Friday, October 23, 2009

Masak-memasak suami-isteri

gambar ehsan dari Yahoo



aku bertuah kerana mengahwini suami yg sgt ringan tulang ke dapur :D
asal edisi bedah dapur je, sure dia ada menolong...
kadang2 die yg jd ketua chef :D
tapi tang mengemas...aku la yg ambil alih...dia kurang berkenan sikit huuu

aku ni kurang pemakan nasi, lauk-lauk je aku ratah
jadi kalau nak masak haruslah lauk kesukaan suami
kang nak harap aku perabiskan sorang?
Mau bersalah diri sendiri lari setempat lepastu

Sejak kami kawen ni, nak kata masak hari-hari tu, takde la jgk.
Tgk pada mood dan keinginan tekak nak makan ape.
Antara menu yg kami selalu masak, bagi aku agak special walaupun mungkin bagi kalian semua, simple ya amat adalah seperti:

Goreng Belacan
segala sayur kami pernah try, kacang botol,buncis,kangkung.
pasti bangkit selera suami punya

Asam Pedas
ikan yg biase kami masak, ikan kembong & pari.
Ni senang je..
google, sediakan bahan, masak! haha
mase 1st time masak bersama...mmg tak mengecewakan lah rasanya :D cuma terpekat sikit kuahnya

Ikan Pindang / Singgang
masak ikan pindang atau aku panggil, singgang.
resepi ni suami teringin nak mkn aritu...tu yg dia tpon mak nya dapatkan resepi :D
Ni senang, campak je semua bahan seperti serai, bawang, cili padi, dalam periuk,
didihkan, masukkan ikan...siap! ehh garam tu jgn lupa pulak taruk
rasanya? mmg lazat lah wa-cakap-lu!

Nasi ayam & nasi lemak
ni kire dikatakan jadi jgk la walaupun jenuh belek resepi :P
siap buat ayam Hainanise lagi...konon nak lawan Chiken Rice Shop kan...
bolelaa..byg2 mcm mkn nasi ayam tu

Lain-lain resepi mcm,
bihun/kueteow/nasi goreng cili padi kaw kaw,
yg ni, kalau kami masak...memang sape mkn kene bertahan dengan kepedasan yg bakal dirasa
kalau kami masak, tak pedas, mmg tak puassssss
pernah jamu kwn suami mkn...hahaha 2 botol air pun belum tentu cukup :P
kaya tauke cili padi kalau skali kami masak

Yg lain-lain mcm goreng berlada, goreng kicap, sup ayam tu, ade jgk buat.
Nak mintak resepi?
google je...aku pun buat mcm tu
sekarang senang, rajin tak rajin je nak search
tapi kalau ade permintaan, nanti aku cut paste kat sini eyh :D


p/s: Teringin nak masak spegetti pulak lepas ni...
Erkk...lapor dah jadinya ngeee


23 Komen:

ciare (^_^)v said...

singgang enak dimakan panas2 dgn budu..yeahh ;)

NURUL said...

semua menu sedap2 :)

f a i z a h 's said...

bgs2...pertajamkan skill memasak...pasneh xpyh gugel dah...sy pn da xmasak sejak mabuk2 neh...huhu...xleh bau bahan2 tumis... uweekkss..

cik eja^_^ said...

waa...
bertuahnyer akak hehe...

tak pe masak untuk suami kita...

kan diharuskan hehe....

buat ja lapar pulak hehe

ungu violet said...

fuhhh..hebat hebat!!!

spagethi tu senang je hanie, pejam mata leh buat!hehe

FaNaQiLa said...

wahuhu..bgsla ur husband. rajin tlg u di dapur. husband i hanya pnh tlg goreng nasi n panas'n lauk je. yg lain tarak..

oh, speggeti i da try. tp husband n i suka carbonara sos. xsuka yg tomato tu. ngeh!

m@Ri@ said...

nanti leh buat entry resepi lak..hehe..

Mrs. Amie said...

chaiyok chaiyok!

puangulagulakapas said...

hebat hebat.
:)

cikin said...

wahh.. bgus2.. tak lama lg terror la tu.. hehehe..;)

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ said...

++ nak kena cari ciri2 calon suami yg pandai masak la cenggini...hehehe ++

BuTtErFlyInFraMe said...

hmmm banyak jugak resipi yg dh dimasak ye...mesti lps ni lagi terer.. :)

anil lutaze said...

yee...en.google sgt mmbantu...

nyum2..sdpnye....

ni yg buat anil nk msak blik ni..tp kitorg suka blik keje lewat..alahai...

yay!! saya pon suke msk pedas ya amponnn..hehehe

sabby said...

best nya husband and wife masak together...sgt sweet...bila hanie pulak nak masak utk bloggers??

puan.farah. said...

hihi..same la kite..google memainkan peranan penting..

tade intenet taleh masak.

green apple said...

try asam pedas ikan tenggiri letak daun kesum ngan bunga kantan...best!

wiena said...

anda suka puding caramel? hehehe...wina br sdah masak puding caramel...letak peach nak bg setap..kunun hiasan...nak resipi ckp ye...plg snang

[ Hanie ] said...

ciare:
erk, budu? sedap eh? heee tak pernah try lagi neh :D

nurul:
hehe, sedap dan mudah ;)

faizah:
heee tu laa, tp dah jd tebiat asik tgk resepi, asik tu jgk la tak ingat2 :P

cik eja:
hehe alhamdulillah :) lapor jgk bace entry ni isk2

farah:
tu la, lagi2 dah ade siap sos nye kan? campak2 je bahan2 tambahan, siap! ;) tp tak terbuat lg ni ha huu

fanaqila:
hehe sebab nak masak ikut selera die, tu yg dpt bantu tu ;) ouhh suke jgk segala jenis spegeti..tu yg nak buat tu ;)

maria:
haha boleh2, tp duk ambil resepi org, erk kire boleh pakai jgk ke tu? :D

amie:
haha mekaseh...sedang bertarung lg ni :D

puangulagulakapas:
hee TQ TQ

cikin:
insyaallah, usaha tangga kejayaan :D

yanie:
hehe, sile2,doakan bersama2 :D

BuTtErFlyInFraMe:
bolela, ikut selera sendiri je ni hehe. tatau la bg org len sedap ke tak :P

anil:
hehe takpe anil, ujung minggu boleh bermasak2 kan ;) haha suke jgk ye? baru puas kan pedas2! ;)

sabby:
haa soalan cepu emas tu :D insyaallah, bile tibe waktunya akan diajak semua ;)

puan farah:
hahah tu la, siap pasang laptop depan dapur pun ade :P kelakar plak

kak d:
yerrr, sgt best. ari2 mkn tu pun tak busan haha ;)

wiena:
alahai cik wina ;) mmg suke ya amat ;) nnt, akan diminta resepi nya...hehe TQ dear

GreenJade said...

sedap..sedap..asam pedas mmg kegemaran ghamai gitew..kalu melake lak tmbh belacan & tumis skali ngn cili giling & cili api..ferghh terangkat I tell U.. :D

dialicious said...

rajinnye puan hanie ni..hehe..diah malas masak lauk2 jadi asik2 suami kene makan spaghetti jelah jwb nye.hahaha.mak diah mmg asik2 sms bitau masak kari kepala ikan la..patin tempoyak la..buttered prawn la.kitorg tinggal dtg abiskan je..hahaa

mieza said...

masak pepuas selagi bole..nanti takut bila dah preggy langsung xleh masuk dapur dah like me huhu

[ Hanie ] said...

kak jade:
huuu...rindu nak mkn asam pedas mlk jugak! mmg rasenye lain kan...pekat kan? isk2 terliur!

diah:
hahaha nasib baik perut suami u tahan mkn spegetti je? kalau perut suami i..hee jgn harap tahan! :P Huu..itu sudah bagus, mmg tak dpt di tahan2 kan ye :P


mieza:
hee tu la, tu yg risau tu :D

Dayu said...

singgang mmg masakan tersenang dan terbaik, makan nasik panas2
mmg best
tapi laki kita tak suka
dia kurang sikit singgang2 ni.
tapi nasib baik dia makan je
uuiihhh cicah sambal tempoyak
mmg terbaik lah