulu ehhh sekarang pun lebih kurang!
Gaya rambut nak ala-ala ada sesungut di depan, walaupun rambut depan aku tu dah panjang sampai ke dagu
style waktu tu rasanya
konon nampak ayu la kot???? Huhhhh ayu lah sangat!

Dulu aku kat sekolah, ade join group gamelan
Ni lah position aku dlm group tu...
pemukul gendang as known as penapak tangan yg agak besar

Nak bagitau, memula pukul gendang tu, memang la azab
bayangkan la, geng-geng lain boleh kontrol ayu, mengetuk bonang, gambang, gong (alat2 dlm gamelan)
Dan aku kena menuntut skil kebal tapak tangan untuk menjayakan persembahan...
gagah tak aku? Hahaha
Siap cramp ketiak-ketiak dibuatnya

Tapi seronok!
Org lain kene main sambil kene tgk nota dan alat permainan dorang.
aku takyah, kene mempunyai pendengaran yg peka je utk mengikut alunan muziknya
So bolehla toleh kanan, toleh kiri, goyang2 kepala kedepan kebelakang tanpa perlu menengok alat gendang aku, so esperesi muka lebih terkawal disitu :P

Rindu pulak zaman ni
Aritu, waktu ada permainan gamelan di majlis perkahwinan sahabat aku (sila rujuk gambar di entri sebelum ini) Keinginan nak memukul gendang masetu, amat menebal.
Kawan2 aku yg lain, memang dah bersila siap tanpa menghirau kiri kanan tetamu yg dtg, janji dapat lepaskan gian
Pasal ape tah aku tak terjoin masetu, mungkin dah tak ingat kot skil mengebalkan tapak tangan/ketiak? Rugi rugi....



20 Komen:

Jehan Najib said...

wow! kaki pukul rupenye... hehehehe..

gambo tu siyes tk mcm muka awak la.. mcm muka amoi hongkong mane je...

NURUL said...

wooo hanie pandai main gamelan rupanya. caiyok2x

cikin said...

wahhhh.. terror la hanie pandai pukul gendang tu.. :):) kalu sayer ketok2 je.. hohoho..:P

GreenJade said...

oo dulu men gamelan upenye..jrg2 org skg suke gamelan..syg kan tradisi yg hampir pupus

mmg lain hanie lah dulu & skg..kalu x sakap akok pong x tau tu hanie.mcm hang li po versi moden hehehe

m@Ri@ said...

hanie nampak lain..

littlephia said...

ya ampunnnn.... hanie kah itu???

:P

ungu violet said...

hihii..
pandai main gamelan rupenye.

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ said...

hamoi2..
gebu nyer dier time nih

hehhehehe.....gamelan...sedap di dengar.....

nuni said...

sayangnya aku takde gambar time main gamelan. gambar main caklempong pun ada 1 je tapi dah entah ke mana. :(

weh, aku nak gambar main gamelan hari tu!!!

aleena said...

waaa at least ade xperience which bukan sumo orng boley ade pengalaman maen gendang nie:)

[ Hanie ] said...

jehan:
hahaha kaki pukul tak brape brani ni :P Haa tu laa, amoi sesat pakai baju melayu kan? :P

nurul:
hee bolela, suatu waktu dahulu :D

cikin:
hehe, tu pun jenuh cramp jgk tu :D

kak jade:
hehe tu la. kene pupuk minat dari muda supaya tak lupus kan. Haha lain kan muka hanie dulu...bolat lain macam je :D

maria:
hehe tu ar, diri sendiri pun tak caya :P

phia:
hahaha ramai betul yg tak caya ye :D

farah:
bolelah sikit2. Bab memukul gendang, mmg bolela :D

yanie:
hehe tu nasib baik duduk. kalau gambar sedang berdiri, mau lagi gebusssss :P

nuni:
adeh, yeke. ni pun tak byk yg ade. Ha, ko nak gambar main gamelan yg mane ni?

aleena:
hehe betul tu, bertuah sgt2 sbb diberi peluang ;)

wiena said...

wah...selongkar gmbr ye...best ni...nak selongkar gmbr gakla..nak buh gmbr hanie zaman muda mudi.....auwwww...:P

anil lutaze said...

ouhh...gile kool...muzik tradisi ni mmg indah di joing...hanie...sila buat persembahan solo spls ini ok..hehee

nuni said...

aku mau yg di wedding adah tu. :D

unless ko ada gak gambar2 aku main gamelan/ caklempong time sekolah dulu. kalau ada, meh la kita share2. :D

FeiFairuz said...

hahaha.. aku takde pun gambar2 masa kita men gamelan dulu

BuTtErFlyInFraMe said...

lor...igtkan amoi mane lah tadi..mana tau nak suh kite cari ke amoi wanted tu..rupa2nya awak ye..hehehehe

cik orenlili said...

tomelnyer dia masa muda remajaa.. :)~

[ Hanie ] said...

wiena:
hahaha silekan. Teringin jgk nak tgk gambar2 zaman muda :D seronok nak gelak hee

Anil:
hee, nak buat solo? adeh, kang tak hanie yg pukul gendang...kepala hanie yg kene gendang :P

nuni:
ouhh insyaallah...akan aku cari. Ehh nuni, aku rasa, aku ngan ko tak skali la mase group gamelan :) Dulu ko caklempong, kami2 ni gamelan. pastu, kami dah berpecah, baru ko ganti plak dlm gamelan..rasenyela, sebab gambar2 group gamelan yg aku ada tu, gambar ko mcm takde huhu. Nnt la aku selongkar, tp nak scan tu yg mls tu hehe :P

feifairuz:
adeh, aku ade byk tu, ade la jgk, tp nak scan tu berat skit hehe. nak harap scanner kat opis ni je la kot :P

BuTtErFlyInFraMe:
hahaa, mcm amoi terlepas dari pasar kan muka kita? huhu penah ade pengalaman mase dulu, apek kat pasar speaking chinese ngn kami sekeluarga, last2 dia yg malu balik sebab kami ckp kami ni melayu :P

orenlili:
hee mekaseh. disebalik gambar ini adalah sgt berlengas! gagaga

nuni said...

aku dulu memang caklempong. lepas korang berpecah (bunyi macam apa je ye... haha) baru aku take over gamelan so memang ko takde gambar aku time sekolah.

aku cuma gambar yg time wedding adah hari tu je. :)

nuni said...

hanie, aku nak gambar time wedding adah tu. boleh la...