Tuesday, September 15, 2009

T.I.K.U.S !!!

Ape perasaan you all bila nampak haiwan ini?
Kalau aku, terjumpa, terserempak...
ade yg tak cukup tanah berlari cari tempat selamat!

Kalau hamster....boleh tahan lagi.
Suami ada ckp, "nak takut ape, tu kan adik-beradik hamster kite jer, biar la dorang dtg nak lawat dorang"

Yerrrrrrrrrr la tuuuu.
Sekarang ni, kami ade masalah yg tak dpt dibendung oleh kesabaran lagi ni.
Tahap geram dah membuak2
tapi kalau aku jumpa haiwan ni depan mata...
memang aku lari jugak walapun marah mcmmane pun.

Eh cop,
betul ke, org cakap, kalau kita marah dgn haiwan ni,
siap la, mlm nanti, dorang buat projek baikkkkkk punya.
So tak bole marah sebarangan. Huhhhh..

Kami perasan bahagian dapur kami ade haiwan ini...mase aku duk minum air mlm2, nampak mcm 'bende' berjalan!
Then di kuatkan lagi
bila kami buka drawer yg berisi maggie, bihun yg tak masak lagi (dan brg2 kering), telah dilubangkan!
Ingat dengan ikhtiar menukar dari drawer yg berlubang kpd yg lain, 'dia' tak buat projek la kan.

Tapi semlm, suami bagi tau, drawer yg dah diganti...dah berlobang pulak!
Hikkkkssss....stresss aku!
Siap keropok ikan yg belum digoreng yg kami letak dlm drawer tu, dah licin!
tinggal plastiknya jer...
Eiiii, geli jerk!

So aku nak tanya you all semua...ada tak langkah yg berkesan utk hapuskan haiwan-haiwan ini selain daripada pasang perangkap besi tu?

Dulu mase kat rumah my parents
Pasangla perangkap besi tu....letak la ikan masin atau sebagainya sebagai umpan..
Tapi, benda2 yg dijadikan umpan tu, HILANG!
Wahh bijak2 jugak mereka ni yer.
sure dah biase menyelamatkan diri daripada terjerat.
Isk isk isk.
Pakai gam perangkap pun, ayah aku pernah try
mmg esoknya nampak la sekor terlekat
Hahaha, kecik je rupenye..
Tapiiiiiii kemusnahan yg dia buat?? isk isk isk.


So sile beri cadangan ye kalau ade kpd penggeli ini :D
Mekaseh

15 Komen:

ungu violet said...

eeiii mintak dijauhkan la binatang sekor tuh!


kan ada ubat utk tak bagi die masuk hanie. cuba tanya kedai..

anil lutaze said...

euuwwww....saya pon x tahu cmne nk kasi mati bnatg jahat ituu...

Mila said...

Taruk daun pandan dalam almari atau tempat2 lobang...insyaAllah..:P

Quiyah said...

ahaks, kasi racun pon dah tak jalan skang ni..

m@Ri@ said...

rumah sewa maria time bujang dlu ade binatang ni..huhu..siap lari2 main2 lg dlm bilik..sgt takut smp tidur mlm pn mcm tak tidur..huhu..

Hantu Ulam said...

aah kak hanie.betul x leh marah diorg teruk sgt..nnt siapla diorg kejekan brg kite..

sbb dlu maid kakak juju simbah air panas kat TIKUS, then esoknye abis semua kain baju die gigit! pastu x ckp dgn tu, die gigit maid tu jugak!...eee sgt geli

BuTtErFlyInFraMe said...

aha betul, kalau kita marah dia, dia lagi2 akan buat hal..my mom kalau nk halau tikus yg lari2 atas bumbung rumah, dia siap cakap mcm cakap dgn anak lagi..hahahaha..lawak pun ada kdg2.

tatau camne nk hapuskan.. :)

NURUL said...

dulu umah family nurul ada gak haiwan nie. tp kalu pakai perangkap jaring2 tu kan hanie jaring tu kena tu segala lubang2 tu dgn apa2. sbb kalu cencorot lubang kecik mana sekali pun dia boleh lepas kan diri.

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ said...

a ah ada orang kata
kalau kita marah
lagi dia wat hal kat umah

hehehhehe

[ Hanie ] said...

farah:
ouh yeke! akan diusahakan ;) Tq farah

anil:
tu laa..lg dimarah, lagi 'bijak' die mengerjakan ape yg ade huu

Mila:
ouh yeke...TQ so much mila, akan dicuba nanti ;)

quiyah:
haha tu ar pasal. tu yg tatau cara ape yg the best hish2

maria:
heee seram tu. kalau hanie, mau selubung tak hengat punye :D

hantu ulam @ juju:
aaaa eeiii bahaya tu. isk2, nak kene ckp bebaik kot eyh? hiks..geli!

BuTtErFlyInFraMe:
ahehe, sampai mcm tu caranya yer. Tp berkesan tak ckp bebaik tu? ke sama je jgk? huu

nurul:
isk2, mcm2 la kan haiwan ni...gagah perkasa betul :P

yanie:
haih, tu la, harap dgn komen2 & tips yg diberi, dpt la ia hilang ;)

oneyani said...

gune gam pon ok..tp bao die...ya ampun!banyak busuk lor

ctsafa aka meliaxcun said...

salam.. sye ade terbce dlm minggunaan wanita minggu nih.. muke depan kak ENgku+nurul Syuhada.. petua die, suh buh daun limau purut kat tempat2 tersorok..cthnyer blakang almari.. InsyaAllah, tikus x mai dah.. hehe.. slamat mencubee

F . E . E . L . A said...

Ermm..dulu rumah sy pun ada "cik Ti" nih. Masa sewa dekat Ealing Broadway so mmg runsing habis lah sbb rumah tu old building. Beli mouse trap ke ape ke, semua tak jalan sbb "diorng" ni educated.hehe~But then sy try guna peppermint oil http://www.hollandandbarrett.com/pages/product_detail.asp?pid=282&prodid=525 and lepas tu diorng pun dah takde.Sbb diorng tak suka bau oil ni.But for me, I love the essence. =)
Beli yang pure oil punye tau.Jgn yang yang dah mix2.Then titiskan atas kapas muka then taruk kat tempat2 yang disyaki. Its a bit pricey but it works for me! Good luck!

[ Hanie ] said...

oneyani:
haa tu laa...kuat sgt baunya

ctsafa:
thanks for your info. Mcm senang je kan petua tu ;) thanks a lot!

feela:
ouh really? sgt berguna petua ni. emm akan dicuba nanti ;) thanks a lot yer

Anonymous said...

Hello. And Bye.