Thursday, October 1, 2009

Sesaje Nak Tanya :P

gambar ehsan dari encik Yahoo.com



Aku ni, di musim2 raya...
kalau ke rumah org utk beraya....kuih yg aku mesti cari adalah kuih tart!
Tak kesah la, tart nenas ke, strawberi ke..tat coklat ke erk..ade ke kuih ni?
Semua aku layan
Nak nak kat rumah aku pun, ade 4 balang kuih tat!
haha
kan aku cakap...kalau beli kuih raya utk rumah...haruslah menepati citarasa anak tekak ni
kang sampai raya haji tak terusik kan
antara jenis tat yg ade kat rumah
tat nenas dua balang ade..lain2 pulak tu, huh kemaruk!, tat jem strawberry, tat blueberry ini sgt sedap, 1st time rase

Cuma aku ada satu kemusykilan yg sesaje gatai nak tanya utk persediaan dan berhati-hati
kan kalau org yg awal2 pregnant tidak digalakkan utk memakan nenas atau sebarang makanan yg 'tajam' kan utk mengelakkan dari gugur atau tak 'lekat'
kalau tat nenas pun dikategorikan tak boleh makan ke?

wopss...
aku belum pregnant lagi lar :P
saje nak tanya....mane la tau Tuhan nak bagi rezki di bulan2 syawal ni kan
jadi kenalah beringat-ingat ye tak?
tu la, kalau ade effect pape...seharusnya lah aku cuba utk tidak kemaruk sangat mkn tart tu
kang tak menjadi pulak hasrat yg sangat murni itu :D

So ade pandangan u ols?

26 Komen:

NURUL said...

tart nenas mmg sedap kan :)

@yue said...

rasanya lah..

inti tart tu dh di proses...mknanya dh msak..campo gula+warna...istilah tajam dah x ada kot!

tapi..semua ni ikut ketahanan bdn masing²...tak semua orang sama...kot ye pn nk melantak berpada² lah yer..:p...

ida said...

saya pun suka makan tart juge ;)
hanie,my auntie jual biskut tart..ade tart kurma, tart kismis n tart epal selain tart nenas. klu nk rase blhlaa order ye.. dijual sepanjang tahun. shedappp...

nurul aziyana said...

erm rasenya ok kot sbb tart tu dh diprsses, dh dicampur ngn bhn2 lain..pastu sbnrnya bergntung pd individu..ader tu dh preggy tp balun nenas yg segar bugar tu xder aper2 jadik..ader yg sensitif..kesimpulannya, blh la mkn tp jgn terlalu bnyk

m@Ri@ said...

mcm maria start ngandung ni mmg tak leh mkn nenas..mkn sikit je mmg perut ni mcm2 la rs..tp aritu terlupa bedal gak tart nenas dgn sonoknya..tp tak rs sakit lak..ok je kot...mungkin sbb dah proses..not sure sgt..tp kalau hanie nak mkn jgn mkn byk sgt k..beringat2..k dear..

Puan Jiha said...

saya pon sgt kemaruk pada tart nenas...siap nak order lg ni hhuhuhu....oh takut jugak kan kalau rancang nak peknen ...baik takyah makan hehehehe

amek langkah berhati2 hati hehehe

Wanie-san said...

tart best ye???owh..blom ada rezeki untuk meminatinye..kurang persaingan kak hanie..hihi kalu janin 2 kuat nak jugak melekat makan ape2 pon duk melekat jgknye..cum kalu ade keturunan mudah keguguran 2 yg prob skit...[ni org ckp bukan sy ckp]

newlifenewbeginning said...

hanie..rasanya ok kut for the time being coz my MIL buat kueh tart tau..dia ada bagi satu balang and mmg la memula tu dok bantai je..i got to know i'm officially pregnant pon a few days back after dah puas membantai kueh tart hehe..mungkin at d early stages ok kutt??

puanstoberi said...

kak reen pun tgh TTC gak. Retu ms bln puasa akak ipar bwk balik nenas madu tu. Sedapp..tp sket je akak jamah..mmg tk makan byk, then air tebu mmg sejak dr kawen tak minum. Tu langkah berjaga2 kak reen la kononnya. Tp..nan ado jugekk..Haha. Tp kak reen rasa jem nenas tkpe sbb bukan nenas mentah tu. Da tk tajam da kut. Huhu :P

GreenJade said...

my feveret too

rs nye x ape2 kuts..sbb dh di msk..sll nya dh hilang 'tajam' nye..tp bgantung pd ketahanan rahim individu gak..pepon berhati2 & bepada2 membelasah itu tat nenas yek dik

*akak try buat tat kurma..mmg lazat hehehe*

sabby said...

i pun agree..the reason why it may efect the womb is because of the citrus acid dalam nenas..kalau raw nenas...

tapi bila dah masak inshaAllah ok...dah not as acidic..

anil lutaze said...

tat nenas ok rasernye...sbb die cam lembut..

lgpon rse cam pnh tgk iklan kotex kisah kaisara psl air nenas tajam..tp kaisara kata x..iklan tu cam boleh dpercayai je...

hanim said...

yg i tau, raw je yg tajam.. but still depnd bdn masing2 gak.. hurm, chup! air kelapa muda pun x elok gak kan utk awl/yg br nk pregnent?? nati bley request bloggers share tips di awl preggie.. maybe pantang larang etc kan.. ;)

Memey Anuar said...

hi hanie
hah betul la tu
nenas dimasak ok nenek saya kata hehe

kalau nenas muda/mentah tu yg tajam
kalau dah masak pajeri ke jem ke ok lgpon dh lumat kan

yg tajam tu kan yg mata nenas tu :)
nenas sedap! hehe

muffin and donut said...

cik hanie,,
saye rase ok kot mkn tat nenas,,
yg org tua2 ckp tajam tu sbb kite mkn nenas btol2,,
maksudnye nenas potong2,,
tu yg tajam,,
saye blom pregnant,,
xtaw sgt,,
tp pndapat la,,
hihi

The Mrs-Bride said...

dear, i pun x sure sgt.. tp kalo me, apa yg kene mengena ngan nenas or tebu, mmg langsung2 i tak makan lah! heeee.. tp tart nenas mmg sedap kalo pandai org yg bakenya! hihihi.. tc ok! cepat mulakan project baby anda.. x sabar nih! sure comel cam hanie! :P

p.s. ok tak kalo nak saing sama? hahaha.. gatai nooo.. saba saba! yg sebetulnya, rindu kt pregnant belly n all those kickings! :P

puan.farah. said...

kalau saya buat inti air dia macam buang sampai sedikit kerng pastu masak..macam tade yang tajam dah tinggal hampas jer

kan??

huhuhu..saya pon jadi ragu

faRhaNa said...

nyum2...sedapnye tart nenas...hanie, i xmkn nenas, tp tart i blasah sajorr..i xmkn nenas mentah coz time kecik2 dulu lidah i kena mkn dek mata nenas tuh...

as i now la kan, doktor pun suggest nenas mentah tuk kesuburan..tapai pun bagus sebenarnyer..tp depends on ur rahim kot..klu kental mungkin tiada ape..better u mintak doctor advice..i pun xtau keberkesanannya, coz i pun lum peknen... ;)

aisyah said...

hehehe..saya tak suka nenas tapi gila tart nenas jugak..!!!

ada satu kedai kat melaka..die jual panas2..fresh from the oven...melts in the mouth i tell youuuuu!!!! hehehehehehe
*iskk..ngidam nanti payah nak g melaka plakkk...*

nways..yg tajam tu nenas yg mentah...nenas yg dah masak (eg: pajeri-pun feveret jugak!!) takpe makan..but in moderate amount..

tart nenas - balun 10 balang pun takpe..;p

SweetyYummie said...

hani!!! tart coklat ade!!! jiran hanie jer... mak Fauzi & Fauzzan..kalau hani ingat lagi la...auntie nora yg buat... jiran hani kan...

fizz said...

hahahahaha. tat nenas yg manis tu mana boleyyy tarik/ cucuk bakal baby :P ntah2 die suke sbb sweeeeet :P

ps. tp kan... kite pon kdg2 berjaga2 avoid benda2 tajam. paranoid btol

[ Hanie ] said...

nurul:
yerrrr....sedap tahap jilat balang! gagaga :P

kak ayue:
haha bab berpada tu la yg takut tak pada-pada :P ouh kire dah slamat eh kalau nak mkn pun..hee TQ TQ ;)

ida:
ouh really? Byk dah suku sakat kuih tat skrang ni...dah dipermoden kan ;) hehe insyaallah, mane tau utk raya haji plak kan? :D

aziyana:
ouh yeker. mekaseh kerna beri pendpt ;) erm tu la, masalahnya tatau tahap ketahanan ni lg..sbb blom pernah pregnant kan :D

maria:
erm, ok la kot eh dah jadikan jem takde pape effect :D TQ maria

puah jiha:
hee tu la, kemaruk kan :P tu la, semoga entri ni dpt membantu jiha jgk ;)

wanie-san:
hehe silelah try :D tp ikut tekak org jgkkan..ade yg tak suke sgt :D

newlifenewbeginning:
ouh really..tp bukan early stage la nk kene lebih berhati2? hehe neway, congrats tau for your pregnancy ;)

kak reen:
ouh yeke. Tebu pun kene cuba elakkan ye? tebu tu tajam atau sejuk eh? hehe thanks for your tips ;)

kak jade:
oic...tq kak jade ;) aa tu la, lupe nak mentioned tat kurma, ibu hanie penah buat jgk dulu ;)tp tak brape suke

sabby:
haah kan, betul tu :D thanks sab...harap lepasni tak was2 sgt :D

[ Hanie ] said...

anil:
ouh yeke. tak ingat iklan tu :D kire boleh la jamah jgkkan tat tu...erk jamah ke? ni dah mcm mentekedarah dah dgn tat nenas! haha

hanim:
ouh yeke? sebab ape ye kelapa muda tak bole? huu tu la, bile dah tiba masenye, insyaallah ;)

memey anuar:
ouh yeke. TQ wani. tp tu la, yg raw nenas tu hanei kurang berkenan sikit...sebab kadang2 sakit lidah dubuatnya :D

muffin and donut:
hehe tu la, rase mcm tu jgk. Sblom ni yg waswas, tu yg terkeluar entri ni :D neway, thanks for your opinion

Nita:
hahaha kelakar la u ni :D aa nape ye tebu tak bole? hehe yerrr, sedang berusaha skrang ni..ahaks, nak saing sekali? ok jerrrr..ade geng nanti ;)

puan.farah:
err, hehe agaknya. dulu penah tolong my mum buat tat nenas ni, tp dah agak lama. Intinya pun sekarang dah bole buat siap..tinggal tepung nya je nak kene uli...mudah dah skrang kan

farhana:
hehe tq farhana. samelah kite..byk yg nak kene kongsi dgn ibu2 yg dah ade pengalaman kan? :)

aisyah:
haaa? really? ade yg melt2 tu? ouhhh, dah teringin ni! sile beritahu lokasi dgn secara details...mcm nak terjah jgk nih :( kat KL takde ke eh yg mcm tu...

kak filiz:
haaa ingat2. ouh rase mcm baru teringat penah rase kot bile raya kat rumah makcik pura..hehe kalau coklat sure sedap jgk, hanie ni mmg hantu coklat to the max punye! huu

fizz:
haha tu la, takut2 je. tu yg bertanya...kang main mkn je...memudaratkan pulak :P sedapkan? :D

aleena said...

ahaah kueh nie macam wajib ja kan ade bila raya:)

xde effect rasanya coz tart tue da mengalami proses campo adok bahan da kan..

nway niat tue sungguh murni;)

Mrs. Amie said...

i selamba badak jer makan nenas time pregnant.. ikut medical perspective, tak kata pun nenas tue boleh gugurkan kandungan ker apa.. lagi encourage makan adalah.. tapi to be safe, i hanya makan nenas yg sudah masak.. spt tart nenas nie, nenas masak pajeri.. yg tak masak, tak sentuh... just to be safe la..

[ Hanie ] said...

aleena:
betul tu ;) haha niat tu mmg lame dah tanam :P

Amie:
hee thanks amie ;) tu la, nk mkn kene beringat2 jgk kan. Jgn main lahap je :P