Monday, August 31, 2009

Tayangan Hari Merdeka

kredit kepada Fuzuri Design :D


Ingat ayat-ayat ini?

Macam Gigilasi
Ahmad Ah Leng bin abdollola

Sekarang aku tengah duk layan cerita Sarjan Hassan, citer ni memang tetiap tahun, Hari merdeka..kompem akan tayang. Cuma channel nye je bertukar-tukar.
Agaknya, stesen2 tv pun berebut2 nak tayang cerita ni kat TV.

Walaupun cerita ni agak 'berat' dgn semangat perjuangan yg cuba ditonjolkan...
Tapi, bila bab kelakar tu..mmg org akan ingatlah ayat2 nya huhu.

Ada lgi satu cerita yg dulu aku selalu gak tgk kat tv waktu hari merdeka ni..
Cerita Bukit Kepong.
Tapi sejak dua menjak ni, macam dah tak tayang cerita ni kan?
Cerita ni pun best, berdasarkan kisah benar, jadi aku kalau cerita yg ditayangkan tu cerita benar, mmg aku akan kusyuk menengoknya.

Lagi satu cerita Hang Tuah pun ada jgk dimainkan.
Tapi cerita2 sekarang, walaupun ade cuba menengahkan semangat patriotik, tapi jarang yg dpt melekat di jiwa mcm cerita2 yg aku sebutkan di entri ni.

Setuju dengan aku? :D

Apepon, selamat menyambut hari kemerdekaan ke-52.
Semoga dengan sambutan tahun ini yg jatuh pd bulan yg mulia, sama2lah kite berdoa agar keharmonian negara tetap terpelihara sepanjang zaman.


p/s: Al-Fatihah buat ayah kpd sahabatku Wina, yg ayandanya meninggal dunia di hari kemerdekaan beberapa tahun lalu. Aku tau, keluarganya akan sentiasa mengingati hari ini teramat sgt begitu juga aku. Be strong dear, wina. Al-Fatihah.

7 Komen:

oneyani said...

al-fatihah

betol la..xbape layan sgt cite2 mcm tu..hehehe

QuEeN Of 2 Heroes said...

ya...saya setuju hehe :p

dan al-fatihah buat arwah.... amin..

wiena said...

thanks for always being there for me dear. luv u to bits.

BuTtErFlyInFraMe said...

betul, last week tgk 2 kali, sekali kat channel astro, adn sekali lagi kat TV 2..huhuu

dialicious said...

tgk tak cite tribute utk siti?diah br teringat skang.huhu

xeea said...

paling ingat dialog "hassan to hassan to hassan to"

betullah. cerita zaman dulu memang lekat sampai bila-bila.

cerita sekrang?
nan ado.

[ Hanie ] said...

oneyani:
heheh yeker :D

QuEeN Of 2 Heroes:
;) dah kurang idea kot? :)

wiena:
be strong k? hanie masih berada di sisi wiena (sob2)

BuTtErFlyInFraMe:
tu la, brape kali tayang pun, sure tak boring dan masih tergelak2 :D bab kelakar tu

Diah:
haa tgk!! tapi duk ulang2..busan jgk..tapi bagus jgk, kalau terlepas, 2 jam kemudian ade lagi tayang :D

xeea:
mungkin ada, tapi sikit sgt :)