Tuesday, September 29, 2009

Episod Raya

Sebelum Raya:

Bertolak ke kampung halaman, Sg Siput (U) pada tengahari Sabtu yakni, sehari sebelum raya
Seperti sedia maklum, jalan adalah sesak di beberapa tempat di sekitar Perak.
Yang penat, of course lah suami aku...sebab die yg drive..
isterinya ini? dok lena dibuai mimpi raya main mercun disebelahnya :P

Manataknya, dah ckp dah dgn suami, minta bergerak awal utk elak jem...
dah tengahari, sure jln tu dah bersesak2 dgn kereta kan?
jadi bile dah bergerak tengahari, mata pun lebih cenderung utk terlelap
dah...die kene drive sensorang hihiihi :P
tapi tak perasan la plak brape lame aku tido
aku terjaga bila ibu aku telefon tanya dah kat mana...seharusnya jwb jalan jem teruk kan

masetu, try la ikut jln dalam bukan highway pun sesak!
strategi suami tak menjadi...semua pun dah tau taktik nak elak jem kat highway, try masuk jln dlm...
huuu tidak berjaya.
sampai kat Bidor, masuk balik highway..nasib baik dah clear jalannya...
sesampai di kampung, semua pun dah ade...
kami lah yg terakhir sampai..haha pengantin baru bertuah! :P

takpe2, sampai lewat pun,tetap menolong ape2 yg patut di dapur contohnya, mengacau2 rendang ayam!
Jadilah kan, tolong jugak ye tak, walaupun hanya mengacau ayam yg sampai 5 ekor dalam kuali..berat tau. itu pun berjemaah mengacau dgn suami..so nampak la kami ni buat keje jgk kannnnnn?? :D
Malam raya tak buat pape, selain suami melayan adik aku main mercun...aku?
baik lepak depan tv

Raya pertama:

sepanjang kami di sana, kami ni tido kat hotel, sebab takde bilik yg kosong dan ruang2 yg kosong di rumah penuh org juga
so pepagi raya, haruslah bangun awal dari org lain nak bersiap bagai

agenda pagi tu yg agak berat adalah, memasang sampin suami!
haha...terbelit2 la kami berdua dlm bilik tu nak dptkan ikatan sampin yg mempersonakan...sampai berpeluh ketiak2

Dah sampai di rumah, semua pun belum siap! haihh, sabor jela.
jadi kami ambik can ni, pi makan dulu
opah aku ckp...kalau raya aidilfitri, sunat kalau kite mkn dulu sebelum pegi semayang sunat...
kalau raya haji pulak...sunat semayang dulu baru mkn
jadi kami ni pun menjamu segala mcm juadah raya yg terhidang!
adoii nikmat kan...
habis musnah motivasi diet aku dibuatnya...nasi impit, berimpit-impit nak masuk mulut
rendang ayam jgn ckpla, kalau tak cukup dua ketul masuk dlm perut, memang aku takkan benti!

Lepas bersiap2 semua, yg lain2 pergi semayang raya
Ouh yer....aku dah raya dulu, 2 hari sebelum :P
hish...asik raya dulu jerk....jenuh ganti puasa lepasni
tapi untung jgk org raya dulu ni....kuih raya, rendang ayam semua, aku dah rasmi dulu
biasela, jadi tukang rasa...haruslah memainkan peranan...

Lepas balik dari solat
agenda yg ditunggu2, acara bermaaf-maafan & bergambar
gambar bermaafan dengan suami, takde dlm simpanan :-( sadis!


suami bersalaman dgn ayah mertuanya :)


aku pula


bersama ibu mertuanya :D


aku pula


gambar adik-beradik, wahhh sekuntum bunga yg harum mekar di tgh2 itu :P


bersama opah kesayangan :D


keluarga kami!
abaikan ketumbersaran kami berdua itu...salah kami duduk di tepi...kalau duk tgh rasanya lebih selim, ilusi optik je tu hahaha ayat kalis!

jadilah, tiada gambar bersalaman dengan suami,
gambar bersendeng diketiak suami pun layan

kepit selagi boleh


kemudian menziarah kubur arwah atok
terkilan, arwah atok tak sempat mengenali suamiku :( *sedih

ni tgh beraya rumah sedara di K.kangsar


ni muka bile perut dah sendat dgn bermacam2 makanan



Pastu lepas beraya dua rumah
kami balik dan tetamu pula yg dtg beraya ke rumah kami

Raya Kedua:

bertolak pula ke Seberang Prai.
Tok sedara aku tinggal kat sana
nenek sedara aku memang terel benor memasak, abis lagi diet kami aritu

mereka jamu kami, kari kepala ikan, udang besar masak sweet sour, sayur campur, bihun sup utara
wahhh suami aku amat seronok sekali dihidangkan mcm2 tu
aku? seronok jugak...tp pastu jenuh lari setempat..konon nak eksersaiz gagaga

Lepas beraya disana...
kami berdua pun pulang ke KL
Edisi beraya bersama keluarga suami pula :-)

Raya ketiga:

mengemas rumah, mengisi kuih2 raya yg bykla jgk masuk dlm mulut sendiri
sebelah mlmnya, lepas keluarga mertua sampai...edisi beraya dimulakan

Raya keempat: (tiada gambar diselitkan, suami tak transfer gambar2nya lagi huu)

beraya lagi...byk jgkla rumah yg kami pergi...si suami tukang countdown lagi byk mane rumah yg kami nak pegi...hahaha berbelasbelas tuuuu

Raya kelima:

teruskan lagi beraya di sekitar KL

Raya Keenam:

bergerak ke Pagoh, Segamat & Senai :-) beraya la la lagi

Raya Ketujuh:

Raya lagi disebelah siangnya...dan tgh mlm, kami pulang ke KL
memang takde byk sgt kereta...

tapiiiiiiiiiiiii
satu kejadian terjadi kat kami yg buat kami berdua mengucap panjang dan bersyukur sangat2 tak menimpa kami ketika on the way tu..iskkkk masih tak caya dgn ape yg jadi..huh
mau tau, ape yg terjadi?
T.U.N.G.G.U.U.U.U.U.U!!!

:D

p/s: mak aih, pjg bebenor entri ni...sabar jer lah ye :D

18 Komen:

::LiYa:: said...

eh kakak!kg di sg siput???
sy dok kat salak...dekat kilang tamin..tau x????hahahah

ctsafa aka meliaxcun said...

selamat ari rye.. klu tau kg sg siput..leh mai rye umah kite. kat tmn perpauduan je.. ngehhh

ungu violet said...

mak aihhhh..
sakannya dia beraya!
sampai raya ketujuh!

GreenJade said...

vahh meriahnye raye mereka laki bini tu..famili ceria gitu

*pstt..segak2 betul adik-badik hanie nih..mak pak pon gojes gitu ;)*

Wanie-san said...

iksh2....raya sakan..raya melampau..hehehehe
xsabo nak menunggu nex entry

fizz said...

mak aiihh sakan btol die ni beraya. dari ujung ke ujung.

ehermmm asek beraya umah org je. umah sendiri tanak bukak dinding ke :P

ps. ape yg terjadi? nampak antu kah?

dialicious said...

wah..kalah diari Mawi ni!ehehe.hanie nampak maintain slim jer..memula igtkan hubby hanie tu salam cium tangan hanie tau.mcm eh ni budaya mane suami cium tgn isteri romantic betol cam omputih.ler..rupenye tu mak hanie!!gile muda n cantik mcm hanie..bentuk muka sama ok!

Mrs. Amie said...

raya sakan ok!

cik orenlili said...

tantikknyyaa baju raya kak haniee :)

BuTtErFlyInFraMe said...

amboii beraya sakan...

ish ishh beseri sungguh pakai kale merah..kalau gebu, pakai je kale ape sume nampak cantik..

atiQah adNan said...

waaa.. meriahnye raye hanie dan suami..dah raye kan diet haruslah diabaikan.. tutup mate je makan tu.. heheh janji puas hati.. kn..?kn..?

waa.. hanie saje wat saspen je nieh..!!

anil lutaze said...

segar je mata saya ni mengk gmbr2 raya awak...merah, oren, pink...fresh!!

huahua..mmg raya sakan lah hai...dulu saya pon begitu...tp sejak dah koje paper ni..pasrah jo lah....

m@Ri@ said...

ala saspen ni,..ape yg terjadi..huhuh..

hidden.wing said...

awat tak habaq cheq mai seberang peraii..hehe

dah macam cuti2 malaysia pulak..byk betul tempat hanie beraya :D

NURUL said...

banyaknya gmbr hanie. bestnya bergambr2 time raya nie :)

[ Hanie ] said...

liya:
haaa mcm tau, yg area on the way nak pegi kuala kangsar kan? hehe kalau situ, tau la kot ;)

farah:
hee tgh larat, tu yg ambil peluang..kang dah timbul mood malas, harap maap la kot :D

kak jade:
hee terima kasih kak jade :D

wanie-san:
hahah raya melampau ye. Perut pun dah terlampau-lampau ni gagaga

fizz:
ahehe, tu la, ujung ujung nampaknya tahun ni. Erkk..haha rumah masih ditahap kurang memberangsangkan lagi...nnt la, kalau ade rezki lebih ;)

diah:
haha menten slim? tu jenuh duk blakang suami je kejenya nak kaver ketumbesaran bahagian badan yg lain. adoi, same sgt ke eyh? hee tp bile ckp dgn ibu, ramai yg kata muka kami sama, die takmo ngaku :P

amie:
sedang larat amie..tgk la tahun depan mcmmane pulak kuikuikui :P

orenlili:
he mekaseh :D tu baju edisi nampak sepadan dimata kami, kami kebas ajer :P

BuTtErFlyInFraMe:
hee kami panggil warna ni, warna punch sirap oren atau SIREN :P

atiqah:
hehe tu la, raya punya pasal, lepas ni tak dpt mkn dah (haha ayat penyedap hati!)

anil:
ahehe, tp bile tgk entri kamu anil. mmg menggunakan segala masa yg ade utk beraya kan? meriah & sakan juga kamu ;)

maria:
heee kasi saspen2 sikit baru best ;)

hidden.wing:
hee ke penang last minit plan tu :D haha tu la, 2 dlm 1 ;)

nurul:
hee tu la, acara wajib yg jarang ditinggalkan ;)

Reen said...

hai hanie..kak reen ni SR hanie je selama ni. Tp da ikuti sejak kat blogdrive sbb masa tu nak carik PG utk wedding. Sekali terbaca yg Hanie beraya di Sg. Siput. Lor..kg kak reen gak tu. Kalo tau kg Hanie kat Sg. Siput da amik da Hanie jadi PG masa wedding akak kat Sg Siput dulu. Byr kos minyak..penginapan da ada kan. Hik hik...by d way, blog awak bes..akak link eh..

[ Hanie ] said...

hai kak reen, terimakasih kerna sudi melawat blog ini :)
Laa yeke..ater...sekampung lah kite ye? :D hehe takpe, mungkin takde rezki kite kan kak reen. Hik, thanks again ;)