Wednesday, October 28, 2009

Rasa Tidak Puasan Hati

Semalam, aku keluar lewat utk lunch
sebab ade keje yg aku nak setelkan di luar urusan pejabat, so aku rehat lewat
aku keluar tu pun, dgn suami , sebab senang, nak merempit kejar mase sejam waktu yg ada tu kan
lepas selesai semuanya....
kami ni pun ke 'restoran' yg satu ni di jalan Yap Kwan Seng
takyah la kot aku bagitau nama restoran tu
kang tak pasal2 ade yg kene keje seumur hidup dgn dorang plak

memang la kami ke situ bukan waktu lunch hour
bila aku mintak order, kate order aku tu ok jer, boleh buat
bile suami dah tinggal suapan yg terakhir, makanan aku tak sampai-sampai!
hangin tak?
aku yg awalnya lapar tahap sederhana, dah jadi lapar tahap serigala jadian petang2 mcm tu

sebabnya, dorang lambat buat order aku
adalah sebab pekerja2 nya dok tgh makan secara berjemaah semeja!
yg tinggalnya, org yg nak ambil order tu la yg nak buat air, yg nak kemas meja
yg sekumpulan lain dok senang-lenang menikmati makanan mereka
ewaahhhh
tu takpe lg, boleh la aku bertimbang rasa jgk, mungkin waktu mkn dorang kan
tp bole tak bgtau awal2 yg order aku tu lambat sikit ke?
cakap kat aku org yg nak buat order aku tu tgh mentekedarah ke
at least, sejuk la perut aku ni kan
ni tak, boleh berlengah2 sembang2 lagi, yg tukang ambil order td tu pun, buat2 tak nampak aku plak yg dok terkemut-kemut tahan lapar ni...

bila dah tak tahan, aku panggil jgk org yg ambil order tu
"order saya ni ade tak?"
dia angguk2 dari jauh je...pastu dok bagi sign kat org tukang buat tu

Suami suruh biar je order tu, tapau kat tempat lain lagi baik
kang tak pasal2...aku buat2 muka atau bising2..
makanan yg aku order tu, bercampur perisa tambahan yg kurang patut di masukkan plak
nak aku sebut ke?
kang ade yg tak lalu nak mkn pulak lepasni
ehh? suami mcm tau je? pernah kene, atau buat ke? gagagaga

dlm brape minit pastu baru la sampai makanan aku
dah la mase tinggal 15 minit je
langsung mkn mcm tak cukup mulut aku nak telan
takpe, janji makan, sebelum aku menyinga lagi kan?

so moral of the story, kot ye pon waktu makan pekerja tu ke...waktu rehat dorang ke..
boleh tak buat backup pekerja lain yg boleh masak atau sediakan?
ni kot kot tukang masak tu tetibe pengsan ke...kene sembelit ke?
at least bagila tau, makanan tu lambat sikit, tak boleh buat ke
boleh la order yg lain
ni tak...membiarkan org ternanti-nanti tanpa pesan ewaaahhh!
menyirap tau?

17 Komen:

Mrs. Amie said...

kalau i kan, nak bagi sakit hati balik, pas dia dth bawak order kita, i kata, sorrylah dik, i dah tak nak.. lama sgt tunggu..hahaha

m.k.z.e said...

kalu saya....

dah tinggal kedai 2 awal2...

tanpa bayar....

littlephia said...

sabau... sabau...

**pernah jugak kena pengalaman macam ni.

BuTtErFlyInFraMe said...

hahha kelakar tang terkemut-kemut tahan lapar!!

agaknye kan hanie, dorang tau awk ada 'restoran' sendiri kot , tu yg dorang mcm takut2 nak serve, takut masakan dorang tak se'umpphh' masakan kat restoran awak...hihhihihii

NURUL said...

kalau nurul pun mesti angin jer makanan lambat sampai. selalunya si suami yg tukang pujuk bg kita sabar.

Dayu said...

sama lah
bab makan jgn buat main2 beb
lagi2 time tgh lapar membuak2

sebab tu kalau nak lunch
prefer beli makanan yg dah siap
tapau, makan kat opis je

oneyani said...

mmg sgt menyirap la kan..tp betol la kat kedai mkn jgn buat sembarangan..

ni cite dr kwn sy..sbb die sendiri pernah ludah dlm air minuman customer yang kurang ajar...

scary bukan???

ida said...

hi hanie, samelaa kita...tp i waktu dinner semalam
we've been waiting for the food for 1hour++...bayangkanlaa
air pun dh nk abes minum..dhlaa i order kue teow tomyam jer...tunang i x nk mkn
dh bbrp x tny mn order ktorg x smpi2 lg ni...waiter bleh wat x tahu..layan x layan jer...
masa tu ok lg sbb ramai org so fahamlaa...
pastu tgk meja yg order lepas ktorg dpt makanan dulu...masa ni dh start hangin dah...
dhlaa meja tu order mcm2...tunang i skali lg pg tny...diaorg wat x layan...i tgk dia dh x mampu nk sbr dah...
dia diam jer...tahu dia tgh marah...so b4 dia melenting n marah2 waiter kt situ i pg kt kaunter..
tny knp order x smpi2 lg..nape meja yg order lmbt n order mcm2 tu dpt makanan diaorg dulu sedangkan i order tomyam jer...
masa tu dh geram sgt2 dah..tp mampu kawal nada suara lg...
i tny mana bos diaorg..i nk jumpa..waiter 2 ckp bos x de..no tepon adelaa...
so dia bg no tepon tu n i terus call bos diaorg n ckplaa...bla..bla...the boss was odw 2 da restaurant..n he asked me to wait...
tp i x tunggu pun..mls dah..dh x de mood...dhlaa lapar giler sbb siangnya cuma mkn roti jer...
lps byr air terus blah g cr tmpt mkn lain.
ms mkn kt tmpt lain tu the bos sms n tny i kt meja mana...
i ckp x pelaa...i dh kt restoran lain dah...dh dpt mkn pun...
i pesan suh ajar sket waiter2 tu...
n the bos minta maaf...waiter diaorg langsung x reti nk minta maaf..wat bodo je adelaa...
sape x sakit hati n x geramkn...
err...sori hanie..teremo plak tingat kejadian semalam...

GreenJade said...

sian dak hanie nih..tu lah kans..kalu local cust buat2 'bo layan' jek..wpon mrh hanie still bley sabor..kalu akok mmg kompem blah cio cin ciaooo dahh..! :D

**akok pong pnah kene..pnat gak nunggu kt 45 mins..bile order smpai cepat2 angkat montot kuar restoran tuh..juz letak duit air jek ateh meja tuh..pdn muko aku ngn tokei kdai skali tih tih tih :D

buah hati nya.. said...

hai hanie..ryna pun penah ader pengalaman yg samer..mmg bengang gle sbb lembab gle..tp yg menunggu ni lapo gle kan..huhu..nsb baik golongan yg penyabo sikit..kalau penyabo xde..mmg hamun kat ctu..kan2..hehe..

aleena said...

if sy da g kedai laen da..

wat hangin je tunggu lame2..

Hantu Ulam said...

kalo juju kan kak hanie...
lame dah blah..xpun tggu makanan smpai..bile smpai je, ckp:

xper la abg,sy da kenyang mkn angin byk sgt..then blah..

org kedai camni kene ajar..kalo x kene camtu nnt ramai lg org kn senasib ngan kak hanie..

ehehehe..sorry ye mmg da xperience byk sgt cmni..mmg xleh thn trus blah je..:d

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ said...

++ memang sangat2 hangin kan...kalau time2 lapor...makanan yg kita order sangat lambat utk sampai..huhuhu...++

m@Ri@ said...

pernah alami situasi ni..ikut hati nk cancel n blah..tp cik suami tenang n sabarkan sy...ei tak blh tahan..dah la tunggu lama..order pn diorg tak mau ambik mula2 tu..skrg kedai tu dah tutup..bagus..

p/s:moral of stori..bukan senang bukak kedai mkn kan..so jom main restaurant city je...hehe..

[ Hanie ] said...

amie:
hahaha cadangan yg sgt bagus, lepas tu kalau kite dtg situ balik, blom order lagi, makanan dah sampai..haaa tau takut! gagaga

m.k.z.e:
hee, tu la, masalahnya lapar sgt..kang nak pegi tempat lain,nk order lagi, tunggu lagi..haih tu yg tunggu jgk tu

phia:
hee semua org pun penah kene kan. sabar dgn tak sabar je :D

alena:
huuuu mcm tu eyh. hahaha kalau mcm tu, mkn kat restoran sendiri je la eyh :P

nurul:
heee bagusnya. Suami yg pun sama2 hangin mase tu :P

dayu:
hurm tu la, kalau tau lmbt mcm tu, mmg tak order lain dah, beli je ape yg ade..tp tekak gatal nak order jgk lain huhu

oneyani:
haa bende tu la yg saya takut sgt tu, mcm2 bole dorang buat :D

ida:
terima kasih kerana sudi berkongsi pengalaman. Hurmm tu la, dorang ni kalau tak ditegur, tak bermsm muka, mmg tak serik2 kan? huu

kak jade:
hamboi2, garang nye kak jade kite ni eyh :D utk kepuasan hati kan? huu

ryna:
tu la, nasib baik sabar, tp tatau la lepas ni nak mkn lagi kat situ ke tak takpun, seblom duduk dah tanye menu tu ade ke tak...baru duduk :P

aleena:
hee lapor punye pasal, tunggu jgk :D

juju:
huuu sabar2, juju mmg sempoi dari dulu :D betul, kene ajar, baru terbukak mata dorang tu kan?

yanie:
ye cik yanie..boleh bertambah2 lapar jadinya kan ;)

maria:
hehehe statement last I loike! ;)

anil lutaze said...

hak...mmg giler kan...

mangsanya pelayan2 bunguks tu lah

chomel hanie....

[ Hanie ] said...

huhu tu la, geram kalau diingatkan. aaa? comel kenapakah eh? :P