Wednesday, September 2, 2009

Harga Makanan Masa Bulan Puasa

Ingat entri ini?

Kan aku ckp, aku ni berkenan betul la dengan kuih cara berlauk waktu bulan puasa ni.
Sungguh..
Seminggu hari-hari makan tu pun aku tak jemu2
Ni muka pun dah ada rupa CARA jugak aku nengoknya.
Cuma lagi comel sikit la kan hahahaha tampar diri sendiri

CUMAnya...
Aku kurang berkenan dengan harga-harga yg dikenakan pada setiap kuih2 cara berlauk tersebut!
Tgk..
sampai aku bole compare harga lagi tu...betapa setianya aku memakan kuih ini.

Standard sekarang kuih, 3 ketul, seringgit kan?
Kan kuih cara tu seketul tu, ade 2 lapis sekali. Ke kire selapis tu seketul?
Ni term nak kene kasi jelas kat aku wahai2 pengusaha2 kuih cara sekalian tak kira berlauk ataupun manis.

Mana taknya....ade yg kat sini, kalau seringgit...boleh dpt byk lapis, sebab kalau seketul dikira dua lapis tu...kalau mintak 3 ringgit...tak ke dapat 18 lapis? sile perbetulkan kalau pengiraan aku salah, buka kalkulator ye puan2

Kat shah alam, di kira, satu lapis tu seketul, kalau 3 ringgit, dapatlah 9 ketul je.
Tak ke jauh bezanya tu?
Lepas tu,ade pulak dekat area2 rumah aku kat sini ...pun sama kire mcm tu...

Dan yg paling best sekali...kat ampang park...ade bazaar jgk dekat2 situ...
si empunya diri ni nak try kat situ pulak...
kalau la ade sebaris gerai jual kuih cara, mau tiap-tiap gerai aku beli kot?
kemaruk!

Nak tau berapa pulak die cas?
Aku mintakla seringgit, konon mengikut memori hardisk dlm otak ni, bole dapat 6 keping mahupun 3 keping paling2 kejam pun.
Ni aku mintak seringgit, die ckp.....


"Ini 50 sen satu kak (sekeping)"

Yakni aku hanya dapat 2 keping je utk seringgit!!!
Gagagagaga..stress aku.
Tapi ntah kenapa aku beli jgk waktu tu, agaknya dah terkesima dengar 50polohsen seketul tu kan...aku beli jgk. Aku tgk, saiznya same je dgn kuih-kuih cara yg lain.
Pakai tepung import kot?
Tapi nasib baik la sedap...kalau takkkkkkk...
Mau aku bagi balik kuih tu lepas berbuka kang

Tu baru kuih cara, belum juadah2 yg lain lagi.
Haih..pasal mkn pun boleh stress...huuu
Takpelah, sedekah jer la kan

18 Komen:

Liyanaroxx said...

Hanie..kuih skarang mmg makin mahal kan?area umah saya tak dapek lagilah kalo nak beli kueh 3 ketul sehinggit tuh...skrg org jual kuih musti 5 ketul dua hinggit...adoi!stress btol~

kesimpulannya skrg barang makin mahal kan?

wiena said...

hanie....buat sndri la kuih cara..senang je. tp make sure ada acuannya. kalau xde teman poskan dr aloq staq mau?. heeeeeee. sgt snang nak bancunh tpungnya..plg senang buh gula la sbgai intinya..wina kurang gemar yg berlauk tu.

QuEeN Of 2 Heroes said...

mahalnya...50sen satu...
beli singgit pun dapat rasa2 je...x puas mkn..huhuhu

NURUL said...

mahal nyer. peniaga amik kesempatan nie hanie.

cikin said...

skrg ni mmg kuih mahal2 la hanie.. average sekeping smuer 50sen.. tp cenonet je keciknyer.. huhu..

BuTtErFlyInFraMe said...

la..kire mcm tu pulak ke? bukan ke kira 2 lapis tu seketul?hmm maybe sebab berlauk, and dua2 layer tu letak lauk, tu yang 50sen 1 kot..hihihii

Dayu said...

rege makanan kat bazaar skrg mmg dh mcm merapu tahap maksima
macam suka2 je jual mahal2
pe lah
patut niat lah sedekah skit bulan2 pose ni
ni smua nak amik kesempatan

Mrs. Amie said...

kat sini 5 RM2 hanie.. mahal kan? ntah apa2... masalahnya selagi aa org beli, selagi tue lah harga dia mcm tue

m@Ri@ said...

teringat lak cara berlauk yg jual kat pasar kt penang ni..dah lama tak mkn..huhuh..apepun kuih mmg jual mahal skrg ni..kdg2 tak sedap mn pn..kalau sedap tu lainla jugak..hhuhu

astalavista said...

dah le mahal..tak sedap lak tue...aiks..kdg2..berpusing2 mencari yang ok..tgk2 cam ok..tapi takut tak sedap..jalan lagi...

fizz said...

wohohohoo giler mahal melampau. ckp kat die... mkn sendiri je la dik.

ps. ade popia basah kat cni yg dulu 50sen dh jadik singgit! haihh

puan.farah. said...

mahal rupenye cara berlauk. kat umah mak buat je..buat la hani.murah jer kos. pastu makan sampai muntah.hahaha

hidden.wing said...

suka kuih cara berlauk jugak, tak penah beli lg time ramadhan ni sbb tgn selalu dh penuh dgn makanan berat hihihi

[ Hanie ] said...

Liyanaroxx:
haah betul tu...dorang ni takde kawalan harga ke? mengambil kesempatan di bulan2 puasa yer isk2

wiena:
hahaha, adoila, nak buat tu yg berat sikit tu :P Tu ar, sebab dah minat sgt kan, buat lg elok...boleh mkn sampai kenyang :D Nak pos pon idea yg bagus tu, kang posmen bole tompang haha

QuEeN Of 2 Heroes:
itu la, tu yg geram sgt tu...masuk 2 ketul tu, dpt rase ape je? air liur pun baru nak recognise itu adalah kuih cara huhu

nurul:
haah betul tu, tp sebab dah kemaruk sgt...sanggup pulak hanie beli haha.

cikin:
ouh yeke. Tu la, kami suami isteri ni membuat kesimpulan sendiri...dorang ni letak harga mengikut tempat, kalau tempat org sederhana, harganya sederhana, kalau mcm ampang park tu, artis2 pun slalu dtg, tu yg cas lebih tu. Iskk.

BuTtErFlyInFraMe :
iskk mane bole kire mahal lauk pulak :P tu nasib baik ade letak lauknya..kadang2, lauk ade la seketul, tepungnya je yg byk..lg geramkan! :P

Dayu:
tu la, tu yg dayu rajin masak kat rumah kan? tp kalau takat kuih ni, nk cekik2 darah buat ape...hish

Mrs Amie:
haah betul tu, mahal2 pun org beli masalahnya..hehe mcm saya la tu :P dah mkn, baru nak kondem mcm2 huuu :D

maria:
tu la, kite nak mkn bukannya nak sampai kenyang, cume sbg pembuka berbuka je. tu yg stress tu huhu

astalavista:
betul tu, tinjau2 tgk lauknya byk ke tak...last2 bile dah decide nak beli, mahal plak..kecewa betul! huu

fizz:
tu la, baru tau depa tu kan. Eh yeke, saiznya tetap same ke? huhu mahal tu naik sampai 50sen! isk2

puan farah:
hehe betul jgk tu...kalau tak sedap, tanggung la sendiri kan, sbb sendiri masak :D

WLT:
hehehe lawak la u ni :D kuih cara ciput je, muat lagi nak selit2 :D

GreenJade said...

btol la Hanie...rega kuih makin lama makin mahal..kuih pon makin tecit jek

kalu sedap berbaloi la jugek..tp kalu rs cam ampeh cam nk tepek blk kat muka tuan nye kuih..

haihhh aku lak yg ter'over' emo nih hehehe

[ Hanie ] said...

hahaha bwk bersabor kak jade, tu la, bab2 mkn ni, hangin tu cepat je dtg kalau tak kene kan :D

faRhaNa said...

ouh, kamu pun beli di Sebelah LRT itew??ofis hani kat mane yer?

tp kat ctu mmg cekik darah okeh..klu terpaksa je br beli..hehehehe

[ Hanie ] said...

huhuh haah, sblom naik ke lrt tu..ouh yeke. tu la, jarang je blei kat situ...saje2 nak merasa :P