Friday, August 14, 2009

Kalau Nak Tunjuk Hebat pun, Boleh tak pikir dulu?

Aku tatau la mcmmane nak kategorikan org macam ni...
Bukan nak mengutuk...
Tapi aku kesian...
Kesian pada org yg bijak pandai....yg berduit...berakal.
Tapi boleh tunduk dengan perkara-perkara yg kadang2 tak relevan dibuatnya
Hanya pada cinta yg tak tahu ikatan ujungnya.

Setakat bercinta jer...semua org pun bercinta.
Kalau dah perabiskan harta hanya utk menunjukkan kasih sayang...
Nak tunjuk hebat di mata 'si dia'.
Sampai bila kau nak hidup dalam keadaan mcm tu?

Kawan-kawan yg berada di sekeliling pun tatau nak nasihat kan mcmmane.
Sekali diberi nasihat...
ada la 2 hari ingat...lepas tu, buat perangai balik.
Yang tak berapa nak best tu...cerita dentum dentam kata ini hebat, itu hebat.
Semua nampak hebat, macam org lain tak reti satu benda.
Macam semuanya dia je yg betul.
Tapi kalau nyusahkan kau diri sendiri, tu hebat ape namanya?
Sanggup tak mkn...
Sanggup hidup dalam keadaan lagak mcm tak berharta...
Tapi sebenarnya, duit kau keluar pada org yg tak tahu atau mungkin tak menghargai kau...
SIKIT.

Kalau nak belanja tu..takpa.
Itu hak kau. Duit kau.

Tapi kalau sampai otak tak dapat nak pikir mana logik dan tak logik.
Dan kadang-kadang, kau nyusahkan orang sekeliling..
Tu yg tak best tu.
Time senang dengan orang lain, time susah...
kau susahkan cukup-cukup!
Haha..lucu!

Tak siapa pun tahu berapa nilai kau belanja kan pada 'si dia'.
Melainkan ade tag harga yg masih melekat pada barangan itu.
Dan melainkan ade yg ckp,
"Tau tak....ini dia belikan tau, harganya...bla bla bla"

Tah la...kau manusia.
Ada rasa kasih sayang yg sgt menebal utk seseorang.

Orang lain pun manusia jugak..
Tak lari dari mengutuk dan mengjengkil perbuatan kau.
Selagi kau, tiada kesedaran dalam diri.


p/s: Selamat hujung minggu :D
PEACE.

13 Komen:

ungu violet said...

ramai org mcm tu, malas nak layan.
biar je si luncai dgn labu2 nyeee..

Mrs. Amie said...

Wah, Hanie...marah! ntah apa2 ntah org mcm nie kan.. nyampah...aiseh,.,

BuTtErFlyInFraMe said...

aa betul..mcm post kak hidd dulu ade citer sal ni jugak..mmg bengang ngan org mcm tu..

@yue said...

aaa? emmmm? *tompang dagu...garu² idong..

atiQah adNan said...

huhuu. siapakah sidia yang misteri tu puan hanie... curious.. sambil garu kepale..
[eleh sebab memang kepale ni gatalpun] heheh

tentang dhila... said...

wah hanie..marah nmpk. ignore je org2 mcm tu. toksah dilayan.makin dilayan makin menjadi. sosah je la...hhee

GreenJade said...

akk pon ade kwn cenggini Hanie..sll nasihat kan kalu cinta kerana dunia..x kemana.

susah tul nk mkn nasihat..susah nk sedor diri..jenis sangap :p

last2 bile btol2 susah sorang kwn pon xmo amek taw..x ke rugi diri sndiri tuh!

oneyani said...

ahahah ramai je org mcm ni..senang cite nk blagak xkene tenpat...senang cite bodoh sombong la=p

cik eja^_^ said...

ermm betul tuu... ramai jer orang mcm nie...a'ah betul kata kak yani atas tuu.. bodohsombong hehe

NURUL said...

hanie..kamu marah dgn sapa ini? kisah kawan2 kamu ke? org mcm tu tak boleh nak dinasihat lagi. biar dia sedar sendiri.

.ib. said...

i think i have a friend mcm ni... sirius duet gaji tak tahan sampai seminggu pun... owh demm mcm mane eh die leh survive...? owh anak lord he is! thts it... em... quite irritating gak sebenarnye tp as long tak nyusahkan i so its still okkayla for now...

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ said...

cinta mata duitan.....
hahhahha....sampai bila nak bergantung mcm tu...

ish2.....aper arr

[ Hanie ] said...

farah:
haah, betul tu, kalau dilayan, bilik pening kepala :P

amie:
haha jarang ke hanie marah? :P tu la, makin lama, makin menjadi, tu yg tak tahan tu dibuatnya huuu

BuTtErFlyInFraMe:
tu laa, mcmmane tah nak buat dgn org mcmni, rasa nak 'kenakan' sesuatu, tp tatau ape die hee


ayue:
heppp, sini bukan tempat menunggu :P

atiqah:
hehe adelah insan Allah yg agak kurang matang pemikirannya :D

dhila:
hee tu la, kalau ikut hati nak ignore je, tp susah huu

kak jade:
btul tu,tu laa, dah nasihat mcm2 tp taknak dgr, dgr pun masuk telinga kanan, keluar tinga kiri. alih2, bila susah, cari org huuu sungguh geram!

oneyani:
haha tu la, kalau dah rasa bende tu tau, bila salah, org lain nak perbetulkan..still nak kata die betul, haa tak ke haru? iskk

cik eja:
hehehe tu la, sambil2 mengingati diri sendiri jugak ni, takut2 tebabas huu :D

nurul:
haah, antara kawan2. Tu la, tatau nak buat ape

ib:
thanks for your comment. Tp kire tu beruntung die tak nyusahkan anda. ini bukan anak org berada pun, tp pi perabiskan duit mcmtu..hurm kesian kan?

yanie:
betul tu...kalau duit dah takde, mau ditinggalkan kot?