Wednesday, September 30, 2009

Insiden Yang Mendebarkan


Kami mula balik ke KL dari Johor pada tgh malam Sabtu lalu
seingat aku...jam 12 lebih sikit rasenye

Sebelum perjalanan, aku dan suami, dah selamat mengkover 2 jam tido.
yerlaa....kate nak balik tgh2 malam, tido & rehat kene cukup ye tak?
kang nak benti-benti kat tempat rehat, mau keesokkannya pun tak sampai2

Memang aku menjadi peneman setia suami di waktu tu.
Kami balik dgn kereta adik ipar, suami yg drive.

Sesampai kami di area negeri sembilan...jalan raya nya takde lampu sebelum sampai kawasan Seremban. Memang agak gelap la
Sambil duk Mp3 sedang memainkan lagu bwh ni:





Kami berdua nyanyi berduet sekuat-kuatnya sebab taknak mengantuk
Nasib baik adik ipar tido mati, kalau tak, sure tersedak2 waktu tido nya :P

Aku tak pasti di kilometer berapa waktu kejadian ini berlaku nak aku laporkan.....
tiba-tiba kejadian seperti rajah di bawah berlaku!




dari jauh memang kami nampak ade lampu2 kereta kat laluan kecemasan tu
kami cuba perlahankan kereta...konon saje nak tinjau ade eksiden ke kat situ di kiri jalan
bile tgk kereta2 kt situ pandang ke arah tgh jalan
baru kami perasan ade kereta berwarna hitam tersadai kat tgh highway tu!
aku sempat nampak kereta tu bile kereta kami dah betul2 disebelah
memang kereta tu memakan setgh jalan lane kanan tu.
MasyaAllah
kalau suami sedang bwk kereta di lane yg kanan, lepastu tgh laju pulak
dapat bayangkan ape akan jadi pada kami???
Nauzubillah!

kereta yg tersadai tu, dah la tak menyala lampu keretanya....kereta pulak warna hitam!
aku tatau la nasib kereta2 di lane kecemasan tu, tah tah ade yg dah langgar bontot kereta nahas tu. Nasib org dlm kereta tu pulak? tak dapat kepastian
adoii kesian sgt

Kami tak berhenti pun
tapi sepanjang perjalanan lepastu duk ngucap panjang
nasib baik sangat2 tak di lane kanan waktu tu huuuu
sebelum kejadian tu, memang byk betul bas-bas yg bwk punya la laju potong kereta kami
aku rasa ade 140km/j atau lebih
gila kan?
kalau la bas2 tu tak sempat break..
ape la jadi kat kereta nahas tu ye? isk isk isk

ini rasanya pengalaman pertama aku dlm situasi kemalagan bgitu
tak pernah lagi nampak kejadian depan mata
kalau berlaku....mau fobia aku tak bwk kete patbelasbulan
huh

16 Komen:

amy said...

amy pernah dgr cerita macam ni berlaku kat highway tengah malam...thanks Allah hanie ok dan tak de apa2 jadik kan?haishh

cik eja^_^ said...

eiii.. takut nyer kak hani...
nasib baik tak de ape2

sabby said...

ohhh mashaAllah nasib baik nothing happen...must doa byk2 takda kejadian macam ni dlm hidup...

i hv felt it...dah 2 years still tak boleh drive highway...inshaAllah one day...

atiQah adNan said...

Allah masih sayangkan hanie n suami kan.. nasib baik..

Nariko said...

hanie, alhamdulillah, semuanya selamat, tp mmg i pun kureng sikit nk bawak kanan sekali, lorong plg laju, mcm2 boleh jd, kalau boleh avoid la ikut lane kanan skali tu. Pesanan penaja. :)

NURUL said...

Alhamdulilah hanie dan suami tak ada apa2 selamat.

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ said...

pernah juga terjadi kepada acu yanie & abang masa on da way pulang ke alor star di tgh malam

dah la kami dok lane paling laju...
abang sempat break n mengelak....

ketaq lutut time tu....huhuhu

ungu violet said...

nasib baik takde ape2..
saya penah bwk keta kat highway tetiba keta depan saya terbabas langgar keta lane kanan, pastu die berpusing2 menuju ke arah keta saya.nasib baik die terus meluru masuk ke longkang!

muffin and donut said...

link kamu~
sgt berseni kamu suami isteri~!!

anil lutaze said...

ouh hanie..

saya juga terjadi eksiden di dpn rumah di kg...kereta langgr motor..dan hampir kena kitorg yg dlm kereta juga..my kezen call ambulans...sgt fobia hngga kini...

diorg time raya..time nilah nk eksiden kan..uiks..takdir tuhan

m@Ri@ said...

sib baik awak takdek pape kn..skrg byk kes accident..takut...

puan.farah. said...

syukur selamat..balik kg aritu pon jem sebab xcident..raya kali ni xcident sangat banyak

[ Hanie ] said...

amy:
tu la amy...mlm2 org yg guna highway ni, suka benar bwk laju2..iskk alhamdulillah :)

cik eja:
tu la, syukur sangat2. sampai skrang masih tak caya kejadian yg nampak didepan mata tu...mcm final destination plak bile pikir balik huu

sab:
ouh yeke? 2 years? haa i mmg tak pernah try lg drive kat highway...my fren ade ckp dulu, die lebih takut drive kat higway dari jln biase..sebabnya,kat highway org akan drive lelaju gile. huu. alhamdulillah, syukur sgt

atiqah:
tu la...syukur sgt :)

nariko:
haa betul tu. tp biasela kalau laki dah drive kan...selagi tak bergegar kete tu..die bukan nak reti slow2 huu jenuh bebel isteri ditepinya ini :P

nurul:
alhamdulillah...semoga masih di keadaan yg selamat sentiasa :) thanks nurul

yanie:
haa....syukur yanie & abg selamat. mmg susah nak harapkan break je...tu nasib baik break mkn..kalau tak? nauzubillah!

farah:
aduhai..ngeri pengalaman kamu tu farah. syukur tak terlanggar kereta kamu...huu. seram!

muffin and donut:
hee tq muffin :) comel nama kamu :D

anil:
huu benasib baik kan. syukur sgt2. tu la, time raya byk sgt kemalangan..ape puncanya ye? hurmm takdir dan kecuaian

maria:
alhamdulillah..tu la, musim2 raya ni kan

puan.farah:
syukur..tu la, dah la kete byk...jem pulak..huu

BuTtErFlyInFraMe said...

takutnya!

lori, bas pun bukan main laju lagi, tak padan dgn berat..kdg2 kalau drive kat highway takut nak ada sebelah bas atau lori..

cukup pantang dgn kereta berkuasa besar di lorong kanan yang 1/2 kilometer boleh nampak lampu keretanya!!!~mcm dia sorang saja yang ada hal mustahak!kalau nak terberak pun berenti la kat R&R..apa daaa!! hehehe

dan cukup pantang juga dgn kereta berkusa besar/kecil dilorong kanan yang bawak kereta mcm nak ajar semut bejalan..kalau nak becinta sekalipun jgn lah dilorong kanan,kiri pon tak boleh! masuk R&R okey..hehehe

GreenJade said...

syukur Hanie & suami x apa2

akak pon pnah alami keadaan yg sama di PLUS ms pulang ke kg di Perak few years ago..sgt2 ketor tgn & pala lutot dgn drastik ngelak keta xciden di sblh lane kanan ms tuh..syukur slmt

hati2 di jln raye

[ Hanie ] said...

BuTtErFlyInFraMe:
erk...haha wah wah marah nampaknye. Tu la, geramkan bile jd mcm tu. Bab nak terberak tu hanie setuju...mcm die je la gy ade punggung kan :P ehh tp mmg kalau bab nak terberak..rasenye naik jet lmbtak sampai pun bole sengsara tauuu..huuu :P

kak jade:
tu la...bahayakan, melulu laju je kereta2 belah kanan (errk..kengkadang kereta saya juga huuuu)